Slovenija

'Ali poslanec ali župan!'

Ljubljana, 08. 10. 2009 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po parlamentarnih volitvah leta 2012 župan verjetno ne bo mogel biti več poslanec. ''Ali si župan ali pa poslanec. Oboje ne gre!'' meni tudi premier Borut Pahor. Državni svetniki pa se z njim ne strinjajo.

Premier Borut Pahor je po seji vlade napovedal, da po volitvah leta 2012 župan ne bo mogel več biti poslanec. Skupina poslancev s prvopodpisano Cveto Zalokar Oražem je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o poslancih, ki naj bi ga državni zbor obravnaval po skrajšanem postopku. Predlagajo spremembo 10. člena zakona tako, da poslanci ne bi mogli več hkrati opravljati funkcije poslanca ter župana in podžupana v lokalni skupnosti. Vlada predlog podpira. "Poslanci župani bodo pristranski, če bodo pri nekem vprašanju videli interes za svojo občino. Jaz mislim, da je to narobe - ali si župan ali si poslanec. Mislim, da je za nas pomembno, da pride do tega, da župan ne more biti poslanec," je dejal Pahor.

Poslanci
Poslanci FOTO: Dz-rs.si

''S predlagano spremembo zakona o poslancih bo odpravljena interesna nezdružljivost poslanca in hkrati župana lokalne skupnosti ter preprečen konflikt interesov med državnim in lokalnim nivojem,'' je zapisano v gradivu po seji vlade. Vlada tudi ocenjuje, da je predlagan rok za začetek uporabe spremenjenega zakona - po opravljenih volitvah v državni zbor leta 2012 - primeren, saj bodo tako vnaprej znani pogoji za opravljanje funkcije poslanca oziroma župana. Vlada je svoje stališče utemeljila z nujno ločitvijo državnega in lokalnega nivoja oblastnega urejanja tako po funkcionalni, organizacijski kot tudi po personalni plati, kar je povezano z organizacijo oblasti, ki se nanaša na razmerja med državnim in lokalnim nivojem.

''Pri preverjanju nezdružljivosti na lokalni ravni (člani občinskih svetov, župani in podžupani) s funkcijami v državnih organih je treba upoštevati več ustavnih načel delitve oblasti, kjer je poudarjena samostojnost zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti, decentralizacije oblasti, na katerem temelji neodvisnost in samostojnost lokalne samouprave in predstavniške demokracije, ki poudarja vezanost predstavnikov ljudstva nosilcu suverenih pravic, to je ljudstvu samemu,'' je zapisano v gradivih po seji vlade. Predlagana sprememba zakona je utemeljena tudi z ustavno določenim mandatom poslancev, v katerem zastopajo interese vseh državljanov, ''vendar je zaradi opravljanja dvojne funkcije nekaterih poslancev interes lahko ogrožen''.

Državni svetniki proti

Ravno nasprotno pa razmišljajo v državnem svetu, kjer njihova komisija za državno ureditev s tremi glasovi za in štirimi proti ni podprla predloga novele zakona o poslancih. Po mnenju zagovornikov novele so sedaj občine z županom poslancem v prednosti, nasprotniki pa pravijo, da gre pri noveli za politične kalkulacije. Državni svetnik Milan Ozimič je v razpravi o noveli dejal, da se dilema o nezdružljivosti omenjenih funkcij vleče že dolgo, vendar "ad hoc rešitev, ki iz črnega naredi belo, ni v redu, rešitev bi morala biti nekje vmes in bolj dodelana". Po besedah Rajka Fajta ne moremo primerjati županov mestnih ali velikih občin s tistimi, ki so župani občin z 2500 prebivalci, saj so med njimi velike razlike v obsegu dela. Ob tem je omenil tudi, da je pri nas nekaj primerov, ko je ista oseba v funkciji župana in ravnatelja osnovne šole. Po njegovem mnenju bi moralo biti potem tudi to nezdružljivo, saj je osnovna šola neposreden porabnik občinskega proračuna.

Kot meni Anton Peršak, v državnem zboru politične stranke zelo dobro obvladujejo stvari, ker poslance priredijo temu, da nimajo več svobodne volje. Tako so župani, ki sicer za razliko od vladnih in drugih uradnikov zelo dobro poznajo razmere v življenju ljudi, v državnem zboru moteči element, je dejal. Dušan Semolič je ob tem poudaril, da so župani "pogosto moteči že pri volitvah in mešajo štrene vrhovom političnih strank". Ker jih ljudje poznajo, jih ne volijo kot predstavnike politične stranke, ampak po imenih in zaradi tega, kar so naredili, je pojasnil in dodal, da je ta problem skupen vsem strankam. Podobno meni tudi Darko Fras, ki se ne more znebiti občutka, da gre pri noveli zakona o poslancih "zgolj ali pa predvsem za kalkulacije političnih strank". Jernej Verbič pa je poudaril, da je pomoč županov, ki so hkrati tudi poslanci, dragocena ne samo za občino, ampak tudi za širšo okolico.

Mihael Jenčič nasprotno meni, da v prid noveli pretehtata dva argumenta, in sicer načelo delitve oblasti na tri veje ter dejstvo, da so župani poslanci v določeni prednosti v primerjavi s tistimi, ki poslanske funkcije ne opravljajo. Ta diskriminacija in vpliv županov poslancev se po besedah predsednika komisije za državno ureditev Bogomirja Vnučca pozna tudi pri razdeljevanju proračuna. O delitvi funkcij pa bi, kot pravi, morali razmisliti tudi na drugih ravneh. Vnučec sicer ocenjuje, da predlog novele zakona o poslancih nima veliko možnosti za uspeh v parlamentu, saj je županski lobi "zelo močen".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 10. 2009 19.12
ČE SE LEVAKI KITITE S TAKO SREČO, DA VAS SVET RAZPOZNAVA IN ENAČI Z KRIMINALCI IN ZLOČINCI--POTEM STE RES SREČNI MI SMO SREČNI KER SE NAM DANI,PRIBLIŽUJEMO SE SONČNIM DNEVOM,VAŠI SO PA ZELO,ZELO DARK
Buena Vita
09. 10. 2009 19.10
CHIRI KAJ JE ZATE SREČA BITI LOPOV,POVSOD IN V VSEM
partizan71
09. 10. 2009 10.50
V taki drzavi kot jo imamo imas lahko vec funkcij pog politike si lahko se veletrgovec s pomarancami in baraba, vse v eni osebi. Boter iz murgel je lahko vec kot zadovoljen,boli' ga za prihodnost mladih
8JASMIN
09. 10. 2009 08.53
Slovenci, ki mislimo in delujemo "demokratsko" ne obupajmo ker EU je na naši strani in je že zdavnaj videla, da v Sloveniji vlada zopet komunizem, zato bomo zadnji, ki bomo dobili delo od zahodjih pravih demokratskih držav, delo za naša propadla podjetja. Ker takšen način vladanja (total.....uporabil bi drugo besedo, pa ker briše kar njim ne paše), ni "demokratičen" in pošten....... !!!!!!! Glej SODSTVO !!!!!!!!!!!!!!
ena-tm
09. 10. 2009 06.46
Na dveh stolih se ne da sedet - dolgo. Že ene funkcije ne opravljajo dobro, kaj šele dve!? Pa tako kot pravi 8JASMIN: vlečejo še plače kot profesorji na fakultetah, študentje jih pa sploh ne vidijo.
laufer
09. 10. 2009 06.26
Med državnimi svetniki ne prevladujejo interesi države, temveč osebni interesi! Sami biznismeni v imenu ljudstva!
Krasinius
09. 10. 2009 04.59
levuharji so lagali pred volitvami, pa najumazanejšo igro so se šli, pa niti programa niso imeli. Na koncu jih je pa po običajni propagandi botra iz Murgel, še senilni bučar navijal za KGB, kakor da se mu je skisalo. Na, zdaj pa imamo, nesposobne ošabneže iz najnižjih kuluarjev za vodje.
chiri
08. 10. 2009 22.20
pajterblanka... te levake je žal ljudstvo izvolilo, pač imamo demokracijo. Škoda, da belčki nimajo takih privilegij, so zelo zelo sposobni, samo nimajo te sreče kot jo imajo levaki..
Tonček Balonček
08. 10. 2009 20.28
Pukšiča ne damo!! Gre za karikaturo tipičnega Slovenca: neizobražen, pivski trebušček, nasilen do žene in otrok, prevarant, moralno izprijen, neodloćčen, koruptiven, oportunističen, katolik, antikomunist, prijazen do sovaščanov, zrihta, če more itd. In zdaj naj mi radi ti komunajzarji onemogočili cvet naroda, najsposobnejše, ljudi, ki v prosptem času služijo ljudstvu in narodu ter se zavzemajo za najsvetlejše cilje in blagostanje soljudi! Tako ne gre tovariši! Brez kadrov nam ne bo uspelo!
M-teorija
08. 10. 2009 20.13
Saj ni čudno , da vlada zamuja z razvojnimi programi, ko pa mora narediti toliko stvari , ki bi jih lahko naredili in uredili že njihovi predhodniki. Da ne govorimo o popravkih napak, ki še dodatno jemljejo čas in energijo.
manco-capac
08. 10. 2009 20.12
Nek politični komentator je pred leti dejal, da imamo v Sloveniji sposobnih ljudi za eno in pol politične elite. Izgleda pa, da jih imamo le za pol elite, če morajo skoraj vsi opravljat dve ali več odgovornih funkcij.
Buena Vita
08. 10. 2009 19.50
VEDNO IN POVSOD JE LAHKO SAMO LEVAK DRUGI SO NEZAKONITI LEVAKI LAHKO KRADEJO PO MILI VOLJI,LEVAKI KRADEJO ZAKONITO
Buena Vita
08. 10. 2009 19.48
JAH--IN VSE TE FUNKCIJE PRIPADAJO SAMO RDEČIM BARONOM SAMO TI LOPOVSKI IZMEČKI SO POVSOD POSEJANI,SAMO NJIM NI NIČ SVETO,SAMO ZA NJIH SO PISANI POSEBNI ZAKONI,SAMO NJIM NI TREBA NORMALNE ZAKONE SPOŠTOVAT
8JASMIN
08. 10. 2009 19.46
PA TUDI EN MINISTER ALI DRŽAVNI SEKRETAR NIMA KAJ ŠE PO FAKSU PREDAVAT !!!!!!!! A JE TREBA ENIM TOLIKO DENARJA SLUŽIT IN NISO UČINKOVITI NE V DRŽAVNI SLUŽBI IN NE KOT PROFESOR, POVSOD PA VLEŠEJO KUPE DENARJA !!!!!!
SherlockH
08. 10. 2009 19.36
Levak je lahko oboje poleg tajkuna, pa še v ducat nadzornih svetih lahko sedi!
titovka
08. 10. 2009 19.17
'Ali poslanec ali župan!....oboje, če bog da, pa še v nadzornem svetu, nagrade, sejnine...itn...itn.....
poetess
08. 10. 2009 19.16
tako je - župan ne bi smel biti poslanec!!!!!!!!!!!!!!!!!
Milan Koleznik
08. 10. 2009 18.30
menjal bi župane,saj ne bo mogel ker bodo prej menjali njega,če ne pa ali nima kaj drugega za govorit,a se tako rad kaže,a ne ve da ljudstvo propada.
alterego
08. 10. 2009 18.26
saj je sestava državnega zbora itak jagodni izbor: liderji strank, župani, dohtarji in podjetniki
Leandra
08. 10. 2009 17.50
Takrat bo Slovenija že davno propadla.....