Slovenija

'Afganistan je misija nemogoče'

Ljubljana, 09. 02. 2010 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napoved, da bi helikopterje, s katerimi vojska rešuje življenja v gorah, poslali v Afganistan, je razburila poslance. Nekateri celo menijo, da je tam vse izgubljeno.

Napoved, da bi Slovenija leta 2012 v Afganistan lahko poslala tudi helikopterje, je razburila odbor za obrambo.

Bodo vojaške helikopterje, s katerimi rešujejo v gorah, poslali v Afganistan?
Bodo vojaške helikopterje, s katerimi rešujejo v gorah, poslali v Afganistan? FOTO: POP TV

Poslance je med drugim motilo dejstvo, da je novico javnosti posredoval poveljnik sil Slovenske vojske (SV), brigadir Alan Geder. Anton Anderlič (LDS) se tako sprašuje, ali to pomeni, da vojska "prehiteva" politiko in da torej že nakazuje odločitve, ki jih bo politika nato zgolj še potrdila.

Ministrica Ljubica Jelušič je odgovorila, da politične odločitve o napotitvi helikopterjev v Afganistan ni in da niti ni nujno, da kdaj bo. Sicer pa bi jo bilo treba sprejeti v sodelovanju z državnim zborom, je poudarila. Načelnik generalštaba SV generalmajor Alojz Šteiner pa je dodal, da bomo v takšno odločitev morda prisiljeni, ko bomo odločali o povečanju sil za Afganistan. En helikopter namreč velja približno za četo vojakov, je pojasnil.

Pripravljeni za najnevarnejše razmere

Kot smo poročali, slovenska vojska usposablja helikopterske posadke za najbolj nevarne misije, štiri velike transportne helikopterje, s katerimi sicer vsak dan rešujejo življenja v gorah, pa bodo v ta namen tudi nadgradili in oborožili.

Politika je leta 2008 vojski naložila, da mora nadgraditi štiri helikopterje za udejstvovanje v operacijah visoke intenzivnosti in da se mora za to usposobiti do leta 2012, tovrstne operacije pa je vojakom mogoče ponazoriti le na današnjem stanju, torej na operaciji v Afganistanu, je razloge za to navedla Jelušičeva. 

Razmišljajo o nakupu transportnega letala

Pilote že usposabljajo za najnevarnejše misije.
Pilote že usposabljajo za najnevarnejše misije. FOTO: POP TV
Prevoz slovenskih vojakov na oz. z mednarodnih misij je logistično najzahtevnejša aktivnost Slovenske vojske, je poudaril Šteiner. Na Balkanu jo rešujejo z lastnimi zmogljivostmi oz. zmogljivostmi Adrie in Intereurope, medtem ko se na daljših relacijah – predvsem na operacijo v Afganistanu – zanašajo na zavezniške zmogljivosti in na bilateralno sodelovanje, predvsem z ZDA, Italijo in Nemčijo.

Odbor je zahteval tudi pojasnila glede vračanja z mednarodnih misij. Vojaki, ki so se iz Afganistana vrnili jeseni, so namreč več dni čakali na prevoz. Kot je pojasnil Šteiner, je to finančno velik problem, ki pa ga poskušajo reševati tako z zavezniškimi zmogljivostmi kot bilateralno z drugimi državami. Slovenija namreč nima lastnih kapacitet, da bi samostojno izvajala transport v Afganistan, vladno letalo falcon pa za to nalogo tudi ne bi bilo primerno, je povedal.

Šteiner je pri tem še spomnil, da je Slovenija triodstotna lastnica transportnega letala C-17, ki bi ga morali bolj izkoriščati, a je to spet odvisno od različnih terminov, ki so na voljo. Sicer pa na ministrstvu razmišljajo o nakupu dveh transportnih letal, najverjetneje tipa C-130 hercules.

Afganistan – misija nemogoče

Poslanci so sicer tudi na splošno razpravljali o situaciji v Afganistanu. Anton Anderlič in Franco Juri (Zares) sta menila, da je čas za razmislek o umiku. Anderlič je celo ocenil, da je vojna v Afganistanu izgubljena in da gre za "misijo nemogoče". Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek mu je nasprotoval. "Vojna bo izgubljena le, če se vsi umaknemo," je prepričan.

Državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina pa je izpostavila, da v Afganistanu sodelujemo na podlagi resolucij Združenih narodov in da bi bil enostranski umik napačno sporočilo zaveznikom; bilo bi sporočilo, da se nismo pripravljeni spopadati s tako težavnimi problemi, kot je Afganistan. Sicer pa v tej operaciji zaostajamo tako v smislu števila vojakov kot v smislu civilno-razvojnega sodelovanja, je poudarila.

Nezaupnica?

Opozicije na drugi strani sodelovanje Slovenije v Afganistanu, ki poteka že od marca 2004, ne moti preveč. Robert Hrovat (SDS) se je obregnil le ob dejstvo, da sta sejo odbora na to temo zahtevala koalicijski stranki. To je zato tudi neke vrste nezaupnica ministrici Jelušičevi, je menil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
16. 02. 2010 18.10
@detective Res je, da smo šli v nato prek referenduma, a ni vseeno kam nato pošilja svoje pripadnike. Če so ZDA napadle afghanistan na podlagi neutemeljenih poročil, sedaj pa vsi zavezniki plačujejo ceno...
Brrr1111
10. 02. 2010 16.17
Dejstva, ki bi jih morala Jurij in Anderlič poznati: - Smo v Natu in Nato je v Afganistanu. - V Nato smo šli preko referenduma, ki je odločil v korist organizacije NATO. - Operacija ISAF je podprta z resolucijo OZN. - En helikopter se šteje kot prispevek ene pehotne čete (cca 120 vojakov) - Helikopterji Cougar SE NE UPORABLJAJO za reševalne namene znotraj Republike Slovenije. - Slovenija bo v letu 2011 na Kosovu zmanjšala prisotnost za več kot 100 pripadnikov. - Vojak, ki se odloči za takšen poklic, naj bi vedel, da lahko sodeluje tudi v bojnih operacijah. Zato torej bi bilo smiselno razpravljati le, kako bomo vojakom zagotovili ustrezno varnost - od oklepnih vozil do psihološke priprave
rafael.m
10. 02. 2010 10.00
bron ne norčuj se iz starih upokojenih borcev. Marsikdo je dal skoz veliko hudega(nekaj je bilo sigurno bleferjev, kot povsod, kjer se tala denar. Kot da jih danes ni?)Mogoče boš pa ti kmalu uporabljen kot kak podzemni helikopter, ki bo ril pod zemljo.
bron
10. 02. 2010 09.41
IMAMO STARE UPOKOJENE BORCE POLNI ELANA DEMAGOGIJE IZNADLJIVOSTI TI BI BLI PRIMERNI V AVGANISTANU HELIKOPTERJEV PA TKO ALI TKO NE BI POTREBOVALI.
EN_SLOVENC
10. 02. 2010 09.32
Ma v tretje gre rado. Pred malo več kot sto leti so poizkusili angleži. Iz Indije so poslali nekaj tisoč vojakov v Kabul.. Njihov namen je bil zagotoviti podporo šibkemu vladaju, da bi v zameno oni lahko uveljavljali svoje interese. Ko so spoznali da so sami v tej tuji deželi so se obrnili na nasprotnike, jih podplačali da jim omogočijo vrnitev v Indijo. Na poti so jih vseeno vse pobili. Po nekaj letih se je v Indijo vrnil le en konjenik. Nauk. vrednote v tistem revnem a ponosnem narodu so drugačne kot v podkupljivem zahodu. Nato so poizkusili rusi. Mislili so da s pomočjo komunistične partije lahko obvladajo narod. vendar v Avganistanu je premalo proletarjata, ki bi jim sledil. Končalo se je tako da so tam pustili le veliko mladih življenj in vojaške opreme. Tretji nastopijo američani, ki lahko zmagajo v vsaki bitki, a le redki vojni. V ozadju je veliko interesov, od plemenitih.. dvigniti državo iz fevdalizma v moderno demokracijo, do pokvarjenih.. kot prikaz in vzdrževane pomena ameriške vojne idustrije. Bojim se, da se niso nič naučili od angležev. Mi pa kot zavezniki, če nismo mevže, smo prisiljeni sodelovati. Naši vladi res želim da spelje zadevo tako, da bo volk sit in koza cela.
rafael.m
10. 02. 2010 08.25
Samo na A kanalu sem zasledil predlog Spomenke Hribar, Mencingerja itd., da se slovenska vojska ukine. Ostali o tem niso poročali. Od povsod odpoklicat vojsko, denar pa namenit za pomembnejše zadeve. Saj je vojska največji požeruh. Govorijo o brezposelnih, če bi se to zgodilo. Veliko manj jih bo, kot v gospodarstvu. Ampak eni so zaščiteni, drugi pa se znajdi kakor moreš.
saso999
10. 02. 2010 07.48
UKINT TO VOJSKO PA BO MIR!!!!
dana123
09. 02. 2010 23.45
oo709.02.2010, 21:351 V Afganistan je potrebno poslati celotno Slovensko tajkunsko zalego ,ne pa helikopterje " Ves parlament naj tja pelje, pa naj se tam kregajo in pamet solijo. Lahko je s tujim..... po koprivah mahat, Ljubica. Niso šli ti ljudje v vojsko zato, da bi glavo na prodaj nosili v AFGANISTANU! Če se z Natom ne znate zdilat drugače, kot da ljudi tja pošiljate, potem nam bog pomagaj. In tista lekcija, ko so vojaki tedne čakali, da jih nekdo odpelje domov, je pokazatelj, kako NIČ vam ne moremo zaupat.
Buena Vita
09. 02. 2010 23.14
PODJETNA JE TA BABA,A DOBILA JE FALCONA,,ZDEJ HOČE ŠE HELIKOPTERJE
Prihaja
09. 02. 2010 23.09
Kaj pa če bi si mamilarski drug lordi sami ščitili nasade opija v Afganistanu? Odkar so amerikanci napadli Afganistan je na prvem mestu po proizvodnji opija. Preko 90% ga pride iz Afganistana pa naj mi prosim nekdo poskusi razložit kako je možno to pretovorit iz ene boguzahrbtne puščave brez pomoči zahodnijaških sil in vojske. Potem pa dajmo heliče oborožit z napalmom pa pomagat talibancem pri zažiganju opija, ampak potem si bojo pa spet metadonci bogi...
zbodljaj
09. 02. 2010 23.02
Stanovnika pošljite v boj! Zaradi predhodnih izkušenj bo najprej požgal vse vasi, da se talibani ne bodo mogli oskrbovati in bodo morali narediti skupinski harakiri.
bron
09. 02. 2010 22.54
KAJ BOMO HODILI V AVGANISTAN DOMA BO TREBA POČISTITI S TO NESNAGO.
bron
09. 02. 2010 22.08
KO BI BIL JAST JELUŠIČKA BI SI ZAVEDNO ZATEGNIL ŠAL OKOLI VRATU.KJER BABA GOSPODARI VOLK MESARI. HELIKOPTERJI NAJ BODO DOMA.
skydrol7
09. 02. 2010 22.08
glede morebitnega nakupa dveh transportnih letal tipa Herc C-130 - ta letala so kapacitetno ok za stevilno armado samo cena je previsoka, za nase potrebe bi se najbolj obnesel- vojna verzija Challenger Jet ki jih izdeluje kanadska druzba Bombardier aerospace Royal Danish Air Force ima 4 tega tioa letal in kar se tice vzdzevanja - letalo je pol-brat od CRJ ki jih ima Adria A.. cena enega H C - 130 je pa ista kot za dva Challenger-ja upam da ne nasedejo amer.ponudbi za c-130 da ne bo spet kolobocije kot z Falconom....................
NoExit
09. 02. 2010 21.36
In to za kanon foter !
NoExit
09. 02. 2010 21.35
V Afganistan je potrebno poslati celotno Slovensko tajkunsko zalego ,ne pa helikopterje !
Jožajoža
09. 02. 2010 21.31
bodo poslali, če bodo lastniki slovenije , američani to zahtevali.
sdat
09. 02. 2010 21.14
no vsaj naši helikopterji bodo enkrat izkoriščeni... vendar dvomim da slovenska vojska uporablja helikopterje vrste Coguar za reševanje v gorah, ker so enostavno preveliki, in so namenjeni transportu, za reševanje se uporablja Bell...
luciluk
09. 02. 2010 21.08
Napoved, da bi Slovenija leta 2012 v Afganistan lahko poslala tudi helikopterje................... in lažnjivi rdeči kljukci že 18 let lažejo o svoji borbi za mir in srečo ljudi. Jabolko ne pade deleč od drevesa. In drevo je rdeči fašist!!! Mali fašistki .
Slo_10
09. 02. 2010 21.05
he-he kaj ste skuhali to si tudi pojejte.