Slovenija

Predlagajo prepoved delovanja Sazasa

Ljubljana, 13. 07. 2010 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar
Komentarji
37

Urad za intelektualno lastnino je na ljubljansko tožilstvo podal predlog za presojo dejavnosti, ki jo opravlja Sazas. Predlaga tudi vložitev tožbe za prepoved delovanja društva.

Ali so Sazasu šteti dnevi?
Ali so Sazasu šteti dnevi? FOTO: Miro Majcen

Jurij Žurej, direktor Urada za intelektualno lastnino, je pismo o domnevno nezakonitem delovanju Sazasa odposlal tožilcem. Žurej, ki je med nadzorom Sazasa posumil, da v društvu predvsem kujejo dobičke in da s tem kršijo zakon, poziva tožilce, naj v tem primeru prepovejo Sazasu delovanje v obliki društva.

"To ne pomeni, da Sazas ukinjamo, ampak le, da ne delujejo v pravi statusni obliki. In če ne delujejo v pravi obliki, naj se preoblikujejo," pravi Žurej.

'Namen društva ni pridobivanje dobička'

Žurej v pismu tožilcem piše, da namen društev, kot določa zakon, ni pridobivanje dobička. Presežke dohodkov naj bi namreč društva namenjala za svojo dejavnost, ne pa za delitev med svoje člane. Sazas naj bi pred dvema letoma od skoraj štirih milijonov evrov dohodka promocijskega sklada pustil na svojem računu le okoli 800 tisočakov, okoli tri milijone pa mirno razdeli med avtorje.

Na vprašanje, ali bi lahko torej pravosodje zdaj izbrisalo Sazas, Žurej odgovarja, da teoretično ja. "Ampak oni imajo svoje pravnike, ki bodo našli neko pravo pot zanje. Ampak moj namen ni konec Sazasa"

Torej, če bi Sazas ostal društvo, bi moral zmanjšati dohodke. Zato je najverjetneje, da bodo svoj status spremenili. "Obstaja možnost, da bi v določenem delu, kjer bi ugotovili, da je pridobitna dejavnost, ali da so se pridobivali dobički, da se tistega dejavnosti več ne opravlja," meni Žurej.

Iz združenja Sazas pa so Žurejevo pismo tožilstvu komentirali le po elektronski pošti. Zapisali so, da "iz ovadbe na državno tožilstvo, policijo ter prijave na Komisijo za preprečevanje korupcije izhaja, da naj bi Žurej deloval v korist kapitala, uporabnikov glasbe ter v škodo avtorske zaščite." S policije pa so sporočili, da Žurejeve ovadbe, vložene do danes, obravnavajo neodvisno in odločno zavračajo, da bi podatke iz preiskave posredovali Jožefu Školču. Slednji, spomnimo, nam je pred dnevi namreč dejal, da se je o tem primeru pozanimal prav pri policiji.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Putisch
29. 07. 2010 17.43
zakaj avtorske pravice? kater je dober glasbenik ali avtor se lahko preživi brez avtorskih pravic-sicer je pa to politična organizacija.
CtrlDelete
14. 07. 2010 18.19
@Vrhovni .... marsikaj vem o Sazasu, ker sem tudi član Sazasa od leta 1993, kot tudi prej v prejšnji državi ko je obratoval še Sokoj. Nisem pa redni član, torej ne dosegam t.i. kvote, da bi lahko odločal na skupščinah. Obstajajo pač pravila in to so, da radijske postaje ter ostale organizacije ki javno predvajajo glasbo so DOLŽNE plačevati določen znesek avtorjem glasbenih del na območju Slovenije in del tega ostalim državam članicam združenja CISAC. Določeni člani in nečlani Sazasa uporabljajo medije (kot je recimo ta), pod pretvezo, da je Sazas oderuška organizacija in da so vsi člani največji pokvarenjaki!!! Sprašujem se zakaj? Verjetno je en razlog ta, da določeni nosilci spletnih strani NE plačujejo Sazasu in da so določene TV hiše in radijske postaje neplačniki!!! Prepričan sem, da so v igri za prepoved delovanja Sazasa ter za prevzem pod drugim imenom (ker 4.000.000 eur na leto ni majhen denar) se zavzemajo določeni ljudje in zainteresirane politične stranke! Tukaj gre za krajo individualne lastnine s strani določenih TV in Radijskih hiš ki jih v tem primeru gospod Žurej na en način podpira! Zato, se z njegovim udejstvovanjem in njegovo razlago ne strinjam, kot tudi z žalitvami na moj račun dragi @vrhovni ! Preko moje prijave na ta portal in preko mojega IP-eja lahko tudi 24 ur, Pop TV ali kriminalisti lahko potrkajo na moja vrata in bom povedal enako! Vendar, ne verjamem, ker smatram, da je 24 ur neodvisna in poštena medijska podpora! Upam, da se bodo nejasnosti kmalu izkristalizirale, ker mi je zelo hudo, da moram brati izjave zvedenih bralcev ki s sovraštvom pišejo na tem portalu o slovenskih glasbenikih! Žal mi je, da 24 ur toliko časa namenja temu problemu. Če je kaj spornega in če bi moral kdo odgovarjati naj odgovarja, ne pa kar tako na pamet obsojati in žaliti slovenske glasbenike, člane Sazasa! Dragi @Vrhovni, sem želel samo razložiti moj pogled na trenutna dogajanja okoli Sazasa, verjemi pa da nisem vpleten v kakršnokoli "igro" ki si jo naložil meni! Sem samo član ki pošteno sklada skladbe in jih redno prijavlja svojemu zaščitniku, torej Sazasu! Lp
Cene Urban?i?
14. 07. 2010 16.33
+1
CtrlDelete - V vsaki normalni državi imajo avtorji pravico do zaščite in pravičnega plačila za svoja dela. SAZAS pa tega ne dela! S favoriziranjem manjšine, ki jim izplačuje veliko več od realno zasluženega ter z oškodovanjem malih avtorjev dela ravno nasprotno od svojega poslanstva, namen take ureditve pa je, da ti "veliki" avtorji podpirajo SAZASovo vodstvo, to pa zlorablja svoj položaj za finančne malverzacije in se skriva za "varovanjem avtorske pravice". Kot vnet zagovornik takega ravnanja, si, CtrlDelete, nedvomno eden od vpletenih v nepravilnosti v SAZAS!
Berstuk
14. 07. 2010 14.19
+1
Zakaj mi brišete komentarje? Dodal sem še, da v primeru, ko se avtor in organizator koncertov s pogodbo dogovorita o plačilu in zakupu avtorskih pravic, Sazas še vedno potegne denar od organizatorja in ga v veliko primerih zadrži! Zakaj?
Berstuk
14. 07. 2010 14.15
+1
Ah ja... in nič nimam proti, da se radijskim postajam, trgovskim centrom, organizatorjem koncertov itd. kasira za avtorska dela... toda denar naj potem pride do teh avtorjev! Če pa se organizator in avtor sama s pogodbo dogovorita o zakupu in plačilu avtorskih pravic, zakaj je še vedno treba plačati Sazasu, ki potem ta denar lahko zadrži???
Berstuk
14. 07. 2010 14.12
Dragi CtrlDelete... če verjameš, kar si napisal, potem si pa res lolek. Dejansko mali avtorji služijo s koncerti (vem, ker sem sam med njimi), veliki pa se na račun malih preko Sazasa redijo in to ni prav. Ker svojih komadov še nimamo izdanih na prenosnem mediju in jih prav tako še nimamo zaščitenih (in jih tudi nikoli ne bomo imeli pri Sazasu), pač ne moremo zahtevati kakšnega centa. Lepo in prav. Toda od človeka, ki nas najame in nam pošteno plača za NAŠE avtorsko delo, Sazas potem (kljub temu, da mi nismo pod njegovim okriljem) pokasira!!! Ta denar pa potem dobijo Predin, MZ Hector itd. Sazas kasira tudi za Billyja Idola, za Deep Purple, za Megadeth, za vse tuje glasbenike, ki nastopijo na naših tleh. Ko si tako pameten... pa povej, koliko tega denarja potem vidijo ti izvajalci? Sazas je potrebno takoj preoblikovat. Če se to ne bo zgodilo, verjamem, da se bo zgodilo kaj hujšega...
CtrlDelete
14. 07. 2010 11.57
24 ur, POP TV......s takimi naslovi in podnaslovi v stilu "Predlagajo prepoved delovanja Sazasa"..."Ali so Sazasu šteti dnevi?"....in s takim načinom pisanja ter gonje proti Sazasu ter članom Sazasa je normalno, da ustvarjate sovraštvo do slovenskih glasbenikov. Dajte se malo zamislit!!!!
CtrlDelete
14. 07. 2010 11.40
+1
V vsaki normalni in civilizirani državi, avtorji imajo pravico zaščite svojih glasbenih del. Radijske postaje so dolžne plačevati določen znesek avtorjem predvajanih del, prav tako tudi lokali, kinematografi in ostali organizatorji javnih prireditev po tarifi ki je dostopna vsej javnosti na spletni strani Sazasa! Tudi književniki, filmarji oziroma avtorji v teh panogah imajo svoje inštitucije za zaščito njihovih avtorskih del! Pravzaprav, je od nekdaj jasno da vsi avtorji (glasbeni, književni, filmski...) živijo od javnih predvajanj na takih in drugačnih nosilcih, a ne toliko od koncertiranja. Koncerti so bolj za užitek glasbenikom ter publiki! Zaslužijo pa najbolj organizatorji takih prireditev, gostinci, ne pa naši glasbeniki. Popolnoma razumem, da je vsakemu od nas težko dat 1 cent, če lahko mirno snemaš glasbo dol z interneta brez stroškov. Tudi mnogo radijskih postaj vrti glasbo ne da bi plačevalo 1 cent za to kriminalno početje. Avtorji pa tako rekoč nimajo nobene zaščite.
CtrlDelete
14. 07. 2010 11.16
Naj protikorupcijska komisija ter kriminalisti raje raziščejo povezavo med Žurejem in Urbanom Cento (bivši član skupine Agropop), kateri očitno ima željo po ustanovitvi novega "Sazasa"!!! Govori se, da sta bila sošolca in, da sta velika prijatelja! Gospod Žurej, raje pustite kriminalistom in korupcijski komisiji, da opravijo svoje delo!
unpoli
14. 07. 2010 10.00
tajkuni, preveč visoko letel sedaj pa globoko gnil...v arest z njimi
ivo55
14. 07. 2010 08.42
Po registraciji je SAZAS društvo z registrirano nepridobitno dejavnostjo ( S.15000 Nepridobitne institucije, ki opravljajo... ) To kar pa počnejo je pa milo rečeno nezakonito početje z vsemi elementi utajevanja davkov! Človek se vprašuje kdo vse od inštitucij nadzora je še vpleten to plenilsko raboto. Parlamentarna država ni namenjena samo pobiranju davkov, GOSPODJE POSLANCI - ČAKAMO VAŠE UKREPANJE!!!!!!!!!
MiroF
14. 07. 2010 08.31
Ne samo prepoved delovanja še pozapret jih je treba premoženje zaplent razprodat in vrniti denar vsem tistim, ki so jim morali takšne vsote plačevati !!!
vinadap.
14. 07. 2010 08.28
Naj se javijo prosim tisti osebki, ki poslušajo npr. Predina in Domiclja. Ta2 sta ena od glavnih v tej mafijski združbi.
Fox79
14. 07. 2010 07.17
Živimo v najbolj požrešni državi, tako da me ne čudi, od kje vse si prikradejo denar. Od poštenega dela se v tej državi ne da živet. Vprašanje časa je, kdaj bodo ljudje začeli krast, kriminal se itak dviguje. Le tako naprej banda lopovska.
bnam 2707
14. 07. 2010 03.16
Seveda je teba to in podobne zdužbe ukinit,med katere je v nebo vpijoča tudi obtna zbornica,ki so ji dali zakonski ključ,da krade težko pigaran denar malim podjetjem in se redi na njihov račun.Dokler bodo prisilna članstva in obvezna članaina toliko časa ne bo miru. Človek in podjetja morajo biti pri svojih odločitvah o združevanju svobodni in se združevati tam,kje jim paše in imajo koristi od tega.Od obrtne zbornice imajo koristi le koritniki,ki se že leta in leta držijo za tujo skledo. Sramota!
RoccoS
14. 07. 2010 00.47
carpathian
13. 07. 2010 23.51
ukint vsako obliko intelektualne lastnine!
tinetone
13. 07. 2010 23.48
ukinit bando edino pravilno
Sxxx
13. 07. 2010 22.10
Ali jih ukinit ali ne...to naj dajo na referendum pa bo udeležba 100%....banda oderuška!! Tole citiram iz drugega portala,... "enkrat smo delali humanitarni koncert kjer so vse stroške pokrili sponzorji, nastopajoči pa so se odpovedali honorarjem, sazah pa je spet hotel enormni znesek čeprav je šlo 100% prihodkov v humanitarne namene. šele ko smo rekli da bomo javno povedali da je podarjen znesek zmanjšan za prispevek sazasu ki se edini ni odpovedal plačilu so dali mir. sem pa slišal da se je dobro pred prireditvijo it z njimi zmenit ker se da baje z njimi "handlat" kot na tržnici " Če se tukaj ne bo nekdo zganil potem pa nevem !!!
ednas
13. 07. 2010 21.57
Sazas je uničevalec slovenske kulture, globijo društva upokojencev, planinska društva, šole, humanitarne prireditve to kar počnejo je navadno ropanje neprofitnih ljubiteljskih društev, ki morajo iz lastnih sredstev plačevati še te rubeže z blagoslovom države. To je zame mafijska združba pod okriljem političnih veljakov in države. Sazas je sramota za državo in Slovenstvo! Če bi lahko vplivali na ukinitev bi verjetno prejeli vsaj več kot 100.000 glasov, seveda za ukinitev.