Slovenija

Rop bo na sodišču dokazal svoje

Ljubljana, 29. 08. 2007 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.M./M.M./STA
Komentarji
243

Premier Janša je vložil tožbo zoper Antona Ropa zaradi izjav o dogovarjanju incidentov v Piranskem zalivu.

Premier Janša se je odločil za civilno tožbo
Premier Janša se je odločil za civilno tožbo FOTO: Dare Čekeliš

Slovenski premier Janez Janša je na okrožno sodišče v Ljubljani, preko odvetniške pisarne Zidar Klemenčič vložil civilno tožbo proti poslancu SD in nekdanjemu premierju Antonu Ropu. Iz odvetniške pisarne so sporočili, da je Janša tožbo vložil zaradi izjav Ropa o domnevno dogovorjenih incidentih v Piranskem zalivu leta 2004.

Kot je znano, je premier pred več kot enim mesecem Ropa pozval k umiku izjave o domnevnem dogovarjanju s hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem o incidentih v Piranskem zalivu. Ker se Rop za izjave ni opravičil oziroma je ni umaknil, se je Janša odločil za sodno pot.

''Ker Anton Rop, kljub pozivu ni umaknil spornih izjav se je gospod Janša odločil za sodno pot in smo po njegovem pooblastilu vložili civilno tožbo zoper Ropa, s katero zahtevamo javni umik izjav in javno opravičilo za nedopustne izjave o dogovarjanju incidentov," je ob vložitvi tožbe izjavila odvetnica Nina Zidar Klemenčič.

Rop: Na sodišču bomo dokazali resnico

Anton Rop se je odzval na informacijo o tožbi
Anton Rop se je odzval na informacijo o tožbi FOTO: POP TV

"Prepričan sem, da bo vložena civilna tožba pomembno vplivala na to, da bomo lahko na sodišču in pred javnostjo dokazali, da je vse tisto, kar sem govoril, resnica," je danes v odzivu na vloženo civilno tožbo Janeza Janše povedal Anton Rop. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo sodišče to ustrezno omogočilo. "Prepričan sem, da nobena tožba, nobeni pritiski in aktivnosti ne morejo zakriti bistva celotne zgodbe. To pa je, da se poskuša prikriti katastrofalno vodenje vlade s strani Janše," je povedal Rop.

Ko bo Rop od sodišča dobil obvestilo o tožbi, bo z odvetnikom začel pripravljati odgovor in "predložili bomo tudi dokaze", je povedal Rop in dodal, da je njegov odvetnik Emil Zakonjšek.

Po Ropovem mnenju je sicer očitno, da je Janša ocenil, da več kot "dva meseca blatenja mojega imena in zanikanja - vse novinarske konference, ki so jih imeli njegovi strankarski kolegi in prijatelji - nista obrodila nobenih sadov". Pomembno je, da niso uspeli prepričati slovenske javnosti s ponavljanjem enih in istih trditev, je še dodal Rop.

Na vprašanje, kako odgovarja na navedbe vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, da celotna zgodba prihaja iz vrha opozicijske SD, je Rop odgovoril, da vsi dogodki izvirajo iz leta 2004, ko je bil sam predsednik vlade in LDS. "To nima zveze z SD, gre za to, kaj se je takrat dogajalo in gre za odnos med mano in Janšo," je poudaril Rop.

Izrazil pa je zaskrbljenost, da se poskuša to temo postaviti na dnevni red v času, ko naj bi Janša celotni slovenski javnosti poskušal dokazati, da mu je zelo veliko do urejanja problemov s sosednjo Hrvaško. "Možno pa je, da poskuša Janša na tak način vrniti nekatere usluge svojemu kolegu v Zagrebu, ki je tik pred volitvami," je povedal opozicijski poslanec.

Rop je sicer 17. junija zanikal, da je Sova leta 2004 prisluškovala tedanjemu opozicijskemu vodji Janezu Janši. Potrdil pa je, da so se prisluhi nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala Janša in predsednik hrvaške vlade.

Sova naj bi prisluhe ujela v okviru mednarodnega spremljanja zvez. Na Sovi dokumentov, ki bi pritrjevali Ropovim izjavam, niso našli, posredoval pa jih ni niti Rop sam.

Tanko: Tožba Janše zoper Ropu je bila pričakovana

Tanko je dejal, da se mu zdi tožba Janše zoper Ropa pričakovana
Tanko je dejal, da se mu zdi tožba Janše zoper Ropa pričakovana FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na današnji novinarski konferenci povedal, da se mu zdi tožba Janše proti Ropu pričakovana. Po Tankovem mnenju Rop ni predložil nobenih dokazov za svojo trditev, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 takratni vodja opozicije Janša in hrvaški premier Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.

Tanko tudi meni, da je težko govoriti o tem, kaj se o morebitnih pogovorih med Janšo in Sanaderjem nahaja v arhivih Sove, saj parlamentarna komisija za nadzor varnostno obveščevalnih služb doslej še ni opravila nadzora v arhivu. Tanko je prepričan, da bi komisija morala že pred časom pregledati zvočne zapise in prepise zvočnih zapisov.

Mag: Zapisi prisluhov Janši in Sanaderju so v arhivih Sove

Tednik Mag danes sicer poroča, da Sova ima zapise prisluhov pogovorov med Janšo in Sanaderjem iz leta 2004. Prisluhi se nanašajo na incident, ko je hrvaška policija aretirala 12 članov SLS, vključno s prvakom SLS Janezom Podobnikom. Po navedbah Maga je tedanji direktor Sove Iztok Podbregar Ropu podal izkrivljeno informacijo.

Sova je po pisanju časnika Mag prisluhe označila za nepomembne, zato o njih ni bilo nobene uradne informacije
Sova je po pisanju časnika Mag prisluhe označila za nepomembne, zato o njih ni bilo nobene uradne informacije FOTO: POP TV

Parlamentarna komisija za nadzor varnostno obveščevalnih služb po pisanju tednika Mag na Sovi še ni preverila vseh dokumentov. Doslej so se namreč njeni člani po navedbah Maga zanimali "zgolj za uradne zaznamke Janševega in Sanaderjevega pogovora o incidentih v Piranskem zalivu, ki jih očitno ni". Niso pa vprašali, ali obstaja dokumentacija o kakšnih drugih pogovorih med Janšo in Sanaderjem, še piše Mag. Razlog naj bi bil po navedbah tednika v tem, da v komisiji večinoma sedijo nekdanji in sedanji politični sopotniki Antona Ropa.

Zapisi prisluhov, ki so po navedbah tednika v arhivu Sove, se nanašajo na incident s člani opozicijske SLS 22. septembra 2004. Po pisanju Maga je takrat Rop klical hrvaškega premiera in mu zagrozil, da Slovenija ne bo več podpirala vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Sanader naj bi nato poklical Janšo in ga obvestil o pogovoru s slovenskim premierom.

"Janša je Sanaderju domnevno dejal, da je bila aretacija Janeza Podobnika neumnost, in ga posvaril, naj nikar ne pošilja še svojih ribičev v Piranski zaliv," poroča Mag.

Tožba Janeza Janše proti Antonu Ropu
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
31. 08. 2007 10.00
doki007. Je hudo živeti s travmo iz otroštva, ko so te posiljevali s Titom, partijo, in ko si nenehno moral nositi rdeče spodnje gate? Te razumem, posledice so jasne. Dejstva pa ne nehajo obstajati, če jih ignoriraš. Dejstvo je, da je Janez Janša tvoj predsedn ik pa če ti je to všeč ali ne, dejstvo je, da Janez Janšai nta vlada ni izdala naroda kot so ga komunisti, ki so v imenu svoje revolucije klali in kradli in nenazadnje, ko so tujcem šenkali velik del slovenskega ozemlja (Trst, Gorico, Koroško, Istro....) Zgodovine se ne da spremniti in dejstva so dejstva. Ministri, ki pa so odstopili niso odstopili zaradi slabega dela, temveč zaradi skrbi za zdravstveno stanje nekaterih komunistov, ki trpijo hude osebne stiske zaradi poraza leta 2004, še en pa jih čaka že čez nekaj mesecev. Kar se pa Ropa tiče, je pa jasno. Ta človek je dod danes izgubil še vse. Tako svoje osebne bitke na sodišču glede neplačil za zidavo svoje hiše, do izgube svoje vlade, izgube nekdaj največje stranke itd. itd. Sicer pa ne pričakujem, da boste komunisti kdaj priznali svoje grehe. Zato moraš biti velik človek. Velikost pa je v vašem primeru hendikepirana, samo vašega botra iz Murgel poglej.
exim@t-2.net
31. 08. 2007 09.42
malasutra: bi si dal zvrta luknjo v kolenu, kaj? Ne bo vam uspelo, imamo prevelik "rejting" v Sloveniji in EU. Toliko, kar se vlade JJ tiče. Kar se pa tiče tebe osebno, si pa v mojih očeh dvoje: ali nedonošeni idiot ali skorumpirani lažnivec. Veš, kdo je v resnici odstavil te ministre: to je medijski linč, za katerega JJ nima časa. V novem mandatu po l. 2008 bodo vsi prišli nazaj. Požri se!
malasutra@gmail.com
30. 08. 2007 18.11
ub40, ti si fenomen (hahahahahahohohohoho................................ čisti primer janševe elite. ampak kaj, ko se tvoj alojzij šuštar ob tvojih izjavah obrača v grobu LOL. danes padajo ministri, jutri cela vlada. zapomni si, ub40, jj bo letel kot gumb z gat. pa čao.
doki007@email.si
30. 08. 2007 18.01
zakaj bi pa reku janši hvala ,....on je za nmene IZDAJALEC SLOVENIJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
doki007@email.si
30. 08. 2007 17.48
UB40,........ti si navadn tercialni fanatik ,......kaj porečeš na odstope muinistrov janeševaga absolutizma ?????????
doki007@email.si
30. 08. 2007 17.48
UB40,........ti si navadn tercialni fanatik ,......kaj porečeš na odstope muinistrov janeševaga absolutizma ?????????
harinho
30. 08. 2007 17.12
Najlažje je vprašanje označiti za butasto in se posloviti. Čao.
djordjevic.dejan@triera.net
30. 08. 2007 16.52
matej1111 | 30.08.2007 | 14:24 doki007, ti samo lahko rečeš hvala Janši, da hodiš po samostojni Sloveniji! Itak, edini je bil. Pol pa svizec zavije čokolado.
Lahka konjenica
30. 08. 2007 16.44
harinho: na to butasto tvoje vrpašanje ne bom odgovarjal. kar odgovori si sam. čao.
eastpa123@gmail.com
30. 08. 2007 16.43
Torej, tudi za kakršno koli višjo izobrazbo moraš imeti najprej opravljeno OSNOVNO šolo.
DarthRevan
30. 08. 2007 16.42
PS: Ni "zelo dobro" ampak je "prav dobro".
DarthRevan
30. 08. 2007 16.42
eastpa123...a izgledamo kot osnovnošolci?
eastpa123@gmail.com
30. 08. 2007 16.41
Po osnovnošolski logiki zato, ker "dobro" ni najvišja ocena. Sledi namreč še "zelo dobro" ter "odlično". Mislim, poslušate, pa ne slišite. LOL
harinho
30. 08. 2007 16.39
UB40: Zakaj so pa potem ti ministri odleteli, če so v redu in je vlada v redu? Tudi za Šinkovca je Janša rekel, da je delal dobro, pa ga je odstavil. Zakaj bi odstavljal ljudi, če so v redu in delajo dobro?
killi-123@hotmail.com
30. 08. 2007 16.36
nisem ne levi,ne desni,hocem samo cloveka vredno zivljenje.to pa ta vlada ne bo prinesla,dvomim pa da se bo nasla katera,ki ne bo metala v svoj zep.
Lahka konjenica
30. 08. 2007 16.32
Killi1123: Če vi ne bi žalili nas ta desnih, mi ne bi vas
killi-123@hotmail.com
30. 08. 2007 16.29
111111111,s kje si pa ti padu.Tukaj dajemo mnenja, zato ne zali.Ce ti je jansa vsec,ga pelji domov,nimam nic proti.
Lahka konjenica
30. 08. 2007 16.27
Dokl007: Dokaži, da je Pučnik izdajalec, kozt je sedaj Janša. sedaj boš rekel, da je izdajalec tudi nadškof Alojzij Šuštar, pa četverica iz procesa pa še mariskod drug. Samo Kunča in Drnovešk in jegovi kolegi ne. Čao. Pa ne pozabi omenit še papeža Janeza Pavla II, ker on je po tvojem poljski izdajalec. Samo še to se manjka, pa si tam kamor spadaš.
DarthRevan
30. 08. 2007 16.26
UB40, a res nisi vedel da "LOL" pomeni "Laughing out loud"? Si mislil da je to kr tak malo? No in če napišeš LOOOOLLLL (kar si napisal ti, če prebereš za nazaj) potem je pa to...hm, nekaj čudnega.
eastpa123@gmail.com
30. 08. 2007 16.22
Tu je bilo verjetno mišljeno prej Looser of of of of - loosers loosers loosers loosers ! ;-)