Slovenija

Delovati moramo kot ekipa

Ljubljana, 12. 11. 2007 00.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./N.Š.K./T.S.
Komentarji
480

Na predsedniških volitvah je visoko zmago slavil Danilo Türk, ki je poudaril, "da gre za zmago vseh nas". Poraženec Lojze Peterle je pričakoval boljši izid.

Danilo Türk in Lojze Peterle sta si segla v roke.
Danilo Türk in Lojze Peterle sta si segla v roke. FOTO: Dare Čekeliš
Danilo Türk je zmago slavil z visoko večino, ki je v zgodovini samostojne Slovenije kar najvišja. Za primerjavo: leta 2002 je Janez Drnovšek prejel nekaj čez 56, Barbara Brezigar pa 43 odstotkov glasov, leta 1997 je za Milana Kučana glasovalo skoraj 56,6, za Janeza Podobnika pa nekaj čez 18 odstotkov glasov volivcev.

Delni neuradni izidi, ki jih je objavila Državna volilna komisija (DVK), po preštetih 992.303 glasovnicah kažejo, da je Danilo Türk dobil 68,26, Lojze Peterle pa 31,74 odstotka glasov volivcev. Türk bo s prevzemom petletnega predsedniškega mandata 22. decembra nasledil Janeza Drnovška in postal tretji predsednik samostojne Slovenije. Uradni izidi predsedniških volitev bodo sicer znani predvidoma v ponedeljek, 19. novembra.

Türk za kakovostnejšo državo

"Volitve so praznik demokracije in danes vsi praznujemo,'' je po razglasitvi prvih izidov dejal Türk. Izrazil je svoje zadovoljstvo in poudaril, ''da gre za zmago vseh nas''. ''Rad bi bil predsednik, ki združuje,'' je še dodal. Ponovil je, da je med kampanjo vseskozi čutil željo po spremembah, saj je ''želja po novem zelo močna''. ''Kampanja je ves čas trajanja željo po spremembah potrjevala. Pojavila so se tudi vsebinska vprašanja; ni bila dolgočasna, bila je vsebinska kampanja. Verjamem, da so imeli ljudje priložnost spoznati moja stališča, moj pristop, moje prizadevanje, in da je to pomagalo k podpori, ki se danes izkazuje v končnem trenutku volitev,'' je dejal.

<em>''Ljudje so spregovorili in povedali, kaj hočejo. To nas zavezuje,''</em> je za <em>24ur.com</em> ob prihodu v tiskovno središče dejal zmagovalec volitev Danilo Türk. <em>"Želim delovati v skladu s svojim predvolilnim geslom - predsednik, ki združuje in name se lahko zanesete,"</em> je dodal.
<em>''Ljudje so spregovorili in povedali, kaj hočejo. To nas zavezuje,''</em> je za <em>24ur.com</em> ob prihodu v tiskovno središče dejal zmagovalec volitev Danilo Türk. <em>"Želim delovati v skladu s svojim predvolilnim geslom - predsednik, ki združuje in name se lahko zanesete,"</em> je dodal. FOTO: Dare Čekeliš
Novoizvoljeni predsednik se je še posebej zahvalil dvema osebama: Aleksandru Borštnarju, ki je prvi izrazil idejo, da bi se Türk potegoval za predsedniško mesto, in Borutu Pahorju, ki ga je, kot je dejal Türk, v kritičnem trenutku poklical in mu idejo z vso resnostjo ponudil.

''Dobil sem veliko število glasov, jaz to jemljem kot zavezo k graditvi Slovenije kot pravne države, ki spoštuje človekovo dostojanstvo in pravice, kjer vsi skupaj poskušamo doseči najvišji nivo kakovosti tako v politiki kot v vseh drugih področjih življenja,'' je povedal Türk. Med prvimi potezami, je omenil posvetovanje z vlado, pri čemer je poudaril, da "moramo delovati kot enotna ekipa". Kdo bo sedel v njegovem uradu, Türk še ni želel izdati, kljub temu pa je priznal, da je o imenih že razmišljal.

Peterle: Pričakoval sem boljši izid

Na vprašanje, ali misli, da je bil glas za Türka glas proti vladi, je Peterle odvrnil <em>''da''. "Plačal sem ceno za polarizacijo,"</em> je dodal.
Na vprašanje, ali misli, da je bil glas za Türka glas proti vladi, je Peterle odvrnil <em>''da''. "Plačal sem ceno za polarizacijo,"</em> je dodal. FOTO: Dare Čekeliš


Peterle je priznal, da je pričakoval boljši izid, da pa kljub temu ni pretirano razočaran. "Čestitam Danilu Türku za pošteno igro. Priznam, da takšne razlike nisem pričakoval," je dejal.

Čestitam Danilu Türku za izvolitev. Upam, da bo s srečno roko vodil državo. Zahvaljujem se vsem, še posebej moji družini, mojemu štabu za vso podporo. Brez njihove pomoči tega rezultata ne bi bilo. Zanimivo je sovpadanje z rezultatom referenduma o zavarovalnici Triglav, kar kaže, da so se volitve izrazito spolarizirale glede odnosa do vlade. Lojze Peterle za 24ur.com

Med samo volilno kampanjo se je po njegovem igralo več iger, "ne samo igra med Lojzetom Peterletom in Danilom Türkom": "V mislih imam subtilne igre, o katerih se ni govorilo in zato je rezultat tak, kot je. Kljub temu pa ga jemljem na znanje."

Peterle je poudaril, da "to ni njegov prvi poraz in tudi ne zadnji". "Ne odhajam žalosten," je poudaril in pojasnil, da bi obžaloval, če ne bi kandidiral. Dodal je, da ima veliko dela v Evropskem parlamentu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (480)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

killi-123@hotmail.com
12. 11. 2007 15.54
Lucky, kdaj bodo koline? Upam,da se pred drzavnim udarom.
Eastman
12. 11. 2007 15.42
ha ha ha Lahka konjenica, poraz SD na naslednjih volitvah. Ravno zaradi takih kot si ti bodo žal zmagali.
killi-123@hotmail.com
12. 11. 2007 15.16
Prašek, mmmmmmmmm, lakota me daje. Prinesem wisky,ok?
malasutra@gmail.com
12. 11. 2007 15.15
kaj veliki mao ce janša še ni prišel domov? nikjer ne vidim njegove čestitke novoizvoljenemu predsedniku in njegovemu novemu političnemu sodelavcu (hehe). prav zanimivo bo videti, kako bo mao jj spet krotil urad predsednika. prav zanimivo.
siFBI
12. 11. 2007 15.00
lutzow 300 EUR sem napisal zato, ker v mojem podjetju delajo tudi zunanji delavci, ki imajo take minimalne plače. Njihove lastnke poznam zato lahko zagotovo rečem, da le ti niso na socilanem minimumu in da bi tem delavcem lahko dali tudi 600 Eur in več. Moja plača ni tako majhna (1400 EUR) in sem z njo kar zadovoljen pa vendar ne živim na veliki nogi. Zato, mi ni jasno kako lahko ti preživijo s 300 Eur. Nikakor nisem tega podatka zato navedel, da bi levi izpadli pametni, ampak zato ker je to kruta realnost. In takih realnosti je vse več in razlike so vse večje. In očitno je da vladajoča koalicija za delavce ne naredi nič, še manj razlike še poglablja. ŽIVEL SOCIALIZEM
exim@t-2.net
12. 11. 2007 14.58
Kaj je pa to sedaj, dragi nadzorniki naših postov, Zakaj ste mi zbrisali moj post? Vam ni bil po godu? Preveč resnice?!
DarthRevan
12. 11. 2007 14.05
Dolgočasni ste.
malasutra@gmail.com
12. 11. 2007 14.04
sicer pa, janševi oboževalci: kako lepo, da je vodja odpotoval na kitajsko z ljubico in hčerko. prava pravcata družinska idila. obnaša se kot poslednji kitajski cesar. poudarek je na POSLEDNJI.
politik70
12. 11. 2007 14.03
Lahka konjenica Se bo treba v kot vsest in počakat da te napad sovraštva mine. Saj veš kaj ti je rekel župnik včeraj pri spovedi...
Lahka konjenica
12. 11. 2007 13.58
prašek: Noben ni zguba, vsak imamo svoje mišljenje.Tako tudi ti, ki si lahko zapil Martija pozno v noč z veliko litri. Imel si za kaj. Pil si na poraz SD drugo leto na volitvah. Odtiktakalo vam je.
nutrispirit
12. 11. 2007 12.11
eastmane, še pahorja pa bomo v pakistanu!!!
killi-123@hotmail.com
12. 11. 2007 12.07
Lucky, ne provociraj! Pa pusti ze enkrat te revolucije pri miru, ker ti bom Praška poslal.
Lahka konjenica
12. 11. 2007 12.03
politkk 70: Vi vsi ste res prave hard zgube, bolješiviki in stalinisti tapravi. Ajde, pokažite, da ste prerasli komunizem in ste res tapravi SD - socialni demokrati
jagoda_fp
12. 11. 2007 11.53
politik70 zelo dobri filmi. Hvala za priporočilo!
jagoda_fp
12. 11. 2007 11.42
malasutra poglej tudi druge članice, ki so vstopile v EU skupaj z nami, pusti Romunijo in Bolgarijo. Res da imamo najvišjo rast inflacije, drži da je tega kriva tudi ta vlada ampak tudi prejšnja ni nedolžna. Tudi za celo EU območje se je dvignila iz 2,1odstotka na 2,6. govorim o letni ravni Slovenija 3,6 odstotka Latvija 10,2 odstotka Madžarska 7,1 odstotka Grčija 2,7 odstotka Irska 2,3 odstotka Španija 2,2 odstotka
lup1
12. 11. 2007 11.33
jagoda_fp Hvala za oznako. Previdno, ker ti bom tudi jaz nadel eno. Ampak recimo, da sem te izzval, pa ti je zato še ne bom (ostalim itak ni mar, če hranim trolla). "... kdo pa je reku da podpiram SDS ali da jih zagovarjam ..." Nisem vedel, da mora to kdo povedati. Si pravi utopist ko praviš: "... isi šmarn neglede na to kdo je opozicija kdo vlada" Niti otroci ne verjamejo, da je demokracija, kot jo imamo danes, ideal. Če pa hočeš povedati, da so vsi isti, se pa tudi ne strinjam s tabo: eni so požrešni in sposobni, drugi so samo požrešni. Drugi so celo tako nesposobni, da prvim ni potrebno delati popolnoma nič, samo kandidirati morajo, pa bodo zmagali volitve. "Ko si v vladi moraš delat tako da zadeve tečejo naprej ko pa si v opoziciji si je treba pa za naslednje volitve nabirat točke in apriori vsemu nasprotovat!!!" Pa saj se strinjam s tabo, da si ta vlada ne more pridobivati točk z dobrimi zakoni, odločitvami in predlogi. Zato ker se izgubijo v gori slabih. Tako lahko točke dobiva samo opozicija, s tem ko sploh nič ne dela. Niti nasprotuje ne. (Tega referenduma ni sprožila opozicija, ampak DS.)
politik70
12. 11. 2007 11.19
jagoda_fp toplo ti priporočam ogled filma KO ZORIJO JAGODE! ČE TE TA NE BO ZADOVOLJIL SI PA OGLEJ PETELINJI ZAJTRK!
lutzow@email.si
12. 11. 2007 11.19
če malo berem nazaj tele poste, je zanimivo, kako levaki krojite po svoje splošno javno mneje...14 dni nazaj je bilo nemogoče preživeti s 600€, danes pa je to padlo že na 300? prve posledice tjerkove zmage?...pa joj, kako smo revni, kajne,vsi imate tukaj računalnike, torej je za hrano več kot dovolj, če pa zmanjka pa prodajte PCje, pa če bi med službenim časom raje delali, namesto da tukaj udrihate čez vladoi, potem se nimate pravice pritoževati....daleč je še do evrope...
Rafaela_
12. 11. 2007 11.10
MANJA KRANJC: Kako sprejemaš poraz? A boli? Mislm, dej že odpri oči enkrat, ker maš komentarje brez repa in brez glave. Najbl sm vesela, da je zmagal Tuerk, že samo zaradi takih kot si ti... ha ha ha (aja pa tist komentar o statistiki, glede tega, da so peterleta volili manj izobraženi,.. A te to žali? hahaha
jagoda_fp
12. 11. 2007 11.09
soonman kako dolgo že živiš 3 leta li kakšno več, kako je bilo pa pred 3 leti. Obratno namreč. Vsi ki podpirate ene ali druge in se kregate kdo je kdo in kdo inama ali nima prav ste lepo nasedli njihovim igricam in bistva sploh ne vidite.