Slovenija

Ali ima inšpektorat za delo sploh še kakšno avtoriteto?

Ljubljana, 07. 06. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
25

Številni delodajalci se dobesedno požvižgajo na kazni in sankcije, ki jim jih izrečejo inšpektorji za delo. V ZSSS opozarjajo, da se 196. člen Kazenskega zakonika premalo uporablja. Delavci molčijo, delodajalci pa vse dojemajo le kot računico.

Slovensko javnost je pred dnevi pretresla smrt Ferita Saitija. S primerom se ukvarjata tudi policija in delovni inšpektorat, vpletene strani pa prelagajo odgovornost za njegovo smrt ena na drugo. Pod drobnogledom je tudi agencija za posredovanje dela Merlinbau.

Maja, že pred Saitijevo smrtjo, so nas nekateri slovenski in tuji državljani opozorili na po njihovem mnenju sporno delovanje omenjene agencije. Pripovedovali so, da delajo brez ustreznih pogodb za zaposlitev, da jim ne plačujejo prispevkov, da jim plače izplačujejo tudi na roke, pripovedovali so o nehumanem izkoriščanju tujih delavcev in podobno. Nihče ni želel stopiti pred kamero, prav tako so vztrajali na anonimnosti. Bilo jih je strah.

Leta številnih nepravilnosti

Delavci Prenove
Delavci Prenove FOTO: Blaž Garbajs
Kazni, ki nam jih je naložil inšpektor za delo, smo poravnali, vse napake, na katere nas je opozoril, pa smo odpravili. Delavcem redno plačujemo prispevke in vse je po črki zakona. Letos so nas inšpektorji prvič obiskali, ko je umrl Saiti. Še v tem primeru imamo dokaze, da naša agencija ni nič kriva. Predstavnik Merlinbaua

Pri inšpektoratu za delo smo takrat preverili, ali so imeli z agencijo Merlinbau kakšne težave. Prosili smo jih, naj nam posredujejo podatke za zadnja tri leta. Sporočili so, da so v tem obdobju opravili več inšpekcijskih pregledov s področja delovnih razmerij in na podlagi ugotovitev izrekli več različnih ukrepov.

Pa pojdimo kar po letih:

Leta 2007 je bilo v agenciji Merlinbau opravljenih pet inšpekcijskih pregledov. Dvakrat so ugotovili kršitve z opravljanjem dejavnosti brez vpisa v register agencij za zagotavljanje dela. Sankcije, ki so sledile: delodajalcu sta bili izdana ena odločba o prekršku in ena ureditvena odločba.

Leta 2008 so delovni inšpektorji v agenciji opravili štiri inšpekcijske preglede. Ugotovljene nepravilnosti so se primeroma nanašale na: kršitev v zvezi z opravljanjem dejavnosti brez vpisa v register agencij za zagotavljanje dela, kršitev v zvezi z opravljanjem dejavnosti brez sklenjene koncesijske pogodbe, kršitev kolektivnih pogodb in številne druge kršitve. Med drugimi tudi: delodajalec z delavcem ne sklene pogodbe o zaposlitvi oz. pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, in delavca ne prijavi v zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje, sklenitev pogodbe o zaposlitvi s tujcem, ki nima osebnega delovnega dovoljenja z veljavnostjo treh let ali za nedoločen čas, zaposlitev tujca ali osebe brez državljanstva v nasprotju s predpisi o zaposlovanju tujcev, odreditev dela preko polnega delovnega časa v nasprotju z zakonom (časovna omejitev), odreditev dela preko polnega delovnega časa (prepoved opravljanja dela preko polnega delovnega časa), kršitev v zvezi z zagotavljanjem počitka med zaporednima delovnima dnevoma.

Inšpektorji so za ugotovljene nepravilnosti izdali dve ureditveni odločbi, 14 plačilnih nalogov in dvakrat odločbo o prepovedi opravljanja delovnega procesa oziroma uporabo sredstev za delo do odprave nepravilnosti.

Leta 2009 so bili opravljeni trije inšpekcijski pregledi. Delovni inšpektorji so znova odkrili nepravilnosti, ki so se nanašale na vrnitev dovoljenja za zaposlitev, sledile so kršitve, ko delodajalec z delavcem ne sklene pogodbe o zaposlitvi oz. pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, in delavca ne prijavi v zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kršitev v zvezi oblike in vsebine odpovedi, kršitev v zvezi z opravljanjem dejavnosti brez vpisa v register agencij za zagotavljanje dela, v nekaterih primerih je delodajalec zadrževal izplačevanje plače delavcu ali pa je svojo terjatev do delavca pobotal s svojo obveznostjo plačila delavcu v nasprotju z zakonom.

Inšpektorji so izdali štiri plačilne naloge, eno opozorilo in eno ureditveno odločbo.

Sledi Saitijeva smrt

Tako je delovni inšpektorat iz leta v leto preverjal agencijo, nato pa se je zgodila tragedija. Ali je agencija odgovorna za Saitijevo smrt, bo pokazala preiskava.

Poraja pa se vprašanje, kako lahko inšpektorat s svojimi ukrepi zaščiti delavce? Kaj se zgodi, če pri nekem delodajalcu odkrije, da se iz leta v leto ponavljajo kršitve? Ali bi morali zaščititi delavce tudi tako, da jim preprečijo zaposlitev pri delodajalcu, ki svojih obveznosti ne poravna?

Delavci Prenove na ministrstvu-1
Delavci Prenove na ministrstvu-1 FOTO: E.P.
Kršitev temeljnih pravic delavcev - 196. člen Kazenskega zakonika

(1) Kdor zavestno ne ravna po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in o prenehanju delovnega razmerja, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu ali odsotnosti z dela, varstvu žensk, mladine in invalidov, varstvu delavcev zaradi nosečnosti in starševstva, varstva starejših delavcev, prepovedi nadurnega ali nočnega dela ali plačilu predpisanih prispevkov in tako prikrajša delavca ali iskalca zaposlitve za pravico, ki mu pripada, ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(2) Če ima dejanje iz prejšnjega odstavka za posledico nezakonito prenehanje delovnega razmerja, neupravičeno neizplačilo treh zaporednih plač ali izgubo pravice, ki izvira iz neplačanih prispevkov, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

(3) S kaznijo iz prejšnjega odstavka se kaznuje, kdor pogojuje sklenitev pogodbe o zaposlitvi s tem, da delavka med zaposlitvijo ne bo zanosila ali rodila otroka ali od delavke med zaposlitvijo zahteva izjavo, da bo v takem primeru dala odpoved delovnega razmerja ali sprejela sporazumno prenehanje delovnega razmerja.

Dejstvo je, da so inšpektorji na terenu odkrivali nepravilnosti in izrekali kazni, ki pa očitno niso zalegle, saj je delodajalec, kot je razvidno iz zgornjega dopisa inšpektorata za delo, nadaljeval s kršitvami. Ta agencija pa ni osamljen primer. tovrstnih delodajalcev je ogromno.

Kje je torej težava? So kazni prenizke? Ni ustreznih sankcij, s katerimi bi delovni inšpektorji lahko kaznovali delodajalce, ki s kršitvami delovnopravne zakonodaje nadaljujejo dlje časa? Ali ima inšpektorat za delo sploh še kakšno avtoriteto?

Kaj pa kazenski zakonik?

Sekretar za zaposlovanje, socialna področja in migracije pri ZSSS Goran Lukič je za 24ur.com dejal, da že dlje časa opozarjajo inšpektorat za delo, da mora poostriti nadzor. Prav tako obstaja 196. člen Kazenskega zakonika, ki govori o kršitvi temeljnih pravic delavca, opozarja pa, da se ta člen premalo uporablja. “Tam je jasno zapisano, kakšne so sankcije v primeru, če delodajalec ne plačuje prispevkov oz. če namenoma krši pravice delavca. Kazen pa je lahko tudi do treh let zapora,” je razložil Lukič in dodal, da v primeru, če inšpektorat sam ne sme izvajati tega člena, potem mora obvestiti pristojne organe pregona, da so odkrili utemeljen sum, da nek delodajalec krši temeljne pravice delavcev.

ZSSS je že pred časom predlagal, da se mora nad agencijami za zagotavljanje dela poostriti nadzor oz. da se morajo uvesti sistemske spremembe. Nekateri predlogi so bili upoštevani, toda na terenu je razvidno, da so agencije vedno en korak pred zakonom, pravi Lukič in dodaja, da je prav v teh agencijah eno izmed žarišč resnih kršitev delovne zakonodaje.

'Zid molčečnosti'

V ZSSS opažajo, da si delavci ne upajo razkrinkati delodajalca, ki krši njihove pravice. “Gre za zid molčečnosti. Nekateri se opogumijo in stopijo do nas. Vprašajo, kako morajo ravnati in ukrepati v dani situaciji. Začeli so se informirati, toda na ravni delovnega okolja je prisotna izjemna količina strahu. To je zelo velika težava,” pravi Lukič.

Delavci se ne upajo niti medijsko izpostavljati, saj so se nato soočali s sankcijami, opozarja. ZSSS v teh primerih poskuša na vsak način zaščititi delavca. V določenih primerih pomagajo tudi nečlanom, saj “glave enostavno ne morejo obrniti stran”. Dodal pa je, da je pri delavcih zaznati samocenzuro, saj se sami odločajo, da se ne bodo včlanili v sindikat v želji, da ne bi z delodajalcem imeli težav.

'Perverzija'

Nekateri delodajalci, meni Lukič, vračunajo kazni, ki jih izda inšpektorat za delo, v stroške dela. “Kar pa je perverzno. Enostavno vse skupaj dojemajo kot računico,” kritično zaključi Lukič.

Inšpektorat za delo odgovarja: Naznanimo tudi kaznivo dejanje

V konkretnem primeru ugotavljanja delovnopravnega položaja umrlega makedonskega delavca pa vas obveščamo, da smo se v raziskavo primera vključili, inšpekcijsko nadzorstvo se opravlja pri več različnih subjektih, okoliščine primera, vpletenost in morebitno povezavo z različnimi delodajalci še raziskujemo. Zaradi interesa nadaljevanja postopkov vam v tem trenutku več informacij ni mogoče posredovati. Inšpektorat za delo

Na inšpektoratu za delo odgovarjajo, da postopke vodijo v skladu s svojimi pristojnostmi na podlagi veljavne zakonodaje. "Če inšpektor pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora ugotovi, da je kršen zakon ali drug predpis oziroma akt, katerega izvajanje nadzoruje, ima pravico in dolžnost odrediti ukrepe za odpravo nepravilnosti in pomankljivosti, izvesti postopke v skladu z zakonom o prekrških, naznaiti kaznivo dejanje, in odrediti druge ukrepe, za katere so pooblaščeni z zakonom. V skladu z materialno zakonodajo v konkretnem primeru izreče ukrep, ki je za določeno kršitev predpisan in v skladu z načelom sorazmernosti," pravijo. 

Menijo, da pomembno prispevajo k spoštovanju delovnopravne zakonodaje, njihovim ugotovitvam pa je mogoče slediti v poročilih o delu, ki so tudi javno objavljena, ravno tako so v njem opredeljene pobude in predlogi za reševanje vprašanj s področja dela. Z resornim ministrstvom pogosto sodelujemo pri pripravi predpisov iz svojega področja, dodajajo. 

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
11. 06. 2010 13.06
+1
inšpektor za delo v novem mestu ne dela nič , ko pa pride v podjetje se z lastnikom pogovarja o svojih zdravstvenih težavah ne pa o stvareh zas katere je plačan , ne ukre4pa nič mi delavci pa še naprej delamo kot osli vse dni v tednu z nedeljo za minimalno plačo kar je apsurd po njegovem odhodu pa šef še naprej izvaja psihični teror nad nami in se smejs saj ve da mu nihče nič ne more. enako je tudi drugod pa podjetjih kakor slišim iz pogovorov saj nihče še ni dobil kazni ti tajkunčki pa veselo grozijo zaposlenim da jim delajo nadure ki jihg seveda nikoli ne plačajo če se pa pritožiš te vrže iz službe ali pa vsaj grozi, a državna uprava bi morala delat v korist ljudi ne pa pustit kapitalu da dela z ljudmi kot z živino saj od kapitalistov nimajo nič. so se že kdaj vprašali zakaj ima lastnik SP in Doo??? zato da državo okol prnaša vi pametni doktorji na oblasti. kdaj preučite to in delajte za tiste ki so vas volili z volitvami ne pa z denarjem !!!!
Karmen Sedlar
08. 06. 2010 11.53
+1
NA INŠPEKTORATU ZA DELO SO ZAPOSLENI SAMI LENUHI IN NESPOSOBNEŽI Z NJIHOVIM ŠEFOM NA ČELU! TREBA JE VSE NAGNATI IN NADOMESTITI S TISTIMI, KI SE JIM LJUBI DELATI!
prouhudababa
07. 06. 2010 23.51
Blanka, ko bi ti vedela, kako si patetična! Samo spomni se tragedije Lipa povej koliko je bilo mrtvih - in kdo je bil takrat predsednik vlade. Naj te bo sram, da otresaš take bedne fore in s tem zgolj dokazuješ kakšna primitivka si! Res sem te sita, tebe in tvojega primitivizma, laži in poveličevanja tvojega fašističnega vodje. Fuj in pfej ! Žalitev za vsako bitje z vsaj malenkost razuma si!
Buena Vita
07. 06. 2010 22.36
LAHKO PA GOVORIMO O KORUPCIJI IN IZRABLJANJU DELOVNEGA POLOŽAJA,KAR JE KAZNIVO
Buena Vita
07. 06. 2010 22.35
IN KAKO PAHORJEVCI ZAGOVARJAJO INŠPEKTORJE
Buena Vita
07. 06. 2010 22.34
KDO PRAVI DA NE---PROBAJTE BREZ POLNE KOVERTE STOPITI PRED INŠPEKTORJE,,BOSTE VIDELI KAZNI,,
strogoff
07. 06. 2010 21.44
+1
inšpektorat za delo je eden izmed najbolj skorumpiranih "organov" v tej državi !!! _ _ _
-gorenjka-
07. 06. 2010 17.28
ZOJA08 07.06.2010, 16:58 ....res je,da vseh delodajalcev ni metati v isto gnojno jamo....nekateri se zavedajo,da je res dobrega in strokovno podkovanega delavca (ne glede na izobrazbo ) treba dobro motivirati in k tej motivaciji se poleg ustrezno urejenih delovnih razmer in določenih bonitet šteje tudi dobra plača,ki zaposlenemu utrjuje pripadnost podjetju v katerem je zaposlen in mu omogoča dostojno življenje........ampak take pri nas lahko prešteješ na prste ene roke......se ne motim,kajne ???
KVAJSTABO
07. 06. 2010 16.58
Zakaj vse delodajalce mečete v en koš?!! Mislim, da to ni fer. blue05 pijavke so... upam, da veš kje? Delodajalec naredi izračun plače in skoraj 50% pobere država. Ja, oni tudi morajo živet. A mogoče kdo ve, koliko nas je koštalo razno razpravljanje okrog Kresalove in bulmastifov??? a mislite, da so za džabe sedeli... to so bile debele dnevnice, denar so pa dobili, KJE? Odprite podjetje, pa probajte ene dva dni zamuditi plačilo ddv-ja...
prouhudababa
07. 06. 2010 16.33
Dokler si lahko z ustrezno kuverto priskrbiš mir pred inšpektorjem in dokler bodo kazni tako banalne, naj se ne čudi nihče, če ne uživajo nobene avtoritete! Avtoriteto si zgadiš s pravičnostjo in strogostjo. Tu ne moremo govoriti ne o enem ne o drugem.
blue05
07. 06. 2010 16.22
to niso agencije...to so Pijavke, ki vzamejo kar lepe denace od prisluženega denarja delavcu!
1AZ
07. 06. 2010 16.05
Sramota na vsej črti. Luknjasti zakoni, neopredeljene pristojnosti, tako da si pristojni, ki so razpršeni na več kontrolnih organov, prepričujejo o svojih pristojnostih in tako iz ugotovljenega ni nič. Torej, nedelo za dobro plačano službo. Plača se jim dodeljuje po sistemu kar bi morali delati, ne pa po dejanjski učinkovitosti. torej še enkrat - sramota.
-gorenjka-
07. 06. 2010 15.53
......inšpektorat za delo bi avtoriteta lahko bil,če bi bilo to v njegovem interesu oz. v interesu glavnih "protagonistov " te državne službe,ki s svojim žegnom (državnim ) podpira neučinkovite in prav iz tega naslova nepotrebne državne uradnike,ki mižeč na obe očesi služijo bajne cekinčke......za izkoriščane se jim sladko hebe.
canelo
07. 06. 2010 15.25
pikecpokec ne vem zakaj omenjaš Janšo!!??? Jaz sem samo hotel povedati kdo je odgovoren za zakonodajo, vemo kdo je odgovoren da jo izvaja in vemo kdo bi moral odgovarjati za nastalo situacijo nič drugega. Jaz se politično več ne opredeljujem, zahtevam pa da vsak svoje delo odgovorno opravlja sploh tisti ki je dobro plačan na račun vseh nas!
bondxyz
07. 06. 2010 15.14
amonraa1, ko smo že pri tem, tudi v času Janš eve vlade delavec ni bil dovolj zaščiten - zakaj misliš, da smo mi odprli svojo firmo? Ker so butli dobili službo po vezah, tisti z izobrazbo, več izkušnjami in sposobnostmi pa ne - zato pa smo tu kjer smo.
canelo
07. 06. 2010 14.17
Stvar je čist enostavna. Vsi vemo da je problem, ker so kazni za tovrstne kršitve premile, da bi se jih delodajalci bali. Kot drugo je pa naloga države da brani šibkejšega in ve se kdo je šibkejši v tem primeru. Torej vlado plačujemo da sprejema tako zakonodajo da se te stvari ne bodo več dogajale in če vlada ne opravlja svojega dela jo je treba f.knt dol!
Maxster
07. 06. 2010 14.04
" Inšpektorat za delo je agencijo za posredovanje dela, v kateri je bil zaposlen pokojni makedonski delavec, obravnaval že kar nekaj let. Ugotavljali so številne kršitve. Inšpektorji so izrekali kazni, ki pa očitno niso zalegle. Zakaj niso bolj odločno ukrepali? " Zakaj??? Vprašajte Jankoviča ZAKAJ? Saj je Jankovič v LJ bolj zaščiten kot kočevski medved. On pa res lahko počne kar koli se mu zazdi. Tudi preko trupel , če je treba. Žalostno,vendar resnično. In dokler se takim v SLO ne bo nič zgodilo, bodo ljudje pač doživljali podobne usode.
LoretdeMar
07. 06. 2010 13.59
Kriva je policija, ne polovi teh Klatežev iz Juge potem pa samo izsiljevanje.
endrug
07. 06. 2010 13.57
To je vse res. A je le dvigovanje prahu. Na urgenci bi ga morali sprejeti in dati prvo pomoč. Od tu naprej se pa plačuje.
listje
07. 06. 2010 13.55
to se dogaja Slovenceljnem že desetletja pa ni bilo govora o tem, zdaj pa tak halo, smo pač manj vredni, kaj čmo