Slovenija

Ali ne bomo več gradili avtocest?

Ljubljana, 22. 02. 2009 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za promet Patrick Vlačič je poudaril, da je prodaja vinjet slabša kot so predvidevali. Dars bi lahko imel zaradi tega od 30 do 70 milijonov evrov primanjkljaja.

Finančna konstrukcija Darsa je trenutno povsem porušena, meni Vlačič.
Finančna konstrukcija Darsa je trenutno povsem porušena, meni Vlačič. FOTO: Dare Čekeliš

Prodaja vinjet je slabša, kot so predvidevale projekcije. Družba za avtoceste RS (DARS) bi lahko imela po pavšalnih ocenah zaradi tega od 30 do 70 milijonov evrov minusa, je dejal minister za promet Patrick Vlačič. Glede Slovenskih železnic je država pripravljena vlagati v infrastrukturo, a je za prestrukturiranje potrebna pripravljenost z druge strani.

Vprašanje cestninjenja v bodoče

Vlačič poudarja, da vlada še ni sprejela vseh odločitev v zvezi z bodočim sistemom cestninjenja, gradivo pa je zaenkrat še zaupne narave. "Slovenija se sooča z dvema težavama: z vzdržnostjo in bodočim financiranjem avtocestnih programov, ki so po ocenah vredni približno 5,5 milijarde evrov," poudarja minister. Finančna konstrukcija Darsa je po njegovem mnenju trenutno povsem porušena, vinjete pa so še bistveno poslabšale ta položaj. Poudaril je, da bodo sprejeli več ukrepov, med katerimi je prvi zagotovo ta, da letni dobiček Darsa ostane Darsu in ne gre v integralni proračun.

Vinjete bodo kot prehoden sistem do uvedbe drugačnega cestninjenja ostale.
Vinjete bodo kot prehoden sistem do uvedbe drugačnega cestninjenja ostale. FOTO: Tomaž Ungar
"Pri vinjetah je ta trenutek na slabšem država. Če bo država še naprej na slabšem, bomo morali nehati graditi avtoceste. Zato so potrebne bistvene spremembe. Odgovornost politike je, da sprejme odločitve, ki bodo prav z infrastrukturnimi povezavami omogočale koherenten razvoj Slovenije," meni Vlačič.

Vlačič dodaja, da bodo vinjete kot prehoden sistem do uvedbe drugačnega cestninjenja ostale. Kdaj bo sistem spremenjen, pa je odločitev vlade. "Deset let vinjet zagotovo ne bo. Nov sistem, kakršenkoli že bo, pa ne moremo vzpostaviti z danes na jutri. Se bo pa tega treba lotiti čimprej, saj je prodaja vinjet do zdaj slaba, precej slabša, kot so predvidevale projekcije. Dars bi lahko imel zaradi tega po pavšalnih med 30 in 70 milijonov evrov minusa. Vemo pa, da v času od nastopa položaja ni bilo mogoče spremeniti sistema cestninjenja," je dejal minister.

Cestnine za tovornjake?

Na novinarsko vprašanje, ali je uvedba cestninjenja v prostem prometnem toku v letošnjem letu za tovornjake in prihodnje leto za vsa vozila realna, pa je dejal, da za tovorna vozila v letu 2009 in osebna vozila v letu 2010 ne bo mogoče uvesti sistema cestninjenja v prostem prometnem toku.

"Uvedba satelitskega sistema cestninjenja za osebna vozila se mi tudi zdi nerealna, ker je potrebno hkrati ponuditi alternativni sistem. To bi bile potem vinjete in zgodilo bi se, da bi tisti, ki pogosteje uporabljajo cestninske ceste, kupili vinjete, ostali bi uporabili satelit, Dars pa bi beležil še večji izpad iz blagajne. Poleg tega je uvedba satelitskega sistema smiselna, ko in če bo tak sistem uvedla vsa Evropa in ko bodo OBU (On Board Unit) naprave, ki so danes razmeroma drage, postale del standardne opreme vozil. Možna pa je elektronska vinjeta," dodaja Vlačič.

Tovornjaki na Dragonji
Tovornjaki na Dragonji FOTO: Dare Čekeliš

Glede zvišanja cestnin za tovornjake pa Vlačič meni, da so se cestnine za tovornjake že lani podražile za 10 odstotkov, sedaj pa s cestnimi prevozniki potekajo pogovori. Dodaja, da če bi bilo manj tovornjakov na slovenskih cestah, bi manj denarja porabili za obnavljanje cestne infrastrukture. "Takšne cestnine v Sloveniji, kot so danes, ne bodo mogle ostati. Razen če prenehamo graditi ceste. Ceste pa gradimo in treba jih je plačati.

Poudarja, da so pavšalni obračuni cestnin zelo problematični. Če pa po njegovem mnenju s pavšali v blagajno od cestnin osebnih vozil zberemo več kot od tovornega prometa, bo dolg Darsa postal dolg Slovenije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž Jerov?nik
10. 03. 2009 09.39
Malo manj morajo pokrasti denarja ne pa da so vinjete krive ker premal prinesejo..Ni res preveč pokradejo!! Tam je treba začeti g Vlačič!!! ne pa da ropate državljane da se lahko potem denar na veliko razsipa!! kako pa v avstriji z Vinjeto za 70 eurov vzdržujejo avtoceste! No 'malo' več avtocest kot pri nas!!! Sej prav da vam EU ne da denarja! Banda pokvarjena..
vanili
23. 02. 2009 14.12
ja no, ko si že omenil strasnke ceste, moras se sprijaznit z dejstvom, da v SLO smo v treh krasnih kar se tiče kanalizacije, vodovodov, čistilnih naprav itd. Zaostali še pa još. Če samo pogledaš naše vrle projektante, recimo primer na primorskem. Najboljši je ne vem koliko menda 100 let stara italijanska kanalizacija, potem zelo dobro dela iz stare jugoslavije, ampka ta nov sistem-slovenski, ki je stal ohohoho denarja pa sploh ne funkcionira. Pa še zmrzuje, ker je tik pod površino. Pa saj kako imamo v naši državi... Pojdite malo peš po LJ. Smeti na smeti, avti na zelenicah, na kolesarskih, na pločnikih, vse umazano...Ne najdem kotička, da bi bilo lepo. Ravno danes sem se sprehajal in sem malo opazoval ljudi, kako mečejo vse po tleh, saj se mi zdi kot da bi bil v najrevnejšem delu Indije.
Adolph
23. 02. 2009 13.04
Ceste morajo graditi strokovnjaki in ne Zidar in kompanjoni Tako bojo cenejse in kvalitetnejse. . . . .
legnum
23. 02. 2009 10.16
Ste gdaj prešteli vile zgrajene v Kranjski gori na račun Karavanškega predora, da o ostalem ne govorim.
zavedenSlovenec
23. 02. 2009 10.04
problem je, da isti popravljajo ac, kot jih gradijo. In se jim splača (izplača) da površno naredijo.
kales
23. 02. 2009 09.18
Zakaj vsi samo govorite avtoceste,kaj pa naše ostale ceste,saj malo še pa bodo še samo kolovozi ,groza avtoceste pa naj vzdržujejo tisti ki so polovico denarja od njih pokradli!
zulumike
23. 02. 2009 09.12
Dars je samo zato da politiki lažje kradejo in perejo denar. Pri milijonih cestnin so jih samo 25% porabili za izgradnjo cest vse ostalo pa je šlo v privatne žepe. Še v Jugi smo bedaki prispevali samoprispevek za izgradnjo avto cest, sedaj nam pa Dars to nazaj prodaja. Pošteno bi bilo da bi vsi ki smo prispevali samoprispevek bili v te meri deležni delnic Darsa ali pa vsaj imeli nižje cestnine. Tisti ki pa ste toliko butasti da vpijete z novinarji kako sedaj ne bo denarja za izgradnjo in odplačevanje kreditov, pa pojdite preverit kako lahko povsod drugod za nižjo ceno gradijo, res pa je da nimajo na tisoče zaposlenih ki nič ne delajo le pasejo se na stroške drugih. Zal pa se z zamenjavo vlade kaže kako se spet formira dejavnosti za krajo denarja delovnim ljudem. Začelo se je zopet pri cestninah, potem bodo zopet nalepke za registracijo in še tisoce takih neumnosti s katerimi so le določeni rdeči tajkinčki lažje bogateli.
gumball
23. 02. 2009 08.34
kje je pa SDS, ko se njihov drek puca ali je to spet konstrukt...
Uroš Palhartinger
23. 02. 2009 08.30
Po slovenskih avtocestah se vozijo brez vinjet večinoma Turki...
prlek 1
23. 02. 2009 08.07
nekoč v jugoslaviji so imeli bratsko delo,ko se je narod zbral in so brezplačno pomagali za boljše življenje in tako je cestninska postaja stala 100.000 €za material ne pa tak kak zaj 1.200.000€ pa ka si ja ti nor kak nam kradejo eni,da za pet malih hišic,pet zapornic pa blagajn pokasirajo 300.000.000 nekdanjih sit
nemejugat
23. 02. 2009 08.06
Naše AC so s ceno v primerjavi s tisto predno smo uvedli vinjete enostavno prepoceni. Vsakemu pametnemu je jasno da imamo nenormalno ceno, pač politično predvolilno izoblikovana. Sedaj pa ni dovolj denarja, logično. Včasih sem za pot KP-LJ porabil okoli 5€, do MB pa okoli 10€, toda od takrat smo na tej poti še zgradili viadukt Črni Kal, pa dva tunela v skupni izmeri okoli 5,5 km in letna vinjeta je samo 55€??? Strinjam se da bi naši morali uvesti tudi krajše vinjete, toda: - kot prvo poostriti nadzor nad uporabo vinjet samih - uvesti krajše 5-7 dnevne vinjete za vikend šoferje ter tiste tranzitne po 20€. - uvesti letne vinjete po 120€ - na AC nekoliko zvišati omejitev hitrosti (razen nevarnih odsekov) - na nevarnih lokalnih cestah pa omejiti hitrost na 50-70km/h (kot Italija) Mnogi se sklicujejo na Avstrijo, toda tisti ki se kaj vozimo po svetu vemo: če moram na sestanek v Salzburg, me AC iz Beljaka v Salzburg in nazaj stane dnevno kar 24,90€. (7,70€ desetdnevna vinjeta in 9,50€ dnevno tunel tja ter še 9,50€ dnevno tunel na povratku ) AC čez Graz do Linza je še dražja dnevno celih 31,70€.
lahec
23. 02. 2009 08.01
manjkajoče vinjete naj kupi SCT, saj je za avtoceste dobil dvojno plačilo
gospakatja
23. 02. 2009 07.29
pošastno draga in istočasno nekvalitetna gradnja je obogatila posameznike in osiromašila državo!!! mogoče pa je prišel čas, ko se bo to spremenilo. MOGOČE, ni pa rečeno. trnzitni tovorni promet pa bi moral z gum na tire, tako bi razbremenili ceste in rešili železnice!
vanili
23. 02. 2009 07.08
zakaj lahko svicarji, nemci in ostali gradijo za pol in manj denarja kot mi? Ne razumem zakaj avstrijci izradijo lahko za taksno malo ceno, kljub temu da so visji stroski dela. Na koncu s epa izkaze, da je vse veliko bolj kvalitetno narejeno kot pri nas, ko luknje ratajo že po 2 letih. Nikoli ne bom pa razumel, da za eno majhno cestninsko postajo izstavijo racun 1.200.000 eur, ja milijon dvesto tisoč eur.
vanili
23. 02. 2009 06.59
vinjete niso nič poceni...stroski so totalno preveliki. Zakaj imamo taksne stroske pri izgradnji AC??? Imamo najdražje ceste in obenem jslabe kakovosti. Preveč se goljufa, dars si tala prevelike plače, prevelike nagrade, prevelike mučke so tam...milijoni izginjajo, pa nobenden ne ve nic o tem,...Če bi bilo vse pošteno bi čisto vse lepo delovalo, tak pa ...novi nacionalni šport v SLO je kraja
makajjezvami
23. 02. 2009 01.49
Jaz bi imel le dve vrsti vinjet - letno s ceno med 80€ in 90€ ter 5 dnevno s ceno 10€ do 15€. Za motoriste pa cca 60 procentov cene.
pijanec22
23. 02. 2009 00.13
@gigi39: ne moreš nas primerjati s Švicarji, ki imajo svoje avtoceste že končane in kredite večinoma odplačane. Mi avtoceste šele gradimo (manjka še na Notranjskem, Dolenjskem, tretja os, podravje), kredite pa bomo šele začeli odplačevati. Hrvati bodo svoje avtoceste odplačali 2035, mi pa 2075. Zadeva ni normalna.
pijanec22
23. 02. 2009 00.09
@nemejugat: tovornjake lahko daš na železnice samo, če je prevoz konkurenčen. Trenutno pa vlak za prevoz čez Slovenijo porabi 3x več časa kot cestni prevoz.
amusic
22. 02. 2009 23.59
letne vinjete so prepoceni! v cas ko ni bilo vinjet si za AC jesenice-ljubljana porabil 1.7€ nazaj spet 1.7€ to je 3.4€ recimo da se nakteri vozijo vsak dan v LJ so v starem sistemu mesecno, ce je 22 delovnih dni placali 74,8€. potrebno je uvesti vinjete za krajsi cas in ceno polletne dvigniti na trenutno ceno letnih, letne pa na realnih 100€
ttns1
22. 02. 2009 23.49
bbbzg ne žali ker tudi mine žalimo nikogar ,če se bo pač hotel peljati boš pač plačal tako kot jaz plačam za ceste in most