Slovenija

Ali Italija zavaja Slovenijo?

Ljubljana, 17. 06. 2010 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Alpe Adria Green opozarja, da Slovenija lahko zaustavi gradnjo plinskega terminala v Žavljah. Menijo še, da italijanska vlada izsiljuje Slovenijo in prikriva podakte o učinkih na okolje.

Slovenija lahko z vključitvijo v postopke sprejema prostorskih načrtov tržaškega pristanišča zaustavi gradnjo plinskega terminala v Žavljah, so izpostavili v mednarodni okoljevarstveni organizaciji AAG. Po njihovih podatkih je Slovenija pretekli teden že zaprosila za vključitev v te postopke, Italija se mora o vključitvi odločiti do 25. junija.

"Imamo dokaze, da Italija zavaja Slovenijo s prikrivanjem drugih čezmejnih okoljskih vplivov, ki jih skriva razvojni načrt tržaškega zaliva," je dejal Giurastante.
"Imamo dokaze, da Italija zavaja Slovenijo s prikrivanjem drugih čezmejnih okoljskih vplivov, ki jih skriva razvojni načrt tržaškega zaliva," je dejal Giurastante. FOTO: POP TV

Kot so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarili predstavniki organizacije Alpe Adria Green (AAG), bi morala pred sprejetjem prostorskega načrta razvoja tržaškega pristanišča svojo oceno o njem podati tudi Slovenija. V primeru, da bi ga zavrnila, bi s tem zavrnila tudi gradnjo plinskega terminala v Žavljah.

Na ministrstvu za okolje in prostor so potrdili, da je minister Roko Žarnić 8. junija podpisal dokument, s katerim bo Slovenija zaprosila Italijo, da jo vključi v postopek sprejemanja prostorskega načrta za tržaško pristanišče. V kabinetu ministra Žarnića so pojasnili, da so omenjeni dokument posredovali ministrstvu za zunanje zadeve, od koder ga bodo po diplomatski poti poslali v Italijo.

"Če je Italija zainteresirana za razvoj koprskega pristanišča, bi morala biti Slovenija toliko bolj za razvoj tržaškega pristanišča. Na italijanskem ministrstvu za okolje so nam pojasnili, da mora Slovenija sama zaprositi za vključitev v procese, kar pa je slovenska vlada po naših podatkih že storila pretekli teden, vendar tega ni povedala," je pojasnil predsednik tržaške naravovarstvene organizacije Greenaction Transnational Roberto Giurastante.

Zahteva za oceno vplivov na okolje

Na podlagi vključitve lahko Slovenija zahteva oceno čezmejnih vplivov onesnaženja zraka, vode, prostorskih načrtov za razvoj Trsta in tržaškega pristanišča. "Dokler Slovenija ne izda mnenja glede terminala v Žavljah, vsi postopki stojijo, ne more biti izdano gradbeno dovoljenje niti ne morejo začeti z deli," je poudaril. Obenem je izpostavil, da bo, če Italija Slovenije v te postopke ne bo vključila do 25. junija, sledila prijava na Evropsko komisijo.

Protest proti plinskim terminalom leta 2009
Protest proti plinskim terminalom leta 2009 FOTO: Blaž Garbajs

V AAG so prepričani, da italijanska vlada izsiljuje Slovenijo z grožnjo, da bo zavrla razvoj koprskega pristanišča, če Ljubljana ne bo dala zelene luči za gradnjo plinskega terminala v Žavljah. "Imamo dokaze, da Italija zavaja Slovenijo s prikrivanjem drugih čezmejnih okoljskih vplivov, ki jih skriva razvojni načrt tržaškega zaliva," je dejal Giurastante.

Podatke že imamo

Novi prostorski načrti tržaškega pristanišča in tržaške občine po njegovih navedbah v industrijski coni poleg terminala in plinovoda predvidevajo tudi termoelektrarno na plin ter veliko širjenje pomolov, kar bi v morju spravilo v obtok velike količine s težkimi kovinami onesnaženega blata, so opozorili v AAG.

Član AAG Franc Malečkar je izpostavil, da podatke o čezmejnih okoljskih vplivih že imamo. "Meteorološka postaja v zaselku Lovran, ki je najbolj prepihano območje v slovenski Istri, kaže, da ima tamkajšnje območje več žveplovega dioksida kot Trbovlje in več dušikovega dioksida kot avtocesta v Mariboru," je opozoril.

"Če uspe dokazati Italijanom, da razvojni načrt Nuklearne elektrarne Krško škodi njim, so v želji rešiti sebe najprej rešili nas. Tržačani pa nas prosijo, da jih rešimo pred načrti v tržaškem pristanišču, ki najprej škodijo njim, potem pa tudi nam čez mejo," je izpostavil Malečkar, ki vidi smisel EU tudi v tem, da "eden drugemu preprečimo kakšne neumnosti".

"Če je že potreben terminal, naj bo tam, kjer je to okoljsko, varnostno in ekonomsko sprejemljivo. Ena od možnosti so tankerji na boji, južno od Pule pa obstajajo opuščene plinske ploščadi z že obstoječim plinovodom, zunaj plovnih poti, daleč od naselij," je še izpostavil Malečar.

Ob tem je tudi poudaril, da če je v Kopru potreba po novi operativni obali, jo je možno na mnogo cenejši način dobiti drugod. "Če bi na drugačen način pretovarjali premog in železovo rudo, kot to delajo drugod po svetu, bi se s tem sprostila operativna obala. S prestavitvijo toka reke Rižane bi s tem dobili tudi novo operativno obalo vzdolž toka," je poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 06. 2010 07.25
JA,PAHOR IMA RAD HRVAŠKO IN ITALIJO,ZATO BO VSE NAREDIL DA USTREŽE DOBRIM SOSEDOM,
Buena Vita
17. 06. 2010 22.33
TELEBAJSI DELAJO TAKO,LE DA SO V RAZLIČNIH BARVAH, TEGA PA KRASI SAMO RDEČA
Buena Vita
17. 06. 2010 22.32
PAHOR PRIŽGE OGENJ,POTEM TA OGENJ GASI Z BENZINOM
Buena Vita
17. 06. 2010 22.32
TE SPORE DELA PAHOR
guna
17. 06. 2010 19.28
Premier Pahor nam je že enkrat povedal, da ga Berluskoni še nikoli ni izneveril . . .a ste državljani to že pozabili !! Pa ne zdaj ko ureja dobrososedske odnose, spet iskat spore in intrige s sosedi. A bomo skoz sprti s kakterim od sosedov. Pa tožarimo se za vsako dlakco.Arbitražni sporazum je bil podprt zato, da se že enkrat spor s Hrvaško neha, zdej pa že nov spor na vidiku. Pa kaj Slovenija sploh hoče ?????
mamica55***
17. 06. 2010 17.53
tle pa upam, da pahor nima manjvrednostnega kompleksa, k je "lepši" kot berluskoni !
vetrolov
17. 06. 2010 17.52
kakšen bogokleten naslov !?! pahor vendar popolnoma zaupa berluskoniju !
priest
17. 06. 2010 17.16
POP tv ima povsem prav glede morske meje in takšna bo tudi ostala od l 91 naprej.Če pa naši pomorci in policija niso koristili morja pa to še ne pomeni,da ni tam Slovenija.
Jezek_FM_033
17. 06. 2010 17.02
Če srečaš naivneža ga sploh ni treba zavajat ...
priest
17. 06. 2010 16.30
Kar pred Venecijo naj postavijo tiste plavajoče plinske bombe,naše morje,turizem in ribe pa naj pustijo pri miru!.
DarkWings
17. 06. 2010 14.57
če bodo malo večji plinski terminal zgradili bodo kmalu v hrvaškem morju :D
dele
17. 06. 2010 14.47
Joj POP TV kako ste pa narisali mejo v Piranskem zalivu. Da vas slučajno Jadranka ali pa Borut ne zasačita, ker ona dva sta za dobre medsosedske odnose, takšni zemljevidi pa te odnose kvarijo, ker prejudicirajo mejo v slovensko korist. Meja je ja po sredini, še državljani na referendumu so to potrdili.
lesnikovsok
17. 06. 2010 14.40
prodal se bomo kot vedno...
CtrlDelete
17. 06. 2010 14.33
Italija ni nikoli zavajala nikogar! Bruuhuuhuuuu!