Slovenija

Ali izid glasovanja v DZ kaže oblikovanje koalicije brez Jankovića?

Ljubljana, 21. 12. 2011 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Janković je prepričan, da dogodki na ustanovni seji DZ morda kažejo obrise nove koalicije, ki bi lahko dobila priložnost za oblikovanje vlade. Nekaj podobnega meni tudi politični analitik Tomšič.

Zoran Janković v parlamentu
Zoran Janković v parlamentu FOTO: Miro Majcen

"Morda se danes oblikuje neka nova koalicija, ki bo dobila tudi priložnost, da oblikuje vlado," je po izglasovanju predsednika DZ dejal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Na vprašanje, ali je možnost, da ne sprejme mandatarstva, odgovarja, da bo to prespal. Glede tega, kako bo videti vlada, pa pravi, da "moramo koga drugega vprašati".

Kot pravi Janković, je zelo težko delati in se pogovarjati s tistimi, ki že na začetku razgovorov kažejo "ne dvojni, temveč trojni obraz". Izvolitev Gregorja Viranta za predsednika DZ in ne kandidatke Pozitivne Slovenije Maše Kociper pa Janković ne jemlje kot politični poraz.

V razgovorih z veljaki političnih strank je, kot pravi, opazil, da obstajajo tri faze: "ena faza je, kar se dogovarjamo v pisarni, pri nekaterih druga faza, kar govorijo v medijih, tretja pa, kar naredijo tu". "Nimam razlogov, da bi dvomil v njihovo odločitev, mi je pa ob poslušanju razprav v DZ vedno bolj jasno, zakaj ne sodim sem," je dejal predsednik Pozitivne Slovenije.

To, kar se je danes zgodilo v parlamentu, je neke vrste koalicija ogorčenja. To smo storili zato, da bi prekinili blokado, ki je bila nemogoča. Bili smo ogorčeni, državni zbor se je danes moral konstituirati. Gregor Virant

Pojasnil je, da ima v koalicijskih pogajanjih na mizi tri pobude za predsednika DZ, in sicer predsednika SD Boruta Pahorja, Viranta, ki pri tem ni vztrajal, ter prvaka DeSUS Karla Erjavca, ki je po Jankovićevih besedah rekel, da se za koalicijo s Pozitivno Slovenijo ne more dogovarjati, če ne dobi mesta predsednika DZ.

Janković glede Viranta in Pahorja potrebuje čas za premislek

Za odgovor na vprašanje, ali sta Virant in SD še v igri, da z njima sestavi koalicijo, si bo Janković vzel čas za premislek. Tudi Janković ocenjuje, da je zelo zanimivo, da sta prvak SDS Janez Janša in Virant danes lahko sklenila dogovor, medtem ko ga on sam in predsednik SD Pahor nista mogla.

Tudi poslanka Pozitivne Slovenije Janja Klasinc je pred tretjim glasovanjem o predsedniku DZ menila, da Virantova kandidatura lahko napoveduje neko novo koalicijo. V obrazložitvi glasu je dejala, da se zdaj dogaja poskus izigravanja rezultatov volitev. "Oblikuje se neka nova koalicija, in to tista koalicija, ki ni dobila mandata na volitvah," je dodala. Podobno oster je bil tudi Roman Jakič, ki je v DZ dejal, da je že kak mesec dni pred volitvami opozarjal, da glas za Viranta pomeni glas za Janeza Janšo.

Virant poudarja, da je po sklenitvi koalicijske pogodbe pripravljen ponuditi odstop s položaja predsednika DZ. Hkrati tudi trdi, da ima platno in škarje za sestavo koalicije v rokah še vedno Janković.
Virant poudarja, da je po sklenitvi koalicijske pogodbe pripravljen ponuditi odstop s položaja predsednika DZ. Hkrati tudi trdi, da ima platno in škarje za sestavo koalicije v rokah še vedno Janković. FOTO: Miro Majcen

Gantar in Podobnik menita, da je še veliko odprtega prostora

Pavel Gantar, ki je parlamentu predsedoval v pretežnem delu preteklega poslanskega mandata, ocenjuje, da današnje glasovanje pomeni, da je le Virant konstanta pri postavljanju nove oblasti. "Vse ostalo so spremenljivka, vključno z novim mandatarjem," pravi. Prepričan je, da je izid glasovanja o predsedniku DZ v skladu s pregovorom "kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima". "Izgleda, da nihče nima prevelikega interesa prevzeti vodenja vlade," je dodal. Zato bo še zelo zanimivo, pravi Gantar, saj da še včeraj najbolj verjeten mandatar to sedaj ni več. Trenutno so po Gantarjevem mnenju stvari odprte, veliko pa je odvisno tudi od reakcij predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

Gantar je razložil, da ponavadi koalicija, ki izvoli predsednika DZ, izvoli tudi mandatarja in vlado. Po njegovih besedah mesto predsednika DZ najprej pripada relativnemu zmagovalcu volitev in tisti stranki, za katero se pričakuje, da bo oblikovala koalicijo. V procesu oblikovanja koalicije pa se lahko zgodi, da se to mesto ponudi tudi komu drugemu, je pojasnil Gantar. Na zadnjih volitvah je to mesto tako pripadlo Zares, čeprav je na volitvah največ glasov dobila SD. Nenavadno pa se mu zdi dejstvo, da sta imeli stranki, ki se pogovarjata o sestavi koalicije, vsaka svojega kandidata. "Lahko bi rekli kar udarec v hrbet, da ne bom rekel nož v hrbet," je dodal nekdanji predsednik DZ.

Da so stvari zelo odprte, je prepričan tudi nekdanji predsednik DZ Janez Podobnik. Pri sestavljanju koalicije je po njegovem mnenju potrebna potrpežljivost, hkrati pa je "treba tudi popuščati manjšim od sebe in si na neki način pridobiti simpatije kompletnega parlamentarnega telesa, ne zgolj samega sebe". Dogajanje ocenjuje kot kaotično in zelo slabo pripravljeno, to pa ni najboljša popotnica "za relativno hitro oblikovanje trdne in kredibilne vlade; ali pa morda kaže, da se vzpostavlja neka odgovorna, parlamentarna večina, a tu je treba biti potrpežljiv in pustiti času čas".

Tomšič: Imajo več glasov kot Pozitivna Slovenija in SD skupaj

Politični analitik Matevž Tomšič v strankah SDS, Listi Virant, SLS, DeSUS in NSi, ki so podprle Gregorja Viranta za predsednika DZ, vidi možni obris bodoče vladajoče koalicije. Ocenjuje, da bi lahko stranke SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi, katerih poslanci so podprli Gregorja Viranta za predsednika DZ, tvorile bodočo koalicijo. "Če pogledamo glasove teh petih strank, skupaj jih imajo 50, bi lahko bile vladajoča koalicija, saj imajo več glasov kot ostali dve stranki, Pozitivna Slovenija in SD," je dejal.

Današnje dogajanje v parlamentu opisuje kot "zmedo" oz. "nič kaj novega". "Če pogledamo prejšnjo vladajočo koalicijo, njihove stalne medsebojne konflikte, pa zdaj na relaciji Pozitivna Slovenija–SD, vidimo, da so konflikti na levem delu slovenskega prostora neka stalnica," poudarja Tomšič.

Vse to po njegovem ne nakazuje, da bi lahko Janković vzpostavil neko trdo koalicijo. Neizglasovanje kandidatke Maše Kociper, ki je v prvem krogu dobila zgolj glasove lastnih poslancev, po mnenju Tomšiča kaže na "velik fiasko".

Koalicija le namišljena?

Medtem pa politični filozof Igor Pribac današnje dogajanje v parlamentu vidi kot pogajalsko igro. "Neformalna virtualna koalicija je danes v parlamentu natančno pokazala, do kakšne mere so pogajanja o koaliciji še odprta. In javnost je izvedela, da so povsem odprta in da je koalicija res samo namišljena koalicija, ki bo morala v resnici postaviti sama sebi temelje, ki jih zdaj v tem hipu nima," je komentiral današnje dogajanje v DZ.

Pri vsem tem pa je treba poudariti, da je Virant po izvolitvi povedal, da se morajo koalicijska pogajanja še naprej nadaljevati. Še vedno meni, da mandat za sestavo vlade pripada Jankoviću, čigar stranka je na volitvah dobila največ glasov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (777)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragutin
23. 12. 2011 19.33
Naj bolj Virant sam vlada Erjavc in Žerjav ga bojo po prvem incidentom zapustili.
Raztezje
22. 12. 2011 21.27
+2
Vse kaže, da bi morali združiti predsednika parlamenta, vodjo koalicije, ministra za policijo in pravosodje v eni osebi, mogoče zraven še tudi finance, da ne bo prihajalo do korupcije in davčnih utaj. Tako imajo baje tudi v Nemčiji ter drugih razsvetljenih deželah, kjer se časti Sveta Čebela, edino javna uprava je pri nas še čista, ker če njihove evidence in arhivi ne štimajo, potem je vse brez veze. Si predstavljate, da bi se nekega jutra zbudili in bi morali dokazovati, kdo ste in kje ste se rodili, ker je prišlo do napak v evidenci matičnega urada?
hrast66
22. 12. 2011 15.12
+2
Vse lepo teče po grškem scenariju
FCL
22. 12. 2011 10.56
-1
Danes vidim, da je moj glas šel pravemu (Virant). Edini, ki kaže tudi po volitvah, da želi delati za nas, državljane in našo državo, medtem ko se večina samo prereka...res škoda, da mu niste namenili več glasov. Upam na vse dobro za vse nas. Pa Srečno vsem!
prašek
22. 12. 2011 11.14
+2
Samo upamo lahko, da imaš prav. Kajti, če se Virant priključi Janši, potem se nam slabo piše. In priznam, da ga imam še vedno za trojanca
King_of_Gonzo
22. 12. 2011 11.19
+3
virant je veter in se prodaja...ce bo dobil vsa 3 resorja ki jih zahteva bo ostal pri jankovicu...kaqr je pa lahko tudi politicni samomor za stranko..neki tacga cuti tudi pahor..sam mu njegovi ne dajo dihat
sanya10
22. 12. 2011 10.35
+4
Na žalost pa osebni interesi še zmeraj prevladujejo pred ostalim!
resslovenka
22. 12. 2011 10.22
+4
Po vsem videnem se bodo politične karte temeljito in nepredvideno premešale. Nič ne bo tako kot so si nekateri že v štartu zamislili. Konec koncev je vseeno, kdo bo in kdo ne bo. Osebni interesi morajo enkrat za spremembo v teh 20 letih ostati zunaj. Če mislijo resno, bomo pa še videli.
llaall
22. 12. 2011 09.36
+4
obračate se kot veter piha.nobenih načel ni v tej državi,ne v politiki med volivci pa sploh ne!beri in čudi se!pa mimogrede...ne glede kdo bo "vodja", nam se ne piše nič dobrega.imate pa vsaj kaj za počet kajne?
M_teorija
22. 12. 2011 09.34
+1
Malo verjetno je, da bi si Virant naložil spet ksenofobni balast. Saj se ga je komaj rešil. To je enako, kot bi se rešil iz zoboja pasti, pa spet stopiv v njen "ljubki" objem.
King_of_Gonzo
22. 12. 2011 10.52
+2
VIRANT BO SEL Z JANKOVICEM V KOALICIJO CE DOBI VSA TRI ZELJENA RESORJA HAHAHAH PA TUD TO,DA VSAKA STRANKA SLUTI,DA IT SEDAJ V KOALICIJO Z LEVICO LAHKO TO POMENI POLITICNI SAMOMOR....DVOMI PAHORJA V VSTOP :) TO JE ZADNJA SANSA LEVICE...CE JO SPLOH SE IMA :)
Jimi1
22. 12. 2011 09.23
+4
Janko na fotografiji....če bi mu prst pokazal in BU ! rekel, bi se možak zjokal, vsaj takšna je mimika obraza.....
jagermeister1
22. 12. 2011 09.20
+2
govorite da ne marate dvoličnosti in hinavščine............danes pa nekateri kažete ravno to , kajti še pred nekaj časa ste govorili kako je Pahor najboljši in itak vse naj naj , danes pa ste obrnili ploščo in vsi plujete po njem..........sprašujem vas zakaj taka hitra sprememba mnenja o Pahorju ?????????
M_teorija
22. 12. 2011 09.28
+3
Še dobro, da si uporabil nekateri! Najbrž gre pa bolj za PS-jevce!?
alanford457
22. 12. 2011 10.00
-6
pahor je oplel če se je spovedal pri ljudmili potem ni čudno da je pognal slovenijo na beraško palco seveda teren mu je pa pripravil janša oba bi se morala umakniti iz politike
mamica55***
22. 12. 2011 11.53
+2
teren sta pripravljala siva strica in teta pehta, pa se jim je vse sfižilo, upam, da bomo imeli mir pred njimi za vedno!
hansola
22. 12. 2011 09.19
+5
Hehe, Zoki misli, da je parlament tak lahko obvladat kot ljubljančane...
Cofar
22. 12. 2011 09.15
+2
Pa še tole - Ko je bila Merklova (ki jo slovenci vsi tko občudujejo!) v Ljubljani je bila 5 minut s Pahorjem in 2 uri z JJ. Pred volitvami je celo hvalila JJ in mu zaželela zmage! To že nekaj pomeni a ne :) Ne rečem da ZJ ni sposoben. Vendar bi bil vsak od nas, ko bi vodil tako podjetje kot je Mercator! Žal! PRedvsem pa je treba zta taka mesta kot jih imajo ti ljudje met ogromno VIP da ti rata narest kar ti rata! To da je nekdo zmagovalec na volitvah z 28%, žal to ni zmaga. To je samo največji procent! Zmaga bi bila z 51% ne pa z 28% Razlike pri sestavi vlade z 28% in 26% skoraj ni. Upam da se kdo strinja z mano!
Tonček Balonček
22. 12. 2011 09.21
+3
A s espomniš, kakšno slavo je pela Sanaderju?
alanford457
22. 12. 2011 09.52
+2
merklova je bila pred dnevi na kosovu kosovski ss je oborožen z najnovejšo vojaško nemško in ameriško tehniko grki so letos in lani pokupili za 5,5 miljarde ameriškega in nemškega orožja da je bila pa gelca dve uri z janezom je pa malo čudno
Cofar
22. 12. 2011 09.12
+0
Jaklič je reku da je glas za Viranta glas za Janšo :) In kaj je potem glas za PAhorja drugo kot glas za Jankoviča?!? vsi so glih, sam delajo se vsi da so drugačni :)
joc101
22. 12. 2011 09.10
+9
kolk ste slepi, da podpirate Jankovića, kar je naredil je samo s svojimi botri in sinovi, ostale je pa nategnu po domaće povadano, ne! Ne predstavljam si ga npr. v Bruslju s temi svojimi....pa saj sploh ni politik...
kaktus11
22. 12. 2011 09.19
+3
M_teorija
22. 12. 2011 09.08
-3
ZJ bo sestavil dobro in trdno koalicijo, ali pa je ne bo! In tako je prav, slabe koalicije so bolj pisane na kožo tistim, ki jim je več za prestol, kot pa za dobrobit države.
mamica55***
22. 12. 2011 11.57
+3
s kom bo sklenil trdno koalicijo ??? bo veljalo tisto ali pa je ne bo.
Tonček Balonček
22. 12. 2011 09.08
+4
Hočemo poštene predčasne volitve!
korintos1
22. 12. 2011 09.29
+1
alanford457
22. 12. 2011 09.45
+2
M_teorija
22. 12. 2011 09.06
+3
Viran zaenkrat ni naredil nič narobe. Glede na to, da še ni koalicijske pogodbe in da mu kandidatka ni bila primerna kot je bil protikandidat, se je pač tako odločil. Seveda poleg tega, da je bodočim koalicijskim partnerjem dal lekcijo lepega obnašanja si je priboril tudi boljše pogoje pri rezanju koalicijske pogače. Zanj in za njegovo stranko je pač naredil dobro potezo. Da pa bi se vračal nazaj v svoje gezdo, pa bi bil to njihov pokop.
alanford457
22. 12. 2011 09.11
-6
M_teorija
22. 12. 2011 09.23
+5
SDS-ovo prisvajanje volilcev, ki so glasovali za Viranta, ni nič novega. Kdor si prisvaja osamosvojitvene zasluge, si pač prisvaja tudi na drugih področjih.
ŠkisPagat
22. 12. 2011 09.04
+0
JJ ga je matiral v 5 minutah Jankovič pa študiral 14 dni. Kaj šele tisti iz Bruslja ki imajo po 5 obrazov tam bi doživel šahmat v 2 minutah Slovenija v trenutni situaciji res ne potrebuje nekoga da se bo učil biti politik ampak nekoga izkušenega ki ve kaj narediti.
alanford457
22. 12. 2011 09.04
+4
če je jankovič pameten naj prepusti sestavo koalicije desnici že v naprej vemo da se bodo med sabo požrli in prišlo bo da novih volitev ŽAL
ŠkisPagat
22. 12. 2011 09.09
-3
Desnica se še nikoli ni požrla med sabo, Levica pa vsakič ko so prišli na oblast. Nevem od kje tebi takšne ideje???
kaktus11
22. 12. 2011 09.22
+2
ffet
22. 12. 2011 09.03
+5
Pomladna koalicija - JJeve mokre sanje