Slovenija

Izredni strokovni nadzor zaradi domnevnih pritiskov

Ljubljana, 20. 01. 2010 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lekarniška zbornica Slovenije bo zaradi domnevnih pritiskov v dveh enotah Lekarne Ljubljana izvedla izredni strokovni nadzor. Kartico zaupanja so še enkrat ocenili kot neetično poslovno potezo.

Lekarna
Lekarna FOTO: POP TV

Upravni odbor Lekarniške zbornice Slovenije je na seji sklenil, da bodo zaradi opozoril o domnevnih pritiskih na lekarnarje v Lekarni Ljubljana izvedli izredni strokovni nadzor s svetovanjem v dveh enotah omenjene lekarne ter v galenskem laboratoriju Ljubljana. Zbornica se je prav tako znova opredelila do kartice zaupanja Lekarne Ljubljana, pri čemer je to poslovno potezo ocenila kot neetično.

Upravni odbor je primernost kartice obravnaval znova na poziv komisije za preprečevanje korupcije. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je namreč slednjo opozoril, da je pospeševanje prodaje preko zdravil na recept s kartico zaupanja v Lekarni Ljubljana neprimerno.

Opozorila ZZZS le še potrjujejo tisto, na kar je zbornica opozorila že lani spomladi, so zapisali v sporočilu za javnost. Poslovna odločitev Lekarne Ljubljana o nagrajevanju pacientov za nakup zdravil po oceni zbornice ni v skladu z etičnimi in strokovnimi načeli lekarniške stroke.

"Vsi načini, ki so usmerjeni k spodbujanju potrošništva na področju zdravil, so potencialno nevarni in škodljivi za zdravje ljudi. Odločanje o nakupu zdravil na podlagi cene, ne pa na dejanskih zdravstvenih potrebah posameznika, prinaša tveganja, saj prekomerna in nekritična raba zdravil lahko privede do zdravju škodljivih učinkov," so zapisali v mnenju, ki ga bo zbornica posredovala tudi komisiji za preprečevanje korupcije.

Vršilka dolžnosti predsednice lekarniške zbornice Monika Sonc je ob tem dejala, da je medijska odmevnost teh dveh primerov le še potrdila, da sta strokovnost in etična načela farmacevtov v lekarnah ključna. "Magistri farmacije v lekarnah smo zdravstveni delavci in naša prva skrb je, da skladno z našimi strokovnimi in etičnimi načeli skrbimo za varno in učinkovito zdravljenje z zdravili ter s tem za splošno zdravje ljudi," je dejala Sončeva.

Spomnimo

V medije je v preteklih tednih prišlo anonimno pismo, katerega avtorica naj bi bila ena od zaposlenih farmacevtov v Lekarni Ljubljana, da naj bi vodstvo Lekarne Ljubljana dalo svojim lekarnarjem navodilo, da morajo od bolnika oz. stranke v lekarni iztržiti čim več. V Lekarni Ljubljana takšne navedbe iz anonimnega pisma zavračajo in jih označujejo za "nedopustne laži". Tudi predstavniki zaposlenih so na ponedeljkovi novinarski konferenci zatrdili, da takšnih navodil vodstvo ni dalo.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markaurel
20. 01. 2010 17.53
Jakliča morajo organi pregona takoj vzeti pod "lupo". Laže že tako prepričljivo, da sebi verjame. Kako je lahko prišel do tako odgovornega mesta. "Barabil je na Vzajemni in sedaj to počne še naprej. Saj se mu že na "sihtu " vidi , da laže in se ponavlja kot papiga. Napolnite mu rit z zdravili, ki jih je uvozil oz Poljske. Farmacevtom se vidi, da morajo "ubogati" ubogega na umu.
kkm2
20. 01. 2010 15.52
Res je, farmacevtska industrija je sama po sebi postala sinonim za požrešnost in kopičenje dobička na račun tistih, ki potrebujejo zdravila. AMPAK: potrebno je biti korekten in narediti debelo ločnico med farmacevti ter raznimi ekonomisti in ostalimi spletkarji, ki bi radi v vsaki tržni niši iztržili kar največji dobiček! Farmacevti kot magistri farmacije, ki so prestali izredno težko šolanje, da so prišli do svojega dela in se zaposlili v lekarnah, niso pri tem krivi prav nič. Vsakdo si lahko prebere, kaj piše v zakonih in kodeksih pa bo videl, kakšna je naloga farmacevta v lekarni. Če pa nekdo pritiska na njih, nato pa se oni temu uprejo, je to le dokaz njihove korektnosti in strokovnosti. Potrebno je še ločiti med velikimi farmacevtskimi družbami, katerih glavni cilj je seveda dobiček. Ampak ne smemo pa pozabiti, da za nekim zdravilom stoji ogromno raziskav, truda in dela, da je lahko nato le-to na policah v lekarni. Zdravilo pa predpiše zdravnik, ki samo prepozna simptome in nato odredi, katero zdravilo bo "pozdravilo" bolezen. Vsa znanost in tehnologija, ki stoji za tem zdravilom pa je ljudem običajno nezanimiva oz. ne razumejo, da je veliko težje narediti dobro zdravilo oz. učinkovino, kot pa le prepoznati simptome in napisati recept. Zato je korektno in pošteno, če gledamo na te razmere s pravega zornega kota in ne posplošujemo zadev kar na pamet. Farmacevti so vedno delali v korist ljudi, čeprav se nekomu le zdi, da so navadni trgovci, ki prodajajo in zlagajo škatlice. Ljudi pa ne vedo, da so za izdajo zdravil tudi odgovorni in morajo zelo dobro poznati tako stanje bolnika kot tudi zdravilo, da ga lahko nato izdajo. Seveda se bo našel kateri, ki si dejansko ne zasluži tega naziva, in ki deluje v nasprotju z načeli dobre prakse in proti koristi bolnika. Krivec za to pa je sistem, ki to dopušča, ki je zgrešen, ki ga vodijo politiki in ekonomisti, ki v tem vidijo le priložnost zase in dobiček. Čas je, da ljudje spoznajo, kdo je tisti, ki je na njihovi strani in kdo ni.
Buena Vita
20. 01. 2010 15.18
ČE STE SINOČI POSLUŠALI JAKLIČA potem so ti delovci doživljali in doživljajo pravo kalvarijo,zavedajo se da zastrupljajo ljudi,in vseeno morajo poslušati in slediti direktivi jakliča morajo organi pregona vzeti pod lupo kje je kresalova
galiot
20. 01. 2010 15.11
Jasno je da so danes lekarne navadne specializirane trgovine,strežejo pa izobraženi trgovci.Pravilo je zdraviti,lajšati ,pa nikoli pozdraviti in tako čim več prodati...
Klizma
20. 01. 2010 11.27
ne farmacevtke, ne zdravniki - zdravila predpisuje Jaklič...
Braveheart
20. 01. 2010 10.26
ali sta jakšić in janković še vedno na prostosti? v pravni državi, bi bila oba že zdavnaj za zapahi!
tomi.passion@gmail.com
20. 01. 2010 09.35
To kar počenat Janković in Jaklič iz lekarn, to je katastrofa. Te pritiski so se začeli pojavljati s prihodom Jankovića na mesto župana in Jakliča na mesto direktorja. Po hitrem postopku zamenjat oba!
samorastnik
20. 01. 2010 09.31
Dragi moji ! Kjer koli se pojavi gospod Jaklič je nekaj narobe.. mar ni kakega zakona da se taki menedžerje ,ko so enkrat zamenjani iz nečednih razlogov ne pojavijo zopet v drugem podjetju.. Saj gospod Jaklič ima toliko masla na glavi da bi kar kar z samokolnico vozili vsak dan stran in še nebi bil očiščen.. Mar delavci Lekarn nimajo vpliva na to da se tak za vedno nažene iz tako pomembne ustanove....
1P2L
20. 01. 2010 08.36
no kje je moj post?
1P2L
20. 01. 2010 08.35
Lekarna je postala stacuna.Farmacevtke not so navadne prodajalke, ki s strokovnostjo obicajno nimajo nic. Poleg vsega, se not prav elno vlčecejo,vrste so vedno, poleg etga pa se podkupljive.Tako jih dobavitelji vodijo na izletke,sicer se temu rece Strokovna akskurzija..mal poglejte v lekarno KC..obup..ti gre na kozlanje
anjerd
20. 01. 2010 08.30
Kakšen človek. Kapitalist, ki mu je le do denarja!
FCL
20. 01. 2010 08.07
Tale farmacija počasi uhaja izpod kontrole...vse se žene samo se za dobičkom...res zalostno kakšne vrednote goji današnja družba...kakšen človek to moraš biti da lažeš bolniku, samo da bi prodal zdravilo ????????
Naglas
20. 01. 2010 07.59
Od kdaj pa lahko farmacevtom (tako proizvajalcem, kot prodajalcem) zaupaš ... pa čeprav te gledajo v oči?! Pa dejte že enkrat tega Jakliča nekam, kjer ne bo delal škode. Jah... ali pa je le žrtev nekih spletk in zarot ... kot Kagel! (Me zanima, če je v YES-u ... a se bodo tam tudi zamislili???)
LomilkaSrc
20. 01. 2010 07.53
Ampak vseeno smo mi ljudje poiskusni zajčki , ki jih je potrebno čim bolj ožeti.