Slovenija

Eden od zaposlenih v UKC Ljubljana: Smiljić pogosto stal ob zdravnikih in se predstavljal kot namestnik direktorja

Ljubljana, 13. 10. 2016 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR/24UR ZVEČER/J.S./V.L.
Komentarji
324

Ne le preskakovanje čakalnih vrst, po neuradnih informacijah 24UR bi lahko šlo tudi za pobiranje provizij za posredovanje pri poslih, ki so jih podjetja želela skleniti z UKC. Eden od zaposlenih, ki osebno pozna glavnega osumljenca Uroša Smiljića, pravi, da je Smiljić pogosto stal ob zdravnikih, prisluškoval, kaj se pogovarjajo, nekaterim se je celo predstavljal, da je namestnik direktorja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razsežnost afere UKC
    03:01
    Iz 24UR: Razsežnost afere UKC
  • Iz 24UR: Brez naključij
    03:10
    Iz 24UR: Brez naključij
  • Iz 24UR ZVEČER: Osumljeni policijski direktor
    05:45
    Iz 24UR ZVEČER: Osumljeni policijski direktor

Vsak dan pokaže še večje razsežnosti korupcijske afere v največji slovenski bolnišnici. Ne le preskakovanje čakalnih vrst, po neuradnih informacijah 24UR bi lahko šlo tudi za pobiranje provizij za posredovanje pri poslih, ki so jih podjetja želela skleniti z UKC. To potrjuje podatke policije, da sta poleg 14 fizičnih oseb (v tej številki niso zajeti policisti), v preiskavi tudi dve podjetji.

Na tožilstvu in policiji so se zavili v molk. Kriminalisti so potrdili le, da so glavnega osumljenca Uroša Smiljića sinoči privedli pred preiskovalno sodnico. Ni ga še zaslišala, odredila pa mu je dodatno sodno pridržanje za 48 ur.

Uroš Smiljić
Uroš Smiljić FOTO: POP TV

Ne le preskakovanje čakalnih vrst, zgodba naj bi bila še bolj obsežna

V redakcijo 24UR je poklical moški, ki je želel ostati anonimen. Njegovo podjetje je sodelovalo s kliničnim centrom vse do dne, ko naj bi k njemu nepričakovano prišel Uroš Smiljić. In nadaljuje: "V Ljubljani je klub, kjer so se ob popoldnevih dobivali Smiljić, nekdanji direktor Simon Vrhunec in glavni ekonom kliničnega centra Bojan Uran." Smiljić naj bi imel pri Uranu vedno odprta vrata, dodaja. Kot je še namignil, stvar ni samo v preskakovanju čakalnih vrst, pač pa je zgodba očitno še bolj obsežna. "Prepričan sem, da so kliničnemu centru urejali posle s tistimi, ki so bili pripravljeni posameznikom tam za to plačati."

To daje smisel policijskim navedbam, da sta pod lupo ljubljanskih kriminalistov tudi dve pravni osebi, torej dve podjetji. 

Policija je znova pisno sporočila, da še vedno, tudi danes torej, nadaljuje z zbiranjem informacij glede korupcijskih kaznivih dejanj sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje ter nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. A dokler preiskava traja in pridržani ni zaslišan preiskovalci o podrobnostih molčijo. 

Zdravstvena ministrica: Ni kriv naš zdravstevni sistem

Če so zdravniki in sestre vedeli, kaj se dogaja, je bila njihova dolžnost, da to prijavijo, je medtem odločna zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, ki zatrjuje, da osumljenega Smiljića ne pozna, so poročali v 24UR. 

Prepričana je še, da za eno največjih afer v zdravstvu, ki se odvija pred našimi očmi, ni kriv naš slab zdravstveni sistem. "Ne gre za sistem, noben ne more preprečiti, da eni ljudje ne bi delali takih dejanj. " Pravi, da ne more biti dežurni krivec za anomalije v zdravstvu minister, odgovornosti in pristojnosti za odločanje in spreminjanje razmer so po njenen mnenju povsem drugje. Tudi reforma vsega tega ne bi preprečila, meni ministrica. 

Sam počel, kar je pred časom očital drugim

Smiljić, posrednik, ki naj bi bolnikom zagotavljal, da pozna zdravnike in lahko tako poskrbi, da pridejo prej na vrsto, se je najprej v javnosti pritoževal, da zaradi čakalnih dob ne more pravočasno na operacijo, potem pa, ko je očitno sistem dodobra spoznal, to izrabljal za lasten zaslužek. V oddaji 24UR ZVEČER so poročali, da naj bi bil Smiljić tudi rezervni policist, a so iz policije sporočili, da to ne drži.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Zaposlen za en dan

Smiljića so sicer več let srečevali na hodnikih UKC v družbi zdravnikov, tudi vodstva, čeprav takrat tam še ni bil zaposlen, nato pa so ga zaposlili – v skladišču. Po poročanju 24 UR, so ga 29. decembra 2014, torej dva dni pred novim letom, zaposlili za določen čas, za en sam dan. Že na silvestrovo pa so ga zaposlili za nedoločen čas

UKC smo prosili za potrditev teh navedb, a so nam odgovorili le, da je bil Smiljić v UKCL zaposlen najprej za nadomeščanje zaradi odsotnosti delavca, nato kot skladiščnik za nedoločen čas zaradi nadomestila odhoda delavca iz UKCL. "Sedaj je na delovnem mestu finančno računovodskega delavca, še vedno v skladišču, ker se je delovno mesto izpraznilo in je izpolnjeval pogoje. V vseh primerih je bil izbran na podlagi razpisa, izpolnjenih pogojev in odločitve vodje službe, v katero se je zaposlil," so zapisali.

Eden od zaposlenih, ki osebno pozna tudi Smiljića, je spregovoril za 24UR. Kot je pojasnil, je Smiljić pogosto stal ob zdravnikih, prisluškoval, kaj se pogovarjajo, nekaterim se je celo predstavljal, da je namestnik direktorja. Dobil je tisto, kar sicer pripada zgolj vodilnim v bolnišnici.

Med osumljenci tudi policisti

Razkritje afere je še toliko bolj odmevno, ker se je izkazalo, da so med osumljenci tudi policisti. V afero naj bi se ujel policijski heroj Robert Sušanj, poveljnik letalske enote, ki ga je javnost poznala po človekoljubnih gestah, ko je s helikopterjem vozil bolne otroke. Policijski helikopter pod njegovim poveljstvom je rešil vsaj tisoč otrok. Nato pa je tragedija doletela tudi njega, zbolel je namreč njegov bližnji sorodnik. 

In da bi prišel čim prej na vrsto, naj bi Sušanj poklical domnevnega organizatorja z UKC Smiljića, ki je bil znan kot tisti, ki vse uredi. In uredil naj bi pregled pri specialistu, v zahvalo pa naj bi mu Sušanj izpolnil veliko željo in ga peljal s policijskim helikopterjem.

Pod poveljstvom Roberta Sušnja je policijski helikopter rešil vsaj tisoč otrok.
Pod poveljstvom Roberta Sušnja je policijski helikopter rešil vsaj tisoč otrok. FOTO: POP TV

"Če so navedbe resnične, potem gre za nedovoljeno dajanje daril in je ta policijski šef zlorabil svoja pooblastila, zaradi česar najverjetneje ne bo več delal v policiji," je za oddajo 24UR ZVEČER povedal Branko Lobnikar iz Fakultete za varnostne vede. Policija je namreč izjavila, da imajo do takšnih ravnanj ničelno toleranco in pri tem ni pomembno, ali kaznivo dejanje stori navaden policist ali visoki šef, je dodal.

Ker je bil Sušenj šef helikopterske enote, je v zgodbo potegnil tudi druge policiste. "Policijski šefi bi se morali še posebej zavedati svoje odgovornosti. Gre za zelo nespametno vedenje," je dejal Lobnikar.

Dodal je, da takšna dejanje ne mečejo lepe luči na slovensko policijo, je pa pomirjujoče, da je bil odziv policije profesionalen in da so takoj sprožili notranje zaščitne ukrepe. "Policija na sistemski ravni zagotavlja krepitev integritete slovenskih policistov, tako da lahko tovrstno vedenje štejemo bolj za eksces kot pa nekaj običajnega v slovenski policiji," je še dodal.

Policija ima dobro izdelane notranje zaščitne ukrepe, osebo, ki stori kaznivo dejanje, v trenutku odstranijo iz policije, hkrati pa vse, kar so izvedeli o primeru, predajo posebnemu specializiranemu oddelku v državnem tožilstvu, kjer preiskovalci s policijskimi pooblastili izven policije preiskujejo tovrstna kazniva dejanja, je pojasnil Lobnikar. Torej kaznivih dejanj, ki so jih osumljeni policisti, ne preiskujejo drugi policisti, temveč specializirani oddelek državnega tožilstva z posebnimi preiskovalci.

Sušanj zapisal, da so obtožbe njega in družino neizmerno čustveno prizadele

Po današnjem poročanju Radia Slovenija se je Sušanj na obtožbo odzval v kratkem SMS sporočilu, v katerem je zapisal, da se bo glede na to, da ga nihče ni uradno obvestil, kaj je storil narobe, vzdržal komentarjev. Zapisal je še, da so obtožbe njega in družino neizmerno čustveno prizadele in dodal, da ga huda in zahrbtna bolezen v družini in med najožjimi sodelavci spremlja že dalj časa. Vsem privošči, da jim čez podobne kalvarije nikoli ne bo treba, če pa bodo morali, naj drug drugemu pomagajo, naj bi po poročanju radia še zapisal Sušanj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (324)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sllaa
28. 01. 2017 09.50
To je vse skupaj ena velika žalost, kaj se lahko eni gredo, kaj si lahko nekdo vse dovoli,.. in kot, da se ni nič zgodilo..v UKC ju.
o22
16. 10. 2016 08.50
+0
Zakaj bi bil heroj ,če opravljaš delo za katero si pošteno plačan?Heroji smo državljani ,ki moramo preživeti z mizerno plačo ali pa še huje ,ko za opravljeno delo plače sploh ne dobiš.Za vse takšne anomalije je kriv naš sistem (ne zakon),Če sodna veja oblasti kriminalu zamiži in gleda skozi prste ,potem je konec z državo.NIČ ne bo iz tega .Vse se bo počasi polegla in pozabilo z novo afero.
sllaa
28. 01. 2017 09.52
sherlock2
15. 10. 2016 10.16
+0
no...a se bodo mafijske lovke davkoplačevalskega denarja vendarle začele rezati ?
luciluk
14. 10. 2016 18.13
+6
Kakšne nesmisle pišete novinarji POPTV!!! -->policijski heroj Robert Sušanj, poveljnik letalske enote, ki ga je javnost poznala po človekoljubnih gestah, ko je s helikopterjem vozil bolne otroke.....<-- kar je seveda čista novinarska laž, edino če ni omenjeni gospod sam financiral s svojimi lastnimi prihranki transporte helikoperja in posadke. Če pa je to počel z denarjem DDV to je države in kot del svojih delovnih obveznosti je je pač samo izpolnjeval svojo službeno dolžnost. Če je kdo heroj je lahko pilot helikopterja, ki izvaja reševanje v visokogorju, v stenah in ne ta policijski birokrat. Naj še pripišem da ste novinarji POPTV iz leta v leto slabši in čedalje večji populiasti. Škoda!!
kapljač1
14. 10. 2016 17.54
+3
Da ni takšnih zdravnikov, razni Smilji¢i ne bi imeli možnosti. Smiljić pa bi lahko vstopil v top politiko, kakšne stranke na desnici. Fant ima veliko talenta, kako ljudem pobrati denar, da jih ta ne ovira pri hoji. Ali da jih polšter ne žuli ko spijo
kapljač1
14. 10. 2016 17.56
+5
Drugače bi nesli pa k maši, večno nenasitni cerkvi. Je pa ja bolje, da gre denar vsaj v "Zdravstvo"
SDSzaSlovenijo
14. 10. 2016 19.13
+3
Učenec Zemljariča v desni stranki ? Boš kaj o tem ?
kapljač1
14. 10. 2016 19.40
-1
Odlično. Janša ima za vsak problem eno in isto rešitev. Bivše "parteigenosse"- partijske tovariše. Jutri ko mu bo odgovaRjalo, bodo vsega krivi tokratni kolegi iz RKC.
kapljač1
14. 10. 2016 19.45
+1
Janša se za neumne. Neuke , nevedne, nikoli ne more zmotit z Rdečimi. So navajeni ja zgolj na pravljice. Že dvatisoč let jih poslušajo. Samo politik brez hrbtenice se zanaša na volilno telo, ki mu je politika "španska vas". Oziroma mu je krivo vsepovsod zgolj Rdeče.
kapljač1
14. 10. 2016 19.47
+0
Že ljudski rek pa govori: " bojmo se neumnosti". Janševi se z neumnostjo še celo hvalijo. Se vsaj ne bi na glas
Uporabnik458403
14. 10. 2016 16.03
+2
Ta skladiscnik pa je sedaj glavni kriminalec, ker je doktorjem skladiscil zlate palice?
sinhron
14. 10. 2016 15.56
+6
Ne samo v zdravstvu tudi v gospodarstvu je veliko korupcije zlasti pri kupovanju strojev in naprav večjih vrednosti , kjer provizije v glavnem vlečejo direktorji , tehnični in komercialni direktorji in na ta način bogatijo , pa nihče ne ukrepa !
Darko32
14. 10. 2016 15.24
+9
Pa saj ne vem ali se kdo dela norca iz ljudi ali pa ima ljudi za norca. Sedaj za korupcijo v UKC Ljubljana obtožujejo kar skladiščnika, da je on glavni kriminalc. A zdravniki pa so največji poštenjakarji. Ta povezava mi nikakor ne gre skupaj. Nesporno je, da so zdravniki rabili nekega posrednika, saj so vsi v vodstvu povezani z kriminalom. Očitno so nekega skladiščnika rabili za povezavo z prekanaliziranjem potrošnega materiala v zasebne žepe. ZAto bi bilo zanimivo narediti analizo med poslovanjem zaposlenih zdravnikov na UKC in kako so pridobivali material za delo v zasebnih ambulantah in operacijskih sobanah. Ter kdaj in kako so opravljali operacije. Očitno so rabili nekega skladiščnika, da jim prekanalizira potrošni material. Potem pa se čudimo, da najdejo zlate palice kar nadomovih zdravnikov.
abigail
14. 10. 2016 17.48
+2
abigail
14. 10. 2016 14.01
+8
V naši družbi se vedno na vrh pririnejo nekakšni "hišniki iz drame Veliki briljantni valček". To pa zato, ker smo ljudje naivni, vodljivi in preveč prestrašeni. Kot da bi zdravniki resnično lahko kaj bolje pomagali, če prideš prej na vrsto! Ko je zares zelo nujno, te itak vzamejo preko vseh vrst na operacijo. V drugih primerih (pogosto pa celo v slednjih) pa je pogosto vse skupaj "res nično". Ugotavljam, da je poleg vsega napredka v tehnologiji in medicini še vedno najpomembnejši genetski zapis - oziroma, kar ti je usoda v zibko položila... Gospodu Robertu Sušnju želim vse dobro in da bi mu ta grenka izkušnja v življenju vendarle prinesla pozitivne spremembe in ozdravitev! Vsak od nas je pripravljen marsikaj narediti zase in za blagor svojih bližnjih. Tukaj v osnovi napisani zakoni izgubijo pri teži, če na drugo stran tehtnice naložimo čustvene in moralne razloge svojih dejanj.
Uporabnik458403
14. 10. 2016 14.17
+4
Tako stanje je zaradi podkupljivih sodnikov. Taki sodniki ne preganjajo lopova ampak tistega, kateri ni tiho. Sodniki takoj preganjajo za razzalitev, obrekovanje....... ker se jim ta lastni pregon steje v cas delovnih ur, si delajo izlete do drugih sodisc, v najslabsem primeru pa so placniki davkoplacevalci, sodnik nikoli, ceprav izgubi sodbo
abigail
14. 10. 2016 17.49
+2
Karantanija
14. 10. 2016 13.18
+5
Smiljič je bil preveč usmiljen, pa je pomagal drugim. Toda kaj, ko brez denarja ni bilo nič!
wolfterier
14. 10. 2016 16.01
+2
wolfterier
14. 10. 2016 16.01
+1
gongash
14. 10. 2016 13.10
+8
vrhunca in smiljiča v ljubljanico namakat
leond1
14. 10. 2016 12.38
+8
same lopove imamo na vodilnih mestih sodišča policije zdravstva bank zavarovalnic itd
kure bedne
14. 10. 2016 12.49
+9
To vsi vemo pa nič ne naredimo. Zakaj le???
kure bedne
14. 10. 2016 11.57
+1
Patria,Teš6, preprodaja orožja, bavčar igra košarko, - a to je pa vse potihnilo???Kako je prišel Miklavčič do jahte tudi nič- čeprav vemo, da je profitiral pri uvozu cepiv in tamifluja.koristnega za NIČ. Tudi sam bi v tej gnili državi storil isto kot Sušanj. Dajte roko na srce, da bi vsi naredili isto, če bi imeli možnost.
Uporabnik458403
14. 10. 2016 12.11
+3
Zelis povedati, da to delajo vsi policaji? In tako dejanje zelis upraviciti, da bi to storili vsi drzavljani? Pa naj se vojaki ponudijo voznjo z patrijo, ce jim kdo zrihta kaksne ugodnosti
kure bedne
14. 10. 2016 12.16
+3
Katičeva se je peljala s Pumo v Planico. A to si pa že pozabil? hehe. Vidiš tako je.
Uporabnik458403
14. 10. 2016 12.58
+3
Ne mores primerjati prve vojakinje in pume, ter nekega policista, ki omogoci panoramsko voznjo z helikopterjem nekemu hisniku na ukc, da mu ta uredi preskok vrste
wolfterier
14. 10. 2016 16.04
+2
Jakić se je z zlatim Falkonom vozil,kot ranjenec!Le kje je zdaj hišnik ali skladiščnik...
vrzwta1
14. 10. 2016 10.23
+4
V komentarji smo lahko vsi angelčki in nedolžni...na drugi strani pa ob istem času v anketi ki sprašuje če bi podkupili zdravnika da bi prišli prej na vrsto, jih 82% pravi da bi ga. Res smo Slovenci en čuden narod....
Uporabnik458403
14. 10. 2016 10.38
+3
Cuden mora biti tisti, ki zastavi tako vprasanje.
korintos23
14. 10. 2016 11.44
+2
Ker smo Slovenceljni pravi bedaki! Kdo pa potem jamči da bo toti podkupljeni zdravnik vse naredil kot treba?
korintos23
14. 10. 2016 11.46
+1
svetice, spodaj si me vprašal zakaj volim leve? Ker taki sem, volim leve ne pa komunistov ali spreobrnjenih komunistov, raje komunista kot spreobrnjenega, kateri se enkrat proda se bo še drugič, bo šlo? Leve vlade niso komunistične vlade, malo si pošlihtaj pa bo v redi! Zakaj pa nimam nič proti Nsi? Zakaj pa prdnem na ZL?
Uporabnik458403
14. 10. 2016 12.16
+1
Se zmeraj ne razumem, zakaj so ti levi vecji postenjaki, ceprav situacija kaze, da so ti se 100x vecji nepostenjaki od nepostenjaka jj. Vse te rabote v ukc je maslo levih
Uporabnik458403
14. 10. 2016 12.22
+2
Verjamem pa, da je levim na volitvah lazje ljudi prepricati, da bojo ziveli na racun drugih ali pa da bomo to vsi skup placali, kot desmim, ki morajo ljudi prepricevati, da bodo ziveli tako, kot si bodo sami ustvarili, razen tistih, ki pac tega vec ne zmorejo in da bomo zanje vsi poskrbeli....
FoglofffTunekkk
14. 10. 2016 10.14
+7
Pa še to... ogorčeni nad tem, da so policisti kršili zakon, ali nad tem, da so jih ujeli???... Zakaj bi bli ogorčeni?...Če so fsi v naši državi pokvarjeni...fključno z ustavnim sodiščem...je tudi policija !!!... Zakaj bi bili ogorčeni, če pa je to popolnoma normalno !!!
Uporabnik458403
14. 10. 2016 10.18
+4
Pa saj policaji niso bili ogorceni, saj vejo za vse te rabote....... pred mediji in narodom se je treba sprenevedati in delati postenega
Uporabnik458403
14. 10. 2016 12.21
-2
Verjamem pa, da je levim na volitvah lazje ljudi prepricati, da bojo ziveli na racun drugih ali pa da bomo to vsi skup placali, kot desmim, ki morajo ljudi prepricevati, da bodo ziveli tako, kot si bodo sami ustvarili, razen tistih, ki pac tega vec ne zmorejo in da bomo zanje vsi poskrbeli
Uporabnik458403
14. 10. 2016 12.22
-1
U4
14. 10. 2016 10.10
+13
Smiljic ima 900€ place, vozi pa se z Mercedesom. To ni nikoli bilo nikomur sumljivo in bi bilo se naprej sprejemljivo , ce prijave ne bii opravil dr. Brecelj. Sam bog ve kaj se dogaja se v UKC - ju. Sramota.
Uporabnik113089
14. 10. 2016 10.14
+8
Slovenska davčna uprava je sama sebi namen.... Oni se obesijo kakšnemu revežu na vrat. Da bi se lotili pomočnika direktorja UKC? No way!
wolfterier
14. 10. 2016 10.56
+4
Snašao se čovek,mislim na Vrhunca,nje...
mallonge
14. 10. 2016 10.10
+5
Vsi vodilni v parlamentu, vladi in tisočih državnih službah so mafijski plačanci. Gluhi, slepi in nesposobni.
wolfterier
14. 10. 2016 10.59
+4
En pokliče pravnoslužbo in pravi,da želi postat predsednik parlamenta.A ste čisto nori,ga vprašajo.Da,a je to edini pogoj...
mallonge
14. 10. 2016 11.23
+3
Aktualni je že tak, pa Cmeravi lažnivček tudi.
lepinbogat
14. 10. 2016 10.08
+10
pomislite koliko je bilo teh zaston letov iz našega žepa če človeka ni nobeden nadziral in koliko ljudi je že podkupil uziroma plačal uslugo z tem letom helikopterja
lepinbogat
14. 10. 2016 10.09
+7
zdej vemo zakaj poleti vsaki da vidimo helikopter v zraku..
lepinbogat
14. 10. 2016 10.04
+9
zdej vemo zakaj mora revež toliko časa čakati v vrsti...pol je pa še dobil prevoz z helikopterjom iz revežovega žepa žalost...
pogan
14. 10. 2016 09.56
+17
Se kdo vpraša koliko ljudi pa je umrlo zaradi preskakovanje vrst?
mallonge
14. 10. 2016 11.29
+2
Tako ali ti pa dajo smejalni plin. Samo, da ostane dobiček njim.