Slovenija

Agencija ignorira sodbo

Ljubljana, 03. 08. 2007 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Koaliciji za Volovjo reber poudarjajo, da Agencija RS za okolje ignorira sodbo upravnega sodišča.

Agencija RS za okolje je tudi v ponovljenem postopku Društva za opazovanje in preočevanje ptic Slovenije (DOPPS) zavrnila položaj stranskega udeleženca v postopku izdajanja okoljevarstvenega soglasja za vetrno elektrarno na Volovji rebri. Na DOPPSu začudeni ugotavljajo, da je odločitev Agencije neposredno v nasprotju s sodbo upravnega sodišča, ki je o isti zadevi odločilo junija 2006, in v nasprotju z odločbo ter navodili okoljskega ministrstva iz junija letošnjega leta.

DOPPS in Koalicija za Volovjo reber si že tri leta prizadevata pridobiti položaj stranskega udeleženca v postopku izdajanja okoljevarstvenega soglasja za veterne elektrarne na Volovji rebri.

Agencija RS za okolje je novembra 2005 zavrnila možnost udeležbe v postopku
Agencija RS za okolje je novembra 2005 zavrnila možnost udeležbe v postopku FOTO: Dare Čekeliš

To pravico daje Zakon o ohranjanju narave vsem društvom, ki delujejo v javnem interesu. Položaj stranke v postopku bi društvu omogočil, da bi v postopku enakopravno predstavljali in zagovarjali naravovarstvene argumente in bi v primeru nezakonite odločitve ARSO lahko uveljavili pravico do pritožbe.

Odločitev sodišča se ne upošteva

Kot je znano, je Agencija RS za okolje novembra 2005 zavrnila možnost udeležbe v postopku z argumentacijo, da delovanje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave (ZON) ni zadosten pogoj, in da je po njihovem mnenju položaj stranke pridržan samo društvom, ki delujejo v javnem interesu po Zakonu o varstvu okolja.

“Pri odločanju o izdaji okoljevarstvenega soglasja je po mnenju DOPPS Agencija RS za okolje zagrešila celo vrsto nepravilnosti", še menijo
“Pri odločanju o izdaji okoljevarstvenega soglasja je po mnenju DOPPS Agencija RS za okolje zagrešila celo vrsto nepravilnosti", še menijo FOTO: POP TV

To pravno dilemo je nato razrešilo Upravno sodišče junija 2006, ko je na tožbo DOPPS razsodilo, da položaj stranskega udeleženca v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja pripada tudi društvom, ki delujejo v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave. Sodba je postala pravnomočna maja letos, potem, ko je Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo investitorja.

Posledično je okoljsko ministrstvo izdalo odločbo, ki je Agenciji naložila, da ponovno odloči o statusu DOPPS. V odločbi okoljsko ministrstvo v celoti sledi sodbi Upravnega sodišča. Ministrstvo je dalo ARSO navodilo, da mora slediti sodbi sodišča, v postopku pa mora le preveriti, če so izpolnjeni tudi naslednji pogoji, ki jih ARSO v prvi odločitvi ni preverjal.

V ponovljenem postopku je ARSO te dodatne pogoje dejansko preveril in v odločbi ugotovil, da DOPPS vse te pogoje izpolnjuje. Kljub vsemu navedenemu pa na koncu ARSO zaključi, enako kot prvič, da brez statusa po Zakonu o varstvu okolja DOPPS ne more biti stranski udeleženec v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja. Pri tem je pomenljivo, da ARSO sploh ne argumentira, zakaj ni upošteval in sledil sodbi Upravnega sodišča in navodilom pristojnega ministrstva, kar je v praksi več kot neobičajno. Uradniki ARSO so enostavno brez argumentacije zapisali nasprotno odločitev, kot da bi sodbe sodišča sploh ne prebrali.

V društvu so zaskrbljeni

V DOPPSu in v Koaliciji za Volovjo reber smo resno zaskrbljeni zaradi ponovnega nezakonitega ravnanja ARSO. Te odločitve ni mogoče razumeti drugače kot da ARSO z vsemi sredstvi želi preprečiti, da bi se o spornem okoljevarstvenem soglasju odločalo ponovno.”

V sporočilu za javnost še poudarjajo, da se Agencija upravičeno boji soočenja argumentov. “Pri odločanju o izdaji okoljevarstvenega soglasja je po mnenju DOPPS Agencija RS za okolje zagrešila celo vrsto nepravilnosti in nezakonitosti. Med drugim je v odločbi v celoti zamolčala študijo Biotehniške fakultete univerze v Ljubljani, ki je ugotovila, da bo imela vetrna elektrarna prekomeren vpliv na ptice ujede na Volovji rebri”.

DOPPS bodo v 15 dnevnem roku na okoljsko ministrstvo vložili pritožbo in držal pesti, da okoljsko ministrstvo ostaja zvesto stališču, da je treba spoštovati sodbo upravnega sodišča.

Agencija je nadalje ignorirala vrsto ključnih naravovarstvenih argumentov. Ignorirala je tudi vrsto za vetrno elektrarno neugodnih pravnih določil, med drugim določbe o daljinskem vplivu na območje Natura 2000 in določbe pravne prakse EU, ki zahteva strožje varstvo za izrezane dele območij Natura 2000, še poudarjajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bostjan Petek
03. 08. 2007 21.03
Ja seveda jodl točn tak pa še kej zraven. Kakšno izkoriščanje naravnih virov?? Že že ampak koliko škode je pa s tem narejene naravi se pa noben ne vpraša. Pa še neki za take vetrnice more bit konstanten veter ki piha okrog 70 km na uro. Je konstanten veter? Niti slučajno. Če pa je je pa sunkovit ki pa spet ni vredu. Da ne govorim o drugih slabostih teh veternic. Kot da ni drugih veliko bolj pametnih rešitev. Lp.
eBuddy
03. 08. 2007 12.09
tele veternice bodo predstavljale 0,5 procenta el.energije glede na našo porabo....se pravi je bolj važna postavitev kot pa praktičnost.....nekdo bi rad samo lepo zaslužil..... zato mi ne govorit oizkoriščanju naravnih virov....bizgeci
Prvo Bore
03. 08. 2007 11.56
Kakšen odstop ? Zopet bo rekel !!! Nisem trenutno seznanjen in če kaj ni v redu, bomo ukrepali ! Kdaj pa si že ukrepal pička od Podobnika. Kaj je s kmetijsko zemljo ?
goso
03. 08. 2007 11.26
Običajno je zadaj korupcija. Električarji majo dnarja kot pečka. Tud okoljske presoje so bogato plačal. Denar osebno al pa stranki SLS. Kar je možno na sto načinov. Drgač ni mogoče razlagat, zakaj dela Podobnik proti opisu del in nalog ministrstva. Glej: http://www.mop.gov.si/si/o_ministrstvu/naloge_in_c... za odstop.
Pygmalion
03. 08. 2007 10.38
On je dober samo za spotikanje preko ograje.
andymann
03. 08. 2007 09.57
Tale Podobnik pa res ni ničemur podoben. Bi najraje vse živali pobil, ves Kras zabetoniral, ... A SE TI BLEDE, AL KAJ !!!!!