Slovenija

Ali je Karl Erjavec ovira?

Ljubljana, 03. 11. 2008 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V DeSUS menijo, da bi bilo dobro, če bi Erjavec sprejel mesto ministra za delo. Poudarili so še, da bi za stranko bilo slabo, če ne bi sodelovala v vladi.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je danes dejal, da je obrambno ministrstvo "še zmeraj predmet in pa izhodišče za pogajanja". V novi vladi si želijo enega izmed državotvornih resorjev, ki so zanj zunanje zadeve, notranje zadeve, pravosodje in pa obramba.

Poslanci DeSUS so sprejeli sklep, da je za stranko prioriteta ministrstvo za delo, za zdravje in za okolje in prostor.
Poslanci DeSUS so sprejeli sklep, da je za stranko prioriteta ministrstvo za delo, za zdravje in za okolje in prostor. FOTO: POP TV

Ali je Erjavec trenutno največja ovira pri sestavi vlade, mandatar za sestavo vlade Borut Pahor ni želel na dolgo komentirati. "Danes in v prihodnjih dnevih ne bi želel reči nič ali ravnati tako, da bi zapravil možnost, da mi uspe sestaviti močno in kompetentno vlado," je dodal.

Podprli bodo Pahorja

Po mnenju poslancev DeSUS bi bilo dobro, da bi predsednik stranke Karl Erjavec sprejel ponujeno mesto ministra za delo. Tako je med današnjo sejo poslanske skupine, na katero so povabili tudi Erjavca, a ta ni prišel, pojasnil vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič, ki je potrdil, da bo Pahor v petek dobil glasove DeSUS. Na predsednika naše stranke bomo skušali vplivati, da se dogovori. Menimo, da je prav, da dogovarjanja tečejo naprej in da najdemo skupno rešitev," je še dodal Žnidaršič. Ta je med drugim zavrnil nekatere govorice, da naj bi se kandidat za mandatarja Borut Pahor danes sestal s člani poslanske skupine DeSUS in predsednikom stranke Karlom Erjavcem.

"V petek ni dileme, da Pahor dobi našo podporo. Ne glede na to, kako se bodo iztekla pogajanja," pa je pojasnil poslanec DeSUS Vili Rezman. Spomnil je, da so poslanci DeSUS že sprejeli sklep, da je za stranko prioriteta ministrstvo za delo, za zdravje in za okolje in prostor. "Naša ambicija je, da bi Erjavec pristal na to, da vodi ministrstvo za delo," je dejal Rezman, ki še meni, da bi bilo za stranko slabo, če ne bi sodelovali v vladi. Če bo šla DeSUS v koalicijo, mora imeti svoje ministre, najmanj dva. Prav je, da smo v vladni ekipi, da lahko že tam nadzorujemo, ali bodo zakonski predlogi taki, kot je dogovorjeno v koalicijski pogodbi, je dodal Žnidaršič.

DeSUS: Prvi kandidat je Erjavec

Na vprašanje, ali imajo v stranki pripravljenega kakega alternativnega kandidata za ministra, če bi Erjavec dokončno zavrnil, je Rezman odvrnil, da "prvi kandidat je Erjavec, so pa seveda tudi druga imena za različna ministrstva. O tem, koga bomo predlagali, se bomo namreč dogovorili z njim".

"Smo socialna stranka, na tem področju želimo nekaj doseči in jasno je, da je ministrstvo za delo najbolj prikladno, saj pokriva interese vseh generacij", meni Žnidaršič.
"Smo socialna stranka, na tem področju želimo nekaj doseči in jasno je, da je ministrstvo za delo najbolj prikladno, saj pokriva interese vseh generacij", meni Žnidaršič. FOTO: POP TV

Glede špekulacij o tem, da bi ministrsko mesto prevzela Žnidaršič ali Rezman, je slednji danes pojasnil, da sta tako ponudbo z Žnidaršičem dobila že danes. "Zame se ve, da imam kot župan druge naloge in jih ne nameravam opustiti," je dejal Rezman. Žnidaršič pa je pojasnil, da ne Pahor kot mandatar in ne sam ni nikoli razmišljal o ministrski funkciji. Kot je pojasnil, namreč ne izpolnjuje formalnih pogojev za zasedbo ministrskega mesta, med drugim znanja tujega jezika in doktorata iz znanosti.

"Izvršni odbor je soglasno podprl pričakovanja naše stranke, da bi dobili eno izmed državotvornih ministrstev, vendar sam tega sklepa nikoli nisem razumel kot absolutni pogoj. To je izhodišče. Če se ta sklep ne more uresničiti, bi bilo prav, da bi stranka iskala nova izhodišča, nove poglede na dogovor in našla pravi rezultat," je glede zahteve po enem državotvornem ministrstvu za DeSUS dejal Žnidaršič.

Poudaril je tudi, da "želimo, da bi se naš predsednik tako odločil. Tako bi namreč dobili ministrstvo, ki je pisano na kožo našega programa in naših prizadevanj v kakršni koli koaliciji. Državotvorno ministrstvo vsebinsko ne sodi k našim nalogam, kljub temu pa gre za razmislek pri zdravi pameti. Smo socialna stranka, na tem področju želimo nekaj doseči in jasno je, da je ministrstvo za delo najbolj prikladno, saj pokriva interese vseh generacij, za kar si mi prizadevamo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turbo4ever
04. 11. 2008 11.48
laksi verjetno si mislil takole: če bi ostalo tako kot je bilo , bi bila še štiri leta stran vržena ; )
AnnaM
04. 11. 2008 11.46
Brez Erjavca, DeSUS ne bi na volitvah dosegel tako veliko procentov, naj se malo zamislijo. Žnidaršič!!!!!!
laksi
04. 11. 2008 11.41
ostalo bi tako, kot je bilo, tak pa bodo 4 leta stran vržena.
vanili
04. 11. 2008 11.28
ne no žalit Erjavca. Kot sam pravi je sposoben, izobražen in lep mož. Kjerkoli in karkoli bo počel bo naredil odlično. Prav tako kot Kresalova - univerzalna ženska sposobn aza za vsa področja. Ne gledjao na lastne interese, kakšne laži pa so to??? BTW najraje bi se odselil
Prvo Borec
04. 11. 2008 11.25
jurgelj belgijske puške ?? Letalo ?? Amfibije za kemično obrambo, toliko velike da lahko gredo v letalo. Mi ne pošiljamo vojakov v Afganistan , ampak inštruktorje ubijanja ??!! Zagovarjanje fregate za klirinški dolg. Glede kondicije pa naslednje : Ali imamo delavno mesto za tovariša za telovadbo ali ministra za obrambo ??
jurgelj
04. 11. 2008 10.53
kristjan020 kaj si hotel s tem povedat kako je izobražen žnidaršič? v eni oddaji mu matematika ni najbolje šla žal nekateri udrihate po erjavcu glede afere patria---kje imate dokaze?sam ga ne hvalim niti grajam očitno ne vidite da je le maskota nekatere osebe pa ni v njegovi stranki
Cofar
04. 11. 2008 10.44
Mislim, da bi mogla stranka Desusu razmisliti, da iz mesta predsedika vržejo dol Karla Erjvca! Ker sledeče: Ne vem kako bo z njimi na naslednjih volitvah. Nekje sm že napisal: Desus se bori za pokoj. in pravice upokojencev. Po eni strani pa predsednik stranke želi imeti vsaj eno od najbolj potratnih ministerstev! To dvoje ne gre skupi. Ljudje pa tud niso neumni! Pa moje mnenje je, da KArl Erjav ovira pogajanja! Mislim, da je zadnji čas, da mu njegova stranka mal poreže krila. Kdor visoko leta, nizko pade! Star slovenski pregovor!
Komunist 1
04. 11. 2008 10.08
Žnidaršič med drugim pravi, da ne more biti minister, ker nima doktorata. Ga ima pa njegova hčerka dr. Jana Žnidaršič, doktor ekonomskih znanosti, ki bi bila prav dober minister.
Tonček Balonček
04. 11. 2008 09.57
Številke so dejstva, in le ta štejejo, ne okrogle mize in proslave! Sorry! Če so realne plače manjše, so pač manjše in to je neizpodbitna resnica! In eč se plače dvigajo počasneje kot inflacija, imaš menda v denarnici manj! Pa ne da so vaši izumili kakšno novo (verbalno) matematiko?
manjakranjc@hotmail.com
04. 11. 2008 09.51
Tonček B, Če vsi tako demagoško prebirajo številko se ne čudim skreiranemu mnenju; očitno si pokazal, da nimaš pojma. Večkrat sem že zapisala kako je na stvari, brez faktorja vaši-naši in resnično se mi ne ljubi ponovno. Vemo, kako gre par Cankarjevih citatov, a ne? Vse kar je pametnega je post, ki je poslan za omenjenim. Tu se pa strinjam.
Tonček Balonček
04. 11. 2008 09.42
Pa še enkaj, Erjavec je bil izvoljen le za predsedniak stranke, ne pa za poslanca. Tam, v stranjki, ga lahko tudi odstavijo, poslanci so pa po zakonu neodvisni predstavniki volilcev, vsaj formalno in jim do konca mandata nihče nič ne more. Ker so šže v letih, jih ponovni mandat te zaniam pretirano in so glede taktike in startegije manj obremenjeni, kot razni mlajši poslanci!
Tonček Balonček
04. 11. 2008 09.39
Vsi strankarski prvaki so omenjali visoke plače, če bodo ekonomski oz. gospodarski pogoji to omogočali, praktično sta Janša in Pahor govorila enako! Dejstvo je, da je v zadnjih štirih letih v Sloveniji kljub najvišji gospodarski rasti kupna moč prebivalstva padla. Zakaj je jeu tako, niso povedali! S 3.5 odstotnim znižanjem realnih plač smo se namreč znašli na samem repu lestvice. Leto 2007 pa ni bilo prvo v katerem so realne plače v Sloveniji upadle, že leto prej je v slovenske žepe priteklo realno za 0.6 manj denarja. Slovenija je poleg Madžarske edina država, kjer so se plače v realno znižale tako v letu 2006 kot v letu 2007. Vse ostale države so vsaj enkrat v omenjenih dveh letih dosegle povišanje kupne moči prebivalstva. Na območju celotne Evropske unije je bila realna rast plač leta 2006 2.3, v letu 2007 pa 2,.7. Najbolj so plače zrastle v Latviji (18.3), Litvi (16.2), Romuniji (12.7) in Estoniji (10.5). Taka so pač dejstva, in le ta so pomembna! Če ima 47.000 starostnih upokojencev pokojnino manjšo od 400 EUR in Minimalna plača se je v obdobju do marca 2008 v primerjavi z letom 2007 dvignila le za 3,2 , inflacija v tem obdobju pa je znašala v povprečju okoli 6,5 – 6,9 . Že tukaj se dobro vidi, da se je minimalna plača realno gledano zmanjšala za približno 3,5 . Sprašujem se, kaj naj počnemo s podatkom o gospodarski rasti! Še nekaj: Slovenski davkoplačevalec je bil po podatkih ministrstva za finance konec junija letos porok za vrnitev dobrih 4,2 milijarde evrov kreditov, ki so jih z državnim poroštvom najela podjetja in druge javne in državne ustanove. Če k temu prištejemo nedavni sklep vlkade o poroštvu za 8 milijard EUR za \"refinanciranje domačih kreditnih ustanov\", to znese več kot 12 milijard EUR poroštev. Kolikšen je znesek teh poroštev na enega davkoplačevalca, si naj vsak izračuna sam, zaskrbelo ga bo, kaj je ta naš evropski finančnik leta delal v svojem mandatu! A si kdo sploh perdstavlja, kaj pomenijo te številke? Nas čaka usoda Islandije? Ampak to sploh očitno ni problem, najpomembnejše v Sloveniji ta hip je, kateri in če državotvorni resor bo vodil nam tako ljubi Karl Erjavec in kaj je o palčah pred volitvami obljubljal Pahor!! \"Vrlo važno!\"
Zakon1
04. 11. 2008 09.35
SRAMOTA ZA NEKO STRANKO JE, DA NJEN PREDSEDNIK TAKO OMALOVAŽUJE TAKO POMEMBNO MINISTRSTVO, KOT JE MIN. ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE!!! Da to ni državnotvorno ministrstvo ... pa kaj še!!! Erjavec bi moral odstopiti in se umakniti, saj dokazuje, da mu gre le za lastne interese in da mu bolj malo pomeni celo vse tisto, kar je pred volitvami obljubljala stranka ki jo vodi. SRAMOTA, da mu je premalo mar za zaposlovanje, za obstoj družin, za ustrezne plače in pokojnine, za socialo ipd. (za vse kar sodi pod pristojnost tega ministrstva) ...!!!
Komunist 1
04. 11. 2008 09.35
KAREL SE ZNA POGAJAT. NJEGOVI POSLANCI NIMAJO POJMA.
Prvo Borec
04. 11. 2008 09.19
hakihak zresni se !! Kaj bi se Ti tudi igral s tankci ??
Prvo Borec
04. 11. 2008 09.18
manjakranjc tisti , ki verjame, da po 4 letih vladanja janšistov, da je kaj ostalo za delavce, je navaden janšev provokator. cockta Ti pa imaš res zgrešene misli !! Kahlija je mogoče rešil njegov otročji nastop in nič drugega in zraven tega NI bil izvoljen.
Komunist 1
04. 11. 2008 09.07
Še moja osemletna vnukinja ve, da se postavlja in nastavlja samo strankarske ljudi, vse drugo je larifari. Včasih pa so med temi strankarskimi tudi zelo sposobne osebe.
coctacola
04. 11. 2008 09.06
@Prvo Koritnik Samo Karel Erjavec je DESUS-u priskrbel volilne glasove z afero patria. Vsi ostali desusovci sedaj pristavljajo lončke in bi radi bili ministri za čas svojega življenja, saj jih vendar že matilda voha.
manjakranjc@hotmail.com
04. 11. 2008 09.04
PrvoBorec Takšna sem, so pač časi bolj sluzasti. Sicer je tudi Pahor obljubljal EU plače, pa mu ne zameriš...so pač demagoško peljali na stran bolj uboge na duši.
hakihak
04. 11. 2008 08.57
Prvo Borec04.11.2008, 08:40Kaj se ne gre za to, da postavimo sposobne ljudi na mesta ?? Kje pa je bil Kahli sposoben ?? kondicije ima več kot bilo kateri vojak slo vojske, če ji lahko tako rečemo!!!!!!!!!!!