Slovenija

Zaradi vremena so ceste jeseni bolj nevarne

Ljubljana, 07. 11. 2011 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti opozarjajo, da so tudi pešci tisti, ki z neprimernim vedenjem povzročijo nesreče. Varnost se jeseni sploh poslabša zaradi slabšega vremena. Neprilagojena hitrost je pogost vzrok nesreč, v katerih so udeleženi pešci.

Policisti PU Nova Gorica vse udeležence v cestnem prometu opozarjajo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo in s tem tudi pravilnost reagiranja v kritičnih situacijah.
Policisti PU Nova Gorica vse udeležence v cestnem prometu opozarjajo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo in s tem tudi pravilnost reagiranja v kritičnih situacijah. FOTO: POP TV

Slovenski policisti bodo v okviru akcije 0,0 šofer – trezna odločitev do 14. novembra oziroma v času martinovanja poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Tistim, ki jih bodo zalotili pri prekršku, bodo dosledno odredili preizkus alkoholiziranosti, opravljali pa bodo tudi nadzor nad vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil.

Gre za nadaljevanje letošnje preventivne akcije 0,0 šofer, ki se je začela že junija letos. Ministrstvo za zdravje želi z akcijo zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic ter zmanjšati delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč.

Prav med martinovanjem je omenjena problematika najbolj pereča, sporočajo s policije. Bliža se tudi december, ki bo prinesel številna praznovanja in obdobje, ki je glede nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi v letu. Policisti bodo zato v naslednjih dveh mesecih izvedli vrsto aktivnosti za večjo varnost udeležencev v cestnem prometu.

Nesreče se dogajajo tudi zaradi ravnanja pešcev

V petek bodo koprski policisti na Šmarski cesti pripravili preventivno akcijo, med katero bodo udeležence v prometu seznanjali z nevarnostmi, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola.

Z vožnjo pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil vozniki ne ogrožajo samo svojega zdravja in življenja, ampak lahko z nepremišljenim ravnanjem trajno zaznamujejo svoje ali življenje preostalih udeležencev v cestnem prometu.

Po podatkih koprske PU so v letošnjih prvih devetih mesecih na tem območju obravnavali 1639 prometnih nesreč, kar je za 25 odstotkov več nesreč kot v istem obdobju lani. V teh prometnih nesrečah je deset ljudi umrlo, 77 se jih je hudo poškodovalo, 422 pa lažje. V 166 primerih prometnih nesreč so policisti pri udeležencih ugotovili alkoholiziranost (v 153 primerih so bili alkoholizirani povzročitelji), kar presega petletno povprečje. V takih prometnih nesrečah so umrli trije ljudje.

V istem obdobju so policisti na območju PU Koper zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil pridržali kar 386 voznikov, sicer pa je bilo opravljenih 12.991 alkotestov.

Aktivnosti bodo tako preventivne kot represivne, pa so sporočili s PU Koper.
Aktivnosti bodo tako preventivne kot represivne, pa so sporočili s PU Koper. FOTO: POP TV

Statistika tudi kaže, da je alkohol kot sekundarni vzrok za prometne nesreče najpogosteje povezan z napačno smerjo vožnje ali neprilagojeno hitrostjo. Povprečna stopnja alkoholiziranih povzročiteljev je 1,50 grama alkohola na kilogram krvi. Porast prometnih nesreč so opazili na lokalnih cestah, kjer so posledice nesreče lahko zelo hude.

Severnoprimorski policisti pa medtem opozarjajo na ogroženost peščev v prometu. Kot so namreč zapisali na PU Nova Gorica, so pešci zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil pogosto žrtve nesreč, varnost pešcev pa se jeseni sploh poslabša s poslabšanjem vremenskih razmer. Pogosto je prav neprilagojena hitrost glede na razmere vzrok za prometne nesreče, v katerih so udeleženi pešci.

Na območju PU Nova Gorica se je od januarja do oktobra zgodilo 778 prometnih nesreč, od tega 22 takih, v katerih so bili udeleženci pešci. V njih je umrlo devet ljudi, lani v istem obdobju pa šest. Nihče od letos umrlih v prometnih nesrečah pa ni bil pešec.

Vendar se nesreče dogajajo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev, še dodajajo na policiji. Policisti so zato oktobra že izvedli preventivno akcijo, a kljub temu ponovno posredujejo nekaj opozoril.

Pešci naj po navodilih policije poskrbijo, da bodo v prometu vidni, upoštevajo naj prometne predpise, predvsem glede hoje po pločniku oz. levem robu in prečkanju ceste na označenih prehodih. Prav tako naj pešci vedno spremljajo dogajanje v prometu, k temu pa spada tudi predvidevanje ravnanj drugih v prometu.

Vozniki naj pešcem odstopijo prednost na prehodih, hitrost naj bo prilagojena, posebna previdnost pa je potrebna na območjih, kjer je pešcev več, denimo v okolici šol.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povrsniste24kur
08. 11. 2011 01.21
tam piše nekje čez 1600 prometnih nesreč, od tega 166 alkoholiziranih, to je 10%, kaj nam to pove, da alhkohol sploh ni tisti, ki povzroča nesreče, ampak očitno nekaj drugega ane? represija pa taka nad alkoholom, da nenormalno, spiješ dva kozarca vina, pa se sploh en čas nikam pelat ne smeš, drugače ti lahko gre pol plače.. in pol še pike... uff... a po drugi strani pa vsak drugi stari deda na cesti požre na kupe raznih tablet, antirevmatikov, pa vsega možnega od kemije kaj najde v predalu doma poje, pa gre na nedeljsko vožnjo, je "trezen" sicer za naše policaje, vozi se pa lepo 60-70 povsod, še ko stoji z avtom, ga vozi ene 30 verjetno, takih se pa noben ne loti. kot je iz vseh statistik vidno in jasno, je pri nesrečah le redkokdaj prisoten alkohol, kaj lahko iz tega sklepamo, da očitno slovenci nismo neki ramboti na cesti, ko ga kaj spijemo, ampak pazimo takrat še toliko bolj, da ne pride do česa. KAZNI ZA ALKOHOL SO TAK NENORMALNE ZATO, KER SMO SLOVENCI PAČ NAROD, KI RAD PIJE - IN DRŽAVA V TEM VIDI PROFIT, UDARIMO ŠE TISTE KI KAJ SPIJEJO PO ŽEPU, TU SO VELIKE REZERVE IN SE TUDI DA NABIRAT....
Ata_Smrk
07. 11. 2011 22.18
ja nevarne ceste. ker je tolko policije... groza.
kosez
07. 11. 2011 19.26
Kajte opozarjajo, kasirajo samo inkasanti!
Igor Hari 1
07. 11. 2011 19.23
Policisti opozarjajo ob vsakem vremenu in ob enem pišejo nenormalne kazni ....
espanolaaa
07. 11. 2011 19.09
Zaradi vremena so ceste jeseni bolj nevarne??? NEVARNEJŠE!!! slovenščina slovenščina večni problem hahaa
tali?ni tom
07. 11. 2011 19.03
ukinit jesen pa bo ! ali pa naravi predpisat kazen za nevšečnosti ki jih lansira "pametnemu" človeku !
civitasstain@gmail.com
07. 11. 2011 18.55
tepee " Pešcu brez kresničke,ki hodi ponoči ob magistralni cesti bi dal 1000 eurov kazni,pa ne bi nikoli več šel neosvetljen Ti si nekaj zamenjal. Zakon in priporočilo. Se ti daržiš cestnih pravil? Sigurno ne. Rad bi pa ti, da bi enga pešca policija kaznovala, če se ne držii priporočila policije Ti si veliki Bučko.
Hugh_Mungus
07. 11. 2011 18.46
In slabe razmere za življenje opravičujejo napijanje in ogrožanje ostalih?!?! To je egoizem! Seveda je potrebno pokasirat od vsakega, ki se usede za volan pijan! Ti bi mu najbrž oprostil, če bi zaradi pijanosti poškodoval ravno tebe/tvoje bližnje?!?! Alkoholne pijače in vožnja nista za skupaj in pika! Neglede na obup slabe ceste in ne vem kaj še vse.
tepee
07. 11. 2011 18.32
Glede alkohola na naših cestah pa ni vredno izgubljati besed.Na štajerskem je pomoje premalo policajev,da bi polovili vse pijančke,ki vozijo(tudi v napačno smer-MAČEK)pijani in ogrožajo nedolžne udeležence v prometu.
Damjan Brulc
07. 11. 2011 18.30
sm pa že mislu d ne bo nbene akcije za martinovu,sm se zariku.......kdaj pa naši angeli nimajo akcije????
tepee
07. 11. 2011 18.26
Pešcu brez kresničke,ki hodi ponoči ob magistralni cesti bi dal 1000 eurov kazni,pa ne bi nikoli več šel neosvetljen.
peon
07. 11. 2011 17.55
Dokler bodo pobiralčki pisali statistiko bo tako. To je samo izgovor za pobiranje ubogi raji.
528Hz
07. 11. 2011 17.51
Ta država mi že gre na *. z temi zakoni in upam, da se bomo čim prej uprli tem zakonom. Kdor si misli, da se dela dobro državljanom je prava ovca to je navadno polnjenje proračuna in nič drugega.
est
07. 11. 2011 17.48
Na slovenskih cestah je vsega kriv alkohol oz.druge substance in prehitra vožnja. Nikoli niso krive slabe ceste,slabe označbe,slabo očiščene ceste(sneg, pesek, blato itd).O ustreznosti asfalta ni vredno zgubljati besed. Najlažje je ob cestišču namestiti pretirano število prometnih znakov in kasirati.
scipio
07. 11. 2011 17.25
prav maš štajerc. sva istih misli. pa veš, za katero reč gorenjci nikoli ne bodo nehali zavidat štajercem? enega kosa pohištva ali bolje njegove vsebine: sodčeka z rujnim namesto nahtkasla.
xrocker
07. 11. 2011 17.22
ja, 3/4 teh voznikov sploh ne uspejo ustavit, ampak objavijo le posnetke.... na obali je najpogostejši vzrok vožnje v napačno smer biti Italijan al pa Nemec...
Nauders
07. 11. 2011 17.22
zakaj je alkohol potem legalen, marihuana pa ne ?
Direktor1
07. 11. 2011 17.20
rum za pogum .. te pa vozi miško kontra, če zdaj upaš ;)
Blaž Balaži?
07. 11. 2011 17.09
bolj logično bi bilo Vožnja v napačno smer je najpogosteje povezana z alkoholom.
MOSSAD003
07. 11. 2011 17.06
Nimam težav. Moj nasvet-Ko ste v dvomih,ena niži pa gas do dile...ejga