Slovenija

V nedeljo za ali proti?

Ljubljana, 08. 11. 2007 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanski skupini LDS in Zares volivcem svetujeta, naj v nedeljo na referendumu glasujejo proti. V SDS svetujejo obratno.

Petek dvoličnost očita ministru Bajuku, ki se je kot opozicijski poslanec zavzemal za to, da pri privatizaciji Triglava sodelujejo zavarovanci, danes pa se bori za ravno nasprotno.
Petek dvoličnost očita ministru Bajuku, ki se je kot opozicijski poslanec zavzemal za to, da pri privatizaciji Triglava sodelujejo zavarovanci, danes pa se bori za ravno nasprotno. FOTO: Dare Čekeliš
S prenosom delnic na Kad želi vlada prosto razpolagati z milijardo evrov, kolikor je vrednih teh 35 odstotkov delnic zavarovalnice. Milan Petek, LDS

V poslanski skupini LDS volivkam in volivcem, ki se bodo udeležili nedeljskega referenduma o uveljavitvi novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, svetujejo, naj glasujejo proti. Vladi in Kapitalski družbi (Kad), ki naj bi po predlogu novele zakona upravljala z dobro tretjino delnic Zavarovalnice Triglav, namreč ne verjamejo, da jih ne bosta v najkrajšem času prodali.

Poslanec LDS Milan Petek je prepričan, da bodo kupci zavarovalnice najverjetneje tujci. "Nič nimamo proti tujim kupcem, vendar gre pri Zavarovalnici Triglav za specifično inštitucijo, ki mora ostati v slovenski lasti," je dejal. V LDS sicer obžalujejo, da je zaradi gluhih ušes vlade prišlo do razpisa referenduma. S poslušanjem vseh, ki so imeli pripombe v proceduri sprejemanja novele zakona, bi lahko prišli do boljšega zakona, meni Petek.

Proti noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic so tudi v poslanski skupini Zares in v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS), saj menijo, da jim ta ne daje zadostnega jamstva, da bodo sredstva, ki so jih vlagali v zavarovalnico Triglav, res prišla do pokojninske blagajne. Po drugi strani pa v Klubu seniorjev in seniork pri SDS novelo podpirajo.

Kot nekredibilen se je v postopku sprejemanja novele zakona po mnenju Petka izkazal finančni minister Andrej Bajuk, saj je kot opozicijski poslanec zahteval, naj pri privatizaciji Zavarovalnice Triglav sodeluje 750.000 zavarovancev, kot minister pa na to pozabil.

Sporne vladine zgibanke

Za dvolično pa se je po Petkovem mnenju izkazala tudi vlada, ki je zavrnila prošnjo državnega sveta, naj mu odobri dodatna sredstva za referendumsko kampanjo.

V skladu z zakonom se iz proračuna ne sme plačevati referendumskih kampanj, edino izjemo lahko naredi vlada v primeru, ki ga določa zakon.

Pri tem je spomnil na to, da pa je ministrstvo za finance porabilo 70.000 evrov za izdajo zgibanke o referendumu, ki jo v teh dneh pošilja v slovenska gospodinjstva. "S tem je vlada morda celo kršila zakon o volilni in referendumski kampanji," je mnenja poslanec LDS Jožef Školč. Morebitno kršitev v LDS še preučujejo, saj še nimajo sklepa, ki bi finančnemu ministrstvu omogočal, da lahko financira izdajo zloženke.

Zloženka s podatki o nedeljskem referendumu po besedah Andreja Bajuka ni propagandni material. Je informativnega značaja in le pojasnjuje, kaj pomeni glas za in kaj pomeni glas proti, je danes na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Bajuk. Direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar pa je dodal, da so bila sredstva v višini nekaj nad 70.000 evrov zagotovljena iz rednih dejavnosti urada.

Skupni stroški izdaje zloženke so znašali 70.366,74 evra, od tega so znašali stroški tiska nekaj nad 22.000 evrov in stroški distribucije skoraj 47.000 evrov.

Urad vlade za komuniciranje se je za izdajo zloženke, ki so jo v teh dneh razposlali po vseh slovenskih gospodinjstvih, odločil na podlagi javne razprave v medijih, ki je pokazala, da državljani sploh niso obveščeni o prihajajočem referendumu. V njej je navedeno referendumsko vprašanje in nekaj osnovnih rešitev, ki jih prinaša novela zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, so po seji vlade sporočili iz urada.

Kot poudarja urad v sporočilu za javnost, nikjer v zloženki volivcev ne pozivajo h glasovanju za ali proti referendumskemu vprašanju, prav tako ni nikjer zapisano, naj državljani glasujejo za zakon, niti volivcev ne pozivajo, kako naj volijo.

V uradu za komuniciranje ob tem še poudarjajo, da vlada državnemu svetu, ki je razpis referenduma zahteval, ni preprečila referendumske kampanje. Državni svet je namreč v vlogi zapisal, da ima 50.000 evrov prihrankov, ki jih želi porabiti za organizacijo referendumske kampanje. Hkrati je zaprosil za dodatnih 57.295 evrov, česar pa mu vlada ni odobrila.

V uradu so zato presenečeni nad ostrim odzivom državnega sveta, nekaterih opozicijskih poslanskih skupin in strank na zloženko. Namesto tega bi od njih pričakovali, da bodo pozdravili razpošiljanje tovrstne publikacije. Z zagotovitvijo nepristranskih osnovnih informacij se namreč omogoča boljša obveščenost državljank in državljanov, s tem pa lažje odločanje na referendumsko nedeljo, kar je nenazadnje tudi v interesu vseh omenjenih, so še zapisali v sporočilu za javnost.

SDS: Zagotovili se bodo viri za pokojninsko blagajno

Tanko je prepričan, da se z novelo zakona ureja zastarano vprašanje, ki ga niso rešile prejšnje koalicije.
Tanko je prepričan, da se z novelo zakona ureja zastarano vprašanje, ki ga niso rešile prejšnje koalicije. FOTO: POP TV

V poslanski skupini SDS so prepričani, da se problem lastninjenja zavarovalnice Triglav lahko reši v največjem javnem interesu le z novelo predloženega zakona. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je poudaril, da se bodo z zakonom zagotovili dolgoročni sistemski viri za pokojninsko blagajno, obenem pa se bo znižala prispevna stopnja zaposlenih in delodajalcev.

O očitkih nekaterih poslanskih skupin, da novela ne vsebuje varovala, s katerim bi Kapitalski družbi omejili neomejeno razpolaganje z deležem, je Tanko poudaril, da iste poslanske skupine v fazi obravnave zakona v državnem zboru niso predlagale nikakršnih dopolnil. Ob tem se Tanko tudi sprašuje o sami dobronamernosti sodelovanja v državnem zboru in pri zakonskih projektih.

Tako kot v SDS novelo zakona podpirajo tudi v DeSUS. Kot je povedal predsednik stranke in minister za obrambo Karl Erjavec, bi le tako lahko zagotovili dolgoročno stabilnost pokojninske blagajne, nekatere rešitve, ki jih predlagajo kritiki zakona, pa so po njegovem nepravične in zavajajoče, še posebej del o delitvi delnic 750.000 ljudem v vrednosti od 1000 do 12000 evrov. Prodaje državnega deleža v Zavarovalnici Triglav se v stranki ne bojijo, bolj jih skrbi, da bi zavrnitev zakona blokirala kakršnokoli rešitev lastninjenja za eno leto.

Bajuk: Vlada ne namerava prodajati premoženja Triglava

Novela zakona določa, da se na Kad prenese 35 odstotkov delnic Zavarovalnice Triglav, ki bi jih sicer morali v skladu z veljavnim zakonom o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic razdeliti med upravičene fizične osebe - zavarovance iz leta 1990. Vse prihodke iz upravljanja s temi delnicami bo moral Kad nameniti za pokojninsko blagajno.

Že včeraj so svoje poglede na referendum predstavili nekateri politični akterji. Tako je finančni minister Bajuk obljubil, da bodo sredstva iz naslova upravljanja z delnicami Zavarovalnice Triglav, ki se bodo prenesla na Kapitalsko družbo (Kad), v celoti namenjena skupnemu dobremu.

Nasprotno pa so v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) prepričani, da je omenjena novela krivična in najslabša možna rešitev lastninjenja Zavarovalnice Triglav za fizične osebe ter pomeni svojevrstno krajo in nacionalizacijo.

Zares: Volivci naj glasujejo proti noveli zakona

Lahovnik je na novinarski konferenci pozval državljane, naj glasujejo proti noveli zakona
Lahovnik je na novinarski konferenci pozval državljane, naj glasujejo proti noveli zakona FOTO: Dare Čekeliš

V poslanski skupini Zares ocenjujejo, da je glas proti noveli zakona v zvezi z zavarovalnico Triglav glas za pripravo boljšega zakona. Dejstvo je, da Kad s to novelo nima omejitve pri upravljanju delnic zavarovalnice Triglav, je poudaril poslanec Zares Matej Lahovnik. Prenos sredstev v pokojninsko blagajno je ob pogoju, da Kad ne more prosto razpolagati s temi delnicami, najboljša rešitev, je dodal.

Lahovnik je danes na novinarski konferenci dejal, da naj bo morebitna prodaja omenjenih delnic vezana bodisi na soglasje skupščine Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) ali kako drugače. Po Lahovnikovih besedah v Zares obžalujejo, da vlada ni pristala na določitev omejitve z razpolaganjem delnic Triglava, saj bi s tem lahko dosegli dogovor.

Proces vračanja deleža Zavarovalnice Triglav upravičencem se Lahovniku zdi mogoč, obenem pa se strinja, da bi bili ekonomski stroški vračanja veliki. Omenil je tudi dejstvo, da so iz nekdanje zavarovalne skupnosti nastale tudi nekatere druge zavarovalnice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
09. 11. 2007 10.24
hinko murovec: ti mali pametnjakovič-ta vlada je "na vladi" 3 leta, tvoji pa so bili vladarji 12 let na 50 let podlage. In ti boš meni rekel, da je bilo preje bolje! Zanikerni lenih si, če ne najdeš službe v današnjem času. 60000 si jo je našlo, zato išči še naprej. Če si visoko izobražen, pridi, se dobiva na kavi.
hinko.murovec@siol.net
08. 11. 2007 17.37
Žalostno in malo noro toda kmalu se bom tudi sam strinjal z tistim, ki je napisal, da je potrebno biti proti vsemu kar počne ta vlada - JJ. Končno iz vsake stvari na koncu izpade nekaj kar drago plačujemo razen redkih iz JJ & Co kompanije. Žal, če je to svobodna Slovenija potem naj hudič vzame tako svobodo in demokracijo, v kateri : ni dela za mlade in izobražene, ni poštene normalne plače, ni stanovanj za mlade družine, v kateri se na komando ponorelih pijanih kmetov izganja ljudi z njihovih domov z blagoslovom predsednika vlade , v kateri se ne spoštuje odločb Ustavnega Sodišča, v kateri se dela z poštenim delavcem slabše kot z dalmatinskim oslom. LP
ping85
08. 11. 2007 16.53
ma dajte se umirit no... prvo kot prvo itak vsi vemo, da nas (malega človeka) vlada vlači za nos v vseh situacijah, torej je tudi tukaj nateg iz strani vlade neizogiben. A res mislite da bo denar šel direk tja kamor bi moral???? Ma ja, pozabite to pravljico. Živimo v času, ko te vsak nat**ne, kdor ima 5 min časa, samo da bi se okoristil s tabo in zaslužil. Tu se pletejo igrice, katere vodijo velike "ribe", ki samo nate**jejo. No za vse tiste, ki podpirate sedanjo vlado: vprašajte se kaj dobrega smo pridobili z njo??? Poglejte no, cene se strmo višajo, plače pa ostajajo enako (no recimo da malo so šle gor, ampak glede na rast cen???katastrofa). Bogi slovenček dobi povprečno plačo 600€ (delavec)- komaj za preživetje, kako si pa naj s to plačo ustvari družino in postavi svojo hišo??? Brez besed... Se pravi vlada nas nateg**je, in nas bo še naprej. Pa ne glede kdo bo v koaliciji, levi ali desni. Eni manj, drugi bolj. Zato če hočemo sami seb dobro, mislim da smo PROTI. LP
mrhe2003
08. 11. 2007 16.47
V nedeljo ZA! Zakaj? Ker ni boljšega predloga. Če povem drugače, ga je prejšnja vlada že pripravljala, pa ji ni uspelo, ta vlada pa ga je pripravila. Pri pripravi so delovale vse koalicijske stranke, še posebej DESUS, ki pa tako ali drugače skrbi samo za upokojence, ker jim je važno, da so zadeve za upokojence koristne, da dobijo tistih nekaj procentov, da pridejo v parlament ... Poglejte še ta paradoks: DESUS ZA, Tuerk, ki ga DESUS podpira pa proti! :) Politika je resnično včasih absurdna, še posebno velik absurd pa je to, da je ta zakon zapisan tako, kot so si v svojem mandatu želele današnje opozicijske stranke. Pa jim ga ni uspelo sestaviti! Mogoče smo pa zopet pri sindromu Slovencev in njihovih sosedov! :)
Poirot
08. 11. 2007 16.21
Dejan Keuc
08. 11. 2007 16.13
manjakranjc: res da bodo zmagali.. samo takrat denarja ne bo več.. prav tako ne merkurja, pivovarne laško, luke koper, palome, ... ...
doki007@email.si
08. 11. 2007 16.13
TOČNO ,......TA DENAR SE NAJ DIREKTNO NAKAŽE NA ZPIZ,.......NE PA PREK POSREDNIKOV KADA,.... zakaj mora jet prek kada ,.....ker hoče bajuk spet neki zmučkat ,......!!! direktno naj nakažejo na ZPIZ ,......!!!
Eastman
08. 11. 2007 16.08
Jaz bom PROTI toliko časa dokler tega deleža, kateri naj bi bil namenjen ZPIZU, ne bodo prenesli direktno na ZPIZ! In sem PROTI, da se ta delež razdeli med tiste, ki so bili leta 1990 zavarovanci Triglava.
Eastman
08. 11. 2007 16.04
manjakranjc zdaj bi si pa že lahko našla kakšno študentsko delo, ne pa da si nonstop tu gori in komentiraš - služba ne pride sama od sebe! Pol boš pa spet cvilila, da rabiš za vsako službo veze in poznanstva.
manjakranjc@hotmail.com
08. 11. 2007 15.44
Dragi forumaši in forumašice; poglejte brezupen primer smah2004. Človek je proti vsemu kar predlaga vlada, četudi bi recimo bilo njemu v prid. Noben si ne želi tako obsedenega stanja, tako oprano betico imaš lahko samo iz časov TITA pa tudi nadaljne pranje levice je to dodatno podkrepilo. RES SI BOGI:
manjakranjc@hotmail.com
08. 11. 2007 15.36
hinko.muravec; Ah ne razumeš ti zafrkancije. Se vidi s kom se družiš. pa lep dan! Obkrožite ZA, sicer pa itak govorite da bodo 2008 levi zmagal, .torej je strah odveč!
Torpedo
08. 11. 2007 15.34
manjakranjc..pober se že s forumov, ker smetiš s to provladno politiko na večini slo forumov...ne boš dosegla kar želiš..mi smo PROTI vsem kar podpira vlada..sploh nima veze kaj podpira..lohk tud dobr..mi smo proti JANŠI, VLADI in PETERLETU...mi smo tudi PROTI CERKVI
doki007@email.si
08. 11. 2007 15.33
KAD ,.....predsednik uprave SDS SOD,... predsednik uprave NSi pa kdo bo zaupal tem ljudem ,.....ki jim komandira bajuk..!!!!!
matjaz@artoblikovanje.net
08. 11. 2007 15.32
pa nehajte že, da vam je kdo vaš komentar izbirsal, kot zmeraj opazite se včasih čez čas pokaže, tole je povezano z '' piškoti '' kateri se shranjujejo v vaš računalnik, ko brskate po spletni strani, za hitrejšo delovanje že obiskane strani in za števce obiskanosti,...borišite te piškote in osvežite spletno stran. Bi tole lahko tud Pop tv sporočil že, če sploh bereje koliko pošte je napisano okrog tega.
killi-123@hotmail.com
08. 11. 2007 15.30
Kosir, ravno zaradi tega pravim,naj gre denar direktno v ZZZSblagajno. Tako ne bo mogel nihce reci,kam je sel denar. Ce pravis ,da so pod nadzorom,zakaj jih zagovarjas,saj vidis sam kako in po kaksni ceni prodajajo.
matjaz@artoblikovanje.net
08. 11. 2007 15.28
Jaz točno ne razumem kaj se vse skriva pod '' novelo zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic '' , ampak ,če kaj predlaga sedanja vlada bom volil proti temu, ker več ne verjamem sedanji vladi popolnoma nič, nasploh pa ko vidim Bajuka, a a ne hvala, ta ima spet kak nateg v mislih.
max99
08. 11. 2007 15.26
prvo BAJUKA poslat v Argentino in to nepovratno.! postaviti jasno referendumsko vprašanje.! šele potem referendum!!!!!!!!! možnost.............bojkot refe....(neveljavni listič) itak pa je Martinova nedelja,...vzamemo pečeno gos, ter raco in veselo v zidanico...samo da bo vreme. lp dobr volte....
majanovak@yahoo.com
08. 11. 2007 15.25
Kako pa da so nekateri posti zbrisani? Politična cenzura? Smo že tako daleč z nedemokratičnostjo?
hinko.murovec@siol.net
08. 11. 2007 15.24
Uh kaj vse so nekateri pripravljeni nudit samo da bi obveljala njihova. Glej Matej Rojc , ponuja se ti očitno celo telesce gospodične Manje Kranjc in to praktično za badava. Škod ker ni še kakšne , ki bi mi bila všeč tako neposredne ponudbe razen v Hamburškem pristanišču še nisem videl , vsaj ne na forumih. Je pa " res dobra mrha" pohit, očitno je ponudba precej obširna samo , da njeni zmagajo. Eni dajo življenje eni ponujajo r.., vsak po svoje. LP
kosir_maks
08. 11. 2007 15.23
Kili-123 . Kaj pa sta Kad in Sod ? A misliš da sta od SDS al kaj ? Vedno jih bo kontrolirala vladajoča koalicija in nastavljala svoje direktorje ! danes je ta desna, čez leto bo najbrž leva koalicija !