Slovenija

Če je Pahor izpolnil zahteve, bo odločila Kresalova

Ljubljana, 07. 04. 2010 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./STA/N.D.
Komentarji
500

Borut Pahor pravosodnemu ministru Alešu Zalarju zaupa, a pravi, da ima svoj pogled na to, kaj je prav in kaj narobe. Zalar pa je dejal, da je iz sklepov LDS jasno, pod katerimi pogoji lahko še dela v vladi.

Zahteve LDS:

 

- Pahor naj javno podpre Zalarja glede kršitev vodstvenih dolžnosti Brezigarjeve

 

- Pahor naj z magnetograma sestanka z Zalarjem, Brezigarjevo in Zobec Hrastarjevo umakne oznako zaupno

 

- Pahor naj javno podpre reformo državnega tožilstva

 

Pahor mora izpolniti vse tri zahteve, če ne bo LDS odkorakala iz koalicije.

LDS bo zapustila vlado, če premier Borut Pahor do ponedeljka ne bo izpolnil njihovih zahtev, je po maratonskem zasedanju organov stranke dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Med drugim premierja pozivajo, naj javno podpre ugotovitve pravosodnega ministra Aleša Zalarja o kršitvah vodstvenih dolžnosti generalne državne tožilke Barbare Brezigar. LDS še pogojuje, naj Pahor z magnetograma sestanka z Zalarjem, Brezigarjevo in tožilko Branko Zobec Hrastar umakne oznako zaupno

Pahor mora v skladu z zahtevo LDS tudi javno podpreti izpeljavo nadaljnjih reform vodenja, organizacije in delovanja državnega tožilstva z novim zakonom o državnem tožilstvu, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje. Od premierja pa v LDS pričakujejo tudi odkrit in korekten partnerski odnos, je na novinarski konferenci po seji sveta stranke pojasnila Kresalova.

Odzivi strank na zahteve LDS ...

Mandat, da presodi, ali so zahteve izpolnjene ali ne, ima po Zalarjevih besedah predsednica stranke Katarina Kresal. "Iz sklepov, ki jih je sprejel svet stranke, jasno izhaja, pod kakšnimi pogoji lahko še delujem v vladi kot minister in pod kakšnimi ne morem več," je dejal Zalar.

V LDS od Pahorja pričakujejo odkrit in korekten partnerski odnos.
V LDS od Pahorja pričakujejo odkrit in korekten partnerski odnos. FOTO: POP TV

Prva zahteva: Javna podpora Zalarju glede kršitev

Pahor je dejal, da Zalarju zaupa in je podprl ugotovitve njegovega poročila na vladi, vendar ima svoj pogled na to, kaj je prav in kaj narobe. "Razlogi za zamenjavo generalne državne tožilke me ne prepričajo," je dejal Pahor in ob tem spomnil, da pravosodni minister Zalar na vladi nikoli ni predlagal njene zamenjave.

Zalar na to odgovarja, da se je postopek sicer začel z njegovim poročilom o ugotovljenih kršitvah vodstvene dolžnosti generalne državne tožilke, a je vlada nato ugotovila, da s tem ne more nadaljevati zaradi nejasnega tožilskega zakona. "Postopek je v bistvu prekinjen in dokler ustavno sodišče ne odloči o tej zadevi, se ne more nadaljevati," je povedal Zalar.

Druga zahteva: Bo magnetogram javen?

Zalar je pojasnil, da je magnetogram sestanka Pahorja z njim, Brezigarjevo in tožilko Branko Zobec Hrastar, s katerega želi LDS umakniti oznako zaupno, pomemben zato, ker "podpira tisto, kar je sicer že zapisano v poročilu o ugotovljenih kršitvah".

Pahor pa je razložil, da so pogovor snemali ravno na Zalarjevo pobudo, tako da je danes udeležence sestanka v pismu prosil, naj sporočijo, ali so bile kakšne od njihovih navedb take, da bi lahko ogrozile interes preiskave. "V upanju, da bodo vse stranke to storile čim prej, menim, da bo ta magnetogram kmalu dostopen javnosti, ker zanj vlada velik interes," pojasnjuje Pahor.

"Če bodo sodelujoči ocenili, da nič, kar je bilo rečeno, ne moti preiskave ali gre proti interesu preiskave, potem tudi jaz nimam nobenih razlogov, da vsebina tega pogovora ne bi bila dostopna javnosti," pojasnjuje premier. "Predsednik vlade težko oceni vse, kar pristojni ministri navedejo kot dejstva," je dejal in poudaril, da Zalarju zaupa in da si želi prihodnjega sodelovanja z njim.

"Tako kot ima on neko končno presojo, kaj z dejstvi, če so točna, tako jo imam seveda tudi jaz. Tako kot ne zahtevam od ministra Zalarja ali kogar koli drugega, da spremeni svoja stališča, tako seveda pričakujem, da bodo tudi moji kolegi spoštovali mojo pravico, da imam svoj pogled na to, kaj je prav in kaj narobe," poudarja premier.

Pahor pravi, da od svojih kolegov pričakuje, da bodo spoštovali njegovo pravico, da ima svoj pogled na to, kaj je prav in kaj narobe.
Pahor pravi, da od svojih kolegov pričakuje, da bodo spoštovali njegovo pravico, da ima svoj pogled na to, kaj je prav in kaj narobe. FOTO: POP TV

Tretja zahteva: Kaj je z reformo tožilstva?

Zalar je dejal, da je  tudi sam vladi pojasnil, da je prav gotovo treba spremeniti zakon o državnem tožilstvu, tudi ko gre za vprašanje imenovanja in razreševanja generalnega državnega tožilca. Vendar taka sprememba lahko velja le za naprej, nikoli pa ne more biti uporabljena retroaktivno, zlasti ne za tiste zadeve, ki so se začele v času, ko je veljal prejšnji zakon.

Pahor, ki je sicer zahteve LDS imenoval predlogi, je napovedal, da bo podprl reformo tožilstva, kot predlagajo v LDS. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Zalar pri tem ambiciozen. "Mi si želimo imeti pravni red, v katerem bo državno tožilstvo delalo učinkovito, transparentno in nepristransko, kjer bodo organi pregona storili vse za to, da se bo učinkovito preganjalo vse oblike kriminala in uveljavljalo zakonitosti," poudarja Pahor.

Mnenja se krešejo zaradi Brezigarjeve

Če Pahor zahtev LDS ne bo izpolnil, bo stranka izstopila iz koalicije. "Na takšni osnovi smo šli skupaj v vlado in samo na tej osnovi lahko skupaj v njej sodelujemo do konca," je dejala Kresalova.

Kot je znano, je o tem, ali naj LDS ostane koalicijski partner ali ne, stranka razpravljala na seji izvršnega odbora in pa na svetu LDS, vse skupaj pa se je zavleklo pozno v noč. V stranki je zavrelo zaradi Pahorjeve izjave po četrtkovi seji vlade, da ga Zalar z argumenti o nezakonitosti dela Brezigarjeve ni prepričal. Na vprašanje, ali pričakujejo, da bi si premier lahko premislil glede Brezigarjeve in podprl njeno razrešitev, Kresalova odgovarja, da če bo podprl ugotovitve ministra, bo podprl tudi, da je Brezigarjeva večkrat kršila zakon.

Kresalova meni, da če bo Pahor podprl ugotovitve ministra, bo podprl tudi, da je Brezigarjeva večkrat kršila zakon.
Kresalova meni, da če bo Pahor podprl ugotovitve ministra, bo podprl tudi, da je Brezigarjeva večkrat kršila zakon. FOTO: POP TV

V LDS tako menijo, da je korektno, da še enkrat opozorijo Pahorja, kaj je tisto, preko katerega ne morejo pri svojem delu. Zahteve po ocenah Kresalove niso tako velike, če spoštuješ funkcioniranje pravne države, ministre in koalicijske partnerje.

Stranka tako pričakuje, da premier zagotovi normalne pogoje za delo v tej vladi ter odprt odnos, v katerem bodo odločali v vladi in ne na tiskovnih konferencah, je pojasnila predsednica LDS. Pričakujejo tudi, da vlada dela na jasnih temeljih zakonitosti, enakosti pred zakonom za vsakogar, ne glede na njegovo politično pripadnost. "Če tega premier ni zmožen zagotoviti, potem smo v LDS izgubili zaupanje vanj. Potem nas ni prepričal," je bila odločna Kresalova.

Umik ni konec sveta

Po besedah Kresalove za LDS umik v opozicijo ni konec sveta. "Je samo odločitev, da v vladi ne moremo več izvajati politike, v katero verjamemo, in delovati v skladu z načeli, na katera prisegamo," je dejala. Pravi, da LDS ni šla v vlado zato, ker bi rabili stolčke in privilegije, ampak zato, da bi spreminjali stvari na bolje in jih delali drugače, kot so se doslej.

Zalar je poudaril, da bo ostal član vlade pod pogojem, da se realizirajo sklepi, ki jih predlaga LDS. V nasprotnem primeru bo nepreklicno odstopil kot minister, enako bo storila Kresalova.

Pahor zavrnil potrebo po predčasnih volitvah

Pahor je ob vsem tem dogajanju še vedno prepričan, da za zamenjavo vlade ni potrebe. "Če bi kot predsednik vlade ocenil, da bi zamenjava vlade koristila za večjo konkurenčnost in socialno povezanost Slovenije, bi bil za to," je dejal v državnem zboru, a poudaril, da temu ni tako. Pravi, da vlada "prebija fronte" na vseh pomembnih vprašanjih domače in zunanje politike. "Gre nam bolje, kot smo menili pred letom dni,“ je o aktualnem političnem dogajanju dejal Pahor.

Pahor meni, da v vladi sedijo ljudje z glavo na mestu, da delajo v skupno dobro in se trudijo za uspeh vlade in države. "Zato bi veljalo s tem delom, ne glede na majhne probleme in krče, ki prihajajo, nadaljevati ambiciozno naprej in uveljaviti, kar smo ljudem obljubili," je ocenil. Prepričan je, da vlada kljub težavam dela dobro.

Poslanec SDS Jože Tanko pa se s tem ni strinjal in je v DZ vladi očital, da na področju soočanja s krizo ni storila še skoraj nič. "Ali morda čakate, da bodo ukrepi kar padli z neba?" je vprašal Tanko in ocenil, da so potrebne predčasne volitve. Dejal je, da je sedanja vlada prinesla razočaranje na veliko področjih in da ne daje rezultatov. "Od uspešne članice EU smo zdrsnili med največje poražence," je ocenil.

Pahor je tako oceno zavrnil. Izpostavil je oceno Banke Slovenije, po kateri naj bi bila letošnja gospodarska rast 1,3 odstotka. Pojasnil je še, da se s finančnim ministrom Francem Križaničem pogovarja o možnem rebalansu proračuna, "da bi še skrčili deficit". Po njegovi oceni so problemi Slovenije "obvladljive narave". "S kančkom poguma in vizije smo konec leta lahko zmagovalci. Za to niso potrebne predčasne volitve," je prepričan.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pošten Zvezdaš
09. 04. 2010 14.45
@bluzer, sedaj pa res lepo sliko si prestavil .lepotice Gospe Kresalove.vse čestitke..Res je zakon in Mis Slovenije.
Pošten Zvezdaš
08. 04. 2010 21.33
@bluzer, to pa ni lepo,da si se na osebni sliki spremenil v psa.
Xit
08. 04. 2010 11.48
Komaj čakam ponedeljek:-)) Pol pa SNS v koalicijo in Jelinčiča za notranjega ministra, da zvemo še drugo "resnico" o bulmastifih in politični trgovini.
bluzer
08. 04. 2010 11.27
narobe je blo, da so jih sploh vzeli v koalicijo! bi ta vlada že od začetka veliko bolje delala brez njih! ne bi bla kraljica ljudskih src šefica policije, zalar bi še naprej papirje prelagal pri senici, ves svet bi bil lepši...
Sharkln
08. 04. 2010 09.44
LDS ...spokaj da čimprej propadeš
mamica55***
08. 04. 2010 09.24
@grenki 7.4.2010 8:15 kaj ji bodo jajca, če jih uporablja za zdraharije . . .naj dokaže svojim volilcem, da zna deeeeeeeelat ! ! !
mamica55***
08. 04. 2010 09.00
kresalka zgleda se še "našminkat" ne za, je bla ko klovn, ko je brala izsiljevalske točke ! ! ! B L J A K ! ! !
Asterix65
08. 04. 2010 08.42
LDS in ZARES sta uničila dobro ime in mnenje Slovenske javnosti ,ki jo je imela do Boruta Pahorja in SD.. V kar so se spustili so zasrali do podna,ne razumem kaj te dve stranki sploh počneta v vladi ,mar se samo šlepata ob Pahorju in nič več... Ma kaj ste vsi slepi ali kaj....
alkimist@email.si
08. 04. 2010 08.16
alterego 07.04.2010, 18:07 -22 bravo, Katarina, imaš mojo podporo! Borat je en izdajalc Alterego..Mislim da si v sloveniji osamljen...Zelo osamljen..eden od tisoč...zelozelooooooo osamljen... Pa srečno LDS in nikoli več
roman.lovsin@gmail.com
08. 04. 2010 06.41
Predčasne volitve in izvolitev novega mandatarja. Nobeden od teh pa ne sme biti niti JJ niti Borut Pahor, niti KK. Prerezat je potrebno popkovino z vsemi lovkami iz ozadja, ki so do sedaj postavljali ljudi na vladna mesta. Kavčič in Kučan naj lovita ribe in čuvata vnuke, predsednik države naj pa gre na kakšno nogometno tekmo in naj se v vlado ne vtika. Boste videli, takoj bo bolje
roman.lovsin@gmail.com
08. 04. 2010 06.35
Temu, kar je izjavila Kresalova skoraj ni za verjet. Res je to, da Pahor ni sposoben vodit vlade ker nima managerskih sposobnosti, da bi pa padel na tako pronicljivo, izsiljevalno in blond foro......pa saj se tej Kresalovi smeje cela Slovenija. Še celo tisti ko so volili LDS. Ja, oblast je sladka pa pravi Golubič ker ko sliši ime Janez JAnša dobi vročino.....
Inspire
08. 04. 2010 06.25
V taki krizi še nismo bili nikdar odkar smo samostojni ! Kriv je neodločen predsednik vlade g. Pahor ,ki ne zna reči stranki LDS : dovolj je , jaz sem predsednik vlade --ne vi in vaša kompanija od zadaj . Ko smo imeli vojno za Slovenijo , smo znali skupaj stopit vsi in se upreti takratni mogočni JNA --danes se pa eni razvajeni ženščini in njenim pajdašem s kapitalom ne moremo ! Žalostno !
kranj?an
08. 04. 2010 06.09
barbe kar nj odstopjo tako ali tako niso čist nič naredil
stagehead7474
08. 04. 2010 01.21
Narod si bo pisal sodbo sam - HLAPCI In točno tako pa nič drugače......
bekulici
08. 04. 2010 00.02
js sm sklenu, da več ne grem na nobene volitve...škoda mojga cajta za te *. vsi so isti...
simchi
07. 04. 2010 23.28
Klistir - tvoji komentarji so pa res prav za klistiranje...posrat vse odpadke, ki jih imaš v sebi...in enako se bodo z drekom odplaknili LDS-ovci...končno naj že grejo..ka bo ena prepotentna smklja diktirala, sicer vemo, kdo je njen dirigent, ampak to je višek korupcije. Naj gre nazaj k Sinički v službo, al pa naj doma začne mal pucat, pa kuhat...po moje še ni kuhalnice v roki držala...
imp62
07. 04. 2010 22.54
KRESALOVE IN ZALARJA ŠE NISEM VIDELA BOLJ POTOLČENA, KOT DANES NA TISKOVKI. PAHOR JIM JE JASNO POVEDAL,, DA ENEGA POGOJA PAČ NE BO IZPOLNIL. NO, KAJ ŠE ČAKAJO, KAJ BI RADI...... ALI PA JE VSE SKUPAJ LE ENA VELIKA NATEGA ZA NAROD. V PONEDELJEK SE BODO VSI DELALI, DA NI BILO NIČ.... TO JE NAŠA VLADA.......NAJVEČJA NARAVNA KATASTROFA V ZADNJIH 20. LETIH
rambo2
07. 04. 2010 21.56
za barbiko bi bilo res bolje in bolj higienično, da gre v koalicijo z JJ, saj mu je že tko podložen, že sedaj dela bolj z SDS kot pa z koalicijo s katero je v vladi. Mogoče pa se JJ boji da z odhodom BB pridemo do dna kakšne orožarske afere. Sicer so pa vsi v parlamentu za zamenat,sam koga, ko pa se vsi pokvarjo, ko stopjp not.
Principat
07. 04. 2010 21.48
------to so osebe , ki ne znajo in ne morjo prenest poraza , za to ceno , pa trpi vsa ostala slovenija , A SI ŠE UPAJO TI KOKOTI IN TE PAVE PO ULICI HODIT
vedronebo
07. 04. 2010 20.55
Jaz pa mislim, da se Kresalovi mudi iz koalicije zaradi interpelacije, ki jo čaka. Zasrala je vse, kar se je sploh dalo zasrati. Mislim, da jo je strah, zelo strah, da ne pride v javnost še ostalo, česar ne vemo. In marsičesa še ne vemo...