Slovenija

Ali so res dvojno obdavčeni?

Ljubljana, 29. 12. 2014 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Več kot 3000 delavcev, ki se vsak dan vozijo na delo v tujino, je protestiralo, ker jim grozijo visoka doplačila dohodnine. Zakon je jasen: ne glede kje delaš, če koristiš slovensko šolstvo, ceste, pomoč ob nesrečah, kulturo, potem moraš plačevati toliko davka, kot ga vsi ostali.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo.Jst
31. 12. 2014 15.32
-1
S katere blagajne pride za izobrazbo njihovih otrok?
ONniON
30. 12. 2014 18.21
+4
Avstrija ima zelo nizko stopnjo brezposelnosti
nogutsnoglorry
30. 12. 2014 17.19
+10
Edino kar je jasno je, da država rabi denar in na take načine skuša priti do njega, dvigovanje davkov, dvigovanje kazni, odvzemanje pravic... to je kratkoročno primitivno razmišljanje in to je posledica komunizma preko katerega so nesposobni ljudje prišli na oblast in na visoke položaje. Vi pa kar lepo naprej krivite Evropo, ZDA, NWO meni je vse jasno kot beli dan, zato znam živeti dobro z poštenim delom, vsem ostalim pa*
Nauders
30. 12. 2014 19.33
+1
jp, pa tile zakoni so tako pisani, da jih nihče ne razume
generacijaabraham
30. 12. 2014 17.03
+5
Tudi osebno bi bil do tega članka malce kritičen ker je precej enostranski. Kot davčna svetovalka bi morala vedeti da so določene pravice pri tujcih delavcem odvzete in niso primerljive z delom v domovini. Na primer delavec v tujini nima plačanega časa za malico prav tako pa ne niti malico Prav tako nima povrnjenih potnih stroškov, Povrhu vsega v tujini ne poznajo nadomestila za minulo delo, niti nimajo delavci toliko dopusta kot ga imajo pri nas. (na primer če si star 50 ali več let ti pri nas pripada 5 delovnih dni dodatnega dopusta, prav tako za vsakega mladoletnega otroka do dodatnega dneva) Iz tega vidika je delavec v tujini bolj produktiven in zato tudi večja plača. Poglejte čisti primer največ zaposlenih v tujini. Naš delavec v Avstriji dobi povprečno neto plačo 1.500 € (minimalna plača je trenutno okoli 1320 € po mojih podatkih) Delavec ki se vozi na delo v Avstrijo naredi povprečno 150 km. Pri nas bi zato dobil nadomestilo v višini 0,18 €/km kar nanesena za en dan 27 € oziroma 594 €/mesečno, k temu moramo prišteti še znesek za malico ki ga prejme Slovenski delavec, kar znese za podan primer 78,32 €. Če k temu dodamo še prej omenjeni čas dela ki je tujini daljši zaradi neplačanega časa za malico kar znese mesečno povprečno 11 ur in to pomnožimo z recimo 8,72 € dobimo znesek 95,92 €. Sedaj seštejmo vse to skupaj dobimo znesek v višini 768,24 € in sedaj seštejmo ta znesek od 1.500 € dobimo vsoto 731,76 €, Če to izračunam na minimalni plači 1.320 € bi po Slovenski zakonodaji ostalo kot gola plača znesek 562,28 € kar pa znese manj kot minimalna plača v SLO. To je znesek ki ostane če upoštevamo le del dejanskih parametrov izračuna in to bi morala upoštevati tudi vaša davčna svetovalka in novinarji ne pa goli izračun in tako bi morali biti prikazati izračun tudi na TV. Pri tem nisem upošteval tudi drugih parametrov ki so v prid Slovenskemu delavcu v Sloveniji a jih v tujini nimajo. Pri vsem naštetem bi dodal da nisem zaposlen v tujini in da tega nisem zapisal zaradi lastnih interesov ampak zaradi pravičnega prikaza za kakšno plačo dejansko delajo naši delavci v tujini.
generacijaabraham
30. 12. 2014 17.09
+9
Dodal bi še nekaj. Želimo enakopravno razdelitev za vse. Dragi ustavni sodniki najprej izenačite zakon za navadnega človeka in tistega v vaši politični eliti da bo pravica za vse res enaka.
Tehhnik
30. 12. 2014 17.23
Jaz bi se dodal: Olajsava ne zmanjsa brutto. zaradi tega delavci z majnimi dohodki v sloveniji niso opraviceni do npr. subvencije vrtca. Tudi ce mu po poplacilo "razlike" ostane manj kot slovenkemu delavcu ki je opravicen do tega ker je prevoz in malica izvzeta iz bruto. Olajsavo dobijo samo tisti ki se dnevno vozijo. Tisti ki ki so si zaradi prevelike razdalje morali vzet stanovanje v tuji drzavi dobijo samo za razdaljo od tam do delavnega mesta. Davcni nerezident pa nemorejo postat ce imajo zeno ali otroka v Sloveniji. Druge drzave imaja npr. tudi eno olajsavo za loceno bivanje.
simple_mind
30. 12. 2014 16.19
+6
Ma res je vse bolano in skisano v tej deželi SLO. Kakšno neverjetno licemersko in zahrbtno podtikanje, ko vedno v teh primerih navajate šolstvo, ceste, pomoč (?) in podobno. A za to gredo davki, kaj pa mogoče skorumpiran državni aparat, vojska, osvobajanje od Kosova do Afganistana, degenerirana diplomacija, nešteti uradniki in zbirokratiziranost do onemoglosti, vse mogoče javne ustanove, od katerih imajo koristi samo priskledniki, itn. In zakaj bi plačevali "kulturo" ? Poglejte si samo na primer muzeje in galerije, prav neverjetne združbe zajedalcev in "naših". In vse proračunske defektne projekte ?
Tehhnik
30. 12. 2014 16.16
+0
Sindikat in dalavski svet je v firmi, v kateri delam, med drugim izboril: - visjo urno postavko za popoldansko delo in se visjo za nocno delo - nadure so placane 150%, torej jih zelo redko dovolijo in tudi takrat so prostovoljno (pri cemer je vedno dovolj prostovolcev). V praksi gre nadura v flexibilno delovno vreme, dotatek pa je izplacan brez davkov oz. nizji davcni stopnji - delovne ure ob praznikah oz. od sobote 12 ur do nedelje 22ur so placane 200%, torej jih se firma izogiba. Enkrat sem eno soboto lahko delal do 14. ure. Praksa kot zgoraj. - 14 plac pri cemer so letni regres ter bozicnica manj obdavcena - 1,5 Euro eko-bonus na dan za delavce ki prihajo pes, z kolesom, z javnim prevozom ali vskupini z enim avtom - subvencinirana malica v kantini (3,20 Euro namesto 6,- ) - dva dodatna dneva placanega dopusta za selitev - 24. december je za nas bil placan praznik - pa se druge dobrine kot so za 120,- Euro darilni boni za bozic od udrave in delavskega sveta itd. - poznam celo eno firmo ki izplaca dodatno 10% letnega bruto kot delez dobitkaki ga deli z zaposlenimi. Slovenski sindikat ze je nazadnje boril na strani delodajalcev proti okolski dajatvi za pescico podjetji. Ta je zaradi tega bila razdeljena na vse energente (benzin,plin, olje). Toje nacin kako nam drzava zeli "srecno novo" Da se ne razumeno narobe. to zdaj nisem pisal da bi se norceval iz slovenskih delavcev. Cem samo prikazat kaj je mozno oz. kaj je drugdje ze standard. Te bonitete veljajo v firmi v kateri jaz delam. Vecina delovnih migrantov jih verjetno nima ker so v majnih firmah ki nimajo sindikalne dogovore.
Condor
30. 12. 2014 15.40
+3
Zdi se mi, da je vsak dolžan plačevati davek v državi v kateri je prijavljen. Bilo bi pa pošteno, da vsak prijavljen v tej državi tudi isto prispeva.
simple_mind
30. 12. 2014 16.24
+4
Samo v primeru, če bi se davki res porabljali za zdrave javne zadeve, ne pa za nenasiten in skrajno potraten državni aparat, ki je namenjen sam sebi in za zatiranje delovnih ljudi.
Tehhnik
30. 12. 2014 15.07
+10
Mi nismo taksni da nebi htli nic prispevat kot tukaj nekateri mislijo. Mi smo jezni kako visoka je ta "razlika" ki je za doplacat. Pri nekaterih (glih pri tistih ki imajo najnizje dohodke) je ta "razlika" vecja (vec tisoc Euro, zato so tudi v oddaji zgoraj za primerjavo vzeli visje dohodke) kot to kaj placajo v tujini. Zal pa to nemoremo na kratko napisat na transparente. Govore ki so jih na demonstraciji drzali in kje smo razlozili kje mi vidimo krivice in neenakopravnost pri izracunu "razlike" oz. pri cem smo v Sloveniji na slabsem polozaju kot slovenski delavci, niso bile nikjer objavljene. Niti v clankah, niti na televiziji ko se je porocalo o protestu. Tam so pokazali samo neko rajo ki se bori za svoje privilegije.
Tehhnik
30. 12. 2014 15.18
+9
Javno menje se da zelo lahko manipulirat, ce se pokaze samo ena plat zgodbe in se zataji vse kaj nekomu ne odgovarja.
simple_mind
30. 12. 2014 16.27
+3
Točno to počnejo s to novico na 24ur, manipulirajo, pa še dobro jim gre.
štrajkar
30. 12. 2014 14.41
+7
Ja, tudi meni gre tale Gardena na bruhanje in še nekaj njej podobnih tule. Verjetno si tudi ti "davčna svetovalka" tam nekje na uradniškem stolčku in upaš da bomo še mi kaj "prispevali" za tvoj obstoj.
simple_mind
30. 12. 2014 16.28
+4
Uradniki se ne dajo, brez skrbi, tudi mrtvega bi radu slekli.
Transformerji
30. 12. 2014 13.36
+5
Vse je pokvaril general Maister, pa prva svetovna vojna... Če se že država grebe zaradi davkov - tudi Romi koristijo ceste, pa vrtce, pa šole, nič jih ne stane, nobenega davka - naj postanemo vsi socialni popiranci ali Romi??
Transformerji
30. 12. 2014 14.16
+4
Ja, pa tudi na volitve se ne splača hoditi, vsaj v okviru dosedanjih strank ne. Na koncu izpade - vtakneš roko v levi ali desni rokav, ko pa sežeš v žep, je oboje vedno bolj prazno! Ker se še vedno nekaznovano krade v državnem in javnem sektorju-kamor ne sodijo medicinske sestre,....
antiXfashizmXeuXgso
30. 12. 2014 14.54
+4
Tudi medicinske sestre sodijo v javni sektor, le da kradejo ne, kot še marsikdo iz javnega sektorja
+15
ko berem določene komentarje, kot na primer od GERDENA, MI GRE NA BRUHANJE...... pa kaj je z vami, to so ljudje, ki jim naša pokvarjena država ni bila sposobna zagotoviti službe, jih izkoriščasla, neplačevala za opravljeno pošteno delo in raje, kot bi bili na sociali so stvari vzeli tile ljudje v svoje roke in si sami poiskali službe, zdaj pa bi jih za nagrado še radi dodatno obdavčili..... v kakšni pokvarjeni državi živim, vse bolj me je sram, da sem slovenec,,,,, pri nas je edino pomembno, da si rdeč ali bel, a ne , da se lahkop 2 svetovna vojna nadaljuje, kljub temu , da so nam ravno tile rdeči in beli obljubljali drugo švico, nam pa je ostal le švic, ki nam zdaj teče po hrbtu, ko razmišljamo, kako bomo jutri nahranili svoje otroke.... Seveda, pa ste rdeči in beli tudi poskrbeli, da smo postali najbolj koruptivna država na svetu, se pravi smo postali svetovni prvaki v korupciji..... bravo...... jutri grem takoj na referendum, da se pomurski in štajerski del priključi avstriji, ljubljana pa lahko postane mestna državica, slovenija v malem s tem vašim jankotom načelu, jurček za je lahko veleposlanik na cipru .... mladina na polno beži iz te države in tudi sam se odpravljam z družino v tujino..... da ne bo pomote rad imam to lepo deželico, ampak še rajši imam svoje otroke, ki so v tej državi žal brez prihodnosti..... ostali boste na koncu še le vi rdeči in beli, ter uničili tole težko priborjeno državo do konca..... pfuj vas bodi, kaj ste naredili iz te lepe dežele,rdeče-bela banda pokvarjena.... adijo
poslanka sexs
30. 12. 2014 13.10
+10
Maribor ter severna Stajerska je vedno pripala Avstriji vprasajte Mariborcane kde bi raje ziveli Korosci so se leta 1918 odceoili in kako dobro zivijo proti nam torej za preblicit ja-ja -pa se enkrat ja
poslanka sexs
30. 12. 2014 13.10
+2
Maribor ter severna Stajerska je vedno pripala Avstriji vprasajte Mariborcane kde bi raje ziveli Korosci so se leta 1918 odceoili in kako dobro zivijo proti nam torej za preblicit ja-ja -pa se enkrat ja
simple_mind
31. 12. 2014 00.09
V SLO se res dogaja nekakšen kolektivni samomor, oziroma množični umor. Sami sebe požrli.
piu
30. 12. 2014 11.59
+13
Razen opranoglavcev, vsi vemo, da so davki iz naslova delovnega razmerja, obvezni davki in da se plačajo tam kjer se delo opravlja brez izjeme....Delavnosposobnim prazitom pa je potrebnoj uzeti socialno pomoč..
Burt
30. 12. 2014 11.06
-18
Goljufi...Če vam kaj ne paše pa pustite Slovenijo in se odselite v tujino!
simple_mind
31. 12. 2014 00.00
-1
To je pa tipičen komentar zaplankanega goljufa, ki bi rad zajedal in živel na tuj račun, na račun tujega dela, povrhu si pa še vzame pravico naganjati ljudi. Poleg tega pa to naganjanje niti slučajno ni sovražni govor, glede na to, da ne reagirajo uredniki, ne, sploh ne ?
Tehhnik
30. 12. 2014 10.56
+22
V Avstriji si pod nekje 11000 Euro letno pod existecnem minimumo in ne placas davka. V Sloveniji nekej takega seveda ni mozno ker bi potem vec kot polovici delavnega prebivalstva ne bi bilo potrebno placati davka.
Mauzahecmauzares
30. 12. 2014 09.40
+16
kok smo pa zdj ostali revezi k mormo vec placat k pomurci ki delajo v avstriji, kok je njim dobr k vecina pride samo za vikend domov k druzini v nedeljo pa ze nazaj na garanje.....men vrjamte da bi raj tko k mi ostali delal v slo ce bi imela pomurska regija dovolj delovnih mest.....
Kajtimar
30. 12. 2014 08.48
-4
ne plačat davka Avstriji. Zakaj pa? Plača se davke Sloveniji če se tu živi
Tehhnik
30. 12. 2014 10.50
+4
Jaz pa raje placam davka drzavi ki postavi pogoje da imam fair delovno mesto
Burt
30. 12. 2014 11.07
-4
Kaj še čakaš..V letu 2014 lahko potuješ kamor ti paše!
Tehhnik
30. 12. 2014 13.44
+3
Torej priznas, da ta drzava ne more bit Slovenija.
provokatorr
30. 12. 2014 08.18
+15
jaz ne vem, kaj je tukaj treba protestirati? prijavite se avstrijo, pa je zadeva rešena.
LomilkaSrc
30. 12. 2014 08.24
+5
avdel
30. 12. 2014 09.38
+14
Ni treba protestirat, pač prijavi nas se naj 20000 na socialno. To je edina resitev; biti breme državi. Premalo davka plačamo, smo slabi potrošniki. Dobim 4000€ razlike davka na položnici, da financiram te nesposobne riti iz finančnega ministrstva, ki imajo žulje od njihovih luksuznih naslanjacev. 25 let sem star, pa mam 7 stopnjo izobrazbe. Crkujem gori, kaj te mam od življenja. Pa prvo prijava sama ni dovolj. Naj 24ur objavi postopek odjave davčnega rezidenta in pridobitev odločbe, to je absurd(sramota), kaj davčna vse zahteva. Namesto da smo državljani enotni, danes bomo mi plačali, jutri pa vaši otroci, za koga. 4000 € ni razlika v davku, to je oderuštvo.
?EBELY
30. 12. 2014 07.48
+4
Ne koristim nič v slo,pa da jim plačam dohodnino?,lahko mi ga samo nežno p.......
ajtim26
30. 12. 2014 07.13
+20
evro poslanci Kacin,Brulc,Peterle,šoltes in ostala ma..... NE plačujejo dohodnine pri nas v sloveniji toliko da veste. začasno prebivališče je v avstriji in račun tam potem ne potrebujete plačevat ničesar Slovenski politiki itak nimajo pojma kako poštimat državo, znajo samo K.R.A.S.T. lastnemu narodu to je balkanska mentaliteta
DarthRevan
30. 12. 2014 00.48
+9
Nimam otrok, torej ne koristim slovenskega šolstva. Vendar ker ne želim živeti v državi v kateri ljudje niso izobraženi se mi zdi prav da se iz naslova mojih davkov financira tudi šolstvo.