Slovenija

Slovenija Portugalski 200 mio evrov poroštev

Ljubljana, 12. 05. 2011 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če se bo izkazalo, da Grčija ne izpolnjuje obveznosti, podanih v dogovoru za mednarodno finančno pomoč, potem ji Slovenija ne bo nakazala naslednje tranše posojila. Neformalno: Slovenija bo pri pomoči Portugalski sodelovala v obliki poroštev.

Premier Pahor
Premier Pahor FOTO: Vlada RS

Če bo poročilo strokovnjakov iz IMF, EU in ECB pokazalo, da Grčija ne izpolnjuje obveznosti, podanih v dogovoru za mednarodno finančno pomoč, potem ji Slovenija ne bo nakazala naslednje tranše posojila. To je danes sporočil premier Borut Pahor. Strokovnjaki iz EU, mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB) so ta teden začeli pregled javnih financ in reform v Grčiji, da bi ocenili, ali res potrebuje dodatna sredstva in ali izvaja vse obveznosti, h katerim se je zavezala v dogovoru za pomoč.

"Če bo IMF oziroma Evropska komisija 18. maja ugotovila, da Grčija preslabo odpravlja pomanjkljivosti, zaradi katerih je zdrsnila v dolžniško krizo, Slovenija – tako bo moje navodilo ministru – ne bo dala tretje tranše posojila Grčiji," je povedal premier.

V tem primeru bi namreč obstajala prevelika nevarnost, da bi se morala Slovenija odpovedati povračilu tega denarja. "Mislim, da to predstavlja pošteno, pravično politično odločitev," je še dejal Pahor in dodal, da je Slovenija doslej Grčiji namenila 207 milijonov evrov posojil. V igri tako ostaja še nakazilo 71 milijonov evrov posojila.

Slovenija bo pri pomoči Portugalski sodelovala v obliki poroštev, katerih višina naj bi znašala približno 200 milijonov evrov. Premier Pahor

Visoka zadolženost Grčije

Pri obveznostih Grčije gre za finančno konsolidacijo in strukturne reforme, ki naj bi odpravile visoko zadolženost Grčije. Njen dolg namreč dosega 160 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko slovenski dolg, za primerjavo, znaša 39 odstotkov BDP.

Pahor je ob tem pojasnil, da odprava tako visoke zadolženosti ob prisotnosti drugih strukturnih problemov Grčije zahteva visoko stopnjo političnega soglasja. Vendar pa je grška politika glede ustreznosti vladnih ukrepov močno razdeljena, kar je vznemirilo tako finančne trge kot politične kroge.

"To zbuja skrb, da Grčiji tudi v prihodnje ne bi uspelo odpraviti razlogov za izredno poslabšan fiskalni položaj ter zato ne bi uspelo nazaj dobiti denarja davkoplačevalcev, ki smo ga bili posodili," je dejal Pahor in poudaril, da je bila odločitev za pomoč Grčiji prava, a da je bila dana pod določenimi pogoji.

Če bo IMF zadržal izplačilo naslednje tranše, bi sicer to zelo poglobilo težave, ki jih ima Grčija, z do določene mere nepredvidljivimi posledicami. "To za stabilnost evroskupine ni dobro, to ni dobro za vrednost evra, ki drsi v valutni vojni v mednarodni ekonomiji," je poudaril Pahor.

Vrednost slovenske pomoči v obliki posojil Grčiji ter v obliki poroštev Irski in Portugalski sicer predstavlja skoraj 800 milijonov evrov oziroma nekaj manj kot dva odstotka slovenskega BDP.

Pomoč Portugalski za zdaj neformalna

V zvezi s pomočjo Portugalski je premier povedal, da je bila pomoč tej državi dogovorjena neformalno, naslednji teden pa naj bi bila v okviru srečanja evropskih finančnih ministrov tudi uradno.

Pri tem je izrazil upanje, da bo Portugalska izpolnila sicer izjemno surove pogoje, saj da je temu pritrdila opozicija. "To pomeni, da bo Portugalska ne glede na uspeh na volitvah šla po poti reform," je povedal premier.

Pahor je ob vsem tem opozoril, da če bodo v skupino držav, ki jim je treba pomagati, začela prihajati velika gospodarstva, bo to pomenilo toliko večjo obremenitev za države, ki bodo ostale v skupini tistih, ki pomagajo.

To pa lahko zaradi tega, ker se omenjena posojila in poroštva štejejo v dolg, poslabša finančno sliko oziroma bonitetno oceno tudi držav iz te druge skupine. Zato bodo šefi držav EU na junijskem vrhu verjetno morali spregovoriti tudi o tem vprašanju.

Slovenija sicer po Pahorjevih besedah "z ohranitvijo precejšnje socialne povezanosti, izboljšanjem konkurenčnosti, obvladovanjem proračunskega in javnofinančnega dolga poskuša ostati v isti valutni skupini, kot sta Nemčija in Francija".

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KARENTIP
13. 05. 2011 11.15
Vance! Strinjam se s teboj. Preplačani politiki so dolžni sprejemati strokovne odločitve, ne pa medijsko sprovociran narod. Imam predlog, ki bi to rešil: BOJKOTIRAJMO REFERENDUME! Glej, kako bodo padali minusi od tistih, ki vidijo v referendumih priložnost, da izrazijo svoj gnev in nemoč.
Kajetan
13. 05. 2011 11.14
@Tonček Balonček13.05.2011, 07:39 Bravo, enkrat se moram strinjati s tabo. Bi pa še nekaj dodal: - zaradi izjemne medijske pozoranosti so uspeli prevaliti vso nastalo gospodarsko situacijo na Tajkune, pa je vendar to resnica, ne ni je samo delček ozr. kapljica v morju škode ki so jo naredili tajkunski prevzemi. Celotni dolg tajkunov, glede na denar ki ga vlagamo v EUR območje dejansko niti ni tako velik. Ne pozabimo - sedaj nam natolcavajo da smo dali 207 mio eur ter da nas čaka še 71 mio eur, medtem ko smo bili zavezani za med minimalno 420 mio eur ter realno za 487 mio eur, portugalski ne za 200 mio eur poroštev ampak za približno 330 mio eur poroštev, ki so enaka kakor da bi jim denar dali s to razliko da lahko to poroštvo odnese denar v tistem trenutku ko ga najbolj rabiš ozr. si ga imel prihranjenega za drugega. SEDAJ PA ČRNI SCENARIJ KI GA NOBENA MEDIJSKA HIŠA NI OPISALA IN NIKOLI OBJAVILA: Bernard Madoff je bil zaradi finančnih prevar obsojen na 150 let zapora - TO JE ZGODBA IN KAJ IZ TEGA IZHAJA: - vložek NKBM v ta sklad je bil približno med 1,5 - 1,8 miljarde eur, - vložek NLB med 1,2 - 1,6 miljarde eur Oba vložka sta bila izgubljena torej so denar zapravili. Ti tajkuni Šrot, Bavčar, Kordež niti približno niso tako oslabili bank ozr. še Zidar. Banke so oslabi ljudje ki so neumno denra vložili v te sklade z obljubljeno 30% donosnostjo - to ne spreglejte, ti 4 so samo grešni kozli za vse kar se dogaja. Ne zagovarjam tajkunov, samo zgodba ima drugačno podobo.
Vance
13. 05. 2011 10.44
Grčija,Irska,Portugalska,čez nekaj časa Španija, države,kjer so ljudje navajeni brezskrbno živeti in uživati in dati za enega nogometaša na leto toliko,kot rabijo Stožice za dokončanje projekta.Mi pa se kregamo pri naših domačih,nujnih reformah, zahtevamo obupno drage referendume,ki samo rušijo pravno državo in nemo sprejemamo tisto,kar nam narekuje potomec tistega,tako osovraženega Beograda,Bruselj.In vse to zaradi teh naših nesposobnih,dobro plačanih politikov, ki vse svoje odgovornosti prenašajo na pleča ljudstva, ki je o teh stvareh obveščeno po svoji politični in verski pripadnosti.
Tonček Balonček
13. 05. 2011 09.32
Ja pa saj ne bo referendumskega vprašanja o teh stotinah miljonov in EUR območju? Imeli smo referendum o pristopu v EU in vis smo pokali od ponosa, da smo s erešili Balkana, v vstopu v valutno obmolje pa sploh ne! Komaj čakam na referendum o istospolnih porokah in če bo spet o urniku trgovin! Vse ostalo je brez zveze, to so strovna vprašanja, saj gre za miljarde!
legija41
13. 05. 2011 08.34
KOMAJ ČAKAM NA REFERENDUM DA OBKROŽIM 1000......... PROTI
KARENTIP
13. 05. 2011 08.21
Nihče, ker bodo referendumi padli.
Kukulkan
13. 05. 2011 08.05
kdo bo pa sloveniji pomagal?
Tonček Balonček
13. 05. 2011 07.39
S to Evropo nekaj ne štima! Kako lahko neka državica z dvema miljonoma prebivalstva in 120.000 bretposelnih ter komunistično vlado, zbirko nesposobnežev, po 15 letv vladavine levakov (na 45 podlage), tala na stotine miljonov EUR mnajstarejšin članicam te eminentne združbe, državam, ki nikoli niso bile deležne dovcializma, kaj šele komunistične torture in enoumja, ki so s erazvijale v skladu z vsemi načeli kapitalizma, sproščale ustvarjalne poetnciale, vlafhale v izobraževanje, informacijsko tehnologijo in sledile načelom teoretika nove ekonomije dr. prof. Mića Mrkaića ter zaničevale nebulozna opozorila dr. Mencingerja.
LaStellaRossa
13. 05. 2011 07.35
Do kdaj še in za KOGA Borut? Bogataši so z zlomom finančnih trgov veliko izgubili. Vlagali so vsepovprek, da bi se njihov kapital še bolj plemenitil. POHLEP ! Vlagale so tudi banke (predvsem NEMŠKE in tudi Francoske)...potem pa ZLOM... Sedaj pa naj REVEŽI plačujejo davek, da bi bogati ostali bogati? Hvala lepa. NE za REFORME, ki jih ne potrebujemo ! KAPITALIZEM kot smo mu priča je najbolj pokvarjen in izkoriščevalski sistem, ki ga je sploh še možno imeti...če odštejemo sužnjelastništvo ! ŠPEKLACIJE borznih investitorjev in njihovih LOBISTOV, ki podkupujejo politike po vsem svetu (videli smo kako to izgleda na primeru Thaler), so svet spravile na rob prepada, ki pa ni nujno usoden za človeštvo, pač pa za KAPITALIZEM, ki se kot tak ne more obdržati. Pahor, Križanič, Potočnik SO KLONI BRUSELJSKE ADMINISTRACIJE, katerim dobrobit Slovenije in njenih državljanov NI PRIORITETA, pač pa KOLATERALEN REZULTAT, ki bo kakor kaže izredno NEGATIVEN. Janša in njegovi somišljeniki (Rupel), pa so vedno igrali po strunah Washingtona. POTREBUJEMO NOVE LJUDI, ki bodo delali IZKLJUČNO za dobro Slovenije in NJENIH DRŽAVLJANOV. NOBENE NADALJNE POMOČI EURU in Nemškim bankam (pa tudi Francoskim) ne smemo potrditi. Pomoč Grčiji NI nič drugega kakor reševanje bank, ki so špekulirale in vlagale v Amerške obveznice (ki so nizko in verjetno nikoli več ne bodo na ravni, kot so bile), poleg tega pa neverjetno ugodo "posojale" denar vsepovprek v želji, da bi se še bolj obogatile. REVOLUCIJA, ki bi jo podprla plebiscitarna večina = LEGITIMEN NAČIN, DA SE PREVZAME OBLAST ! REVOLUCIJA je način, da gremo mimo zakonov, ki so jih napisali TAJKUNI in POLITIČNI BOTRI in vse, ki so KRADLI in s špekulacijami na račun državljanov prišli do ogromnega bogatstva, ENOSTAVNO RAZLASTNINIMO in PREMOŽENJE NACIONALIZIRAMO ! Z REVOLUCIJO lahko tajkune, raznorazne Zidarje, Hilde, Golobiče, Bavčarje, KAZNUJEMO S PRAVIČNO KAZNIJO ! Z REVOLUCIJO bi se enkrat za vekomaj znebili VSEH, ki so PAMETOVALI zadnjih 20 let, storili pa niso NIČESAR, da bi KRIVICE preprečili, krivce razlastninili in KAZNOVALI. PAHOR si ne zasluži samo političnega poraza. Pahor si ZASLUŽI 20 letno kazen za ZAVESTNO KRAJO in siromašenje Slovenske države in državljanov. Zasluži si pošteno sojenje in PRAVIČNO KAZEN.
indal
13. 05. 2011 07.11
Kok so pokvarjeni naši politiki...a kaj ko se vsi poznajo med savo... Če se pojavi stranka in strpa vso drhal na dob potem jim v podporo dam svoj glas in zadnje prihranke! Tudi jaz bi se rad enkrat smejal!
unikin
12. 05. 2011 23.43
Kaj ima sploh še za razmišljat??? V Sloveniji nam iz meseca v mesec nižajo plače, ti lenuhi od Grkov, ki že desetletja živijo na evropskih pufih, pa zdaj ko poceni kreditov ni več, štrajkajo in razbijajo po Atenah. Naj grejo raje nazaj past ovce. Ne smemo jim dat več niti ficka, pa tudi, če se pokoljejo med sabo ne bo velike škode. Platon, Seneka in Aristotel se morajo obračati v grobu, ko gledajo svoje potomce.
bukefal
12. 05. 2011 23.30
Za presednika nove vlajde po predčasnih vo litvah bi predlagal Tončkovega Trapončka, ki je tako bruhten, da mu kar škodi. Popeljal nas bo v svelte čase in pospravil s komunajzari za vedno. Edin okar me pri tem moti, je to, da ga bodo Amerikanvci zaradi nicka proglasili za najhojšega sovražnika in tenorista No. 1, potem bod opa spet potrebne volitve!!!
bukefal
12. 05. 2011 23.20
Vedno ista ugotovitev po vsakih Pogledih Slovenije in to ne glede na tematiko: BANDA KOMUNAJZARSKA, DO KONCA POKVARJENA IN NENASITNA V ROPANJU DRŽAVE, KI JO BO POPOLNOMA UNIČILA!!
hansschlus
12. 05. 2011 23.06
Včasih se sprašujem, če nam vladajo pametni ljudje, ki se hecajo, ali imbecili, ki mislijo resno.
upornik007
12. 05. 2011 23.01
no saj ena vesela novica nasi so v finalu evrovizije koncno!!! :D
a91p
12. 05. 2011 22.59
jupiiii to je tko k da bi denar stran metali!! nazaj ga tko al tko ne bo. :)
nesposobnež
12. 05. 2011 22.43
Bravo Pahor ti si genij!... NOT!!!
Tonček Balonček
12. 05. 2011 22.14
Med leti 41-45 smo iemli državlajnsko vojno, špotem poboje, komunsiti so kradli 45, nato še neokomunajzarji, zdaj mi pa tu nekateri razlagajo, d aje Pahor v dveh letih to državo pripeljal na rob propada. To je vendar smešno, saj ni bilo nobene katastrofe, vojne ali okupatorjev, pa ne mi prodajat štosov, da gre za katastrofo, uničenje in ne vem kaj še vse, pa kdo sploh še posluša te neumnosti!! Pa Hvatje so imeli 4 leta vojno, vs eje bilo zbombardirano, pa kar živijo dalje, čisto spodobno, pri nas pa stalno psolušamo neke katastrofične in apokaliptične izjave, analize, črne obraze, druge republike in podobne neumnosti!!
prehlad
12. 05. 2011 22.10
KAJ BI JIM PA DAJALI DENAR K SEBI JIH NAJ VZAMEJO.
Tonček Balonček
12. 05. 2011 21.53
Za ta denar bi mi vse patrije opremili s tistimo norveškimi mitraljezi, ne pa z izraelskim, pa še bombomete bi dobil, za te Portugalce in keltske tigre pa lahko še vedno zbiramo zamaške in molimo ter jim želimo vs najbolješ. Če oni imeli za predsednika vlade Pahorja, bi pa nam dali par sto miljončkov, da bi sanirali to katastrofo, kis o jo povzročili komunisti!