Slovenija

'Spor lahko reši le arbitraža'

Bruselj/Washington/Ljubljana, 07. 04. 2009 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
298

Hrvaški premier Sanader se je odzval na Ahtisaarijevo izjavo o arbitraži in poudaril, da je nedopustno, da bi hrvaško vztrajanje na Meddržavnem sodišču v Haagu zaradi rešitve obmejnega spora s Slovenijo lahko ustavilo hrvaška pogajanja z EU.

Hrvaška zastava pred sedežem Nata
Hrvaška zastava pred sedežem Nata FOTO: Reuters
V Bruslju je danes potekala simbolna obeležitev vstopa Hrvaške in Albanije v Nato s slovesnim dvigom njunih zastav pred sedežem zavezništva.

Nekdanji finski predsednik in Nobelov nagrajenec za mir Martti Ahtisaari, predvideni vodja posredovanja pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, je dejal, da bi obmejni spor lahko rešili z arbitražo. Dodal je, da bi v primeru arbitraže bolje odločali pravniki, je danes na svoji spletni strani objavil hrvaški dnevnik Jutarnji list. "Zdi se mi, da gre primer morda bolj k arbitraži," je izjavil Ahtisaari v ponedeljek v pogovoru za Reuters. "Če je tako, bi sebe izločil, ker bi v tem primeru potrebovali pravnika," je dodal finski diplomat in predlagal, da bi lahko bila arbitraža izkušenega pravnika najboljša rešitev.

Na vprašanje, ali bi Hrvaška lahko odnehala od urejanja spora pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, je Ahtisaari odgovoril: "Ne vem, sicer pa sem prepričan, da bodo dojeli, da bodo pristopna pogajanja lahko prestavljena na še daljši čas, če bodo to storili (odšli na sodišče)". "Če so Hrvati zainteresirani, da to predstavijo v Haagu, bi si morda v skrajnjem primeru želeli videti nekakšno podobnost s pravnim procesom," je še izjavil Ahtisaari. Kot je poudaril, je evropskemu komisarju za širitev Olliju Rehnu dejal, naj premisli, ali je potrebno, da bi bil on sam vključen v to. "Zdaj se je vse obrnilo v takšno smer, da bi bilo morda zanj (Rehna) pametneje, če poišče bolj izkušenega pravnika," je še dejal Ahtisaari.

'Mi smo se pripravljeni držati načel'

Ahtisaari vse bolj vidi rešitev slovensko-hrvaškega spora v arbitraži.
Ahtisaari vse bolj vidi rešitev slovensko-hrvaškega spora v arbitraži. FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić se je danes v Zagrebu odzval na Ahtisaarijeve izjave glede arbitraže in dejal, da so najbolj izkušeni pravniki na Meddržavnem sodišču v Haagu ali na Mednarodnem sodišču za pravo morja v Hamburgu.

Na novinarsko vprašanje, ali je Hrvaška pripravljena za dlje časa prestaviti vstop v EU, medtem ko čaka, da bo omenjeno sodišče rešilo problem, je dejal, da ne želi ugibati o tem, "na kaj je Hrvaška pripravljena". "Mi smo se pripravljeni držati načel," je kratko odgovoril Mesić.

Tudi hrvaški premier Ivo Sanader se je danes v Zagrebu po vrnitvi iz Bruslja odzval na Ahtisaarijeve izjave in poudaril, da je nedopustno, da bi hrvaško vztrajanje na Meddržavnem sodišču v Haagu zaradi rešitve obmejnega spora s Slovenijo lahko ustavilo hrvaška pogajanja z EU. Vnovič je pozval Ljubljano, naj sprosti hrvaško pot v EU.

Skop odziv Evropske komisije

Odziv Evropske komisije na Ahtisaarijeve besede je bil skop. "Komisar Rehn je redno v stiku s predsednikom Ahtisaarijem. Nazadnje sta govorila prejšnji teden. Komisar Rehn nima nikakršnih dodatnih komentarjev. To je še vedno zadeva, o kateri se razpravlja," so v Bruslju odgovorili na vprašanje, ali namerava komisar Rehn bistveno spremeniti predvideni okvir reševanja problema Slovenije in Hrvaške.

Kolikor je znano, je komisar Rehn sprva predlagal, da posebna skupina pod vodstvom Ahtisaarija pomaga rešiti vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško. Z dogovorom o evropskem posredovanju naj bi se sprostila pogajanja Hrvaške z EU. Skupina naj bi rešitev za vprašanje meje predlagala do konca leta, do takrat pa naj bi Hrvaška tudi končala tehnična pogajanja z EU.

Predvsem slovenska stran je začela to evropsko posredovanje interpretirati kot mediacijo, čeprav sam komisar Rehn nikoli ni izrecno rekel, da predlaga mediacijo. V zadnjih dneh se je vse bolj ugibalo o tem, da naj bi šlo dejansko za neke vrste arbitražo, morda ad hoc arbitražo ob upoštevanju pogojev Slovenije, med njimi načela pravičnosti.

Olli Rehn
Olli Rehn FOTO: Miro Majcen

Pogovori o načinu rešitve zastoja Hrvaške so se zapletli minulo sredo, ko je komisar Rehn odpovedal sestanek s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem – po uradnih navedbah zato, ker od Hrvaške ni dobil odgovora na svoj zadnji kompromisni predlog, po neuradnih navedbah pa zato, ker bi bil hrvaški odgovor negativen.

Ob odpovedi srečanja z ministroma je komisar v reševanje zapleta vključil predsedujoči trio EU v sestavi Francije, Češke in Švedske ter se namesto z ministroma minulo sredo sestal s triom. Po sestanku v četrtek je trio izrazil resno zaskrbljenost zaradi stanja v pogovorih Slovenije in Hrvaške z Evropsko komisijo o načinu reševanja vprašanja meje in zastoja Hrvaške na poti v EU.

Žerjav: Agresivna hrvaška politična retorika ni vstopnica za EU

V SLS se čudijo retoriki hrvaškega premierja Sanaderja in menijo, da je njegova izjava, "da bo na prihodnjem srečanju s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem zahteval deblokado hrvaških pogajanj z EU", povsem neprimerna, so danes sporočili iz stranke.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, EU ni ne Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) ne hrvaška vlada, zato je način komunikacije hrvaškega premierja in predsednika HDZ Sanaderja s postavljanjem zahtev drugim predsednikom vlad iz EU po njihovem mnenju povsem neprimeren. "Namesto poskusov hrvaškega političnega vrha, da z agresivno politično retoriko poskuša spreminjati slovensko stališče, bi bilo bolj prav, da hrvaško politično vodstvo resno obravnava dejstvo, da je Hrvaška zasedla slovensko ozemlje in Sloveniji poskuša odvzeti teritorialni stik z mednarodnimi vodami," je v sporočilu poudaril poslanec SLS Radovan Žerjav.

V SLS ob tem poudarjajo, da se mora Hrvaška zavedati, da brez umika z zasedenih delov ozemlja in morja ter prenehanja poskusov, da bi Sloveniji odvzela dostop do odprtega morja, ne bo mogla postati članica EU. V SLS prav tako opozarjajo, da je izjava Sanaderja, da so se zadeve s hrvaškim vstopom v Nato bistveno spremenile, popolnoma zavajajoča. Žerjav ob tem dodaja, da je dala Slovenija soglasje k ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v Nato šele na osnovi sprejetja sklepa o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato, ki ga je na pobudo SLS 18. februarja sprejel državni zbor, so še zapisali v stranki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (298)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mali-kekec
10. 04. 2009 19.18
vinadap 09.04.2009, 17:17 0 jondalar - če bi bil ti ponosen Slovenec,bi ostal v Sloveniji. Ne tolaži se,da tam v tujini kjer si,rastejo samo dišeče rožice. jondalar! opozorilo! Vinadap je največji Slovenec in vsak ki se ne strinja z njegovimi iluzijami in zablodami je izdajalec svojega naroda! Sram te bodi jondalar!
vinadap
09. 04. 2009 17.17
jondalar - če bi bil ti ponosen Slovenec,bi ostal v Sloveniji. Ne tolaži se,da tam v tujini kjer si,rastejo samo dišeče rožice.
sbosbo
09. 04. 2009 07.55
AlexSlovenec08.04.2009, 22:540 @jondalar08.04.2009, 22:32 Žalostna izjava! Veleizdajalska! Ti si omejen!!
AlexSlovenec
08. 04. 2009 22.54
@jondalar08.04.2009, 22:32 Žalostna izjava! Veleizdajalska!
vetlan
08. 04. 2009 22.51
jondalar, bravo.
Ljubimir
08. 04. 2009 22.32
Čudno, strpni in nestrpni Slovenci se kregajo med seboj. Sicer mi je poznana slovenska folklora, še nikoli pa nisem slišal tako zlobnega natolcevanja brez prave podlage. @AlexSlovenec - raba slovenščine pa ni tvoja najbolj trdna opora, kaj? (..ne potrebuješ me hvaliti...) Tudi jaz sem Slovenec, ponosen Slovenec, negujem svoj jezik in kulturo svojega naroda, toda spet sem razočaran, ko iz tujine pokukam v Slovenijo, kakšen nivo negujete. Mogoče pa je v tujini domovina bolj cenjena in se Slovenci med seboj bolj Spoštujemo. Pa tudi z drugimi narodi bivše skupne države.
AlexSlovenec
08. 04. 2009 17.53
@nefretete 08.04.2009, 17:12 Draga Nefry, hvala tudi tebi! Nikar ne obračaj svojih dejanj, jaz sem moral bežati ... :)) Si se že ti soočila s samo seboj? Ne skrbi za mojo hčer, nič ji ne manjka, še najmanj ponos, da je Slovenka in predvsem Štajerka ter Mariborčanka ... V nasprotju s teboj je in bo na to vedno ponosna. Ne potrebuješ me hvaliti, vem, da sem vzoren starš!
nefretete
08. 04. 2009 17.12
Alex, hvala za lepe želje in popolno razumevanje mojih potreb, ki se jih do zdaj nisem zavedala. Sama božja previdnost te je poslala proti meni. Slama je v tvoji glavi, pa je očitno preveč prepojena s pivom, prepotentnost ti škodi, potem ni čudno, da ljudje bežijo pred tabo. Seveda moraš zdaj, pred občinstvom obdržati svojo pozo, ne skrbi, moje besede ti bodo odzvanjale po tvoji prazni betici dan in noč. Soočenje s samim seboj bo najtežje. Morda pa bo nekega dne tvoja hčerka ugotovila, kakšen si in bo našla odgovore na svoja vprašanja.
AlexSlovenec
08. 04. 2009 16.48
@nefretete08.04.2009, 16:07 Še vedno sem ti simpatičen? Woooowww, to pa je ljubezen... na srečo je samo enostranska (Oprosti, kako si našla ravno mene, da me psihološko nadleguješ in izsiljuješ???). Kaj naj naredim, da me boš pustila pri miru? :)) Na Dobu? A misliš, da tam ne bom več imel svojih državljanskih pravic? Ne, ne, posilstvo ti ne bo uspelo! Saj razumem, si odcvetela ženska in bi rada nadoknadila izgubljeno mladost, vseeno pa se zavedaj, da pri meni ne boš našla tolažbe :)) Čuti je, da BBB niti slovenske koze iz okolice Kranja ne smrdijo (uboga Babičeva 9 letna koza Hina! Zaradi dosmrtnega posilstva BBB Zagreb so jo morali izkožiti in da meso ne bi šlo v nič, prodati zagrebški pediatrični kliniki). Glej, Nefry, pomlad je... pojdi raje na pašo kot da mlatiš prazno slamo... sveža trava, regrat in rožice kar vabijo... upaj, da se te bo usmilil tudi kakšen pohoten voluhar... Dajva si roke in si zaželiva VESELE PRAZNIKE. Če me ne boš več nadlegovala, lahko ostaneve PRIJATELJA ZA VEDNO! ;))
nefretete
08. 04. 2009 16.07
Alex, le glej, da te ne bodo spet lovili policaji. Morda boš potreboval kakšne dobre zveze za apartma na Dobu.
AlexSlovenec
08. 04. 2009 15.26
josip.hr08.04.2009, 15:22 josip.hr, tem bolj žalostno zate...
josip.hr
08. 04. 2009 15.22
AlexSlovenec08.04.2009, 15:051 Zahvali se "hackerju" mateju962, josipu.hr, mali-kekec-u, in ostalim balkanezom, ki delate nered v Sloveniji.... Ispravak. Josip je iz Hrvatske, a ne iz Srbije, srca Balkana.
AlexSlovenec
08. 04. 2009 15.22
@otob08.04.2009, 15:130 Samo in izključno takrat, ko se bomo za arbitražo odločili MI! Ne bodo tatovi diktirali sodišču pogojev...
otob
08. 04. 2009 15.13
arbitraza in konec
AlexSlovenec
08. 04. 2009 15.05
nefretete08.04.2009, 14:44 "Eh, saj vem da nima smisla, samo danes imam malo časa, pa se pač malo spuščam na njihov nivo. Žal je to težko, ker mi admin vsake toliko kaj briše in potem slika ni popolna. Nič hudega. Na srečo je dovolj drugih, s katerimi se lahko pogovarjam, četudi se v vsem ne strinjamo, vendar drug drugega dovolj spoštujemo, da nam ni treba uporabljati zmerljivk." TE JE KDO ZMERJAL? Boga, boga revica... sama ga žlampaš, krivi pa so Slovenci in ne tvoji hrčkolandski prijatelji... V mariborski bolnici imamo pripravljene apartmaje za takšne primere... Zahvali se "hackerju" mateju962, josipu.hr, mali-kekec-u, in ostalim balkanezom, ki delate nered v Sloveniji....
AlexSlovenec
08. 04. 2009 14.51
@nefretete08.04.2009, 14:44 ... za ljubezen (opppsss, bolezen!) norih krav še ni zdravila..., ko pa bo, bo mogoče celo prepozno... Jej seno, ima vsaj balastne snovi, če že nima vitaminov...
josip.hr
08. 04. 2009 14.50
nefretete08.04.2009, 14:440 Ha ha ha..a ja, imaš stia. Že zdavnaj bi moglo biti vsima jasno da bi se take zadeve zlahka reševale na roštilju in z pirom v roki. LP
nefretete
08. 04. 2009 14.44
josip.hr 08.04.2009, 14:36 Eh, saj vem da nima smisla, samo danes imam malo časa, pa se pač malo spuščam na njihov nivo. Žal je to težko, ker mi admin vsake toliko kaj briše in potem slika ni popolna. Nič hudega. Na srečo je dovolj drugih, s katerimi se lahko pogovarjam, četudi se v vsem ne strinjamo, vendar drug drugega dovolj spoštujemo, da nam ni treba uporabljati zmerljivk. Polna luna krepko vpliva. Še posebej na tiste, ki zaužijejo veliko tekočine. Saj veš, plima in oseka. Če ti pir vdari v glavo... lp
josip.hr
08. 04. 2009 14.36
AlexSlovenec08.04.2009, 12:130 @sbosbo 08.04.2009, 12:06 Kaj so to "Hrvati"? Pisano z veliko začetnico?? Ja, isto kot Slovenci, ali Srbi.
josip.hr
08. 04. 2009 14.35
nefretete08.04.2009, 11:000 Zaman. Jaz sem že poskusil našem Alexu nekaj dopovedqat ampak tu ga zeres ni kruha. Samo napihovanje mednarodnega sovraštva in žaljivke. LP