Slovenija

Deset dni za razmislek

Ljubljana, 07. 09. 2009 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sindikati javnega sektorja se morajo odločiti. Če želijo odpravo plačnih nesorazmerij, bodo morali pristati na nižanje plač. Za nekatere bi to pomenilo tudi 10 odstotkov manj. Vlada jim je za premislek dala deset dni.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs FOTO: Dare Čekeliš
Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je sporočil, da se je povprečna bruto plača v drugem četrtletju nominalno povečala za en odstotek v primerjavi s prvim, na medletni ravni pa je bila višja za 4,6 odstotka. Od tega je bila bruto plača v zasebnem sektorju višja za 1,6 odstotka, v javnem pa za 11,4 odstotka. Kot navajajo na Umarju, razkorak med rastjo plač v javnem in zasebnem sektorju ostaja visok, medletna rast plač v obeh sektorjih pa je tudi višja od rasti produktivnosti dela.

Ministrska ekipa je sindikatom javnega sektorja predstavila predloga za zamrznitev plač javnih uslužbencev. Odgovor pričakuje v desetih dneh.

Kot prvo možnost je vlada predlagala neizplačilo odprave plačnih nesorazmerij, zamrznitev napredovanj in neizplačevanje dodatka za delovno uspešnost v višini dveh odstotkov. Poleg tega naj ne bi izvedli uskladitve plač z inflacijo, regres pa bodo izplačali v višini letošnjega.

Kot drugo možnost javnim uslužbencem ponuja odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij s 1. januarjem 2010, vendar pa bi bilo v tem primeru potrebno znižanje plač. "Predlagali smo več variant, ki predvidevajo od nič do 10-odstotno znižanje plač, odvisno od višine plače posameznega uslužbenca," je pojasnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Kot je dodala, tudi v tem primeru ne bi bilo uskladitve plač z inflacijo in ne bi bilo izplačil dodatka za redno delovno uspešnost, regres pa bi ostal na ravni letošnjega.

Vlada mora v proračunu za plače javnih uslužbencev sicer letno zagotoviti 4,1 milijarde evrov, v primeru dokončne odprave plačnih nesorazmerij pa skoraj 4,5 milijarde evrov.

Cilj vlade je, da prihodnje leto vsota za plače ostane na letošnji ravni.

"Če ukrepi ne bodo sprejemljivi, ima vlada ob taki situaciji lahko velik problem," je pred sestankom poudarila Pavlinič Krebsova. Po njenih besedah bi to pomenilo, da bi bilo v proračunu za leto 2010 manj sredstev za razvoj, za pomoč gospodarstvu ter predvsem za aktivno politiko zaposlovanja in reševanje socialnih težav.

Na ministrstvu za delo po besedah Svetlika pripravljajo sistemske spremembe, ki bodo že v prihodnjem letu zagotovile, da bodo dali višje prejemke tistim, ki živijo samo od socialnih transferov.

Ponudbo vlade je treba razumeti v kontekstu drugih predlaganih ukrepov, pa je po srečanju dejal minister za delo Ivan Svetlik. "Gre za to, da bi ustavili rast tudi drugih velikih agregatov, to so pokojnine in socialni transferi."  Samo na ta način je mogoče ohraniti določeno raven socialnih pravic, je poudaril. "Gre za to, da nikomur nič ne odvzamemo, vendar se odpovemo rasti, ki v kriznih razmerah ni sprejemljiva, ekonomsko ni vzdržna." Nevzdržen proračun bi dolgoročno pomenil še več odpuščanj, poudarja.

'Predlog je radikalen'

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je vladni predlog označil za bistveno bolj radikalnega, zato pričakuje, da bodo pogajanja zahtevna. 

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je povedal, da so opozorili ministre, da "plače v javnem sektorju niso samopostrežba, v katero se hodi takrat, kadar ne gre drugače, in je tukaj na razpolago odprta vreča denarja". In še: vlada se mora odločiti, kako bo razdelila bremena te krize, koga bo dejansko ščitila, koga bo bolj obremenila in koga manj.

Sindikati pred srečanjem: Ne vemo, kaj naj pričakujemo! Znižanje ali zamrznitev?

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV
Na sestanku s sindikati javnega sektorja so vladno stran predstavljali ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, minister za finance Franc Križanič, minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, minister za delo in socialne zadeve Ivan Svetlik ter direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle.

Sicer pa bi po njegovem mnenju znižanje plač v javnem sektorju "delovalo nekoliko perverzno". "Namreč, potem ko so Križaničev predlog o dodatni obdavčitvi najvišjih plač – k temu bi dodal, da bi morali obdavčiti še rente tistih, ki živijo od lastnine stanovanj, in luksuz – tako gromovniško zavrnili, ga označili kot katastrofo, bodo sedaj verjetno ti isti ljudje vpili, da je treba znižati plače javnemu sektorju, ker bo sicer prišlo do katastrofe," je dejal.

Ob tem je opozoril, da nižanje plač učiteljem, zdravstvenemu osebju, osebju, ki skrbi za socialo v domovih za ostarele itd., lahko pomeni samo padec kakovosti v teh najbolj vitalnih dejavnostih javnega sektorja in da država pri demontaži javnega sektorja zavestno sodeluje, na drugi strani pa ščiti tiste, ki bi morali v tej krizi največ prispevati, da bi jo lahko presegli.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so nam povedali, da so vladni predlog dobili danes okoli 12. ure. "Republiški odbor sindikata seveda predloga ni mogel obravnavati, ker sestanka ne moremo tako hitro sklicati. Danes popoldne nam bodo predlog bolj uradno in definitivno predstavili. Sigurno pa bo članstvo to sprejelo negativno, z velikim in burnim odzivom. Ne upamo si niti razmišljati o tem, kako bomo to speljali, da bi lahko mirno sodelovali. Težko,“ je za 24ur.com povedala generalna sekretarka Flory Banovac. V nadaljevanju pogovora je razložila, da je tu mišljeno splošno sodelovanje, ko bodo potrebovali soglasje članov o kakršni koli odločitvi. Dodala je še, da niti ena predlagana varianta ni dobra za njihov sindikat in člane.

Za komentar smo prosili tudi Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenija. Generalna sekretarka Dragica Kekec je za 24ur.com povedala, da se do vladnega predloga težko opredelijo oz. komentirajo, saj jim teksta niso niti poslali.

evro bankovci
evro bankovci FOTO:

"Nekakšne predloge so dali, toda kaj bo, se ne ve. Ne vemo, kaj nam ponujajo,“ je za 24ur.com povedal predsednik sindikata policije Branko Prah. Na vprašanje, kakšno je splošno vzdušje v sindikatu, je Prah dejal, "da se ve, da nikakor ne bodo tega sprejemali“. Dodal je, da jih je premalo, da ni opreme in podobno, tako da je nezadovoljstvo očitno veliko. "Konkretne zadeve bomo lahko komentirali po sestanku," je sklenil Prah.

Sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič je za 24ur.com povedal, da osnovnih plač ne bodo dali. "Uradnega dokumenta ni nobenega, razen tistega, ki je neuradno krožil in ga je ministrica že demantirala. Gre za to, da vlada poskuša na javnem sektorju ustvariti določene prihranke. Če gre res za znižanje plač, potem je to za nas problematično. Če pa bi iskali variante v drugih oblikah, potem bi se že dalo pogovarjati. Vemo, da je potrebno nekaj dati, saj je kriza. Vendar osnovnih plač nimamo namena dati. Definitivno ne,“ je bil kritičen Miščevič. Na temo zamrznitev plač pa je dejal, da gre že za drugo zgodbo. "Plače so že zamrznjene. Oni so predvidevali, da bi bila v naslednjem letu eskalacija plač 1,1 procent. To je na posameznika zanemarljiv znesek. Temu bi se še relativno lahko odpovedali. Nikakor pa ne bi mogli pristati na to, da nam bi sedanje plače znižali," je še povedal za 24ur.com.

Dokument čudežno posredovan javnosti

Spomnimo. Še pred današnjim sestankom se je v javnosti pojavil dokument, ki razkriva, da vlada načrtuje poseg v plače zaposlenih v javnem sektorju. Javni uslužbenci so zato na  nogah.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je za omenjeni dokument povedala, da ne gre za uradno gradivo vlade, ampak za neki grob delovni osnutek. Vladna izhodišča, ki jih danes predstavljajo sindikatom, pa vključujejo različne ukrepe in predloge.

V 1. predlogu je zapisano: osnovne plače se 1. januarja 2010 znižajo za 6,9 odstotka, pri čemer se osnovne plače od 5. do 11. plačnega razreda ne znižajo, od 12. do 27. plačnega razreda se znižajo za štiri odstotke, od 28. do 65. plačnega razreda pa se znižajo za osem odstotkov. Splošna uskladitev plač se izvede s 1. julijem 2010 v višini 1,1 odstotka. Napredovanja se izvedejo 1. aprila 2010. Delovna uspešnost se izplača v višini dva odstotka.

V 2. predlogu pa je zapisano: osnovne plače se 1. januarja 2010 znižajo za 3,1 odstotka, pri čemer se osnovne plače od 5. do 29. plačnega razreda ne znižajo, od 30. do 52. plačnega razreda se znižajo za štiri odstotke, od 53. do 65. plačnega razreda pa se znižajo za osem odstotkov. Splošna uskladitev plač in napredovanja se v letu 2010 ne izvedejo. Naslednje leto se prav tako ne izplača delovna uspešnost.

Sindikat državnih organov Slovenije o sestanku z vladnimi predstavniki
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

contra-potentes
11. 09. 2009 12.28
Ideologi Fridmanove šole uresničujejo svoje načrte...
hefaist
09. 09. 2009 00.03
Ko nam je šlo dobro, se je rasti dohodkov odpovedal javni sektor. Realni sektor ne. Ko nam gre slabo, mora javni sektor slediti realnemu sektorju. Iz tega potegnemo nauk, da se javni sektor nikoli več ne sme odpovedovati dohodkom zaradi skupnega dobrega, ker v zameno ne dobi ničesar. Dobrota je pač sirota.
tirolec
08. 09. 2009 19.56
Samo sprenevedanje....vsi pa zaposlujejo kot na tržnici kdo koga pozna, kdo je komu v sorodu itn.samo, da smo/so naši. Ali kdo kaj dela ali ne pa jih prav malo briga.....po Virantovem zakonu so tako ali drugače uničili veliko možganskih trustov, ker so se jih bali in se še vedno bojijo sposobnih državnih uslužbencev, ki res kaj znajo in tudi kaj delajo. Direktorji in uradniki z najvišjimi nazivi pa požirajo plačo, privilegije, bonitete in še kaj za Kosovo komisijo...Ja v javnem sektorju je preveč privilegirancev, ki jih je potrebno spoditi, ukiniti razne urade-organe v sestavi ministrstev, ki ne vedo čemu so namenjeni, saj le-ti podvajajo vso administracijo kot jo imajo na raznih ministrstvih, prerazporediti znotraj DU delovno silo in jo primerno zaposliti ter tako tudi nagraditi. A to si ne upajo narediti, ker se bojijo, ker imajo vsi veliko masla na glavi a le roka, roko umije in ohranjajo navidezno uspešno in nenadomestljivo javno upravo-ŽALOSTNO!
hakihak
08. 09. 2009 11.55
naj zmanjšajo javni sektor za 50% pa bodo imeli dost denarja. pa ne navadnih delavcev ostalih je veliko preveč
Uporabnik113189
08. 09. 2009 09.24
Če bi v javno upravo spustili več tržne ekonomije, tako kot je to v podjetjih, potem politikom sploh ne bi bilo potrebno zniževati ali višati plač v javnem sektorju. Vsem nam je namreč iz osnovne ekonomije jasno, da kupec, ki nima denarja pač ni kupec saj ne more plačati tudi če še bolj nujno potrebuje karkoli že. TOREJ PODJETJA SO OBUBOŽALA, NA RDEČ KRIŽ HODI 130.000 ljudi po hrano in obleke, ker nimajo denarja za življenje, kje je šele zdravje in šola. Čemu ti bo zdravje, če si lačen. Državljani si tako dragih storitev ne morejo več privoščiti, ker preprosto nimajo. Iz tržne ekonomije je odgovor preprost, IZGUBILI STE KUPCE IN ZAHTEVATE VIŠJE PLAČE. Že po starem kmečkem pregovoru pa bi morali vedeti, da se krava molze pri gobcu. Če bi radi molzli, bo potrebna najprej dobra krma. Če ne bo rasti v realnem sektorju, potem je ne bo nikjer. Za to, da dobro deluje realni sektor pa je v največji meri odgovorna prav javna uprava kjer so menda možgani ki vse vodijo. Ti so se očitno skisali, ne glede na politično pripadnost rdeče ali črne..
bukefal
08. 09. 2009 09.09
Najbolj pa me zanima vprašanje, kateri od slabih ministrov, je najmanj slab. To bo tisti, ki bo prvi uvidel, da mu druženje s samimi brezveznjakovići niža njegov ugled, če ga je morda kdaj imel. In tisti, ki se bo tega zavedal, bo tudi prvi izstopil iz te prezvezne združbe!!!
zulumike
08. 09. 2009 09.00
Po odzivu na to temo se vidi da vas je ogromno z veliko časa zaposlenih v javni upravi. Od vašega dela pa tako ali tako ni nobene koristi ! Kdor ni za nobeno rabo je šolnik, kdor hoče druge j**t je policaj ali carinikali redar, da o sodnikih in tožilcih ne govorim, vojaki so šolani za razbijanje in pobijanje, armada birokratov se samo izmišljuje kako zakomplicirat življenje, najboljsi so še bogovi v belem pa od njih ni nič. In zakaj vam potem nebi znižali plač saj ste le za zgago in skrbite le za svoje presite riti !!
bukefal
08. 09. 2009 08.59
Sedaj se prerekati, ali so plače v javnem sektorju previsoke ali prenizke, je brezplodno. V svetu se je že zdavnaj oblikovalo razmerje med obema vejama, tako da tu nima smisla odkrivati vroče vode. Problem v Sloveniji je drugje. Namesto da bi si vlada prizadevala z zakoni in predpisi omogočiti gospodarstvu boljše delo in s tem večji zaslužek, od katerega bi bolje živeli vsi, pa si v svoji nesposobnosti raje polni državno blagajno s pobiranjem višjih davkov in z zniževanjem plač, kjer je to mogoče. Dokler bo tako, se nam ne obetajo lepši časi. To pa bo toliko časa, dokler bomo imeli nad vratom NAJSLABŠO VLADO, KAR SMO JIH KDAJKOLI IMELI!
realnost
08. 09. 2009 08.58
PONOVNO-Ko je Križanič predlagal povišanje obdavčitve za tiste s visokimi plačami, ste tudi tu na forumu večinsko skakali do neba in bili proti, že takrat sem napisal , ker se izgleda bogati vsem tako smilijo, bomo namesto njih pač vsi plačali,še vedno trdim ,da je bil Križaničev predlog dober, saj bi višje obdavčil samo tiste z res visokimi dohodki in ne razumem zakaj je bila večina proti temu. Dokler se siromaki med seboj prepirajo in podpirajo bogate, se lahko višji sloj samo smeje, saj oni niso tako neumni , da bi podprli nižje od sebe.
-speed-
08. 09. 2009 08.54
Včasih je učitelj in zdravnik bilo častno delo. In so vsi bili spoštovani in cenjeni. Tega ni več,postal so navadni parazitski gnoj katerga zanima le denar.
SherlockH
08. 09. 2009 08.52
Jap, farsa brez primere, plače v javnem sektorju naj bi se znižale različno po razredih, med tem ko vlada Boruta Pahorja: - javno napoveduje zvišanje sodniških plač in ko - minister za finance Križanič v Bruslju podpiše zvišanje prispevne stopnje za pomoč nerazvitim oz. manj razvitim, kar bo letno Slovenijo stalo natanko tistih 200 milijonov, ki jih naj bi dobila z zmanšanje plač v javnem sektorju. Ta vlada se pa res nevarno ,,gunca,, na razmajanem stolu.
-speed-
08. 09. 2009 08.50
Smo država z največjim številom državnih parazitov na prebivalca v Evropi,in edina država v EU kjer so povprečne plače v javnem sektorju za 25% višje kot v privat sektorju. V Nemčiji so povprečne plače v javnem sektorju nižje kot v gospodarstvu,tam delavec zasluži do 500e več na mesec kot državni parazit v pisarni.
Black_Panter@mailinator.com
08. 09. 2009 08.47
pepar odlično napisano kaj se sploh bunite javni uslužbenci,če vam kaj ne paše pojdite DELAT za 400€
-speed-
08. 09. 2009 08.47
Največja težava v javnem sektorju je umetno napredovanje v službi. Z leti in nepotrebnega šolanja se določenim posameznikom neupravičeno plače dvignejo za 2x delajo pa na istem delovnem mestu in število delovnih ur je nespremenjeno. V privat sektorju tega ni !!!
killi-123@hotmail.com
08. 09. 2009 08.46
bukefal 08.09.2009, 08:32 2 killi-123 08.09.2009, 08:14 - "Zakaj se niso lotili najprej anomalij pri sebi, ...". Ali si pozabil, da je Pahor začel šparati prav pri sebi. Se zavedaš, kakšni bi bili šele davki danes, če ne bi toliko prihranil pri kofetu??? Bukefal, bom vzel na znanje in mu bom kakšno kavico sam plačal, da ne bo obubožal,revček.
SherlockH
08. 09. 2009 08.45
Kot je bilo nekje že zapisano: " JAVNA UPRAVA OČITNO ŽIVI NA LUNI"
-speed-
08. 09. 2009 08.43
Javni sektor - državni paraziti še vedno živijo v socijalizmu in za njih kapitalistična pravila in tržna ekonomija ne velja. Tako več ne gre.
8JASMIN
08. 09. 2009 08.42
Meni se sploh nobeden ne smili, saj ste hoteli tako. Sedaj pa glodajte to kost, ali pa na cesto, kje so vaši " super sindikati" ???? Lansko leto ste samo jamrali, sedaj je pa vlada tako "razkošna", bogatijo se samo politiki-ultra Golob..... Marš vse skupa v ....
Abrams
08. 09. 2009 08.41
Sramota za ljudi, ker ne vidite da je bil državni sektor vedno zaščiten, gospodarstvo pa vedno nezaščiteno. Parodija pri vsem tem pa je, da se sploh ne zavedate, da delavec daje kruh učitelju in ne obratno. UČITELJ NE GARANTIRA, BO NJEGOV UČENEC USPEŠEN. Smo v dobi 100% komunikacije in pridobivanje znanja ni problematično, tako da tudi učitelj ni več tako grozno potreben kot je bil nekoč. Sedaj je pač varuška mladini, ki ne ve kaj počet. Za to da ga ta mladina posluša pa ima represivni ukrep in to so ocene.
realnost
08. 09. 2009 08.39
V zdravstu so se plače res zvišale samo zdravnikom in višjim sestram , predvsem dežurstva imajo sedaj zdravniki super plačana , ostali delavci v zdravstvu so zelo malo večinoma pa nič dobili s tem Virantovim umotvorom, v javnosti pa se o tem ne govori , za javnost imajo vsi v zdravstu sedaj menda neke super plače kar pa je daleč od resnice.