Slovenija

Afera Patria Sloveniji zapira vrata?

Ljubljana, 30. 06. 2009 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Afera Patria naj bi Sloveniji preprečila pot v OECD. Finci naj bi namreč kritizirali sodelovanje slovenskih organov, omenjali pa naj bi tudi sodelovanje prve tožilke Brezigarjeve z osumljenci.

Finski delegati so sredi junija v Parizu na sestanku delovne skupine Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) za izvajanje konvencije o boju proti podkupovanju vsem članicam organizacije posredovali noto, v kateri so nanizali očitke na račun preiskave zadeve Patria v Sloveniji, piše Dnevnik.

Patria na Pohorju
Patria na Pohorju FOTO: Jani Dolinšek

Noto z očitki na račun Slovenije naj bi na mizo položili 17. junija v okviru sestanka posebne delovne skupine za izvajanje konvencije o boju proti podkupovanju, ki je v Parizu potekala od 17. do 19. junija. Sloveniji naj bi očitali, da je potrebovala kar osem mesecev za izvedbo prvih hišnih preiskav v zadevi Patria, v Avstriji pa so jih izvedli v nekaj dneh. ''Poleg tega zaupne informacije iz preiskave že ves čas odtekajo do osumljencev v Sloveniji, generalna državna tožilka pa je imela odnose z osumljenci v zadevi Patria. Sodelovanje z Avstrijci v tej zadevi medtem poteka precej bolje,'' naj bi navajali Finci.

Zadržke glede Slovenije, ki se že vrsto let želi včlaniti v OECD, so po informacijah, s katerimi razpolaga Dnevnik, za Finci ponovile tudi ZDA, češ da je slovensko preganjanje korupcije v zadevi Patria neustrezno.

Slovenska stran: Neosnovane obtožbe

Slovenska delegacija, ki jo vodi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, v njej pa sta še tožilka Dragica Kotnik in državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič, je na obtožbe 18. junija ob prihodu v Pariz odgovorila z noto, v kateri so vpletenost generalne tožilke Barbare Brezigar označili za "deplasirane" in dodali, da so tudi druge obtožbe "neosnovane". A ob odgovoru Fincev ni bilo več v Parizu.

Ob vrnitvi v Slovenijo je tožilka Kotnikova o dogajanju takoj obvestila Brezigarjevo, ki pa je poslala ostro pismo premierju Borutu Pahorju, rekoč, da bo zaščitila svojo integriteto in integriteto tožilstva, navaja Dnevnik. Zaradi tega so se 24. junija sestali Pahor, minister za razvoj Mitja Gaspari, minister za pravosodje Aleš Zalar in Goran Klemenčič. Pahor je z Brezigarjevo govoril po telefonu, Zalar pa se je z njo sestal minulo nedeljo. Brezigarjeva je po telefonu govorila tudi z zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem, saj bo zunanje ministrstvo finski pravosodni ministrici poslalo protestno pismo Brezigarjeve, piše Dnevnik.

Slovenija je povabilo za članstvo v OECD dobila maja 2007, 11 let potem, ko je zanj zaprosila. V OECD je 30 držav z vsega sveta, zadnja pa se je leta 2000 pridružila Slovaška.

V četrtek se bo Brezigarjeva v Ljubljani srečala tudi z vodjo pravne službe pri OECD Nicolom Bonuccijem. Z vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da je v pismu finski pravosodni ministrici Tuije Brax odločno protestirala zoper lažne navedbe v noti in zahtevala pojasnilo. Kot so še zapisali, več informacij v tem trenutku ne morejo posredovati.

OECD o zadevi spet oktobra

Gaspari, ki je koordinator pristopa Slovenije v OECD, si medtem želi, da nejasnosti, ki se pojavljajo v zvezi z zadevo Patria, ne bi motile normalnega procesa vključevanja Slovenije v OECD. Pričakuje, da se bo zadeva čim prej razčistila. Dodal je, da morajo odgovore na vprašanja, ki se v zvezi s Patrio postavljajo, dati pristojni organi.

V prihodnjih tednih mora Slovenija pripraviti odgovore na podrobna vprašanja, ki jih je generalni sekretariat OECD prejšnji teden poslal v Ljubljano. Delovna skupina OECD pa bo o zadevi spet razpravljala oktobra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matej962
01. 07. 2009 07.38
Lažejo Finci nemogoče, da pri nas ima korupcije. Tako čisto poceni hitro in isključno samo z javnimi razpii smo zgradili bolnišmice, predore avtoceste, prodali orožje, kupili patrije mi smo primer zemlje brez korupcije pri nas ni nikoli nihče bil obdojen zaradi takšnih svinjarij. Finci pa očitno niso dobro informirani..
KLIPAN71
01. 07. 2009 05.58
Lepo sta nam skuhala Brezigarjeva in njen šef Janez. Balkanska posla pač ne pale v Evropi.
RADO62
30. 06. 2009 22.14
Naj se raje pogovorijo z režiserjem gospodom Cviklom....heh
plutto
30. 06. 2009 21.54
Braveheart 30.06.2009, 17:19 3 A bodo odgovorni za to afero šli sedet? Cviklu bi črtasta obleka zelo pristajala JA PA ČEPICA ČRTASTA TUDI !!!!
Buena Vita
30. 06. 2009 21.50
SAMO NAJ SI NE ŽELIJO DA RAZVEŽE JEZIK JANŠA,, KER BODO LETELE GLAVE,,VENDAR BODITE PREPRIČANI DA BO JANŠEVA OSTALA ŠE KAKO POKONČNA
Purgerica..
30. 06. 2009 21.44
zakaj ovdje nema 1 000 komentara??:)) Bok @nefretete !!! Zakaj bi vam bilo bolje kot nam? hm...dobro pitanje:))
nefretete
30. 06. 2009 21.25
HrvashkoMorje 30.06.2009, 21:17 0 Slovenci imam ideju kako rjesit taj problem sa Finskom. Reci te im jednostavno "Ej Finci MI smo EU!!!!" Ej, nimamo mi težav s Finci, težave imamo sami s sabo. Če sem malo zlobna, lahko rečemo vam, Ej, Hrvati, mi smo v EU, pa kaj? Saj boste vi tudi. Slej ko prej, samo da rešite še par problemčkov. Zakaj bi vam bilo bolje kot nam? lp
HrvashkoMorje
30. 06. 2009 21.17
Slovenci imam ideju kako rjesit taj problem sa Finskom. Reci te im jednostavno "Ej Finci MI smo EU!!!!" ------------------------------- Nara... poslje ovog Finci se duboko izvinjavaju Slovencima, povlace Veto i grade na svoj trosak 10km autoceste v dezeli :-)
nefretete
30. 06. 2009 21.11
Nobena žrtev ni prevelika za JJ, tudi gospa Brezigarjeva ne, če bo treba. Bodo že razvezali jezičke, nč bat.
Neurath
30. 06. 2009 20.55
Obseg znanja levičarskih novinarjev ki so zbobnali zgodbo, globina njihovih misli, inteligence, pravne logike bodo osnova za študij še številne prihodnje generacije FDV novinarčkev heh
Neurath
30. 06. 2009 20.39
Tonček Kako kakšni dokazi, če pa so levaki preko ekranov tako vehamentno trdili. Vašinašizem jih je pokopal, tudi logistični ceneter Murglje 21 jih ne reši več!
Tonček Balonček
30. 06. 2009 20.15
Pa akšni levi kljukci z dokazi? Postopek teče pri finskih preiskovalcih, ne v Murglah! Sam en razumem te neomajane vere v določene ljudi in politiko, čeprav se spremninjajo tako onbi kot njihova ideologija, le verniki ostanejo isti. Državljani moramo vedno dvomiti v poštenost politikov, kiot znanstveniki v obstoječe teze in teorije.Vs eostalo je slepota.
Purgerica..
30. 06. 2009 19.49
Vidi, vidi: Finska blokirala Sloveniju Za sve su krivi Hrvati.mi smo ih potkupili:))))))))
User71754
30. 06. 2009 19.40
Res niso bili vsi na enako visokih položajih, je pa vsem srce bilo za ISTO ideologijo, za ISTO državo in za ISTEGA maršala. Vse dokler se niso med seboj sporekli in razšli. Verjetno iz povsem osebnih zamer. Kot JJ in tajkuni ...
Neurath
30. 06. 2009 19.39
No sedaj bi pa že morali postreči z dokazi, a ne levi kljukci? Se je pokvaril kak fotokopirec? Še dobro da bo Cvikelj in Kos tistemu Wolfu odplačeval do konca svojih dni heh
Tonček Balonček
30. 06. 2009 18.46
TineB, zelo različno veš, Grims je študiral geologijo in bo zdaj zdaj na PSPON-ju oz, FDV-ju doktoritral in socializma. Takrat pa pač vsi niso bili partijski sekretarji in vodje romarskih pohodnikov v razna Jajca in niso vsi nosili štafete, le najbolj predani in zagrizeni kadri! Saj tudi v cerkvi vsi ne ministrirajo in en hodijo k šmarnicam in dughovnim vajam! ter vsakodnevni spovedi ter obhajilu, le najbolj predani in bogaboječi, v partiji je bilo pa pač podnobno, vsi smo ljudje.
Tonček Balonček
30. 06. 2009 18.43
Finska tudi ni zrela, saj so skušali podkupiti Janeza Janšo in druge visoke predstavnike slovenskih oblasti, slednji so visoko moralni poštenjaki, zato se jim ti sjkandinavsj hinavci zdaj maščujejo in si drznejo blatiti še gospo Brezigarjuevo, ki je prizadeta in užaljena. Upajmo, da se bo pridružila Janezu Janši v njegovih tožbah zaradi obrekovanja. Pri nas so s epač določeni papirji izgubili, pa kaj če je malo klepetala s Krkovičem in Njavrom, saj se socialen človek, kot gospod Penko ki s eje ob primeru Zidar nenadoma začel zanimati za nogomet. Brezgarjeva se je v vseh teh letih dela na tožilstvu tudi že naveličala stalno neke poištene Slovence vleči dobesedno iz dreka. Počasi iam tudi ona že dovolj tega. Vs eživljenej nakladati, da ni dovolj dokazov, dejstvev in indicev, ter da je treba vse ovreči ter zavreči, sčasoma postane dolgočasno. Tudi preveč papirjev se izgubi, založi ali dobi noge in se razmnoži. Pa saj nima več veliko do pezije.
User71754
30. 06. 2009 18.38
Tonček ... in pozabil si povedat, da so v istem času tudi JJ, GGjem, Lukšič, Grims, Rupel itd. pisali hvalisave eseje, diplome, mag. naloge, doktorate itd. o socializmu in komunizmu. FF & FSPN kadri press. Isti, isti, isti, isti ...
zahod.west
30. 06. 2009 18.33
Slovenija je povabilo za članstvo v OECD dobila maja 2007, 11 let potem, ko je zanj zaprosila..... tu se najde pravi odgovor.....ali mislite, da čakajo rdečo bando z odprtimi rokami?
User71754
30. 06. 2009 18.25
Leva SLO opozicija: Finci, predsednik desne vlade je prejel podkupnino od Patrie. Finci: super, pošljite dokaze Vmes volitve, desna vlada pade, leva pride na oblast. Finici: no, leva vlada, dajte nam zdaj dokaze o koruptivnem desnem predsedniku vlade Leva SLO vlada: ... Finci: no, dajte, kje so dokazi ... izpadli bomo butci Leva SLO vlada: ... Finci: kaj se pa greste??? Leva SLO vlada: pri nas sta policija in tožilstvo "nepolitična, strokovna in neodvisna", mi ne moremo na njih politično pritiskati Finci: WTF?! Finci na OECD: SLO ne sodeluje z nami v preiskavi korupcije, zato ni zrela za OECD ZDA na OECD: SLO res ne sodeluje - nam je v interesu, da se dokazi najdejo, da posel s Patrio pade, da bomo potem notri v posel vstopili s svojim oklepnikom