Slovenija

Afganistan: Slovenski vojaki še najmanj eno leto na misije

Ljubljana, 09. 09. 2010 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič pojasnjuje, da bosta v Afganistan na misijo za pol leta odšli še dve skupini vojakov, potem pa bodo preučili, kaj so z misijo dosegli in se na podlagi tega odločali, ali v Afganistanu ostati.

Jelušičeva pravi, da bodo čez leto dni preučili, ali je še smiselno ostati v Afganistanu.
Jelušičeva pravi, da bodo čez leto dni preučili, ali je še smiselno ostati v Afganistanu. FOTO: Rudi Vlašič

Poslanci odbora državnega zbora za obrambo so današnjo sejo odbora za obrambo začeli s poslanskimi pobudami in vprašanji. Poslanec SDS Robert Hrovat je tako uvodoma ministrico povprašal po skorajšnjem umiku Slovenske vojske z misije v Afganistanu.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je glede Afganistana pojasnila, da si je Slovenska vojska postavila določene časovne limite. Kot je napovedala, bodo čez eno leto analizirali, kaj so dosegli s prihodnjima dvema rotacijama, in nato vnovič razmislili o morebitnem umiku Slovenske vojske iz operacije Isaf.

'Glede Patrie bomo počakali na sodišče'

Na seji so se dotaknili tudi pogodbe o dobavi oklepnikov.
Na seji so se dotaknili tudi pogodbe o dobavi oklepnikov. FOTO: Mia Media

Poslanca SD Dušana Kumra pa je zanimala morebitna uveljavitev protikorupcijske klavzule in prekinitev pogodbe s Patrio. Ministrstvo za obrambo bo z morebitnimi ukrepi glede pogodbe s Patrio počakalo do takrat, ko se bo sodišče opredelilo do vloženih obtožnih predlogov, je povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Krek. Ministrica Jelušičeva pa je ob tem zatrdila, da vsebina obtožnih predlogov ministrstvu ni znana. Glede morebitne prekinitve pogodbe s Patrio pa je dejala, da so v pogodbi z Rotisom zapisana določena obligacijska razmerja, ki ministrstvo zavezujejo k spoštovanju. Kumer je opozoril, da lahko za vpogled v omenjene dokumente zaprosi parlamentarna preiskovalna komisija, odreditev katere so v začetku meseca zahtevali poslanci SDS in SNS. Jelušičeva je nato izrazila upanje, da bodo dokumenti na voljo tudi ministrstvu za obrambo.

V nadaljevanju člani odbora za obrambo razpravljajo o predlogu novele zakona o Rdečem križu Slovenije, predvidena pa je tudi obravnava predloga resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 in seznanitev z varnostnimi razmerami v Afganistanu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

V3PI7D3
15. 09. 2010 16.23
ne samo AFGAN, še v Čad, Darfur, Irak, Kirgizija, pa še Izraelu pomagat kameltrajbrje šicat, da bi naša vojska dobila izkušnje in realno predstavo o boju, potem bi se pa odločili a se gremo al ne
HLAPCI.HLAPCI
10. 09. 2010 00.04
Jaz nisem volil za. Samo 38% Slovencev je volilo za. Žal.
Osvald
09. 09. 2010 21.02
Volili ste za vstop v NATO ker vam je partija proti vaši volji tako ukazala , zato ne jekajte.Imeli ste izbiro.
porka.malorka
09. 09. 2010 19.18
ampak tole je res sramota. Ajd da bi RS imela kja koristi od tega-denar,nafta,zlato,plin....... Bi še razumel da pošiljamo plačance v agresijo tako je pa tale avganistan totalna brezveznjada denarja in ljudi
jurimuri1
09. 09. 2010 18.43
.....na vojsko gre, nosil bo sabljico pripeto.....
Maltežan
09. 09. 2010 17.32
še njo pošljimo v prvo bojno vrsto!
zahod.west
09. 09. 2010 16.57
prav je tako....drugače izven NATA, ne moreš jahati dveh konjev....treba se je odločiti....čeprav je doma lahko rdečim ovčkam obljubljati, to, kar v resnici veš, da ne boš nikoli izvedel...in zato je prav tako.....ovčke vesele, nato zadovoljen
HLAPCI.HLAPCI
09. 09. 2010 16.41
"je glede Afganistana pojasnila, da si je Slovenska vojska postavila določene časovne limite" - ki jih pa lahko skrajšamo in odidemo iz Afganistana, Tudi Nizozemci so odšli. Nehajmo podpirat to vojno za tuje interese ki povzroča toliko gorja in civilnih žrtev.
hotdog
09. 09. 2010 16.41
Seveda, potem pa se začne volilni boj...in, glej ga zlomka,.... saj smo umaknili vojsko iz Afganistana.
MERDE-AVE-MERDE
09. 09. 2010 16.36