Slovenija

Ali bo veroizpoved določala, kdo je lahko humanitaren?

Nova Gorica, 30. 01. 2017 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Gordana Stojiljković
Komentarji
95

Slabo leto po tistem, ko je v Novi Gorici svoja vrata odprla pro bono ambulanta, ki ponuja zdravstveno oskrbo tistim, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, sta ustanoviteljici ogorčeni. Pred letom in pol sta na ministrstvo za zdravstvo podali vlogo za status človekoljubne organizacije, a ga še nimajo. Je razlog v tem, da ambulanta deluje v okviru Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja?

Radio Rubin je z izkupičkom od koncerta Severine Pro bono ambulati podaril EKG.
Radio Rubin je z izkupičkom od koncerta Severine Pro bono ambulati podaril EKG. FOTO: osebni arhiv

Pred slabim letom so v Novi Gorici z optimizmom in podporo občine odprli pro bono ambulanto, ki ponuja zdravstveno oskrbo tistim, ki zaradi slabih socialnih razmer nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Že leto in pol pa je minilo od takrat, ko so na ministrstvo za zdravstvo prosili za status človekoljubne organizacije, saj si želijo, da bi vsak cent, ki ga dobijo, šel za bolnike in ne davke državi. 

"Ponosni, da v naši pro bono ambulanti v Novi Gorici lajšamo bolečine drugim, ne moremo dopustiti, da nam jih povzročajo tretji. Zato smo primorani javno naznaniti, s kakšnimi problemi se srečujemo, ko pomagamo ljudem na področju, kjer je prav to ministrstvo zatajilo," sta se z javnim pismom na medije in  odgovorne v državi obrnili ustanoviteljici pro bono ambulante Lilijana Remec in Ana Jug.

Prepričani sta, da ministrstvo zavlačuje, ko jim nenehno nalaga dopolnitve vloge. "V tem času smo izpolnili vse predpisane standarde, odprli ambulanto in jo z donatorskimi sredstvi opremili bolje, kot je opremljena marsikatera splošna ambulanta v Sloveniji. Imamo zdravnike, osebje, prostovoljce, voljo in dobrotnike," naštevata.

Na novogoriškem območju več kot 650 ljudi brez zavarovanja 

V nekaj mesecih so po njunih besedah nudili pomoč skoraj sto ljudem, na novogoriškem območju pa naj bi bili edini, kamor se lahko zateče več kot 650 ljudi, ki zaradi socialnih in ekonomskih stisk nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja in zato dostopa do utrezne zdravstvene oskrbe.

A to pristojnih, sta prepričani Jugova in Remčeva, očitno ne zanima. Po njunih besedah je pristojni podsekretar na ministrstvu za zdravje Damijan Jagodic za njih nedosegljiv, na drugi strani pa jim vedno znova pošilja 'absurdne zahteve' po dopolnitvi vloge.

"Sprašuje, koliko vernikov ima naša verska skupnost. Kakšno zvezo ima to z dobrodelnostjo in reševanjem življenj? Je prešteval tudi rimo-katoliške vernike za odobritev humanitarnega statusa Karitasu? Bo sedaj veroizpoved določala, kdo je lahko humanitaren in kdo ne? Obrega se ob naše verske nazive, funkcije in štetje časa, ob tem pa je prepoved verske diskriminacije oziroma svoboda veroizpovedi temeljna in ena prvih izborjenih pravic v svetovnem merilu," ogorčeni naštevata. Obe sta namreč članici Čezvesoljske Zombi Cerkvi blaženega zvonjenja in tudi ambulanta deluje pod okriljem te cerkve, ki je nastala med množičnimi demonstracijami.

Ana Jug, sicer odvetnica, in Lilijana Remec ob odprtju ambulante.
Ana Jug, sicer odvetnica, in Lilijana Remec ob odprtju ambulante. FOTO: osebni arhiv

Nekaj centov lahko pomeni razliko med zdravjem in boleznijo in celo med življenjem in smrtjo  

Zaradi zavlačevanja, še navajata, bo občina Nova Gorica prisiljena ambulanti za najem prostorov zaračunavati tržno najemnino; dodatnega denarja za bolnike ne morejo iskati na razpisih, ki so namenjeni dobrodelnim projektom; donatorji pa svojega prispevka ne morejo uveljavljati kot davčne olajšave.

"Nekaj nujno potrebnih škatlic zdravil, ki bi jih lahko kupili z delom donatorskega denarja, pa jih ne moremo, ker ta denar zaradi neurejenega statusa zahteva država, vam morda ne pomeni veliko, tistim, ki pridejo k nam po pomoč, pa pomeni razliko med zdravjem in boleznijo in celo življenjem in smrtjo," ogorčeni navajata v javnem pismu.

Ministrstvo za zdravje: Skušamo razjasniti osnovne vsebine dela 

V zadevi še ni bilo dokončno odločeno, odgovarjajo na ministrstvu za zdravje, saj smo "Čezvesoljski Zombi Cerkvi blaženega zvonjenja - Hiši Dobrot oziroma pro bono ambulanti Nova Gorica poslali več dopisov, saj skušamo razjasniti osnovne vsebine dela". Program in vsebina dela sta ključna kriterija za pridobitev statusa, je zapisala  Maja Kostanjšek.

"Z dopisi smo vlagatelje seznanili, da številne naloge, ki izhajajo iz njihovega temeljnega akta, denimo referenčna ambulanta, patronažna služba, zavetišče za azilante itd. niso v pristojnosti nevladnih služb in jih zato ne morejo opravljati. Razložili smo jim, da dejavnosti referenčne ambulante ne morejo opravljati, saj niso registrirana ambulanta splošne medicine, nimajo najmanj 1000 registriranih bolnikov nad 30 let in ne izpolnjujejo drugih predpisanih pogojev,"  so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Pojasnjujejo še, da se služba zdravstvenega varstva na domu, kamor sodi patronažna služba, opravlja znotraj javnih zdravstvenih zavodov; da je azilni dom v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve in kot nevladna organizacija ne morejo prevzemati nalog države.

Ko bodo dopolnili vlogo, ne bo nobenih ovir za konec postopka  

Temeljni akt predstavlja osnovno podlago za delovanje društva, pravijo na ministrstvu, ki je zahtevalo tudi konkreten program dela ambulante, s terminskim in poimenskim kadrovskim načrtom osebja ter s soglasji za delo zdravnikov v ambulanti. "To smo storili zato, ker morajo biti programi in storitve transparentni, v neposredno korist posameznikov z usposobljenimi izvajalci," so prepričani na ministrstvu za zdravje, kjer dodajajo, da ko bo vlagatelj vlogo dopolnil in odgovoril na vprašanja, "ne bo nobenih ovir, da se postopek zaključi".

Ambulanto so opremili z donatorskimi sredstvi.
Ambulanto so opremili z donatorskimi sredstvi. FOTO: osebni arhiv

Zahteve so vedno drugačne, zanima jih število vernikov 

Zahteve so vedno drugačne, doslej smo jih upoštevali, zdaj pa je sodu izbilo dno, odgovarja Jugova. "Vprašanja o naši verski skupnosti niso takšna, da bi si ministrstvo skušalo razjasniti vsebine, temveč zahtevajo število vernikov, zahtevajo, da ne uporabljamo svojih verskih nazivov in svojega štetja časa. Pri tem pa humanitarnega statusa ne zahteva verska skupnost, ampak samostojna pravna oseba te verske skupnosti, in to je Hiša Dobrot," ogorčeno pojasnjuje Jugova.

Glede referečne ambulante, patronažne službe, zavetišča za azilante – to smo v aktih Hiše Dobrot navedli, a smo jim že na začetku pojasnili, da tega ne bomo delali, in smo v akt zapisali za morebitne poznejše čase, če bi kdaj izpolnjevali pogoje, vendar le v obsegu dovoljenih pomoči pri teh dejavnosti, dodaja Jugova.

Natančnega programa ambulante ne morejo vedeti, saj so šele na začetku

Zanika tudi, da jim ne bi dostavili programa dela ambulante. "Program je bil večkrat dostavljen in tekoče popravljan, ker se je situacija spreminjala. Prva prostovoljna zdravnica je med tem časom umrla," pojasni in dodaja, da kot začetniki ne morejo vedeti, koliko bolnikov bo prišlo, kakšna bodo njihova bolezenska stanja, kakšno osebje bodo potrebovali, zato je nemogoče določiti konkreten program dela ambulante.

Pri tehničnem pregledu ambulante ni bilo pripomb, kar pomeni, da izpolnjujemo tudi te standarde, ki jih imajo redne ambulante, pojasnjuje Ana Jug.  "Pooblaščene osebe ministrstva smo vabili na ogled, na obisk, na otvoritev ambulante, vendar ni nikoli nihče prišel," sklene. Ministrstvu so dali osem dni časa, nato pa bodo ubrali drugo pot. Kakšno? O tem bomo še poročali.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
31. 01. 2017 14.49
Vse za ljudi. Za njihovo dobro. Zakaj potem še vedno ni dobro? Za...ljudi.
ROMELS
31. 01. 2017 09.10
+1
Se strinjam. Sicer bodo skrajni levičarji vse uničili.
ONniON
30. 01. 2017 20.31
+2
v sloveniji imamo že 14,3 % delež prebivalstva pod pragom revščine nič boljše ni v mnogo drugih bogatih državah
Ajmomali
30. 01. 2017 19.48
-7
Da so člani te čudne sekte tudi malo čudni ljudje, še nekako, čeprav težko, ali pa jih sploh ne razumem, ...............ampak da je med njimi celo odvetnica - pa to ne moreš verjet - to pa me zelo, zelo čudi, saj vendar....................... ah, vse je postavljeno na glavo. Le kaj si domišljajo ti ljudje, da so neka "cerkev", ko z lonci, pokrovkami, kravjimi zvonci, ropotuljami.......bobnajo. plešejo in tolčejo in si namišljajo vse ravno obratno, kot to dela in uči že tisočletja Krščanska cerkev. Saj vemo, kdo je ta, ki hoče v vsem posnemati Boga, kajne ? ......................Oče vseh laži in prevare. amen
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2017 19.55
+3
Nisem član, ampak rad citiram: "9. Člen »Sveti Pijači Vseh Zombijev Čezvesoljske Zombi Cerkve Blaženega Zvonjenja Sta Pivo In Pina Colada. Za Male Zombije Pa Voda, Ki Pa Žal Ne Bo Čudežno Pivo Postala.« Nadsvečenik Rok, 9. Maj, 1 Leto Zombi Štetja, 10 Uro 37 Minut Po Vstajenju" --- eni imajo vino, drugi pivo, mi imamo pa svobodo da izberemo. Lahko tudi mešamo in nekateri so že naredili eksperiment in baje se ni končalo dobro. :)
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2017 19.59
+6
Saj vemo, kdo je ta, ki hoče v vsem posnemati Boga, kajne ? ......................Oče vseh laži in prevare. amen --- Ali s tem misliš papeža? Se kar strinjam. Baje zase pravi, da je nezmotljiv, ampak prej je prepovedal kondome, sedaj jih pa dovoli. Baje lahko odpušča grehe, ampak najprej moraš plačati odpustek. Nekateri so protestirali, zato jih je izgnal iz cerkve in jih preganjal, označil za protestante. :)
frako
30. 01. 2017 21.48
+5
JA sej ne, če čš v imenu boga govort, se morš prvo v kiklo oblečt, okol vrata šale nadet, pa hecno kapco na glavo, čene si čudn. :D
Heretik1
30. 01. 2017 19.32
+4
Čezvesoljna zombi cerkev blaženega zvonjenja je v svojem kratkem obdobju delovanja naredila več za narod, kot RKC cerkev v 2000 letih delovanja!
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2017 19.59
+1
Ne vem kaj je naredila, ampak zanimivo, da antikrist to pravi. :)
kitzbill
30. 01. 2017 18.45
-2
samo že zarad imena ,,zombi.. me ne bi vidli pr njih
Ajmomali
30. 01. 2017 20.01
+0
Rabijo nekoga, da jim malo "pospravi" po "podstrešju".
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2017 18.20
+0
Vera je riziko, ker se odpove razumu in verjame. Lahko, da je tako kot vera uči, lahko se moti - ne vemo, ampak verjamemo. Lahko verjamemo in skočimo iz višine 30 metrov privezan na liano (Vanuatu) in verjamemo, lahko pa naredimo ekperiment z lutko, izračunamo sile in skočimo z bangee jumping. Kje je riziko večji? Verjemite in boste spoznali, da je vera riziko.
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2017 18.11
+2
Vera že sedaj določa humanitrnost posameznega naroda, zato pa Izrael ni sprejel niti enega begunca in medtem, ko muslimanom dajemo konzerve, jih ti mečejo iz vlaka po tirnicah, prav tako so delali z vodo. Ko jih sprejemamo in kažemo gostoljubje nam oni donirajo skrito presenečenje - bomba. Dokler ne bomo spoznali, da je moralnost nad vero, do takrat se bomo v imenu vere tolkli, profit pa bodo imeli privatni bankirji, ki nam posojajo papirčke za dolg in obresti.
Mejduš
30. 01. 2017 15.13
+7
Nebi bilo potrebno se stem ukvarjati da delijo revežem ,če bi sodišče tistim vse pobrali ki so državo na miljone€zropali samo to majnka in delavna mesta so uničili ti tajkuni,a sodniki inimajo prave podlage da bi jih kaznovali to pomeni da je sodišče tudi dotal skorumpiran.
frako
30. 01. 2017 16.57
+2
ja če so pa prezaposlena sodišča s malimi lopovi pa za večje ni cajta.
Trapist
30. 01. 2017 13.56
+20
Neverjetno - daleč največji verski kartel v državi se počuti ogroženega s strani neke napol komične skupinice filantropov.
frako
30. 01. 2017 14.34
+14
ja normal, še huj kot druga religija je komična irončna religija bo mogoče kkšn kristjan spregledal da mu župniki pravljice prodajajo.
Against
30. 01. 2017 15.52
+14
Tale največji kartel se je počutil ogroženega skozi zgodovino od vseh, tudi najbolj obskurnih stvari. Bali so se žensk, pametnih, drugačnih itd. in se še vedno. Blodnje, ki jih učijo, pač ne prenesejo pametnega človeka, ki spregleda skozi in skozi te njihove blodnje.
omega _v6
30. 01. 2017 13.35
+5
Zakaj pa ne?? Zakaj niso humanitarni arabci,ki se kopajo v denarju?? Preprsto zato,ker jim je vseno za reveže takšnen je žal islam!! Toraj je popolnoma zmotno zahtevat humanitarnost od drugače verujočih!!
hle
30. 01. 2017 13.11
+7
Al kaida je začela kot humanitarna organizacija no vsaj uradno
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2017 18.21
+1
Podpirala jo je pa ZDA. Hillary Clinton: "Ne pozabimo, da smo ljudi, ki so danes naši sovražniki pred 20-timi leti mi financirali. " :)
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2017 18.23
+1
Hillary Clinton : We created Al-Qaeda = Hillary Clinton: Mi smo ustvarili Alkaido.
Apostol1
30. 01. 2017 12.59
+3
Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja , ali ni dovolj če imamo že eno sekto in to je tudi blažena SDS
Transformerji
30. 01. 2017 13.08
+0
Če je že desetleltja vse usmerjeno v levo, potem v sili hudič tudi muhe žre....
Transformerji
30. 01. 2017 13.10
+7
Zato se prebuja nova-stara stranka, ki nas je s pomočjo malega človeka pripeljala do te Švice....
omega _v6
30. 01. 2017 13.39
+5
Transformerji Točno vračajo se uničevalci slovenske države!! Ti so glavni krivci za miljardne kraje!! Pa ne,da jim je zmanjkalo denarja??
Transformerji
30. 01. 2017 12.48
+2
Gledam Nova24TV, gledam sejo v državnem zboru - kot neopredeljenega me močno vleče na desno, Cerar bo pa sedaj v pol leta naredil vse tisto, kar do sedaj ni. Samo tiste obljube o pravni državni ne more izpolniti.
Transformerji
30. 01. 2017 13.06
+0
Podporo sta mu obljubila tudi K. Kresalova in Golubič.
Transformerji
30. 01. 2017 13.40
+1
Pa tudi prirastka imamo premalo, smo na repu evrope in Cerar je obljubil, da bo poskrbel za vso socialno pomoč za nove prirastke. Vrag je v tem, da otroci odrastejo, ni pa povedal, da bodo nehali krasti in bo vse usmerjeno samo za naše DRŽAVLJANE, ne strankarske barabe. Naj mali človek umre!
mukimat
30. 01. 2017 12.38
-6
Ja menda, da kristjani nimajo vstopa...
Heretik1
30. 01. 2017 12.59
+10
Za razliko od karitasa, so pomoči deležni vsi! Nikogar ne vprašajo po religiji in po narodnosti!
GAYPROPAGANDA
30. 01. 2017 12.27
+20
Bolj me skrbi, da nekateri državljani nimajo dostopa do zdravstvenih storitev. Vsak zaposlen ali nezaposlen mora imeti dostop do zdravstvenih storitev.
HorstWiesel
30. 01. 2017 12.13
+11
In kaj ima veze kako se imenujejo, če furajo dobrodelnost?
le.professionnel
30. 01. 2017 11.47
+14
Čezvesoljska zombi cerkev, saj razumem kje je fora, ampak takšno ime si lahko samo mentalni bolnik izmisli.
vladaricaumov
30. 01. 2017 12.04
+12
Bald
30. 01. 2017 12.09
+8
nomen est omen, ampak vseeno, tudi dejanja nekaj veljajo
METKA102
30. 01. 2017 12.13
+24
Če je rkc lahko vesoljna, zakaj pa ta ne bi bila čezvesoljska?
krutz
30. 01. 2017 12.21
+12
GAYPROPAGANDA
30. 01. 2017 12.23
+5
Enaki nesmisli kot pri katolikih, muslimanih in ostalih verstvih! Popolni nesmisel!
METKA102
30. 01. 2017 12.26
+15
V Slo je registriranih 51 verskih skupnosti, in ena od njih je tudi ta. Če so jo registrirali je potem vse ok. Tudi nekatere druge, če pogledaš seznam, imajo "eksotična" imena. Kot taka ima potem vse pravice, kot jih imajo ostale verske skupnosti.
Robertinhox
30. 01. 2017 13.21
-8
ko se zbere par sprancov na kupu ne more ratat kaj dobrega, sploh če jim trava zavira navdih
dajno
30. 01. 2017 11.45
+24
Naj poskusijo z nazivom " brezplačna cerkev za vse ilegalce in migrante" Predvidevam da bodo dobili vse, brez papirjev, tudi finančno podporo.
lemur
30. 01. 2017 12.12
+6
Bullschevik
30. 01. 2017 11.24
-4
Lahko bi delovali v imenu vsevesoljnega komuništičnega zatiranja, menim , da ne bi imeli težav.
HorstWiesel
30. 01. 2017 12.11
+0
Verjetno res, sej se izmišljotine rade primejo...