Slovenija

Nasilje v družini: ali je ukrep prepovedi približevanja sploh učinkovit?

Ljubljana, 19. 02. 2015 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./S.S./STA
Komentarji
77

Nekaj tisoč žrtev prekrškov ali kaznivih dejanj z elementi nasilja v družini letno priča o obsežnosti tega družbenega problema. Tragičen dogodek v Celju, ko je moški zaradi zavrnitve zadavil ženo, je sprožil tudi precej razprav glede izreka ukrepa prepovedi približevanja.

Družinskemu nasilju so v večini primerov priča otroci, ki so tudi sami deležni udarcev.
Družinskemu nasilju so v večini primerov priča otroci, ki so tudi sami deležni udarcev. FOTO: Thinkstock

Tragični dogodek v Celju, ko je moški zaradi zavrnitve zadavil soprogo, saj ta zaradi nasilja več ni želela živeti z njim, je v javnosti sprožil precej razprav glede izreka ukrepa prepovedi približevanja. Zato so se na policiji odločili, da želijo javnosti podrobneje predstaviti omenjeno problematiko.

Nasilja v družini je pri nas ogromno. Kot so povedali na Generalni policijski upravi, nekaj tisoč žrtev prekrškov ali kaznivih dejanj z elementi nasilja v družini letno priča o obsežnosti tega družbenega problema.

Pri tem so opozorili na zahtevnost policijske preiskave tovrstnega nasilja ter na pomen krepitve socialne mreže za pomoč žrtvam.

Policija je v lanskem letu obravnavala 1558 kaznivih dejanj nasilja v družini, v letu 2013 pa 1539. Za takojšnjo zaščito žrtev je v pristojnosti policije varnostni ukrep prepovedi približevanja določeni osebi, kraju ali območju. Alojz Sladič iz sektorja splošne policije je ocenil, da ima policija zadostna zakonska pooblastila za prvo zaščito žrtev.

Terapija za povzročitelje?

Ustreznejšo zakonodajo pa Sladič pogreša predvsem na področju dela s povzročitelji nasilja v družini. Po njegovih besedah bi veljalo uvesti dodatne ukrepe v smislu terapije, ki jo potrebujejo povzročitelji, da bi se zavedli svoje odgovornosti. Na podlagi veljavne zakonodaje so namreč povzročitelji pogosto prepuščeni samim sebi.

Problem, ko žrtve odklanjajo pomoč

Na zahtevnost in tudi obsežnost policijske preiskave nasilja v družini je opozorila vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto Neža Miklič. Po njenih besedah so še posebej zapleteni primeri, ko žrtve odklanjajo pomoč katerekoli institucije, kar pa ni redko. V teh primerih so pooblastila policije močno omejene, zato pa skuša obvestiti čim širši krog pristojnih institucij in oseb.

Lažno upanje

Žrtve nasilja v družini se najpogosteje zaupajo prijateljem in znancem, ti pa se ne tako redko ustrašijo policijskih in poznejših sodnih postopkov ter odlašajo s prijavo primera. Po besedah Mikličeve odzivni čas pristojnih institucij podaljšuje tudi lažno upanje žrtev, da se bo partnerski odnos spremenil oziroma da bodo same uspele rešiti težavo.

Nasilje
Nasilje FOTO: Thinkstock

Mikličeva je opozorila, da žrtve niso deležne le fizičnega nasilja, ampak tudi psihičnega, ekonomskega in spolnega nasilja ter zanemarjanja. Žrtve se pogosto niti ne zavedajo nefizičnih oblik nasilja, saj jih žal sprejemajo že kot del njihovega vsakdana. Glede primerov nasilja žensk nad moškimi je dejala, da jih policija obravnava le nekaj letno, zagotovo pa niso vsi prijavljeni.

Kako deluje ukrep prepovedi približevanja?

Sladič je tudi poudaril prizadevanje policije, da bi čim bolj skrajšala svoj odzivni čas. Po njegovih besedah je namreč v primerih nasilja v družini nesprejemljivo govoriti o nekajurnem ali celo nekajdnevnem odzivnem času, saj gre pogosto za minute. Pojasnil je še, da je izrek varnostnega ukrepa prepovedi približevanja pravzaprav v pristojnosti vsakega policista.

Policija najpogosteje obravnava nasilje med zakonskimi ali zunajzakonskimi partnerji ter med bližnjimi sorodniki, velika večina žrtev je žensk, povzročitelji pa so najpogosteje moški. Če so izpolnjeni pogoji, policija povzročitelju najprej ustno izreče ukrep prepovedi približevanja za čas 48 ur. V šestih urah mora povzročitelju izročiti tudi pisno odredbo o ukrepu, to pa mora takoj dostaviti še v presojo preiskovalnemu sodniku.

Policija - 1
Policija - 1 FOTO: POP TV

Za odločitev ima sodnik na voljo največ 24 ur, in sicer lahko ukrep policije potrdi, razveljavi ali pa ga podaljša do deset dni. Po Sladičevih besedah je delež razveljavljenih ukrepov vselej nekaj nad tremi odstotki, v letu 2014 pa je bil najmanjši doslej - 2,9 odstotka. Ravno obratno je s podaljšanimi ukrepi, saj njihov delež narašča iz leta v leto. V zadnjih nekaj letih je policija izrekla v povprečju okoli 1000 ukrepov letno.

Policija za nadzor spoštovanja ukrepa prepovedi približevanja izdela poseben načrt in dnevno izvaja nadzor. Posebej povzročitelja nasilja opozori na prepoved nadlegovanja žrtve po komunikacijskih sredstvih. Povzročitelji kršijo ukrep v približno 30 odstotkih primerov. Povzročitelju, ki krši ukrep, lahko policija izreče globo najmanj 300 evrov. Če kljub globi ponovi kršitev, ga sme policija tudi pridržati za največ 12 ur.

Žrtev lahko pred iztekom desetdnevne prepovedi približevanja preiskovalnemu sodniku predlaga podaljšanje ukrepa do 60 dni - to lahko stori v primerih, če obstojajo utemeljeni razlogi za sum, da bo povzročitelj nadaljeval z ogrožanjem tudi po preteku prvega ukrepa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laznivec
21. 02. 2015 13.54
+3
Nekaj urna ali nekaj dnevna prepoved ni nič... Zadeva se prej ali slej ponovi... V hujši obliki...
neva11
20. 02. 2015 17.30
+2
Kruta realnost je taka, da policaji napišejo kazen in to je to. Ni pa nekakšnih ukrepov, ki bi pomagale nadalje. Obvezno zdravljenje (alkoholiki, psihiči...itd) saj žrtve težko same kaj ukrenejo , če njim nihče ne stoji ob strani!
Mladen sir
20. 02. 2015 12.05
+2
Za druge ne vem zase vem da ga spoštujem nisem se ji prebližal že 4 leta od datuma na listku.
laznivec
21. 02. 2015 13.52
+2
Tudi jaz moji bivši ne...In to brez, da mi kdo prepove, hehehe... Le da je žal ona tista, ki popkovine ne zna prerezat... Še vedno lazi okoli svoje bivše tašče... Namreč moje matere...
Infraping
20. 02. 2015 01.23
+2
Problemi se morjo začet rešvat pr izvoru, ne pa lizike prepovedvat, c.epci - se bote vidl še vi, kaka družba bo obstajala
plan9
19. 02. 2015 20.28
+6
...pa še to, se parček zaljubi, vemo da se dostikrat, ko pridejo otroci na svet, začnejo prepiri, leta minevajo, kakšen otrok je tudi od poštarja ali vodovodarja, (poznam primer), v družini pride do prepira, ženska plavooka k svoji družini ali kolegici in potem se začne, pa ne boš sedaj zapustila moža, se ti bojo vsi smejali, potrpi še malo in tako naprej, (imam tako sosedo, je bila že v bolnici in še kar vstraja)potem se pa vprašaš, zakaj ženska to dopušča v 21.st., ali zaradi sebe ali zaradi moškega...nekaterim je to všeč ,npr. domine, ampak ne zobje...
Froc
19. 02. 2015 19.40
+4
Kaj pomaga klicanje policije, če pa zaradi tega družinski proračun trpi za 625 evrov. Nobenega nato nič ne briga, kako se položnica plača. Če poenostavim, pred obiskom policije je družina lahko jedla segedin, po obisku pa le še zelje (ali pa še to ne). Če bi se država resnično hotela lotiti reševanja nasilja v družini, se tega ne bi lotila s palico. Kaj pomagajo črke na papirju, če pa se z nasilnežem nihče ne ukvarja. Važno je, da je spis urejen, da je odločba obrazložena, da papirji "štimajo", z ljudmi pa se nihče več ne ukvarja. Če bi se postopki hitreje odvijali, da bi bila tako ženska kot tudi moški enakovredne stranke pred državo, mogoče tudi takšnih ekstremnih dejanj ne bi bilo. (ali ne bi bilo toliko). Velikokrat pa se dogodi, da ženska pred ločitvijo prijavi družinsko ali celo spolno nasilje nad njo in otroci, tako pridobi veliko prednost na obravnavah pred moškim, na koncu, pa tudi če se ugotovi, da je prijava lažna, praviloma posledic za ženske ni. A ni čudno, da komu film poči. Če bi kdo bral članke odvetnika Verstovška, bo vedel, o čem pišem. Za zagovarjanje moškega je treba nenormalno več aktivnosti, argumentov, da je bolj enakopravno obravnavan v "boju" proti ženski. Potem pa ti sodi sodnica, na drugi strani je tožilka.... Ja normalno da je moški nasilnež. Na žalost pa se za to izrabljajo tudi posamezni ekstremi (ne nazadnje tudi umori....), nihče pa se ne potrudi obelodaniti cele zgodbe. Dejstvo je, da je moški nasilnež. Pa nikakor ne zagovarjam nasilja!
plan9
19. 02. 2015 20.31
+1
...se strinjam, pa tudi ne zagovarjam nasilja...družinske probleme naj se rešuje v krogu celotne družine, ne pa država, samo v izrecnih primerih...
hobotnica1
20. 02. 2015 06.46
+3
Nasilneži naj si poiščejo pomoč in se gredo zdravit. Žal oni pomoč odklanjajo, saj niso krivi, da so nasilni, kriva je ženska, saj jih je izzivala.
496344
19. 02. 2015 18.39
+5
Ce ima nekdo zamegljeno presojo,nobena prepoved ne ucinkuje.
tomi.passion@gmail.com
19. 02. 2015 18.37
+24
DOKLER BOMO PRI TEJ TEMATIKI S PRSTOM KAZALI LE NA MOŠKE, TOLIKO ČASA NE BO SPREMEMB. PA ČE JE TO ŽENSKAM VŠEČ ALI NE. NIKAKOR NE ODOBRAVAM NASILJA, A NOBENA ŽLICA NE ROPOTA SAMA. STE SE KDAJ VPRAŠALI, ZAKAJ DO DANES PRAKTIČNO NI ENE RAZISKAVE NA TEMO NAISLJA ŽENSK NAD MOŠKIMI V DRUŽINI? TA TEMA SPLOH NE OBSTAJA, KAJ ŠELE RAZISKAVA, KI BI ANALIZIRALA IZKLJUČNO NASILJE V TEJ SMERI IN NE NAD ŽENSKAMI. EDINA RELEVANTNA RAZISKAVA, KI OBSTAJA IN TO CELO V MEDNARODNEM OKOLJU, JE LETA 2011 OBJAVIL ANGLEŠKI GUARDIAN. REZULTATI? KAR 41% MOŠKIH JE BILO VSAJ ENKRAT ŽRTEV NASILJA SVOJE PARTNERKE (PSIHIČNEGA ALI FIZIČNEGA). KO SO TE PODATKI PRIŠLI NA DAN, SE JE ZGODBO UTIŠALO. NE SMEMO PA POZABITI, DA JE NASILJE POGOSTO SAMO ODGOVOR NA NASILJE. KAJ PA MOŠKEMU PRAVZAPRAV OSTANE, ČEPRAV NE ODOBRAVAM NASILJA?! ŽENSKA SE ODLOČI ITI IN NAVADNO TAKRAT NE IZBIRA SREDSTEV. GROZI Z IZGUBO OTROK, PREMOŽENJA.....NA CSD-JU IN SODIŠČIH MOŠKI ŽE V NAPREJ NIMA NOBENIH MOŽNOSTI, KAR KAŽE TUDI JAVNA STATISTIKA. V MANJ KOT 7% PRIMEROV JE OTROK DODELJEN OČETU. KAR 93% PRIMEROV SE KONČA NEGATIVNO ZA OČETA. KATASTROFA. POTEM GA SODIŠČE UDARI Z ODERUŠKO PREŽIVNINO, KI JO MORA NAKAZOVATI ŽENSKI, ČEŠ DA ONA TA DENAR PORABI ZA OTROKA. ŠE NAJHUJE PA JE, DA JE V VELIKO PRIMERIH MOŠKI ONEMOGOČEN, DA SPLOH VIDI SVOJEGA OTROKA. IN KO JE ČLOVEK PONIŽAN, DOBESEDNO IZKORIŠČEN IN ODRINJEN, NI VEČ DALEČ DO TRENUTKA, KO MU POPUSTIJO ZAVORE IN ŽIVCI. TOREJ, DOKLER NE BOMO Z ENAKO MERO INTUZIAZMA GOVORILI O NASILJU ŽENSKA NAD MOŠKIM V DRUŽINI, TOLIKO ČASA NAM SPLOH NI DO TEGA, DA BI BILI PROTI NASILJU, AMPAK SMO SAMO PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI. IN JA, FEMINISTKE SE TEGA ŠE KAKO DOBRO ZAVEDAJO, ZATO SE VEDNO NA TO ODZOVEJO AGRESIVNO, ŽALJIVO IN SE NE BODO STRINJALE, ČEPRAV V SEBI VEDO, DA JE RES. ŠE ENKRAT, NOBENA ŽLICA NE ROPOTA SAMA, ČEPRAV SEM PROTI VSAKEMU NASILJU!
plan9
19. 02. 2015 19.22
-4
...raziskav ni, da ima policija delo in država denar, pa še cel kup zaposlenih na državne jasli, se ve, če nebi bilo policije, tudi kriminala nebi bilo toliko, malo si preberite evolucijo človeštva, pa boste videli, kdaj so omenjeni policaji ali neki varuhi reda, red je delal narod sam...
tomi.passion@gmail.com
19. 02. 2015 19.30
+1
plan9
19. 02. 2015 20.18
-2
...v velikih primerih dodatno spodbuja nasilje policija, ko da ženski prav, pa čeprav ona laže, potem pa, ja mi nismo krivi...
gusar.
19. 02. 2015 17.46
+6
Ženske so si izborile enakopravnost, sedaj smo na vrsti mi moški..
hobotnica1
19. 02. 2015 18.41
+7
O kakšni enakopravnosti govorite. Žrtve nasilje so skoraj vse ženske. Zame je nasilnež navadna reva, saj njegova nizkotna dejanja niso vredna človeka. Pogrezne se lahko v zemljo od sramu. Da ne govorim o tem, da se je spravil na nekoga, ki naj bi mu stal ob strani.
felix58
19. 02. 2015 18.46
+1
gusar zdaj pa maš, naj te bo vsaj pet minut sram
plan9
19. 02. 2015 19.24
...prdneš, pa je nasilje, vonjave iz daljave...
tomi.passion@gmail.com
19. 02. 2015 19.28
+4
hobotnica...ne pretiravaj. Če so vse ženske žrtve nasilja, smo vsi moški nasilneži. Kaj tebi ni jasno? Da te ni sram takole stigmatizirati vse povprek. In dajmo ločiti nasilje od prepira. Če se z žensko ne strinjam, to NI NASILJE, če ženski na glas rečem DOVOLJ JE, to NI nasilje, če me ženska udari to JE nasilje, vendar se ga ne priznava, ker je ona udarila mene. Če jo udarim nazaj v samoobrambi, to NI nasilje, vendar bom označen za nasilneža, ker žensk se ne tepe, obratno pa seveda to ne velja.
hobotnica1
20. 02. 2015 06.51
Narobe si razumel, ne vse ženske, ampak govorim o ženskah, ki nasilje prijavijo. Teh ni veliko, ampak večina od vseh prijav nasilja podajo ženske. Tudi če ženska udari moškega je nasilje. Naj moški pokliče policijo in se obrne na pomoč.
plan9
19. 02. 2015 17.25
+1
...pa še to, mi je zmanjkalo papirja...naj živi ljubezen do drugih in sebi enakih...
plan9
19. 02. 2015 17.24
-3
...pa še to, se opravičujem vsem ženskam, ki so dostojanstvene in vedo zakaj je moški in se tudi temu primerno vedejo, pogovor in spet pogovor, drugače pa sama na dopust...
plan9
19. 02. 2015 17.22
+2
...pa še to, pri večini žensk je problem, da nočejo, ne upajo biti same in potem vzamejo prvega snubca in v dostih primerih se konča klavrno...
496344
19. 02. 2015 18.31
+1
Ne vem,zakaj minusi,ker imas popolnoma prav Npr.moja kolegica ne zna ziveti sama.Od enega do drugega,ne vzame si cas za sebe in svoje potrebe in trenutno zivi z pravim kurbirjem...Pa si vseeno vztrajno zatiska oci
plan9
19. 02. 2015 19.24
+1
plan9
19. 02. 2015 17.19
-7
...pa še to, ko moškim ni več do partnerke in si išče svojo potrebo, ki je ni doma drugje, se dobro ve, kdo potem doma izziva dneve in tedne, dokler ne poči...
hobotnica1
19. 02. 2015 17.39
+5
plan9
19. 02. 2015 19.13
-2
...postavi se na realna tla, pojdi malo v svet, preberi kakšno knjigo, pravo knjigo, ne dr.roman, pa se ti mogoče posveti...
plan9
19. 02. 2015 19.26
-1
...hobotnica, ali pa obratno, če bi bil preveč šolan, bi se pa res moral vprašati, če sem O.K., poglej kam ste šolani ljudje pripeljali svet...
hobotnica1
20. 02. 2015 06.54
+1
Tukaj šola ne pomaga. Zagovarjam, da je nasilje nedopustno, ker se tako stvari ne rešujejo med ljudmi.
plan9
19. 02. 2015 17.12
+1
...pa še to, za nemce, v nemčiji, ko se nemka omoži s tujcem, 10let hodi 1x ali 2x na za to določeno ustanovo poročat, kako je doma, če je kaj narobe dobi takoj izgon iz države, pri nas ženskam po 2-3 letih državljanstvo in potem se začne, kupi to, kupi ono, ko blaginje ni, pa kliče policijo z lažnimi prijavami za nasilje, ker misli, da potem pa bo denar...
plan9
19. 02. 2015 17.12
+0
Brakedirt
19. 02. 2015 17.41
+7
Tole z Nemcijo si pa mimo usekal.Zivim tukaj in poznam zadeve.Se mi pa zdi da si zakompleksan in sedaj jezo stresas nad zeno.ce nisi sposoben si pac najde drugega.
plan9
19. 02. 2015 19.17
-1
...kar ti poznaš zakonodajo, jaz svoj žep, kolega se je oženil v nemčiji, bil tam 8let hlapec, sem tudi sam delal tam, sedaj pa ti vse veš, a veš kaj je problem z vami, ko pridete domov ali pa tako po netu, veste več kot mi, ki živimo v SLO, res žalostno...
plan9
19. 02. 2015 19.27
plan9
19. 02. 2015 17.02
-2
...pa še to, sem imel žensko, ki je hotela da jo napol posilim in bom malo grob, seveda ne preveč, sem šel narazen, ker nisem vedel do kje je meja, pa spet moški nasilnež...
plan9
19. 02. 2015 17.00
-2
...pa še to, vsaka pametna ženska nima moža, fanta, deca karkoli že, zato da mu lika in kuha, ampak da se z njim pogovori, ga na kaj opozori in da ji stoji ob strani, če se pa pusti nasilju, naj pa malo premisli...
Skopušnik Janez
19. 02. 2015 16.59
+5
Zato me sploh ne čudi ko vsake malo preberem o mučenju in klanju živali. Le korak je do tega da isto storijo ženi ali otroku.
Niyina
19. 02. 2015 16.44
+12
Kdo pa je ta preljubi očka? Ime in priimek? Je še živ? Upam, da otroke držijo čim dlje od njega in njegove družine. Vsaj to jim je dolžan naš sistem, če prej nihče ni ukrepal.
caspera1
19. 02. 2015 16.24
+4
V vseh primerih sigurno ne pomaga, je pa prav, da so. Tudi, če je samo eno življenje s tem rešeno.
Biofanatik
19. 02. 2015 16.15
+13
Tis tki je pisal to zakonodajo je preveč ameriških filmskih limonad gledal.