Slovenija

Akcija 'Pripnite se in doživite' se začenja

Ljubljana, 17. 05. 2010 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uporaba varnostnega pasu je obvezna v vseh vozilih in na vseh sedežih, kjer je pas vgrajen. Policisti bodo do konca meseca poostreno nadzirali uporabo pasu, ki velikokrat lahko reši življenje.

Po statističnih podatkih je v prometnih nesrečah lani umrlo 20 voznikov osebnih avtomobilov, ki med vožnjo niso uporabljali varnostnega pasu.

Z današnjim dnem se začenja preventivna akcija 'Pripnite se in doživite'. Akcija bo trajala vse do konca maja, opozarjala pa bo na nujnost dosledne uporabe varnostnega pasu, saj lahko tako pomembno zmanjšamo posledice morebitne prometne nesreče.

Akcijo bo koordiniralo prometno ministrstvo, sodelovali pa bodo tudi policisti. Ti bodo opozarjali na pomen uporabe varnostnega pasu in na šolah sodelovali s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. V okviru represivnih aktivnosti bodo povečali nadzor nad uporabo varnostnega pasu v vseh vozilih, tudi v tovornih in v avtobusih.

Varnostni pas
Varnostni pas FOTO: POP TV

Uporaba varnostnega pasu je v motornem vozilu obvezna na vseh sedežih, kjer je pas vgrajen, določa zakon o varnostni cestnega prometa. Globa za kršitev je 120 evrov.
V akciji bosta poleg policije med drugim sodelovala še Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Združenje zvez šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matildica
17. 05. 2010 23.03
a zdej bodo pa policisti striktno preverjali pripete voznike. kdo bo pa poskrbel za cestne dirkače, če bodo policisti gledali samo pasove. ja sej tudi računalnik opravlja na enkrat samo en program. ko pridejo na vrsto cestne dirke, pol pa pozor.
20712
17. 05. 2010 21.38
vinarje 17.05.2010, 09:41 2 NAVADNA BEDA !!!!!!!! Za to so pristojne zavarovalnice. (SERVIS ZAVAROVALNI ) Če ima nekdo prometno nezgodo in se ugotovi, da ni uporabljal varnostnega pasu mu pač zavarovalnica ne izplača odškodnine. ___________________ Še zdaleč ni res!!!! Tudi če nisi pripet(ali pa pijan...je čisto vseeno) se nima noben na svetu pravice zaletet v tebe in te poškodovat. In zato ti nobena zavarovalnica ne more odklonit izplačilo odškodnine če jo zahtevaš iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti povzročitelja prometne nesreče. Lahko pa ti v najslabšem primeru štucajo 30% v primeru da si sam povzročitellj nesreče in uveljavljaš odškodnino iz zavarovanja AOplus (zavarovanje voznika vozila v primeru prometne nesreče ko je sam povzročitelj)!!!
pinek
17. 05. 2010 14.25
v letu 2009 je umrlo v prometnih nesrečah 20 nepripetih oseb ter 200 ostalih( pripetih) oseb statistično je tako dokazano da je uporaba varnostnega pasu 10x bolj nevarna kot neuporaba varnostnega pasu
Spetsnaz
17. 05. 2010 14.07
Vsi bomo doziveli svoj zadnji trenutek. Z varnostnim pasom, eko hrano, sportanjem ali pijancevanjem, dobrimi pecenkami in lenarenjem pred TV. Meni je vseeno, kdaj umrem. Nevem zakaj se toliko bojite neizbeznega?
Ramzess
17. 05. 2010 12.31
V avtobusih, to bi pa rad videl, še nobenega šoferja nisem videl pripetega, kaj šele potnika, čeprav bi pas rešil marsikatero življenje, ob preobračanju avtobusa, kakše posledice pa ob tem utrpeli potniki pa že drugo vprašanje, saj ta pas ni enak tistemu v avtu. In kaj ti pmaga pas, če ti nepripasano 'tele' pristane na tebi, in ... se ne moreš rešiti, ... Tako kot ima vsak zakaj svoj zato, ima tudi vsak za svoj proti. Raba pasu rešuje življenja, vendar ne vedno, vse je odvisno od okoliščin, na nas je da si povečamo, max, možnosti preživetja. Sebi in svojim. Jezek_TT_032="Ali ste vedeli, da predvsem manjšim ljudem (ženskam, otrokom) pas pri močnejšem trku odreže glavo oz. tako poškoduje vrat da podležejo poškodbam ..." Ali si vedel, da morajo omenjene osebe uporabljati svoje sedeže, jahače, oz. dodatne pripomočke, nižje odrasle osebe pa (morajo) na 'stebru' imeti nižje pripet pas. Nekaterim se je očitno lažje pritoževati, kot pa se ustrezno potruditi za varnost. Morda bi moral avto biti tako narejen, da ne bi mogel speljati, dokler niso vsi navzoči pripeti, enako velja avtobuse, čeprav v slednjih piska alarm, vendar temu ni tako. Večina avtobusov pasu tako nima, zato so take akcije v tem primeru čisto sprenevedanje. Stitch="boh ne daj da bi jih vgradili na avtobuse in vlake..." Saj pravim, novejši avtobusi jih imajo, a niso ravno lahko dostopni, in dobri, ker so medenične verzije, vsa sila gre na na medenici, ki ni brez omejitev. Za vlake nevem, vendar dvomim da bi teh vrstah nesreč kaj koristili, že tako je bilo preveč težav, ker potniki, preživeli, niso mogli ven, pravočasno. Vinarje="Če ima nekdo prometno nezgodo in se ugotovi, da ni uporabljal varnostnega pasu mu pač zavarovalnica ne izplača odškodnine." Tako je, enako velja za vas oz. vašo odgovornost, če katere osebe, četudi otrok, v drugem vozilu ni bil pripet. Te odgovornosti in za posledice ne morete nositi vi, ne vse. Starši otroka vas ne morejo za vse obtožiti, če otrok (v tem primeru) ni bil pripet, je to njuna odgovornost, ne vaša. Če bi bil otrok ustrezno pripet, ne bil, ... kaj jaz vem ... mrtev, oz. posledice ne bi bile takšne. Torej, ljudje lastne odgovornosti, ne morejo prenašati na druge(ga), četudi je, oz. ste vi formalno krivi za nesrečo, že res, tega ne boste zanikali, ste prav, to je vaša odgovornost, ni pa vaša krivda ker otrok v drugem avtu ni bil pripet, in za njegove posledece, potemtakem niste vi krivi. Logika in dejstva vendrale nekaj veljajo. Kaj bi bilo če bi bil pripet, po tem takem, ni več pomembno, ker tega sedaj ne vemo, lahko se zagovarjamo na druge primere, vendar to ni nikoli dovolj primerno, ker je vsak osebek drugačen in zgodba zase, vedno so razlike.
nikajana
17. 05. 2010 10.43
vinarje se ne strinjam, zakaj bi morali zavarovalnice samo polniti, naj izplačujejo tudi odškodnine. Zato se vsak posameznik zavaruje...........
simoncahotiza
17. 05. 2010 10.25
Ma saj se ne vežemo zaradi kifeljcev ampak zaradi naše varnosti.
am_staff
17. 05. 2010 09.57
Tudi tu za ceno življenja se kaže, kako Slovenci upoštevamo zakone.
Tatjana mala
17. 05. 2010 09.52
jst pa mislm da ne gre tukaj zgolj za polnjenje blagajne. kajti če si prevezan v velikih primerih te reši sploh pa otroke
CtrlAltDel
17. 05. 2010 09.28
Tu bi pa že morali objaviti link na The most beautiful seatbelt advocacy commercial ever Poguglaj in poglej!
Foen
17. 05. 2010 09.27
boh ne daj da bi jih vgradili na avtobuse in vlake...
nx01
17. 05. 2010 09.24
Zame je privezovanje z varnostnim pasom samoumevno. Brez pasu sploh ne bi mogel voziti, saj imam občutek da nekaj manjka. Verjamem pa, da tisti, ki so se učili voziti še v časih ko pas ni bil obvezen, imajo probleme s tem. Kako se Janezek nauči, tako Janez zna...
jurjur
17. 05. 2010 09.22
Ježek: Neprivezovanje je podobna neumnost, kot vožnja skozi rdečo luč, ali prečkanje železnice pri spuščenih zapornicah. Koloko mrtvih (odrezane glave, poškodbe vratu) je pri nas v zadnjih leti zaradi uporabe pasu?
mucek4
17. 05. 2010 09.19
@Jezek... Ali ste vedeli, da ima večina avtomobilov nastavljivo višino varnostnih pasov. In ali ste vedeli, da velika večina tega nikoli ne nastavi, ker za to nastavitev niti vedeli niso? In ali ste vedeli, da si je moj prijatelj zlomil rebra na volanu in z glavo razbil vetrobransko steklo samo zato ker ni bil privezan? In ali ste vedeli, da vas Airbag v primeru da niste privezeni v 99% ubije?
Jezek_TT_032
17. 05. 2010 08.53
Privezovanje oz. neprivezovanje bi MORALA biti ustavna pravica vsakega posameznika, da se odloči po lastni izbiri !!!! Ampak zgodbo o polnenju državne blagajne je že vsakomur znana ... Ali ste vedeli, da predvsem manjšim ljudem (ženskam, otrokom) pas pri močnejšem trku odreže glavo oz. tako poškoduje vrat da podležejo poškodbam ...
politkomisar
17. 05. 2010 08.47
JURJUR, zadosti bo že , če se bodo sami pripeli.
papez46
17. 05. 2010 08.45
Baje se po statističnih podatkih 90% voznikov redno in vedno pripenja z varnostnimi pasovi. ZA OSTALIH 10% TO NI POTREBNO. SO ITAK "PRBITI".
jurjur
17. 05. 2010 08.41
Kako bo sodelovalo Združenje zvez šoferjev in avtomehanikov Slovenije? Ali imajo kakšne pristojnosti za urejanje prometa? Ali bodo prijavljai policiji, kje se pelje kdo brez pasu?