Slovenija

Pogačnik odstopil, zanika vse obtožbe

Ljubljana, 10. 03. 2010 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./I.A./N.D./B.G/K.Š./M.M./P.K./STA
Komentarji
609

Milan Pogačnik je odstopil z mesta kmetijskega ministra. V preiskavi je bil postavljen sum obljube koristi, vendar so ''zadeve preuranjene, predimenzionirane in v tem primeru neresnične''.

Minister Milan Pogačnik je odstopil. Po njegovih besedah je šla celotna preiskava glede letalskega muzeja in zemljišča v Murski Soboti. Ministrstvo naj bi po mnenju policije pritiskalo, da bi se muzej naredil ravno tam.
Minister Milan Pogačnik je odstopil. Po njegovih besedah je šla celotna preiskava glede letalskega muzeja in zemljišča v Murski Soboti. Ministrstvo naj bi po mnenju policije pritiskalo, da bi se muzej naredil ravno tam. FOTO: Blaž Garbajs
Zadeve so preuranjene, predimenzionirane in so v tem primeru neresnične. Milan Pogačnik

Po včerajšnji kriminalistični preiskavi sta premier Borut Pahor in kmetijski minister Milan Pogačnik sklicala skupno novinarsko konferenco, na kateri je slednji oznanil odstop. Zaradi afere bulmastifov je bil sicer tik pred interpelacijo, z mesta kmetijskega ministra pa odhaja že drugič. Osem mesecev ga je vodil že v zadnjem obdobju vlade nekdanjega premierja Antona Ropa.

"Zaradi vseh pritiskov nepreklicno odstopam. Včeraj so kriminalisti izvršili hišno preiskavo na mojem domu in na ministrstvu. Postavljen je bil sum obljube koristi. Razgovori z mano so bili opravljeni izključno v povezavi s pripravo občinskega prostorskega načrta Murske Sobote. Vsi postopki v Murski Soboti so bili v skladu z zakonom. Obtožbe so neresnične," je dejal. Ne vidi "ni potrebe, da to sploh še prenašam". V preiskavi, ki je bila po njegovih besedah korektna, je bil postavljen sum obljube koristi, vendar, "nikoli nisem postavljal pogojev, kot jih je bilo mogoče v torek zaslediti v javnosti".

Preiskava v pisarni in na domu

Mesec in pol trajajo stalni pritiski na mene kot ministra in kot osebo in na mojo družino. Menim, da je to preprosto preveč in da ni treba še naprej prenašati. Premierju sem danes sporočil, da nepreklicno odstopam z mesta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Milan Pogačnik

Ko so ga obvestili, da so na ministrstvu kriminalisti, je bil v Portorožu. Takoj se je odpravil v Ljubljano. Najprej so opravili preiskavo v njegovi pisarni na ministrstvu, zasegli in pregledali so dokumente in računalnike, nato še pri njemu doma. Zatem so se odpravili na policijo, kjer so z njim opravili približno enourni razgovor. Tam naj bi zanikal domnevne dogovore s prvakom in poslancem SNS Zmagom Jelinčičem, ki naj bi sicer večkrat pošiljal poslanska vprašanja in pobude, ampak naj bi mu Pogačnik vselej dejal, naj se nanj obrača pisno, ne zgolj po telefonih. Ni zanikal velikega interesa Jelinčiča, ki naj bi o tem večkrat tudi javno govoril. Že lani so se sestali z murskosoboškim županom Antonom Štihcom, sekretarji na ministrstvu in Jelinčičem.

'Ni šlo za politično trgovanje'

Policisti naj bi med prisluškovanjem ujeli tudi tekstovna sporočila, v katerih naj bi Jelinčič poslal Pogačniku SMS, v katerem naj bi zapisal, da je izpolnil svoj del dogovora, zdaj pa naj ga tudi on. Vendar je Pogačnik dejal, da o tem ne ve nič, dogovarjala naj bi se zgolj, naj pisno pošlje vprašanja in bo tudi ministrstvo pisno odgovorilo. Jelinčič naj bi to res storil in čakal na odgovor ministrstva. Pogačnik je tudi zanikal domneve, da je tudi sam večkrat klical Jelinčiča. Po trditvah Pogačnika pa na ministrstvu tako ali tako niso pristojni za odločanje o spremembi namembnosti zemljišč, temveč mora najprej občina podati predlog.

Iz odredbe za torkovo hišno preiskavo pri Jelinčiču je razvidna komunikacija Jelinčiča in njegovega strankarskega kolega Srečka Prijatelja s Pogačnikom glede podpore omenjenemu zakonu in tudi v interpelaciji. Policija je menila, da iz prestreženih pogovorov izhaja utemeljen sum, da je Pogačnik sprejel obljubo o omenjeni podpori poslancev SNS v zameno za prenos zemljišča z države na občino za namen gradnje letalskega muzeja. Pogačnik pa pravi, da je pri dogovarjanju šlo za pisni odgovor predlogu SNS glede projekta. "To je bil moj del obljube, da se napiše pisni dokument," je dejal in dodal, da je tudi pri ostalih vprašanjih delal s pisno dokumentacijo. Trdi, da "ni šlo za nikakršno politično trgovanje". Po njegovih besedah je imel glede interpelacije podporo koalicije in da drugih glasov ni potreboval.

4. marca naj bi državnega sekretarja za Pomurje Andreja Horvata poklicala tako Zmago Jelinčič kot Srečko Prijatelj, nato pa naj bi ju poklical Milan Pogačnik in jima rekel, naj pobudo podata pisno.

Povedal je, da v Murski Soboti sploh še ni občinskega prostorskega načrta. ''Vse predloge za spremembo namembnosti zemljišč mora predlagati občina, kar se sploh še ni zgodilo. Pri interpelaciji pa sem opravil razgovor le v koalicijskih strankah in ne vem, kaj bi iskal pri Jelinčiču. Med nama ni bilo dogovorov,'' je dejal.

Pahor: Zadeve je treba razjasniti

Premier Pahor pa bo "storil vse, da se zadeve razjasnijo", tako v primeru bulmastifov kot tudi kmetijskih zemljišč. S "človeške plati" odstop razume. Dodal je, da bo Pogačnik odgovoril tudi na postavljena poslanska vprašanja. Prvi ponujeni odstop Pogačnika je zavrnil, ker da odstopi prevečkrat pomenijo konec razčiščevanja zadev. "Storil bom vse, da tokrat temu ne bo tako," zagotavlja. Dodaja, da s sumom korupcije minister, "kriv ali nedolžen", ne zbuja več zaupanja v javnosti, da bi lahko delo z avtoriteto vodil naprej.

So Srečku Prijatelju šteti dnevi v SNS?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (609)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
11. 03. 2010 18.20
pritisk se nam dviga ob takih lažnivih kljukcih, kot je on in vsa politična tovarišija...naj gre za spremembo delat...lahko tudi na Dob..
stane@jesenice.net
11. 03. 2010 12.15
"Zaradi vseh pritiskov nepreklicno odstopam." Sedaj, ko so ga dokončno razkrinkali pa je kar naenkrat ODSTOPIL, upam, da se tukaj ne bo končalo in, da pridejop stvari do dna in, da enkrat nekdo za te in take lumparije, ki se dogajajo v zadnjem času tudi odgovarja na sodišču in dobi kar mu gre, kot vsem, ki so obsojeni...sedaj pa se bo pokazalo koliko ima ta vlada in njene institucije J... , da pridejo stvari do konca
MARK AUREL
11. 03. 2010 11.27
Ta despot naj neha že enkrat govoriti neresnice ! Laž ima zelo, zelo kratke noge. Dovolj je stra, da bi se tega moral zavedati in da Slovenci nismo po "župi" priplavali, da bi mu verleji. Novinarji so mu točno predočili njegove laži. Tudi Sonja Bukovec bi morala dobiti "brco" in leteti iz ministrstva.
mužik
11. 03. 2010 10.01
pa. ja saj je že bil čas da odstopi pa čeprav "nisem kriv".
400534
11. 03. 2010 09.17
60 strani komentarjev! Me res zanima koliko od nas bi šlo na ceste in ustavilo to neumnost? Sram me je do neba, da ne upam... Nam bo jo res morali vse do konca pobrat, da bomo dvignili glavo?
zloDolgcajt
11. 03. 2010 07.41
kaj pogačnik misli, da še niso odkrili posnetek telefonskega pogovora (ali pa sploh ne ve da je bil sneman). Nak... mi gre, ko zanika klub posnetku. Jelinčič naj se gre pa tut solit, kot da je brezmadežen
Jure Uršnik
11. 03. 2010 04.30
bulmastifi jim pa grejo na živce(lds)!hehe
ivonil
10. 03. 2010 23.55
ali se vam ne zdi, da je zadnji čas, da Slovenija v imenu poštenja demokratično pomete z Jelinčiči in njemu podobnimi. Dozdaj je znal samo vrteti jezik, dobro kasirati, za Slovenijo pa ni naredil še nič konkretnega.
Robert-o
10. 03. 2010 23.02
vedno sem biv za jelinčiča na vseh volitvah itak od nobenga ni kaj samo zdej se mi je pa še on zasrav. pa v naši ljubi sloveniji je tako če te zastopata čeferin ali matoz si oproščen pa če si pokradu pov države.navaden smrtnik pa v trgovini kruh ukrade da ga lahko da otrokam pa za pov leta na hladno z njim . BREZ BESED MAFIJA POKVARJENA
Jure Kacicnik
10. 03. 2010 20.37
g-star, točno tako kot si rekel, sam žal večini na tem , portalu ni pomembno kaj bo z otroci, sam da smo v demokraciji, da se lahko krade in laže, to je tisto kar šteje mar ne RAJA
g-star
10. 03. 2010 19.53
pa temu pogačniku se na kilometer vid ker pokvarjenc je in da je daleč od poštenjaka za jelinčiča je pa že itak najmn 20 let jasno da je slovenski berlusconi! dragi moji uporabniki tegale portala mi smo tako majhna država in tako malo nas je vendar po pokvarjenosti politikov pa mam občutek da včasih gledam film gamora ker mi navadni smrtniki še malo pa za jest ne bomo imeli ker nam bodo jelinčič in njemu podobne barabe pobrale še tisto zadnjo drobtino na tleh katera nam pripada!ne!!! ne razumem človeka kateri pravi za jelinčiča da je car,zakaj???a zato ker je besedni manipulant,ker z besedami zavaja nas navadne smrtnike kateri nimamo pojma o pojmu kar se političnih interesov tiče, a mislte ker se on tok za slovenijo in slovence postavlja da bi komu izmed vas dal kak dinar več za kruh in osnovne življenske potrebe, no pa da vas vidim ko dobite kaj od njega se javite pri meni pa vam bom dal dvakrat tok čeprav nimam! jelinčič in njemu podobni so krivi zakaj svojemu otroku nemorete omogočit marsikatere šolske ekskurzije oz ga ne morete peljati na vikend smučanje ali kaj kar bi si otrok želel,in potem takim mafijcem rečete car!mene bi blo sram razmišljanja o tem da je car kaj šele da bi to javno povedal!!!zame je dre...č kakor je jankovič pogačnik in mnogo njih!
Manndy
10. 03. 2010 19.43
Vsi se naj poberejo, uničevalci vsega kar je Slovenske ga. Naredili so več škode kot vsi fašosti in kriminalci v ceelotni zgodovini skupaj.
Buena Vita
10. 03. 2010 19.13
nevem je policija neumna-ali dela zanalašč tako,,,, mislim da so policisti siti kresalove in se ji na tak način maščujejo zato podatki letijo po zraku kot baloni s helijem
Goky
10. 03. 2010 19.07
worker404 10.03.2010, 18:10 2 To je zgolj preusmerjanje pozornosti, tako kot šahist žrtvuje Kmeta, da odpre manevrski prostor Kraljici ... Seveda bo tukaj kmet primerno nagrajen za svojo žrtev, kot smo to že videli v drugih aferah ... Ti vidiš samo kraljico pozabil si pa povedati, da so prisotni tudi razni princi in princese raznih barv. O teh kmetijah pa nebi govoril 1000 m/2 je še za petršilj premalo. Ni pa kraljica na pravi strani - drugače bi bilo vse vredu.
Alojz Železnik 1
10. 03. 2010 19.03
Če prav razmislim: če bi gospod Zmago Plemenite imel zagovornika advokata Senico, do teh zapletov ne bi prišlo. Ker pa ima advokata Čeferina, je nasankal. Kdo mu je kriv?
standard
10. 03. 2010 19.01
urip10.03.2010, 17:35 Drži, in tudi Čebašek Travnikova ju bo obiskala, saj so se jima evidentno kršiile človekove pravice. Jeb.. reveže, ti so si sami krivi, kaj pa živijo v tem bananistanu.
M-teorija
10. 03. 2010 18.37
Klasik 10.03.2010, 18:11 Bomo pa Mulderja poklical, zdej je menda že ozdravljen!
Uporabnik113189
10. 03. 2010 18.11
Vse je res, vlada vse zanika..
worker404
10. 03. 2010 18.10
To je zgolj preusmerjanje pozornosti, tako kot šahist žrtvuje Kmeta, da odpre manevrski prostor Kraljici ... Seveda bo tukaj kmet primerno nagrajen za svojo žrtev, kot smo to že videli v drugih aferah ...
delavc1
10. 03. 2010 18.05
Janez ali se ti kaj hlače tresejo pred preiskovalci. Barbara je že dala komando .