Slovenija

Vinjete namesto cestnin

Ljubljana, 20. 03. 2008 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Letna vinjeta bo stala 55 evrov, polletna pa 35 evrov. Nov sistem cestninjenja naj bi se uvedel s 1. julijem.

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Tomaž Ungar

Vlada je sprejela sklep o uvedbi vinjet kot sistema cestninjenja na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Na razpolago bosta letna in polletna vinjeta, ki naj bi jih po ambicioznih načrtih vlade začeli uporabljati s 1. julijem.

Pritegniti želimo čimveč uporabnikov, ki se bodo namesto lokalnih cest, odločali za avtoceste. S tem želijo vplivati tudi na večjo varnost v cestnem prometu. Radovan Žerjav

Vozniki osebnih avtomobilov bodo morali za enoletno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno pa 35 evrov. Vozniki motornih koles pa bodo za letno vinjeto plačali 27,50 evrov. Za voznike tovornih vozil ostaja obstoječe cestninjenje z ABC-sistemom. Glede na to, da bodo vinjete uvedli s 1. julijem, bodo letos v uporabi le polletne vinjete. Letne vinjete bodo namreč vezane na koledarsko leto, se pravi od 1. januarja do 31. decembra, medtem ko bodo polletne veljavne šest mesecev in se ne bodo vezale na koledar.

Vlada je že 6. marca na seji sprejela sklep, da bo za osebna vozila za cestninjenje na slovenskih cestah uvedla vinjete, medtem ko bodo tovorna vozila do leta 2009, ko bo uvedeno satelitsko cestninjenje, ostala na obstoječem sistemu.

"Uvedba vinjet za osebna vozila in ohranitev obstoječega sistema cestninjenja za tovornjake je najbolj smotrna in smiselna rešitev," je dejal Žerjav. ''Ta rešitev tudi zagotavlja finančno vzdržnost Družbe za avtoceste v RS.''

Vožnja po avtocestah bo cenejša za vse tiste, ki se dnevno vozijo po avtocesti. Tako bo nekdo, ki se vozi iz Maribora v Ljubljano, z nakupom letne vinjete precej prihranil, saj danes toliko plača za pet povratnih voženj.

Tudi po uvedbi sistema vinjet bodo cestninske postaje nekaj časa še ostale.
Tudi po uvedbi sistema vinjet bodo cestninske postaje nekaj časa še ostale. FOTO: DARS

Kako varno?

Medtem pa prometni strokovnjaki opozarjajo na varnost voznikov. Kot piše današnji Dnevnik, bodo dvignjene zapornice na cestninskih postajah voznike prisilile, da bodo hitrost zmanjšali na 45 kilometrov na uro.

Ministrstvo si je za zdaj ogledalo le informativne ponudbe za tiskanje vinjet. Tako še ni znano, kdo bo dobil naročilo za izdelavo nalepk, prav tako še ni znano, kje bomo nalepke lahko kupili.

"Glede na to, da so pasovi na cestninskih postajah široki 3,25 metra, robniki pa so visoki 15 centimetrov, avtomobilisti ne bodo mogli varno voziti mimo hitreje kot 45 kilometrov na uro," poudarja Peter Lipar s Prometnotehničnega inštituta. Gre sicer za skoraj povsem enako hitrost kot na obstoječih ABC-pasovih. "Tisti, ki tega ne bodo upoštevali, bodo tvegali prometno nesrečo. Dejansko gre za oviro na cesti in nič drugega," dodaja Lipar.

Minister Žerjav sicer priznava, da bodo morali vozniki zaenkrat še upočasnjevati, ko bodo prišli do cestninskih postaj, a tudi to naj bi odpravili. "Prvi korak pri uvajanju novega sistema cestninjenja je dvig zapornic na zdajšnjih cestninskih postajah. Sledila pa bo tudi odstranitev postaj, kar naj bi se zgodilo do 15. septembra," je povedal minister. ABC steze, ki se z uvedbo vinjet sproščajo, bi lahko učinkovito uporabili za tovorna vozila. "To možnost zdaj preučujemo," je dodal.

Stroški za vzpostavitev novega sistema cestninjenja naj bi po Žerjavovih besedah bili 8 milijonov evrov, kar vključuje stroške za tiskanje vinjet, odstranitev obstoječih cestninskih postaj in izobraževanje delavcev na Darsu, ki bi po novem nadzorovali voznike, ali imajo nalepko.

Po izračunih ministrstva naj bi z vinjetami na letnem nivoju zaslužili 20 milijonov evrov. Na leto naj bi bilo približno 3,3 milijone uporabnikov, 800.000 z letno vinjeto in 2,5 milijona s polletno.

Stroški uvedbe vinjet bodo po ministrov besedah za polovico manjši, kot so bili predvideni v študiji Urada za makroekonomske analize in razvoj. Celotni stroški uvedbe vinjet so ocenjeni na osem milijonov evrov. "Samo tiskanje vinjet pa je glede na podatke, ki jih imamo, torej glede na informativne ponudbe, kar 40-krat cenejše, kot je bilo omenjeno v študiji," je povedal Žerjav.

Zaradi uvedbe vinjet v prehodnem obdobju se je vlada odločila, da se bo zdaj v minimalni različici gradila samo ena cestninska postaja, in sicer v Dragutincih. S tem bo vlada po Žerjavovih napovedih prihranila dodatnih približno 13 milijonov evrov.

Vinjeta
Vinjeta FOTO: Tomaž Ungar

Sprva bo uporabo vinjet nadzorovala policija, vzporedno pa bo potekalo izobraževanje ljudi, ki so zdaj zaposleni na Družbi za avtoceste v RS in pobirajo cestnino. "Nadzor je eden ključnih elementov uspeha tega sistema," je prepričan Žerjav.

Na Darsu so zaskrbljeni

Člani uprave Dars pa so zaskrbljeni. Povedali so, da bodo delali s polno paro in da bodo do sredine leta pripravili vse kar je potrebno za uvedbo vinjet. Glede roka dokončnega odstranjevanja postaj sploh niso bili seznanjeni, zato obljub ne dajejo.

Na poslovanje Darsa pa uvedba vinjet ne bo vplivala. Če bodo prodali vsaj tri milijone vinjet bo Dars z vinjetami zaslužil celo 20 milijonov več kot sedaj. Tudi to je razlog, da je svoj glas za takšno ureditev dal minister za finance Andrej Bajuk, ki je bil do vinjet sprva zadržan. Dars bo voznikom, ki uporabljajo njihov sistem ABC, na karticah naloženo dobroimetje vrnil, povrnil pa jim bo tudi del vrednosti za kartico ABC, če bo ta prvega julija mlajša od sedmih let.

Tudi avtoprevozniki so zadovoljni z uvedbo vinjet, računajo pa, da bodo tudi sami čim prej dobili sistem brez ustavljanja.

LDS: Vinjete zastarel sistem

Stranka mladih Slovenije (SMS) pozdravljajo spremembo sistema cestninjenja avtocest, saj se bo s tem zmanjšal stoječi promet, s tem pa tudi izpusti toplogrednih plinov v ozračje. Dodajajo pa, da so kljub temu skeptični do satelitskega cestninjenja, ki ga nekateri napovedujejo za prihodnost. "Zlasti za osebni promet, saj smo državljani in državljanke že tako preveč nadzirani. Bi pa veljalo o satelitskem cestninjenju razmisliti za tovorni promet,“ še meni predsednik SMS Darko Krajnc.

V LDS menijo, da so vinjete zastarel sistem, ki ga zaradi nepravičnosti odsvetuje tudi EU. Posledice uvedbe vinjete bodo katastrofalne, žal pa se jih bomo zavedali šele po volitvah, ko bo resna škoda že narejena, so v sporočilu za javnost zapisali v LDS.

Socialni demokrati so v sporočilu za javnost zapisali, da si želijo, da bi bila vožnja po slovenskih cestah cenejša, vendar od vlade pričakujejo, da bo predlog o uvedbi vinjet pripravila na iskren, odkrit in preudaren način. Skrbi jih, da so predlogi vlade premalo premišljeni, saj se spreminjajo iz dneva v dan.

"Prepričani smo, da bi uvedba vinjet ob do sedaj znanih predpostavkah, ohromila dokončanje avtocestnega križa in resno ogrozila izgradnjo tretje, tretje A in četrte razvojne osi. Taka odločitev bo imela negativne posledice na skladnejši regionalni razvoj, na izgradnjo ustrezne infrastrukture za podporo razvoja gospodarstva, hkrati pa ne bo odpravila problemov povečanega prometa in zastojev na slovenskih cestah,“ so zapisali v SD.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
31. 03. 2008 19.51
ja, ne vem, zakaj ljubljančanom ni bilo treba plačevat cestnin, pač je bil šverc do sedaj na račun drugih. Sedaj pa ne bo več. Za kam pridit v lj ni potrebno iti nujno na obvoznico, je pa res, da bi bilo dobro najti še kakšno tedensko varianto...
Lija Kondri?
31. 03. 2008 08.11
bedarija... mislim saj po eni strani je pametno, vsaj za tiste ki se vsakodnevno vozijo po avtocesti... kaj pa študentje, ki rabimo avtocesto samo 3x na leto in obvoznico za 2 izvoza?????? nimam nic proti regionalnim cestam in tudi ne proti avtobusu (grem 4x tedensko z busom na fax) ampak ali bom zdaj mogla placati 55€ (in kmalu vec) za tistic 2x na teden ko se zapeljem 2 izvoza (do faxa ali v sluzbo)?
mac4_m
30. 03. 2008 22.20
glej, koliko avtomobilov imate je čisto tvoj problem. Boš najbž opremil enega z nalepko, prav tudi tvoja stvar. Samo stvar ne bo vedno praktična in naslednje leto bosta imela nalepko najbrž oba....Morda bi bilo potrebno uvesti še tedensko vinjeto po 10 ali 20 eur. Vsekakor vse je bolje kot obstoječe s (r) tanje..
megla007
30. 03. 2008 03.23
nemejugat. Očitno še sam ne veš, kaj si pisal, pa mene spraševal, kaj je z Goričani ;). Sem ti samo obelodanil zadeve, glede slednjih. Verjamem pa, da ni noben glih kaj preveč pretirano navdušen nad vinjetami, razen tistih, ki za AC porabijo več kot 55 €/leto. mac4_m | 27.03.2008 | 22:18 Mislim, potem pa preberi še ene 100x moj komentar, kaj sem napisal. Sem ti napisal, da od dveh vozil v gospodinjstvu, enega ne bomo opreml z vinjetam, konec, pika amen, Za drugo vozilo, bomo pa kupili vinjeto. Če pa ne znaš brat, ti pač ni pomoči.
nemejugat
28. 03. 2008 23.18
....MEGLA007.... Prosim če si ponovno prebereš moj članek, pa potem napiši komentar....upam da nisi dobil občutek da absolutno podpiram vinjete.... nemejugat | 24.03.2008 | 12:20 Sem mišljenja, da je plačilo kolikor prevoziš toliko plačaš najbolj pravično in z ABC se še izogneš dolgemu čakanju. Kdor dosti vozi po AC jo tudi troši, zato naj jo plača, seveda to vse drži pri zaprtem sistemu. Ker pa pri nas tega ni, razen AC proti Primorski, ostanejo štajerski del, ljubljanski ring itd je prav, da pride neki drugi sistem v veljavo. Ali so to vinjete ne vem, morda, vprašljiv pa je nadzor vozil brez vinjet in cena njih samih. Namreč 55€ za letno vinjeto, ko pa je bilo pred tem govora o 130-200€ je velika razlika in vprašam se koliko časa bo cena 55€ vzdržala. Sam se vozim 10x letno KP-LJ-KP, pa še kdaj proti MB IN ZG, zato cene 200€ nebi podprl, 55€ pa je super. Opozoril pa bi, da tujci, dopustniki, tranzitni vozniki, morda tudi tovornjakarji ki tu potujejo iz A, CH, D, CZ, bodo izbegavali naše AC če bodo imeli na izbor najmanj polletno vinjeto za 35€. Torej lahko se nam zgodi gneča po lokalnih cestah ali pa pot po italijanskih AC in spet bo premalo denarja pri DARS-u. Morali bi uvesti vsaj še tedensko ali 10 dnevno, za neko razumno ceno (morda okoli 10€).
mac4_m
28. 03. 2008 22.34
ne megla, Mariji od malo nižje..:)
megla007
28. 03. 2008 00.39
mac4_m a ti to men, slučajno?
mac4_m
27. 03. 2008 22.18
marija kdor si ne more privoščit 50 eur za vinjeto si gotovo ne more privoščiti tudi avta. Tako da reklama gor reklama dol, naredili so končno nekaj normalnega. A so teb morda cestninske postaje normalne? Vozi se po avstriji in nemčiji dva meseca in pridi potem nazaj sem dol in ti bo takoj jasno kako balkansko primitivno in kretensko je zapirati avtocesto na vsake par km in še računat une vegaste uničene ceste..
megla007
27. 03. 2008 18.35
nemejugat. Goričani imajo AC samo od Razdrtega do bivšega MP Vrtojba. Pa če rečemo, da je v SLO registriranih 1 mio registriranih osebnih vozil. Od tega jih je na goriškem in okolici 100.000. Goričano hodijo na morje v Portorož po Italijanski strani. Od Portoroža do MP Plavonja pa tudi ni nobene AC. Torej predvidevajmo, da je to 100.000 osebnih vozil manj. Tistih 10.000, ki se pa vsakodnevno vozijo v LJ v službo, pa ni tak doprinos k vinjetam. Poleg tega, se študentje vozijo po 4je v vozilu ali z vlakom oz. avtobusom v LJ. Je še to nekaj osebnih vozil manj. Da ne govorim o Korošcih, če se vozi iz Raven na Koroškem v službo v SG. Po tisti obupni AC (kao) cesti, k še kolovozu ni podobna. Bo tudi tukaj par osebnih vozil manj, prispevalo k vinjetam. Pa da računamo, da imamo v našem gospodinjstvu 2 osebni vozili, bomo enega opremili s celoletno vinjeto, drugo pa ne. Ker do LJ do službe se ne vozim po AC, ko bom pa rabil iti na AC, bom vzel pač drugo vozilo, ki bo imelo nalepko. To, da bojo pa vinjete uvedli za magistralke in hitre ceste, naj pa potem kar lepo pozabijo. Da bom jaz hodil do LJ skozi Tomačev rondo, ter za tist km hitre ceste (od Brnčičeve do rondoja) kupoval vinjeto. Kaj so na glavo padl? Za te se pa plačuje ob registraciji. Torej povzetek. Od 1 mio osebnih vozil, bo odpadlo 300.000 vozil že v štartu. Bom pač znancu rekel, k bo imel vinjeto, če bi mi lahko vozilo posodil, da bom šel na pregled v LJ, ali naj me pa on zapelje, če bo imel čas. Naši strokovnjaki pa predvidevajo, da bo celoletno vinjeto kupilo 800.000 vozil, ostali pa polletno =). Optimistično. Čeprav nimam nič proti vinjetam (ČE bojo tako poceni, bomo pač nabavl za eno vozili v gospodinjstvu celoletno in se s tistim vozili po AC), vendar ne razumem, zakaj bomo to uvajali za dobo DVEH LET, do satelitskega cestninjenja?
Marija Krebs
25. 03. 2008 10.04
MSveps Nič ne bom imela proti, ko bodo uvedli vinjeto za krajše, recimo, desetdnevne termine, in ko bodo izračunali realno ceno. Z vinjetama, 35 in 55 za pol leta ali leto, pa že vnaprej predvidevajo primanjkljaj, ki ga bo treba kriti. Mi (prosim, nehajte nas že enkrat preusmerjati na stare ceste), ki gremo na pot enkrat, dvakrat ali trikrat, pri tem predlogu nimamo izbire, kot da vzamemo letno. Npr.: Pelješ nekoga, ki je naročen k za specialistu v začetku leta, nekje na polovici in na koncu leta. Naj kupimo 2 vinjeti po 35 EUR? Za nameček pa bomo spet morali prispevati kot davkoplačevalci za pokritje primanjkljaja (Dejstvo je, da po novem predvidevajo manj prihodka od cestnin kot jih je bilo realiziranih v l.2006 ). Tako nizki ceni pa se mi zdita nagajanje tistim (opoziciji, n.pr. Gantarju), ki so (škoda) javno predvideli visoko ceno. Že pri uvedbi vinjet za krajše termine bi se to takoj zgodilo. Vseeno bi pa tisti, ki so bili vsaj 10 krat mesečno, še vedno plačali veliko manj kot sedaj. V resnici se zgledujmo po Avstrijcih. LP
MSveps
24. 03. 2008 23.39
Jaz sem za uvedbo vinjet. Tako se bo povečala pretočnost na AC in razbremenile se bodo stranske ceste. Pa so se takoj začeli pritoževati tisti, ki se vozijo 1x ali 2x na leto po AC. Pa za vraga, kje pa piše, da moraš iti po AC?! Pojdi pa po lokalni cesti. A je to tak problem? Seveda da je, samo zato, da se upiraš sistemu in se nekej pritožuješ za eno tako navadno bedarijo. Jaz se po AC vozim enkrat na mesec, ampak sedaj ko bodo vinjete se bom zagotovo vozil vsaj 10x več. Res je pa tudi, da bi lahko imeli npr 3dnevne vinjete, ampak bi se morale podražiti letne, kar mi pa tudi ne bi bil noben problem plačati, pa čeprav se malo vozim, ker jaz se bom po tanovem veliko več vozil po AC kot sedaj. ABC način mi pa tudi ni všeč. Plačaš prav tako kakor, če bi šel na cestnino, le da si hitreje. Cestnine so bile oz. zaenkrat so še, veliko predrage za vsakdanjo vožnjo pa tudi za navadno vožnjo parkrat na mesec. Za tistega, ki gre pa enkrat na leto na AC pa verjamem, da mu ni problem dat. Ampak se mora pa sedaj zavedati, da nikjer ne piše, da mora človek iti na AC, ko so vinjete. Ne plačej vinjete, vozi se po lokalni cesti. Ker za enkrat letno se pa res ne splača. Pa še tist se mi zdi, da je prov fajn, da greš po lokalni cesti, da vidš mal sveta, ker če greš samo enkrat letno na AC pomeni, da se ne voziš kam deleč ali pa žviš v rovtah :) LP
nemejugat
24. 03. 2008 22.22
...MEGLA007... Hvala ti za razmislek, toda ne vem na kaj si mi pravzapral želel-a interpretirat, očitno nisi prebral-a mojega članka dovolj pazljivo. Nikjer ni bilo govora o študentu iz GO ki se vozi 2x tedensko po AC na študij v Portorož, temveč o tujcih, turistih ki naj bi slovenske AC uporabljali za prihod, odhod ali samo tranzit. Sam kar precej potujem in vem, da je pot do Beljaka (A) iz Kopra le malenkost krajša če se vozim po Sloveniji, "šparovni turisti" pa pri nas radi kupijo še cenejše gorivo. Toda ob predragi vinjeti bi se ta razlika kaj hitro lahko obrnila Italijanom v prid. Že davno tega, meji navkljub, je bila pot iz GO do Portoroža hitrjša po italijanski strani toda Gorica ali Nova Gorica nikakor nista končni cilj zahodnjakov, sta komaj malo manj kot začetek potovanja. To tisti, ki verjetno na prometni šoli študira tehnologijo prometa ali logistiko bi moral dojemat le nekoliko drugače. Toliko v razmislek, pa uspešen študij ti želim.
Marija Krebs
24. 03. 2008 18.53
Že v osnovi je zgrešeno. Zastavili so cilj, pridobiti manj sredstev za ceste, kot jih je bilo pridobljeno v l. 2006. Vsak predlagatelj vsakršnega predloga bi moral dati zelo točen izračun, predvideti tudi izpade... in za tem stati. Obnašati bi se moral, kot da gre iz njegovega žepa, ne pa da vnaprej razmišlja, da bo kril izgube z zadolževanjem ali direktno iz izračuna. Naj Žerjav in podobni podpišejo, da bodo sami krili posledice, ki pravzaprav ne bodo kaj drugega, kot pa stroški reklame za vladajočo stranko. In ta vlada je cinično prezrla ljudi s tanjšo denarnico, ki si pač ne bo mogla nabaviti polletne ali celoletne vinjete, ki bi po potrebi kupili vinjeto za 10 dni, saj ve, da bi upoštevajoč vinjete za krajše trajanje bili polletna in letna znatno dražja. Skratka - velik predvolilni nateg pri tem avtocestnem abonmaju.
megla007
24. 03. 2008 14.27
nemejugat. Iz GO, do Portoroža, kjer človek študira, se vozi po I AC, ker so v SLO za njih itak zanič. Aja, je sploh ni od GO do Portoroža. Majo pa ene ride, 100x zakrpane,... Zdaj, ko so pa še meje padle, so pa sploh hitreje po I strani v Portorožu, kot pa po slovenski. Toliko v razmislek.
me-ni-vec
24. 03. 2008 14.18
No če dajemo roke gor za vinjete, potem moje roke ne bo v zraku. Najprej moram omeniti, da je stroka proti. In ne samo tisti, ki cestnine do sedaj niso plačevali, ampak vsi. To pa zato, ker bo s temi nizkimi cenami vinjet dars najverjetneje (ostal) v dolgovih. In te dolgove bo seveda potrebno pokriti iz državne blagajne. Ker pa se seveda davki ne morejo kar tako zvišati, bo denar treba vzeti stran od nečesa drugega (verjetno kakega zdravstva). Pri tem pa v celoti ne podpiram sedanjega sistema (ki nekaterim omogoča brezplačno vožnjo po avtocestah, spet drugim zaračuna ogromno), ne satelitskega cestninjenja( ki omogoča oblastem popoln nadzor nad našim gibanjem). Z dvigom cene vinjet, seveda problema premajhne količine denarja darsu ne bi rešili, saj bi s tem marsikoga odvrnili od tega, da jo sploh kupi. Podobno bodo vinjete kakega tujca odvrnile od tega, da sploh prečka Slovenijo, ob predpostavki, da bo polletna vinjeta časovno najkrajše možna. Odvrnile bodo tudi nekatere tujce od nakupovanja v Sloveniji ali prenočitve v Slovenskih hotelih. Potrebno je tudi omeniti, da tisti, ki so na cesti bolj redko, bodo s tem velikokrat preplačali količino, s katero dejansko obremenijo slovenske ceste. Tu je potrebno omeniti, da cestnino tekom vzdrževanja avtomobila delno že plačamo. Kot najbolj učinkovito rešitev, ki jo vidim, bi postavila prispevek k cestninam pri ceni bencina. Tako bi bilo dejansko omogočeno, da bi vsak dejansko plačal toliko, kolikor prevozi, dodatnih čakalnih vrst na cestninskih postajah ne bi bilo, prav tako ne bi bilo nadzora nad tem, kje smo se vozili. Edini problem bi lahko bili tujci, ker pa vsaj nekateri točijo gorivo tudi pri nas, verjamem, da bi se v povprečju tudi to nekako izenačilo. Za konec pa naj omenim še to, da sklepanje odločitve, ki v strokovnem smislu ni povsem nič boljša od sedanje (ne rečem da je slabša, toda vzpostavitev novega sistema seveda zahteva nekaj državnih sredstev, njihova raba pa strokovno ni upravičena) vidim zgolj kot predvolilno taktiko, sploh zaradi tega, ker bo kratkoročno državljanom omogočila, da plačujejo manj.
nemejugat
24. 03. 2008 12.20
Sem mišljenja, da je plačilo kolikor prevoziš toliko plačaš najbolj pravično in z ABC se še izogneš dolgemu čakanju. Kdor dosti vozi po AC jo tudi troši, zato naj jo plača, seveda to vse drži pri zaprtem sistemu. Ker pa pri nas tega ni, razen AC proti Primorski, ostanejo štajerski del, ljubljanski ring itd je prav, da pride neki drugi sistem v veljavo. Ali so to vinjete ne vem, morda, vprašljiv pa je nadzor vozil brez vinjet in cena njih samih. Namreč 55€ za letno vinjeto, ko pa je bilo pred tem govora o 130-200€ je velika razlika in vprašam se koliko časa bo cena 55€ vzdržala. Sam se vozim 10x letno KP-LJ-KP, pa še kdaj proti MB IN ZG, zato cene 200€ nebi podprl, 55€ pa je super. Opozoril pa bi, da tujci, dopustniki, tranzitni vozniki, morda tudi tovornjakarji ki tu potujejo iz A, CH, D, CZ, bodo izbegavali naše AC če bodo imeli na izbor najmanj polletno vinjeto za 35€. Torej lahko se nam zgodi gneča po lokalnih cestah ali pa pot po italijanskih AC in spet bo premalo denarja pri DARS-u. Morali bi uvesti vsaj še tedensko ali 10 dnevno, za neko razumno ceno (morda okoli 10€).
reno911
23. 03. 2008 23.13
Jaz sem za to, da so vinjete samo polletne in letne, naj nam ceste plačujejo trume turistov, ki našo državo uporabljajo samo za pot do morja in ne zapravijo na poti niti kakšnega evra za kavico. Pa naj kupijo polletno vinjeto in so lahko radi, da jim ni potrebno kupiti letne. Kakšne Avstrijce, ki so nam bližje, pa zna polletna vinjeta pripraviti tudi še do kakšnega nedeljskega izleta v poletni ali tudi po poletni sezoni pri nas v Sloveniji, kar spet pomeni nekaj več denarja v našo državo.
dare_p
23. 03. 2008 23.05
Prikradel se mi je tiskarski škrat... Naj samo popravim - 22 delovnih dni na mesec in ne na teden.
dare_p
23. 03. 2008 22.58
Predvidevam, da se nad vinjetami pritožujejo predvsem tisti, ki se sedaj vozijo po avtocesti popolnoma zastonj (npr. vsi, ki se v Ljubljani vozijo iz enega konca na drug konec oz. po delu avtoceste, na katerem ni potrebno plačati cestnine). Osebno žal nimam te sreče, da bi se lahko vozil po zastonj avtocesti, saj moram skozi cestninsko postajo Tepanje, kjer je cena 2,55 EUR in če upoštevam, da grem tam skozi 2x na dan in to v povprečju 22 delovnih dni na teden, to skupaj znese mesečno 112,2 EUR, oz. letno okoli 1300 EUR. Pri tem moram opozoriti, da me nihče ne vpraša, če sem se peljal iz Maribora do Šentruperta po avtocesti ali samo iz Slovenske Bistrice do Dramelj. Če pa pogledam po drugi strani, koliko avtomobilov se vsak dan po nekajkrat pelje po avtocesti okoli Ljubljane (kolikor pač je avtoceste), lahko rečem samo to, da je to izredno nepravično do nas, ki drago plačujemo cestnino. Strinjam se, da uvedba vinjet ni najbolj pravičen sistem - najbolj pravičen sistem je zaprt sistem, torej plačilo po dejansko prevoženih km. Me pa zanima, kako bi bili v Ljubljani veseli cestninske postaje na vsakem dovozu na avtocesto? Mislim, da nobenemu to ne bi bilo všeč. Torej preostaneta samo še 2 rešitvi: uvedba GPS ali kakšnega drugega elektronskega nadzora nad uporabo cest, ali pa uvedba vinjet. Prva možnost žal odpade, saj bi to zahtevalo zelo visoke stroške, ter na začetku zelo problematičen nadzor, saj bi morali najprej vsa vozila opremiti s posebnimi oddajniki. Torej kot najboljša možna rešitev, da ne financiramo le nekateri posamezniki množice tistih, ki se lahko vozijo zastonj, preostanejo samo vinjete.
miran.sifrer@siol.net
23. 03. 2008 21.06
Megla007, ne vem če je vse tako tako kot praviš. Verjetno se najde velika večina ljudi, ki števca sama ni sposobna prevrteti in bi stanje števca enostavno prečitali in oddali pošteno na okencu tehnične baze. Glede dovoljenja motanju okrog vozila je pa itak tako, da danes že povsod brskajo. Kako pa popišejo elektriko ali vodo. Če imaš malo starejšo hišo so vsi števci v njej in pač pride kontrolor v hišo seveda v vaši navzočnosti. Glede ločevanja plačila je pa tako, da se ve, koliko naj bi bila vinjeta (55€) cestnina je pa približno 70€, potem pa je stvar računskega programa da loči zadevo in izračuna ceno glede na prevožene km. Časovno bi to pomenilo par sekund več na šalterju. Glede vinjet sem pa načeloma za vendar naj bodo tedenske, mesečne in letne. Roka gor!