FIT 24UR

Tudi na sonce smo lahko alergični: Kako ukrepati, če se pojavi alergija?

Ljubljana, 07. 08. 2017 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Agresivnim sončnim žarkom se morajo poleti izogibati vsi, predvsem pa tisti, ki so na sončne žarke alergični. Ob pojavu alergije moramo kožo ohladiti, mazati s hladilno kremo ali gelom ter zaužiti antihistaminik. Obstaja več stopenj alergijske reakcije na sonce, ki pa je ne gre zamenjati za alergijo na kozmetiko ali zdravila.

Alergija na sonce se lahko pojavi zelo hitro, ko je posameznik izpostavljen sončnim žarkom. Prepoznamo jo po srbečih, rdečkastih izpuščajih na koži, ki se pojavljajo predvsem na soncu izpostavljenim delom telesa, in sicer obrazu, dekolteju, rokah, nogah in ramenih.

Ko se alergija na sonce enkrat pojavi, je po besedah zdravnice prisotna dosmrtno.
Ko se alergija na sonce enkrat pojavi, je po besedah zdravnice prisotna dosmrtno. FOTO: Thinkstock

Pri posamezniku se lahko pojavi kot posledica sevanja ultravijoličastih žarkov, ki povzročajo spremembe kožnih celic. Imunski sistem pa te spremembe identificira kot telesu škodljive in jih želi uničiti. Ob spopadanju z vsiljivci se začne sproščati snov histamin, ki povzroča težave, kot so srbenje, rdečine in otekline.

"Če se reakcija na sonce pojavi samo poleti, ne gre za pravo alergijo na sonce. V tem primeru gre najverjetneje za fototoksično ali fotosenzibilno reakcijo," pojasnjuje vodja Lekarne Puconci Bojan Madjar. V tem primeru sončni žarki le botrujejo reakciji na koži, vzrok pa je po besedah Madjara v kateri drugi snovi v telesu.

Za alergijo na sonce nikoli v življenju ni prepozno, da se pojavi. Dejavniki, ki pripomorejo temu, da nekdo dobi alergijo, je lahko prisotnost alergije v družini, pri čemer niti ni nujno, da ima družinski član alergijo prav na sonce, pač pa je lahko alergičen na zdravila ali hranila.

Posameznik lahko na primer uporablja določeno kozmetiko, ki se pod vplivom sončnih žarkov spremeni in sproži reakcijo na koži, ki ima enake simptome kot alergija na sonce. Prav tako določena zdravila ob pretiranem izpostavljanju soncu povzročajo fototoksične reakcije, ki so na pogled podobne alergiji.

Alergija na sonce se pojavi že ob prvih sončnih žarkih februarja ali marca

Pri tistih, ki imajo pravo alergijo na sonce, pa se izpuščaji pojavijo na koži že februarja ali marca, ko postanejo sončni žarki malo močnejši, je pojasnil Madjar.

Ko se alergija pojavi, mora posameznik svojo kožo ohladiti in namazati s kremo ali gelom z antihistaminikom, da blaži reakcijo. "Predvsem srbenje je lahko zelo trdovratno," je opozoril Madjar. Poleg tega se mora posameznik soncu izogibati še najbolj takrat, ko so sončni žarki najmočnejši.

Priporočljivo je tudi, da se zadržuje v senci. V nasprotnem primeru naj z oblačili fizično prepreči izpostavljenost kože soncu in naj uporablja kreme za sončenje z najvišjim faktorjem. Posameznik lahko prepreči alergijske reakcije na sonce tako, da se čim bolj izogiba neposredni izpostavitvi sončnim žarkom, poleg tega pa naj uporablja zaščitna sredstva.

Za preprečitev alergične reakcije priporočljivo predhodno jemanje antihistaminikov

Zdravnica Nena Kopčavar Guček tudi priporoča, naj oseba z alergijo na sonce začne jemati antihistaminike v obliki tablet dan ali dva pred odhodom na dopust, s čimer bo preprečila alergično reakcijo. "Antihistaminike naj jemlje ves čas izpostavitve soncu in tako njihova ne bo prav nič drugačna kot od osebe, ki ni alergična," je dejala Kopčavar Gučkova.

"Bolj ali manj pričakujemo, da bo, ko se alergija na sonce enkrat pojavi, prisotna dosmrtno. Vmes pa seveda lahko variira," je še razložil Madjar.

Če alergijsko reakcijo spremlja zelo močno srbenje, če je velik del kože prizadet in če pripravki, ki so priporočljivi pri samozdravljenju, ne pomagajo, je treba obiskati zdravnika.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ana Vidic 1
08. 08. 2017 12.30
+1
Antihistaminiki so nateg, da lekarne in zavarovalnice, predvsem pa farmacija služi. Ga še niso naredili, da bi mi pomagal. Edina varianta, da ne fašem alergije, ne glede na to, kaj od tega, kar mi dohtar predpiše ali sama kupim v lekarni, je, da ostanem doma. Vse ostalo je šut v meglo. A ker obožujem morje, grem, in se vsako leto spopadam s sr... od alergije, ki je vsako leto hujša, se umikam soncu... Grozljivka.