Zanimivosti

Studio prihodnosti uspešno prestal krst

Ljubljana, 15. 12. 2008 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Od danes naprej bo oddaja 24UR potekala iz novega studia, z novo grafično podobo in v novi HD tehnologiji. Studiu pravimo studio prihodnosti, saj je že zdaj korak pred časom.

Na današnji dan natanko pred trinajstimi leti je bila prvič na sporedu oddaja 24UR, ki je že leta tudi najbolj gledana osrednja informativna oddaja v Sloveniji. Ustvarjalci so ravno na obletnico oddajanja prve oddaje pripravili veliko novost.

Z osrednjo oddajo 24UR ob 19. uri je namreč informativni program 24UR začel potekati iz povsem novega studia, v novi grafični podobi in tudi v tehnologiji visoke ločljivosti (HD), ki prinaša kakovostnejšo sliko in zvok. Vse oddaje informativnega programa 24UR – 24UR, 24UR ZVEČER in 24UR POPOLDNE – bodo vodene iz nove režije.

Studio se je posodobil, ekipa ostaja enaka.
Studio se je posodobil, ekipa ostaja enaka. FOTO: POP TV

Studio prihodnosti – sodoben in inovativen način podajanja novic z najnovejšo tehnologijo

Nov studio POP TV, ki je opremljen z najnovejšo tehnologijo – od kamer do sodobnih grafičnih sistemov, posodobljena pa je tudi vsa oprema za snemanje na terenu – je razdeljen v tri različne, a med seboj povezane scenske kotičke, za njihovo izvedbo pa so uporabljeni najmodernejši materiali.

Za razliko od dosedanjega studia voditelji ne bodo več statično sedeli za voditeljsko mizo, temveč bodo oddajo lahko odvodili v paru ali posamezno v različnih, a med seboj povezanih scenskih kotičkih, opremljenih bodisi z velikimi videozasloni, plazmami, z več prostora za več gostov. Z izborom različnih položajev voditeljev in ozadij na videozaslonih bodo tako novice posredovane mnogo bolj slikovito in neposredno, nov studio pa bo omogočal tudi neprimerno boljšo izrabo grafike, s katero ustvarjalci lahko jasneje in atraktivneje posredujejo informacije.

Celoten koncept prenovljene oddaje in način uporabe novih tehnoloških sredstev sta plod domačega znanja kreativnega tima pod vodenjem direktorja in odgovornega urednika informativnega programa Tomaža Peroviča ter urednice dnevnoinformativnega programa Špele Šipek.

"Novice bodo še bolje opremljene z grafičnimi elementi, sočasno uporabo videa, grafike in fotografije, še več bo tudi javljanja s terena v živo. Oddaje 24UR POPOLDNE, 24UR in 24UR ZVEČER bodo tako vsebinsko bogatejše, bolj domiselne in za gledalce še bolj informativne. S tem pa tudi veliko bolj zahtevne za nas ustvarjalce, saj od vsakega posameznika v produkcijskem procesu zahtevajo visoko stopnjo znanja in profesionalnosti. V ta namen bo redakcija drugače organizirana in uvajamo profile, ki jih do sedaj v Sloveniji v dnevnoinformativnih oddajah še nismo uporabljali. Ločili bomo del, ki se ukvarja predvsem z vsebino oddaje, od dela, ki še posebej skrbi za vizualno in produkcijsko plat," je povedal Tomaž Perovič, direktor informativnega in športnega programa PRO PLUS.

Videz studia je v sodelovanju s timom POP TV avtorsko izpeljal znani ameriški studio Jack Morton, pri katerem oblikujejo scene za največje ameriške televizijske programe, denimo CBS, NBC in priznan športni program ESPN, z vrhunskim svetovalcem Bryanom Higgasonom, izvedbo scenografije pa je izvedel priznani arhitekt Borut Košir.

"Ko sem videl idejno zasnovo iz ameriškega studia, sem bil navdušen. Ta projekt namreč presega vse, kar se je do sedaj na tem področju dogajalo pri nas, pa verjetno tudi v večini Evrope. Materiali in objekti, uporabljeni v tem projektu, so konica tehnologije na tem področju in tudi precej redko uporabljeni. Večino materialov, ki smo jih uporabili za pripravo studia – pleksi, aluminij laminat, ki je uporabljen za izvedbo podijev in oblog svetlobnih modulov, smo pripeljali iz tujine, kjer imajo tehnično najkvalitetnejšo proizvodnjo. Dodatni izziv je bil tudi ta, da ameriški načrt ni vseboval vseh navodil za izdelavo, tako da je bilo prostora za projektno in obrtniško iznajdljivost kar precej," je povedal Borut Košir.

Veliko pozornost so na POP TV posvetili tudi osvetljevanju studia in k sodelovanju znova povabili Billa Holshevnikoffa, mojstra lučkarja iz ZDA, ki je pred trinajstimi leti osvetljeval že prvo sceno oddaje 24UR. Za novo grafično podobo oddaj in prispevkov sta na POP TV poskrbela Davorin Kobetič in Milan Vukadin. Skupaj z dnevnimi uredniki Tamaro Vonta, Tjašo Slokar, Majo Roš in Matjažem Erznožnikom, voditelji, novinarji, montažerji, snemalci in produkcijskim osebjem, pod organizatorsko roko izvršnega producenta Damjana Košca, je tim zasnoval novo studijsko, grafično in vizualno podobo informativnih oddaj 24UR. Za osnovni koncept studia ter režijsko plat prenovljene oddaje je s svojim timom realizatorjev poskrbel režiser POP TV Marjan Kučej.

Darja in Edi sta že danes gledalce pozdravila iz novega studia.
Darja in Edi sta že danes gledalce pozdravila iz novega studia. FOTO: POP TV

Gledalce sta prvič pozdravila Darja in Edi

Osnovna ideja in zasnova oddaj ostajata enaki, vključno z vsemi rubrikami in voditelji. Osrednjo informativno oddajo ob 19. uri bodo tako še naprej vodili Petra Kerčmar in Matjaž Tanko ter Darja Zgonc in Edi Pucer, ki bodo vodili tudi TV Klub na prenovljeni sceni, ki bo del novega studia. Iz novega studia bosta potekali tudi oddaji 24UR POPOLDAN in 24UR ZVEČER, ki ju bosta tedensko vodila Maja Sodja in Jani Muhič, za oddajo 24UR pa še priljubljene rubrike – POP In, Šport, Vizita, prenovljena bo tudi vremenska napoved z dosedanjimi voditelji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

barx
20. 12. 2008 12.01
Vremensko napoved primerjajte z Info tv , meni je na Info tv 10000 x modernejša in lepše napravljena:)
Vsx1016
18. 12. 2008 12.08
Pohvalno, da se je tudi v slo začelo premikat v hd smer. Na začetku se bodo pojavljale napake kar je značilno za začetniško delo. Za nekatere neučakance pa bi razjasnil, da tudi če je pop začel snemat v hd tehniki še ne pomeni, da bomo zdaj to mi doma tudi videli. sklenjen mora biti krog (odajanje v hd - ustrezni kabli - operater signala (kabelska, t2,siol,... ) mora omogočat prenos do vaše hiše - ustrezen hd televizor (lcd,plasma,projektor)). Tv ne rabi biti niti fullHD (1920x1080) je lahko \'\'le\'\' HD ready(1280x720) saj večino tvjev četudi ni fullHD sprejme fullHd sliko (interpolarno-prepleteno) in če ga gledaš na 2,5-3 m človeške oči niti ne opazijo razliko. Le najbolj zagrizeni videofili pa še tu je vprašanje. ORF1 na satelitu že odaja v HD tehniki lep čas vendar ni 24 ur na dan v Hdju, ker odajajo serije kot so AL Bundy, ki je bil posnet v 70-80ih in ni v HDju. Poročila in novejše serije, filmi pa so. No pa premiere Hd in Discovery HD se tudi že kaki dve leti vrtijo. le zdaj več ključev ne najdem:-) >MPEg4 ima še težave pri kodiranju kot so mi strokovnjaki povedali. Je pa mi res malo čudno zakaj je cela evropa na MPEG2, edino mi smo šli na MPEG4. Zagovorniki MPEG4 trdijo, da bi naj bil naprednejši sistem kot MPEG2 ampak jaz temu ne verjamem najbolj. Zato tudi problemi pri kupcih sprejemnikov, ker so našopani z desinformacijami o nekih Tunerjih, ki jih mogoče sploh ne bodo rabili. Npr. stranka hoče pod nujno tv z mpeg4 DVB-T in noče slišati o čem drugem. Ja ko ga pa vprašaš od kod dobiva \'\'signal\'\' pa ti odvrne kabelska aki t2,siol. Ja porčičanara, saj v tem primeru tega DVB-T ja sploh ne rabi in bo preplačal tv za 50-100 eur. DVB-T terestrial (signali iz sobne, zunanje antene) DVB-C kabelska (kabelska tv) če ma to tv ne rabiš zunanjega dekoderja DVB-S satelitska kaj ni jasno? Se pravi če imaš ponudnika siol,t2,amis,... lahko kupiš tv brez bilokakšnega tunerja not, ker itak dobiš komunikator in ga samo povežeš z HDMI kablom do plasme in imaš. Ne vem če RTV Slo sploh odaja v 16:9, kot so prej omenili nekateri, bodite pozorni na logotip v zg. desnem kotu, ki je nad črnim pasom. Pa tudi bi opozoril, kako imate naštelane vaše lcd in plasme televizorje. V meniju tvja poglejte če imate razmerje slike na avtomatsko, jaz imam na manualno in si sam popravim sliko na pravilno razmerje, ker vsaka postaja se mi zdi da drugače odaja.
Chatefucio
17. 12. 2008 23.01
POP TV--->>carji
Yakuza1
17. 12. 2008 14.35
Pop ne klati traparij, realnost je druga. bravo dz22 se strinjam s tabo.
ping
17. 12. 2008 12.20
Stike bi definitivno lahko bolje rešili......črte na podlagi se preveč vidijo...
12345678901234
17. 12. 2008 08.03
Evo, včeraj je ¨le bil pravi format 16/9. Bravo, POP TV!
vbnmk
16. 12. 2008 21.49
glede na to da je nov studio in da je vse o.k bi si lahko v napovedniku za špor zaslužili odlični slovenski šprtnik kotso: petra majdič,peter mankoč in drugi zaslužili uvodno besedo in ne španski nogomet
Chatefucio
16. 12. 2008 21.01
Mater, vi pa imate dela s temi MPEG-i :S:S
Milan Hišan
16. 12. 2008 19.54
@pop Sem še enkrat prebral in te naprošam, da ne širiš dezimformacij !!!!! Glede MPEG-2 in MPEG-4 MPEG-4 je precej naprednejši standard kot MPEG-2 in ne bluzi z neko slabšo ostrino pri mpeg-4 standardu.
Milan Hišan
16. 12. 2008 19.47
@ pop Nekaj imaš prav. Za druge stvari boš moral pa še veliko prebrati.
efekt88
16. 12. 2008 19.36
Ali bo preko interneta tudi možen prenos v HD tehnologiji ?
Juki23
16. 12. 2008 19.31
buče, buče in še enkrat buče...
OPOI
16. 12. 2008 15.56
Razlike so in bodo. Razliko med analognim signalom in MPEG-4 pa vidi dosti ljudi in ne samo tisti, ki so \"bolj napredni\". Še enkrat bom zapisal kaj sem že prej (če še kdo ni prebral / videl zakaj takšna sprememba v kvaliteti): \"zvok prekinja popravite\" \"Podnapisi nekoliko preveč pomanjšani!\" \"Nič ni iz tega , obrazi so še bolj neostri kot prej, zato pa ni kriva ločljivost. Škoda da se vsi ti silni strokovnjaki ne morejo od tujih tv hiš malo poučit o postavitvi svetlobe.\" To se zgodi ko začnejo broadcasterji uporabljat MPEG-4 format, ki sploh ni mišljen za broadcastanje ampak za prenosne/mobilne naprave kajti MPEG-4 porabi malo bandwidth-a in zato ne pričakujte neke hude ostrine in hudega zvoka. Kolko vidim je video nekje na 3mbit/s in zvok na 96kbit/s joint stereo kar pomeni, da je zvok v analogni tehniki dosti boljši prav tako je slika zamegljena kot je že nekdo opazil plus tega pa prekinja zvok in včasih slika. Vse to se dogaja zaradi tega ker je MPEG-4 specifikacija tako narejena, da se slika premika v slojih. Samo tisti \"predmet\" se bo premikal z 25. slikicami na sekundo kateri se premika vse ostalo kaj stoji bo navadna slika, ki se bo osvežila na 3-10 sekund. Torej če imaš statično sliko (slika, ki se niti malo ne premika) se slika \"prenese\" vsake 3 sekunde ali več in ne 25x v sekundi kot pri MPEG-2 kar ima za posledico neostro sliko, zatikanje videa in zvoka (ker zmajnka bufferja MPEG-4 dekoderju) ter včasih če je velik packet loss izgubo slike za 3 ali več sekund. Torej to je odgovor na \"obrazi so še bolj neostri\" - low bitrate kar pa je posledica MPEG-4 standarda. V sloveniji so sami pametni ludi in zato smo sprejeli MPEG-4 standard namesto MPEG-2 standarda. MPEG-2 HD standard ne bi porabil samo 3.1mbit/s kot to porabi MPEG-4 ampak celih 30mbit/s in bi za posledico imel dosti bolj ostro sliko, nobenih prekinjan in zelo dober zvok kajti pri MPEG-2 se prenese vsaka slika posebej tudi če stoji oz. miruje torej 25 slik v sekundi in tako ne pride do tega, da bi zmajnkalo bufferja za 10 ali več sekund. Seveda pa so bili naši zelo pametni in niso gledali kakšno kvaliteto bo uporabnik doma gledal ampak kak bodo lepo prišparali na bandwidth-u oddajnikov zato se potem ne čudit če rtvslo, a-kanal in poptv imajo slabo sliko ter zatikanje. Eni se sprašujete zakaj so črke in ikone tako male.. Ja seveda da so če pa je HD signal, ki je zelo velik (1920x1080) pomajnšan na 720x576 pikic pa še te pikice so letterboxane tako, da pride na ločljivost 720x405 in zato so seveda vse črke tako močno stisjene, da jih je že težko brat iz navadnega tvja obvezno rabite HD signal in LCD da bo vredu. Če poptv poveča črke pa bodo črke prevelike za 1920x1080 in normalne za 720x405 kar pa naredi HD kičast in prevelike črke ter ikone. Skoraj ves svet uporablja MPEG-2 ampak slovenija pa mora bit nekaj posebnega. Če mene vprašate ali je ta studio dober ? Moj odgovor je ta, da dokler ne bo MPEG-2 HD je ta studio čisto neuporaben kajti slika kot ste že sami opazili je neostra, majhne črke, prekinjanje zvoka in slike.. itd itd.
Juki23
16. 12. 2008 15.05
tmt, ne bomo zdej o napiflanih teorijah, ker vsaj za dz22 in zase vem da govoriva kar direktno iz prakse in iz prve roke.
Juki23
16. 12. 2008 15.03
Je pa tudi res da imaš ti 25 let izkušen iz fotografije (sitll picture) govorimo pa o video (motion picture), v čemer je razlika kot noč in dan, zato ne sploh probat primerjat... je pa ze dz22 reku, vsake oči majo svojga malarja....
tmt
16. 12. 2008 15.01
glej dz22, to je zadnji komentar ki ga pišem, če si bral komentarje do sedaj, so vsi videli bolj neostro sliko kot prej in ta je bila ravno v studio. Torej imajo samo tvoje oči posebnega malarja, kljub temu da si spodaj napisal, da povprečni gledalci ne vemo kaj naj gledamo. Nočem te žailt, ampak imam občutek, da bo še veliko vode preteklo, do tedaj , ko boste taki kot ti pripravljeni iz napiflane teorije tudi kaj v praksi pokazat. Pa lep dan še naprej.
Damir Zor?i?
16. 12. 2008 14.48
Sem povedal da imajo vsake oči svojega malarja....in tudi sprejmnikov je milijon različnih, po 25letih fotografskih izkušenj sklepam tudi, da si dovolj star in zrel,da si opazil, da nisem in ne želim biti napadalen. Pač ne vem kaj si ti videl to je vse. Prepričat pa te ne bi želel, ker tega ne maram počet. In prosim za razumevanje, da sem povedal kar sem videl IZ LASTNEGA STALIŠČA in pač ne moirem vplivat še na mnenja drugih. No vsaj nestrokovna lahko dopolnim to pa je to, tvoje pa je že osebne narave in naj ostane tako. Pač zanima me samo na kakem TV si to gledal in kaj konkretno je bilo po tvoje slabše kot prej, ker se meni pač ne zdi logično, me zdaj zanima dejansko kaj si ti videl? Ravno tu imava vsak svoj par oči, pa tudi tvoj info prav pride...pa brez zamere in hvala.
Damir Zor?i?
16. 12. 2008 14.47
Sem povedal da imajo vsake oči svojega malarja....in tudi sprejmnikov je milijon različnih, po 25letih fotografskih izkušenj sklepam tudi, da si dovolj star in zrel,da si opazil, da nisem in ne želim biti napadalen. Pač ne vem kaj si ti videl to je vse. Prepričat pa te ne bi želel, ker tega ne maram počet. In prosim za razumevanje, da sem povedal kar sem videl IZ LASTNEGA STALIŠČA in pač ne moirem vplivat še na mnenja drugih. No vsaj nestrokovna lahko dopolnim to pa je to, tvoje pa je že osebne narave in naj ostane tako. Pač zanima me samo na kakem TV si to gledal in kaj konkretno je bilo po tvoje slabše kot prej, ker se meni pač ne zdi logično, me zdaj zanima dejansko kaj si ti videl? Ravno tu imava vsak svoj par oči, pa tudi tvoj info prav pride...pa brez zamere in hvala.
tmt
16. 12. 2008 14.41
Aha dz22, torej kot profesionalni fotograf s 25 letnimi izkušnjami, ne vem kaj gledam in kakšna je slika in zato rabim tebe da mi poveš svoje prepričanje in jaz moram temu verjeti in ne tistemu kar vidim.
porka.malorka
16. 12. 2008 14.36
Prepričal so me ni kaj Seda gledam samo še Nacionalko kar se tič dnevnika Tojk osladnosti ,da če to gledaš rabiš inzulin. Moral se bi vprašat. Včasih zna bit preveč preveč