Slovenija

Bo Erjavec sploh minister?

Ljubljana, 06. 11. 2008 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./P.J./D.L./STA
Komentarji
201

Predsednik DeSUS Karl Erjavec noče biti minister za lokalno samoupravo. Pahorjevo najnovejšo ponudbo je zavrnil, mogoče je, da ga v vladi ne bo.

Stisk rok po podpisu
Stisk rok po podpisu FOTO: POP TV
Državni zbor bo jutri glasoval o mandatarju. Borut Pahor ima zagotovljenih 62 glasov.

Predsedniki SD, Zares, LDS in DeSUS, Borut Pahor, Gregor Golobič, Katarina Kresal in Karl Erjavec so po več kot mesecu dni usklajevanj vendarle parafirali vsebinski del koalicijske pogodbe.

"S tem, seveda, oblikovanje nove vlade še ni končano, vendar pa je konec začetka,“ je po slovesnem podpisu pogodbe dejal predsednik največje parlamentarne stranke. "Parafirali smo programski del koalicijske pogodbe, ki je za prihodnost Slovenije enako pomemben kot izbira ministric in ministrov, je dodal in poudaril, da bo to, če bodo oblikovali vlado, postal tudi njen program.

Bo Erjavec minister ali ne?

Bo Erjavec postal minister za lokalno samoupravo?
Bo Erjavec postal minister za lokalno samoupravo? FOTO: Damjan Žibert

Sicer pa je bil spet v središču pozornosti predsednik DeSUS Karl Erjavec. Potem ko je poskrbel za nov zaplet pri koalicijskih usklajevanjih, se je danes sestal izvršni odbor njegove stranke. Po več kot triurni razpravi je Erjavec dobil proste roke, da se v imenu stranke pogaja s Pahorjem.

Predsednica LDS Katarina Kresal naj bi imela več možnosti, da zasede notranje ministrstvo, čeprav se s Pahorjem še nista dokončno dogovorila in je še vedno v igri tudi zunanje. Gregor Golobič (Zares) bo vodil ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Erjavec je po sestanku povedal, da so "v igri tri ministrstva", kar v stranki štejejo kot ustrezno ponudbo. Katera bodo in koga bodo predlagali, da jih zasede, pa je po njegovem "še odprto". Odprto ostaja tudi vprašanje, ali bo Erjavec sploh v vladi, in če bo, kateri resor bo vodil. Najnovejšo Pahorjevo ponudbo, ministrstvo za lokalno samoupravo, je že zavrnil. Podobno se je zgodilo z ministrstvom za delo. "Njegova odločitev je suverena odločitev predsednika stranke in jaz se, seveda, v to ne bom spuščal. njegovo odločitev bom spoštoval," je najnovejšo Erjavčevo zavrnitev za 24ur komentiral Borut Pahor.

Erjavec sicer še vedno upa, da bosta kadrovski zaplet rešila. Spet se bosta sestala v soboto, Pahor pa dopušča tudi možnost, da Erjavca v vladni ekipi ne bo. "Jaz bom vlado sestavil dovolj zgodaj, da jo bom uskladil s predsedniki koalicijskih strank. Če se gospod Erjavec ne bo prepoznal na katerem od ministrstev, potem to pomeni, da verjetno sprejme sam odločitev, da ne bo sodeloval v vladi. Upam pa, da bo DeSUS predlagal ustrezne kandidatke in kandidate in da bomo tako prišli do kompetentne vlade, ki si jo želimo," je dejal Pahor.

Neuradna novica iz izvršilnega odbora DeSUS pa je, da se Erjavec menda zaveda, da mora biti kot predsednik koalicijske stranke tudi vladni ekipi.

Delo pa ne

Ministrstvo za delo Erjavca ne zanima. Kot je povedal v pogovoru za današnje Delo, je pričakoval, da bodo na seji predstavniki poslancev DeSUS (vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič je član IO) predlagali dodaten sklep, da predsednik stranke prevzame to ministrstvo. “Če se to zgodi, bom jasno povedal, da tega ne sprejemam. Ne morejo me prisiliti, zlasti tisti, ki nimajo veliko pri tem. Problem je, če ljudje ne spoštujejo pravil in vzamejo stvari v svoje roke brez pooblastil,“ je povedal.

Spomnimo

Potem ko je predsednik DeSUS koalicijska pogajanja enkrat že prekinil, saj mandatarski kandidat Borut Pahor ni pristal na njegov pogoj, da bi v prihodnji vladi še naprej vodil obrambno ministrstvo, se je znova zapletlo. Erjavec je namreč vztrajal pri vodenju enega izmed t. i. državotvornih resorjev, medtem ko mu je Pahor ponudil vodenje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Da bi Erjavec sprejel ponujeno ministrsko mesto, se zavzemajo tudi poslanci DeSUS.

Užaljeni Janša

V SDS Pahorja ne bodo podprli, saj jih ni prosil za to.
V SDS Pahorja ne bodo podprli, saj jih ni prosil za to. FOTO: Damjan Žibert
Poslanska skupina SLS bo podprla izvolitev Pahorja za mandatarja, je napovedal predsednik SLS Bojan Šrot. Kot je poudaril, si zaradi finančne krize v stranki želijo, da bi se vlada čim prej oblikovala in začela z delom.

Dan pred glasovanjem o mandatarju ima predsednik SD Borut Pahor zagotovljeno podporo vseh strank, razen SDS. Takšno odločitev je predsednik stranke in vlade Janez Janša komentiral z besedami, da Pahor ni iskal njihove podpore in je zato tudi ne bo dobil. Po Janševih besedah se po daljšem obdobju uveljavlja vzorec izključevanja.

Pahor Janševe navedbe zavrača. Dejal je, da sta se srečala in uskladla poglede tako o finančni krizi kot o odnosih s Hrvaško.

Sicer pa je Janša prepričan, da predvidena večina – Pahor ima zagotovljenih 62 glasov – ni ogrožena. Ne more se zgoditi, da v državnem zboru ne bi funkcionirala koalicija štirih izrazito levih strank, ne glede na konkretne dogovore o zasedbi ministrskih mest. Kot je dodal, so imeli z DeSUS v koaliciji precejšnje probleme ravno zaradi ideološke orientacije njenih poslancev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vincester
08. 11. 2008 02.11
Upokojenska stranka DESUS,kje ste imeli glavo in pamet,ko ste si izbrali zakompleksno osebo za svojega predsednika stranke.Ali res niste imeli v svojih vrstah boljših kandidatov? Ali res želite z g.Erjavcem pokopati stranko, oziroma Vojaka Švejka ministra za obrambo.Koliko časa se bo g.Erjavec še norčeval z vami in nami volivci?
fantodfare
07. 11. 2008 17.59
Morda bi bil lahko minister za Alan Forda. V srbohrvaški izvedbi - jeziku.
Tonček Balonček
07. 11. 2008 17.41
Oni so izvoljeni od volilcev, DESUS ih je samo postavil na seznam, tehnični servis pač, marketing, promocija, saj verjetno veš, da je pri nas zdaj demokracija? Ali pač ne?!!!
VolilecSI
07. 11. 2008 15.35
V imenu Desusa odločajo ljudje, ki sploh niso člani Desusa (čigavi pa so potem ?).
Tonček Balonček
07. 11. 2008 15.30
Mogoeč bo posatl pa odvetnik in bo tožil, veliko se mu je že nabralo!!!!
Tonček Balonček
07. 11. 2008 15.09
Najboljših je bilo tistih pet, kis o delali popd tlakom in jih je zamenjal s še boljšimi! Rupel in podobni so se pa pač utrudili, kenede! Kakos i pa sploh prepričan, da bo Janša an naslednjih volitvah sploh kandidiral? Mogoče se bo posvetil družini, se ukvarjal s čem drugim, pisal spomine itd.!
mg42
07. 11. 2008 14.56
TUDI NA NASLEDNJIH VOLITVAH BOM VOLIL JANEZA JANŠO, IMEL JE ZELO DOBRO EKIPO DOBRE MINISTRE IN DOBRO JE VLADAL, IN VEČ DESET TISOČ VOLILCEV IMA TAKŠNO MENJE KOT JAZ VAŠE PA ME SPLOH NE ZANIMA
hakihak
07. 11. 2008 13.12
gospod janša prosim vas, da zginete iz slivenskega prizorišča!!!!!!!!!!!! UPAM, DA BO USLIŠAL MOJO PROŠNJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Adolph
07. 11. 2008 12.26
Erjavec vsa cast,Vi ste pametni!
Tonček Balonček
07. 11. 2008 11.11
Dobro je, da bo imel Janša enega svpojega bivšega (Erjavca) v vladi, bo lahko vse izvedel iz prve roke, take prilike ne gre izpustiti iz rok. Je pa seevda vprašanje, kaio se bo razrešilo s Patrijo in bo mnekoliko msešno, če bo minister človek, ki je v prejšnji vladii na svojem resorju omogočil korupcijo!
Tonček Balonček
07. 11. 2008 11.09
Kdon od sedanjih ministrov je imel pred nastopom izkušnje s področja, ki ga je vodil? Razen Rupla pravzaprav nihče, nekateri med njimi (npr. Kukovičeva, Kuclarjeva in še kdo), še danes ne vedo, kaj se na njihovih ministrstvih sploh dogaja in zakaj gre!
resslovenka
07. 11. 2008 10.11
Je povedal pošteno. Ministrsvo za delo in socialne zadeve je zanj prezahtevno. Za razilko od drugih, ki bodo sprejeli ministrstva brez predhodnih izkušenj iz delovnega področja. Upajmo, da vsaj odgvorno.
Ranunculus
07. 11. 2008 09.19
Erjavca so glede pogajalskih izhodišč zafrknili njegovi poslanci. Prepričan je bil, da Pahor brez njega ne bo mogel, zato je postavil ultimat (obhambno ministhstvo, ali pa nič). Potem pa so mu njegovi poslanci (skrajni desničarji seveda vedo povedati, da na podlagi direktive iz Murgel) ta ultimat razrušili z grožnjo, da bodo v vladi z Erjavcem ali brez. In kaj zdaj? Nič, o Erjavčevi usodi se bo odločil JJ. In ker so se sedaj vloge obrnile in Pahor lahko postavlja ultimat Erjavcu (vzemmi ponujeno ministrstvo, ali pa nič), bo verjetno Erjavec ponujeno res sprejel, saj bo imel tako JJ vsaj enega vojaka v vladi, ki bi se sicer konstituirala tudi brez tega.
etul
07. 11. 2008 08.57
pre-mar levi al desni vsi bi mečkal v tej situaciji saj kaže da bo v naslednjem letu bolj mal za delit iz proračuna zato se pa tanovim nikamor ne mudi(da bo mera polna jih je pa še šrot stisnu v kot)
pre_mar@hotmail.com
07. 11. 2008 08.44
Kakorkoli podpiram Pahorja in na sploh levico ... me to mečkanje kar vedno bolj nervira .... vsaj od levice bi pričakoval manj sitnosti, če že Erjavec stalno komplicira.
Tonček Balonček
07. 11. 2008 08.26
A Erjavec potemtakem ni rdečkar?
lm.miha
07. 11. 2008 08.15
Erjavec je zaradi nekaj penzionerjev prodal sebe. DESUS nikoli ne bi dobil toliko glasov brez Erjavca, ta pa bi moral vztrajat na ministrstvu za obrambo. In če bi vztrajal bi ga tudi dobil, ker je jasno da Pahor ne more brez Desusa. Žal mi je, ampak Desus se je s to potezo zajebal kot še nikoli, 100 sem da jih čez 4 leta že ne bo v parlamentu.
Tonček Balonček
07. 11. 2008 08.05
Jasno je, da so glavni problemi starnk njihovi predsedniki, nekatere stranke so brez predsednika popolnoma nebogljene (Janša, Drnovšek, Jelinčič, Tito), ali pa razpadajo (Erjavec, Bajuk, Peterle,Pučnik, spet Tito). Očitno gre za oligarhije, ki brez predsednika sploh ne vedo, kaj bi, volilci si pa pod stranko itak perdstavljajo le predsednika!
etul
07. 11. 2008 07.52
zdej je tko če se gremo demokracijo potem iskreno upam da je moj komentar oziroma osebno mnenje po pomoti izginlo,lahko ga pa tudi ponovim torej rjavca hočejo nategnit in mu podturit ministrstvo katero bo imelo naslednje leto velike težave in nov pritok brezposelnih cirka 40000 zatorej ne se daj se karli legenda si
borovec
07. 11. 2008 07.49
Ljudje okoli Erjavca ali se še normalni. Naženite ga iz stranke saj vidite, da dela samo za svojo rit in izsiljuje. Še veliko boljših ljudi imate okoli sebe kot pa je ta \"pametni Erjavec\" Pojdite brez njega v vlado, saj si ministrstva z ničemer ne zasluži