Slovenija

Na zatožni klopi naj bi bili napačni ljudje

Celje, 07. 12. 2011 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sojenju zaradi smrti Bojana Kajtne sta na zatožno klop sedla zdravstvena tehnika, ki ju obtožba bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti. Dejala sta, da za smrt nista odgovorna in da sta upoštevala navodila, ki veljajo v takih primerih.

Na zatožno klop sta sedla zdravstvena tehnika, ki ju obtožba bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti.
Na zatožno klop sta sedla zdravstvena tehnika, ki ju obtožba bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti. FOTO: POP TV

Na zatožno klop celjskega okrožnega sodišča sta sedla zdravstvena tehnika Darja Šuper in Iztok Žilavec. Tožilstvo jima očita odgovornost za smrt 50-letnega Bojana Kajtne, ki je junija 2007 umrl pred celjsko bolnišnico zaradi infarkta.

Kajtna je junija 2007 zaradi bolečin v prsih in težav z dihanjem prišel na urgentni oddelek celjske bolnišnice, vendar mu tam niso nudili zdravniške pomoči. Šuperjeva ga je po posvetovanju z Žilavcem namreč poslala po napotnico v Zdravstveni dom Celje. Kajtna je za posledicami srčnega infarkta umrl pred bolnišnico.

Oba obtožena sta med zagovorom povedala, da za smrt nista odgovorna. Medicinska sestra, ki je pokojnega sprejela na vratih urgentne ambulante, obžaluje dogodek, a kot je povedala, je delala po navodilih in predpisih bolnišnice, zato je pacienta opozorila, da bo samoplačnik, če se izkaže, da ne gre za urgentni primer, saj ni imel napotnice niti potrjene zdravstvene izkaznice. Da je takšna praksa v bolnišnici, je potrdil tudi zdravstveni tehnik na urgentnem oddelku, ki je povedal, da breme presojanja o tem, v kakšnem zdravstvenem stanju je bolnik, nosi medicinsko osebje, saj se zdravniki z njimi srečajo šele ob sprejemu v ambulanti. Kot je poudarila medicinska sestra, pokojnega pacienta ni odslovila, ampak mu je povedala, kakšna so pravila za obravnavo v takšnih primerih. Sama je ocenila, da njegovo zdravstveno stanje ni kritično, medtem ko se zdravnica, ki je bila dežurna tisto noč, s tem ni ukvarjala. Zato odvetnika obeh obtoženih dvomita, da je na zatožno klop sodišča tožilstvo postavilo prave ljudi, saj je hierarhija v bolnišnici jasna in se ve, kakšne pristojnosti ima kdo. Obtožena nista bila zadolžena za strokovno triažo, upoštevala pa sta navodila, ki veljajo v takšnih primerih. Odvetnik sorodnikov pokojnika pa je razočaran, da bolnišnica tudi po tem tragičnem dogodku ni storila nič, da bi spremenila to neživljenjsko prakso.

Sojenje v primeru Bojana Kajtne
Sojenje v primeru Bojana Kajtne FOTO: POP TV

Celjsko tožilstvo je obtožnico vložilo marca 2009, dvojico pa bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti. Po oceni tožilstva sta Šuperjeva in Žilavec ravnala v nasprotju z njuno poklicno dolžnostjo in sta odgovorna za smrt Bojana Kajtne.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije je po dogodku izvedla izredni strokovni nadzor urgentne dejavnosti bolnišnice Celje. Po pregledu dokumentacije in ogledu delovnega procesa so ugotovili, da Šuperjeva ni storila strokovne napake.

Komisija je presodila, da je sestra sposobna prepoznati akutno stanje pri bolniku, hkrati pa so menili, da je šlo pri Kajtni za prikrito zdravstveno stanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

recept
07. 12. 2011 22.03
+1
Res je na urgenci triažirajo zdravstveni tehniki oz. medicinske sestre tako pri nas kot po svetu. Celo v eni izmed najbolj striktno disciplinirano strogi bolnišnici v Münchenu. Res je da človeka, ki pride iskati PP na urgenco ne bi smeli takoj zavrniti z razlogom ker nima napotnice. V KC Ljubljana imajo sistem, v primeru da si brez napotnice te napotijo na splošno nujno medicinsko pomoč, kjer zdravnik oceni zdravstveno stanje pacijenta. Sistem po zahtevi za napotnico pa obstaja tako v Celjski bolnišnici, kot v bolninci Trbovlje, Slovenj Gradec in Brežice. Morda tudi v Mariboru. Sistem sprejemanja pacijenta z napotnico si zagotovo nista zmislila ZD. tehn. in Med. sestra ampak striktno vodstvo bolnice in ZZZS. Zakaj ZZZS; ZZZS privija pipco na meni dva znana načina kot npr., zdravstveni dom oz. splošna ambulanta prejme večje plačilo na izdane napotnice za specialistične preglede če ne presežejo neko normativo,takoj ko presežejo to normativo se cena na napotnico zmanjša. Drugi primer: zobozdravniki so plačani po številu pacijentov (približno 2000 na mese.) in ne po številu obiskov, zato vsakdo pride na vrsto enkrat na mesec ostalo pa samoplačniško. Res je da sta Medicinska sestra in zdravstveni tehnik samo človeka in ne zdravnika, mislim da si ne zaslužita sramu ki jima ga namenjajo svojci in mediji.
kocincamedzobmi
07. 12. 2011 19.01
+4
V Zah,Evropi triažirajo visoko usposobljene medicinske sestre. Noben zdravstveni ssistem si ne more privoščiti, da bo zdravnik na sprejemu in bo triažiral! Lahko si poiščete npr. Manchester triage system in si malo pogledate in podučite, preden pišete neumnosti. Takoj pa ni mogoče sprejeti vsakogar. To bi pomenilo za 20 paceintov 20 zdravnikov. Da ne govorim o tem, da je le eden od 100, ki pridejo z bolečino v prsnem košu resnično ogrožen, ostali so navadne mišične bolečine. Skratka, tako, kot si vi to predstavljate, si ne more privoščiti nobena država na svetu.
g00morph
07. 12. 2011 18.17
+3
Spomnim se profesorja in zelo uglednega kirurga (v svetovnem merilu), ko se je enkrat razgovoril o triaži na urgentnih oddelkih, kar nehat ni mogel o tem, kako je triaža=razporejanje pacientov pomembno... zdaj pa imajo pri nas navadni tehniki in medicinske sestre pooblastila, ki jih po moje sploh ne bi smeli imeti. Njihova naloga ne more biti diagnostika; in če odsloviš bolnika, tudi posredno z grožnjo o finančnih posledicah, je to po moje nedopustno in nestrokovno. V bistvu sestre, razen mogoče višjih medicinskih, sploh ne bi smele odločat, kdo bo sprejet niti na navaden splošni, kaj šele urgentni oddelek. Tako ni v nobeni tuji privatni bolnišnici, kjer je plačilo drugotnega pomena in se že najde način, kako kasneje obveznost poravnat. Oholost ljudi, ki imajo duhovno obzorje uradnika, ima v zdravstvu lahko smrtne posledice, kar je še en razlog, da bi moral za vsakega pacienta odgovarjat zdravnik oziroma bolnišnica, ne pa nižje osebje.
sackovin
07. 12. 2011 17.35
-8
japakajse 07.12.2011 15:21:44 3 pa kaj šeeeee....Darja,bi ga morala urgentno sprejet,brez vprašanj in zahtevat,glede na simptome,da ga zdravnik pregleda TAKOOOOOOOJJJJJ!!!!! VAM JE TO JASNOOOO!!!!????? Ne pametuj.Pametuješ kot da si neki inžinir,v resnici mi pa deluješ kot nek pijanček ki kruli ko je pijan .zakaj kruli pa še sam neve.Lp
japakajse
07. 12. 2011 17.53
+3
Z vsem spoštovanjem sackovin,vaš komentar je žal popolnoma,pod nivojem in absolutno nevmesen,zato vam namenim samo tole repliko.Razlog,zakaj me vso to zagovarjanje Darje,kot zdravstvene tehnice jezi,pa je v tem,da meče slabo luč na zdravstveno osebje.Drugače pa ; nisem inžinir,alkohola ne konzumiram in ga nikoli nisem in sem proti njemu,delam pa na triaži.Tako,da si ne delajte skrbi sackovin,s tem kdo in kaj sem
cirus
07. 12. 2011 16.53
+14
Krivi so neunmi predpisi in tisti, ki je tehnikoma naložil takšna pooblastila.
japakajse
07. 12. 2011 17.10
+1
Noben zdravstven tehnik NE SME pacienta s takšnimi simptomi odsloviti!!!!Tu ne gre in niso opravičilo predpisi!!!!
japakajse
07. 12. 2011 17.17
-2
to je laično,po kmečki pameti tako,kot bi se mimoidoči obrnil stran od človeka,ki bi ležal na tleh in prosil za pomoč,ali pa stopil do vas in vam povedal,da ga stiska v prsnem košu....,da potrebuje zdravniško pomoč...in vi bi se potemtakem obrnili stran in si rekli nisem iz zdravstvenega foha,pač ne bom pomagal.....tako je to storila ona,ki je zdravstveni delavec,ga odslovila in bila ob enega pacienta manj,on pa je bil ob življenje in svojci brez njega.
MindyMouse
07. 12. 2011 21.30
+3
sej ga ni ona odslovila, sam je šel, ko mu je povedala pravila - da bo samoplačnik če ni nujno..
Nino Kopše
07. 12. 2011 16.38
+7
mislim da je tu bolj ona upoštevala zakonodajo. Ona je hotla nardit dobro, ampak je v bistvu zaj kriva za življenje človeka... Tukaj pa spet nastopi vprašanje, kdo je kriv za pravila, ki jih mora ona upoštevati...
Darch Lp
07. 12. 2011 18.42
+4
Urban Majceni?
24. 12. 2011 15.59
alfonzy
07. 12. 2011 15.52
+7
Iz zakona: Napotnica ni potrebna, ko zavarovana oseba uveljavlja nujno medicinsko pomoč!
japakajse
07. 12. 2011 16.00
+8
Napotnica ni potrebna,če gre za NUJNO ZDRAVSTVENO POMOČ,NE GLEDE NA TO,ALI IMA PACIENT ZAVAROVANJE ALI NE!!
japakajse
07. 12. 2011 15.52
+7
Napotnica?Napotnica sploh ni pomembna,POMEMBNO JE ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE!!!! Napaka? Napako je storila in z njo bo morala živeti!!!!!Presoja? Presojati o ogroženosti pacientovega življenja,ne odloča samo in zgolj zdravnik,pač pa,ponavadi prvi kontakt s pacientom opravi sestra,KI MORA GLEDE NA PACIENTOVO IZPOVED,TRENUTNEGA POČUTJA-intervenirati!!!!!-slednjega,pa ona niti približno ni storila!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Žal je takšnih napak malomarnega ,osornega medicinskega osebja vse več,kar lahko povem iz prve roke,ker tovrstno problematiko opazujem že leta,na svojem delovnem mestu!!!!!Dotični primer ; ko je prišel do sestre,še živ pacient v stanju,v katerem ji je opisal tiščanja v prsih,se je izgovarjala na birokracijo-napotnico in ga odslovila v takšnem stanju!!!!!Zdaj pa se izgovarja,da je ravnala po pravilniku službe?????Haloooo?????ETIKA.ČUT IN STROKOVNOST,JO OBVEZUJE V SLEHRNI MINUTI NJENE SLUŽBE. TO JE, REŠEVATI ŽIVLJENJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IN TUDI IZVEN NJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! In še nečesa ne razumem,kako si drznete,vsi tisti ki delate v zdravstvu opravičevati,to kar je storila????????STE PRI SEBI?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
MASLG
07. 12. 2011 17.12
+4
Sestra mora glede na pacientovo izpoved trenutnega počutja intervenirati!? Ko bi vedeli koliko alkoholikov, simulantov in tistih, ki se najejo preveč fižola pride na urgenco ponoči in zahtevajo od sestre, da so nujni primer? Ne kaži svojega nivoja inteligence in govoriti o etiki, čutu in strokovnosti. Še vsakemu, ki bi obležal pred vrati bi pomagali, če bi ga pripeljal rešilec tudi. Zaradi tega žalostnega primera niso sestre takšni zmaji, kot jih nekateri hočete prikazati, sploh pa ne na urgenci. Po bitki je lahko biti general, resnice pa ne vejo novinarji in "komentatorji" tvojega tipa, ampak samo pokojni in pa sestra.
japakajse
07. 12. 2011 17.37
-1
MASLG ; KO BI VEDELA?SAMA DELAM NA TRIAŽI!Simulantov ni,so pacienti in vedno jih moramo obravnavati strokovno,vestno in pa resno!Vaše besede,še vsakemu bi pomagali,ki bi obležal pred vrati..d.d.d.???na tak način,DA GA POŠLJETE PO NAPOTNICO?HVALA LEPA....se pa sprašujem,kaj bi storila Darja,če bi prišel takrat,s takšnimi simptomi njen oče,prijatelj,znanec?
japakajse
07. 12. 2011 17.40
+0
pa še nekaj ; to je laično,po kmečki pameti. Kako bi bilo,če bi se mimoidoči obrnil stran od človeka,ki bi ležal na tleh in prosil za pomoč,ali pa stopil do vas in vam povedal,da ga stiska v prsnem košu....,da potrebuje zdravniško pomoč...bi se vi,potem-takem obrnili stran in si rekli nisem iz zdravstvenega foha,pač ne bom pomagal,ali pa bi mu svetovali naj odide po napotnico?.....tako je to storila ona,ki je zdravstveni delavec,ga odslovila in bila ob enega pacienta manj,on pa je bil ob življenje in svojci brez njega.
-strela-
07. 12. 2011 15.10
+6
Očitno sta na glavno pravilo pozabila - nujni primeri imajo prednost.
_DIDY_
07. 12. 2011 15.01
+13
dej dej ne predstavljam si , da bi bolniku rekla naj gre po napotnico, če je opisal take težave bi u lahko posnela ekg (5 min dela, nič ne stane razen papirja, pa lastnega dela), če bi bil ok bi takart že skočil po napotnico al pa počakal v čakalnici pa svojce poklicali naj mu zrihtajo napotnico če pa ekg kaj v njegovem primernu nebi bil v redu bi obvestila zdravnika o stanju. Da vodstvo bolnice ali zdr. doma zahteva na urgenci napotnice in kartice ma bi jim jzt * , ker se mi zdi na nismo zdr delavci administratorji,da papirje rihtamo. Prvo pacient pol pa papirji.
Darch Lp
07. 12. 2011 14.46
-1
vsak zdravnik vsak zdravstveni tehnik ima poklic zato da rešuje življenja ne pa da je napotnica važna od življenja!!!! u zapor znjima pa ključ u ljubljanco vržt!!!!!!!!!
stiing
07. 12. 2011 15.28
+7
in ti si eden od tistih ki ste pametni glede zdr. poklica a ne in vse veš
Darch Lp
07. 12. 2011 19.07
ne sm pa eden izmed zdravstvenih tehnikov na gorenjskem in jaa vem da se te stvari ne smejo ponoviti in je treba kaznovati da se te scene ne bi dogajale vsak dan!!!!!!!!!!!
senci
07. 12. 2011 14.39
+6
Kako je šlo za prikrito zdravstveno stanje, če je prišel zaradi bolečin v prsih in težav z dihanjem!!!! Komisija pa itak vedno na strani zdravnikov, ki nikoli ne odgovarjajo za svoje napake. In če pravi zdravnica da ga ni odslovila, ja zakaj pa mu potem ni pomagala in ga je poslala po k.....o napotnico??!!! Upam da ima ženska vsaj kanček slabe vesti, da je na oni svet poslala nedolžnega človeka.
binmister
07. 12. 2011 14.28
+8
napotnico se da tudi pozneje prinest .
MindyMouse
07. 12. 2011 14.28
+29
Človek ni imel zavarovanja, zato mu je bila med. sestra dolžna povedati, da če se ugotovi da ne gre za urgentni primer, bo pač moral plačat pregled in preiskave.. Človek se je prestrašil, ker ni imel denarja, zato se je odločil da gre vseeno po napotnico, če slučajno ni nujno, ker denarja tako ali tako ni imel. Zdravstvenega zavarovanja ni imel, ker mu delodajalec že nekaj mesecev ni plačal osnovnega zavarovanja, niti mu ni dajal plače, da bi lahko plačal pregled, če bi se izkazalo da ni bil nujen. Jasno je, da je za to kar se je zgodilo kriva država, ki ne poskrbi za svoje državljane in delodajalce prisili da plačajo osnovno zavarovanje, če pa tega ni sposobna, pa naj takim delavcem vsaj krije osnovno zavarovanje, da se kaj takega ne bi več zgodilo. Tu so pa še pravila po zdravstvenem sistemu, ki jih določa država (natančneje ministrstvo za zdravje), saj narekujejo medicincem kako morajo delati in predvsem so pomembna pravila, gladko se jim jeb* za človeško zdravje in življenje. Če jih medicinec krši, lahko ostane brez službe, vsi pa vemo, da je danes težko dobit službo, predvsem če te odpustijo iz razlogov neupoštevanja pravil... Sramota v kaki tretjerazredni državi živimo, take svinjarije se pred osamosvojitvijo niso dogajale...
Lepidoptera1
07. 12. 2011 14.32
+3
če nimaš osnovnega zavarovanja ti napotnica NIČ ne nuca...
galiot
07. 12. 2011 14.23
+9
V Ljubljani na urgenci za nujen primrr ne rabiš nobene napotnice,zato me čudi kakšno ureditev imajo v Celju.
YXY
07. 12. 2011 23.04
jurcek
07. 12. 2011 14.23
+3
kasno prikrito sej to ni napaka pri avtomobilu! ljudje ne pridejo brez razloga na oddelek za nujne primere. naj prevzame odgovornost za svoje dejanje!
HIPOKRATKA
07. 12. 2011 14.17
+9
Ne moreš verjeti, vedno najdeno "prikrito" zdravstveno stanje, da ni treba odgovarjati. Sramota.
KD_FT
07. 12. 2011 14.14
+16
Če moj brat ne bi udaril po okencu celjske urgence, bi bila moja nečakinja tudi med pokojnimi! Meni ni jasno, zakaj drugje za urgenco ne rabiš napotnice, v Celju pa jo!
Falklander
07. 12. 2011 14.13
+8
90% teh sester in zdravnikov je v Sloveniji prav hudobnih. Taki ljudje bi mogli še bolj sočustvovati kot drugi, ampak tuki, zaradi zafrustriranega folka kot sta ta dva je tko. Vsakemu od nas se je sigurno kaj pobobnega zgodilo da smo se nek šli s takim osebjem. Prav vidi se kako uživajo pri negaciji ali ko drug trpi. To je dejstvo. Vprašanje je: ali bi ona recimo mamo tut poslala po naportnico ali bi jo vzela. Odgovor pa poznamo. Pokvarjen post-komunajzarski folk.
Matevž Snoj
07. 12. 2011 15.00
+9
kocincamedzobmi
07. 12. 2011 19.06
pri takšni količini pametnih komentarjev so res lahko hudobni
YXY
07. 12. 2011 23.05
+1
Počakaj, da bodo samo mlade na urgenci, to bo hudič.
Lepidoptera1
07. 12. 2011 14.10
+10
napotnica v nujnih primerih (kolikor jaz vem) ni bila nikoli potrebna sploh pa ne na urgenci... in oba tehnika bi pacienta MORALA sprejeti! tudi sama delam v zdravstvu in niti pomislila nebi na to, da pacienta odslovim, zato ker nima napotnice! tehnika sta, po mojem mnenju vsekakor delovala malomarno, ker je napotnica tisto kar je v tem primeru, najmanj važno oz. sploh ni!