Slovenija

AJPES se upira informacijski pooblaščenki

Ljubljana, 11. 11. 2008 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
8

Na internetni strani AJPES so javno dostopni nekateri osebni podatki, ki jih kljub posredovanju informacijske pooblaščenke niso umaknili.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar FOTO: POP TV

Potem ko je v javnost prišla informacija, da so uslužbenci na Dursu nepooblaščeno dostopali do podatkov davčnih zavezancev, se je oglasil bralec, ki ga je zanimalo, zakaj so lahko njegovi osebni podatki javno objavljeni na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES). Sam je namreč prek spleta registriral svojo družbo, po pregledu pa je opazil, da so podatki, kot sta emšo in stalno prebivališče, javno dostopni.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je odgovorila, da so v njihovem uradu že avgusta začeli postopek inšpekcijskega nadzora pri AJPES, saj so že sami ugotovili, da prek njihove spletne strani lahko vsakdo dostopa do vsebin sklepov sodišč, ki vsebujejo osebne podatke (in podatke zakonitih zastopnikov, družbenikov …). Zato je informacijska pooblaščenka AJPES naložila, da mora iz spletne strani v 14 dneh umakniti vse sporne osebne podatke in tudi vse listine, ki vsebujejo osebne podatke posameznikov.

Nekateri osebni podatki so javno dostopni prek spletne strani AJPES.
Nekateri osebni podatki so javno dostopni prek spletne strani AJPES. FOTO:

Vendar je AJPES na odločbo informacijske pooblaščenke na upravno sodišče vložila tožbo za odpravo odločbe in zahtevo za odložitev izvršitve do izdaje pravnomočne odločbe. Upravno sodišče pa je tožbo v celoti zavrglo. AJPES bi tako morala vse sporne podatke s spletne strani umakniti do 30. oktobra.

Ker pa tega ni storila, bo informacijska pooblaščenka zoper njegovo odgovorno osebo ustrezno ukrepala, je še pojasnila Pirc Musarjeva. Hkrati pa je povedala, da je bil zakon o sodnem registru prav na pobudo pooblaščenca spremenjen v delu, ki določa javno objavo osebnih podatkov, tako da je AJPES že najmanj od aprila seznanjena, da je objava emša sporna.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 11. 2008 19.35
prvo kosa in musarjevo
proofreader
11. 11. 2008 17.21
Že tako nihče noče biti podjetnik in bi vsi raje delali v državnih službah, potem pa še država s takimi objavami osebnih podatkov straši morebitne bodoče podjetnike.
robinud@volja.net
11. 11. 2008 17.15
rozi77, naj je lepo tiho, vleče denar in občasno farba oči ? Kot večina drugih ? Ja, potem bi slovenski narod bil zadovoljen z njo, res.
robinud@volja.net
11. 11. 2008 17.08
Spet je prijavitelj kriv, da je storilec kršil zakon. Balkan, balkan....
rozi77
11. 11. 2008 17.01
TA ŽENŠČINA PA VČASIH IŠČE SAMO SEBE KOT BI SE DELALA DA JE NAJBOLJ PAMETNA IN RADA IZTSOPA DA BO VLADA VIDELA KAKO POMEMBNO FUNKCIJO IMA !!!PODOBNO KOT TALE KOS!!!!NE POVESTA PA KAKE VELIKE DENARCE ZASLUŽITA!!!!!!NA RAČUN DAVKOPLAČEVALCEV !!!!!TAKIH LJUDI MISLIM DA DRŽAVA NE POTREBUJE!!!!!!!!UKINITI BI JIM BILO TREBA TA DELOVNA MESTA!!!!
comment123
11. 11. 2008 16.25
Pa ne samo EMŠO, še ŽR,davčna številka,to ni prav!
Buena Vita
11. 11. 2008 15.59
nebi škodilo
MojcaCoh
11. 11. 2008 15.06
Tudi to Kozo bi bilo potrebno umakniti, na smetišče zgodovine in ukiniti ta nekoristni nepomembni strošek..?? Prav tako bi bilo potrebno ukiniti vsaj 200 Občin, umakniti tiste bedake z idejo okoli Pokrajin..ter takšna eksotična delovna mesta kot so razni varuhi svojih delovnih mest in ostala družboslovna sranja..?? Mojlah