Slovenija

Odkrit pogovor v Helsinkih

Ljubljana, 16. 09. 2008 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Helsinkih sta se sestala direktor slovenske in finske policije. O primeru Patria se je razgovoril tudi poslovnež Walter Wolf, Milan M. Cvikl pa zaradi žalitev zahteva opravičilo.

Za izvedbo preiskave v predkazenskem postopku je bila ustanovljena skupna preiskovalna skupina. Na Finskem preiskavo vodi nacionalni kriminalistični urad, v Sloveniji pa organi kazenskega pregona.

V Helsinkih sta se sestala generalna direktorja slovenske in finske policije, Jože Romšek in Mikko Paatero. Beseda je tekla predvsem o zadevi Patria, pri čemer sta sogovornika iskala načine za krepitev sodelovanja med policijama. Izjavila sta tudi, da ne nameravata kakor koli posegati v operativno delo skupne preiskovalne komisije. Kot so sporočili s slovenske policije, je bil pogovor "odkrit in konstruktiven".

O srečanju, ki je bilo organizirano na prošnjo slovenske policije, so bili na Generalni policijski upravi danes skrivnostni. Potrdili so le, da srečanbje bo, kje in kdaj bo potekalo, pa niso želeli razkriti.

Wolf: Cvikl je mentalni lažnivec

Kanadski podjetnik slovenskega rodu Walter Wolf je v ponedeljek v pogovoru za TV Slovenija zatrdil, da bo zaradi finske oddaje zagotovo tožil. "Ne pustim se blatiti," je dejal in obenem izrazil upanje, da ga bosta direktor družbe Viator&Vektor Zdenko Pavček in poslanec SD Milan M. Cvikl tožila. Poudaril je, da ostaja pri trditvah, da je Cvikl "mentalni invalid" in lažnivec. "Takega bedaka, kot je on, še nisem videl v življenju," je dejal, Pavčka pa pozval, naj pojasni, kako je dobil 75 odstotkov Sistemske tehnike, in naj ne laže. Po Wolfovih besedah Pavčkova svetovalka "podnevi svetuje Pavčku, ponoči pa Cviklu".

Cvikl je v odzivu že zapisal, da so "Wolfove izjave žaljive" in pričakuje najmanj opravičilo. Kot je prepričan, je vsakomur jasno, da je bilo posrednikov in provizij pri poslu s Patrio preveč, in "to na račun slovenskih davkoplačevalcev". Slovenski aktualni oblasti pa se to po njegovih navedbah očitno ne zdi sporno.

Walter Wolf je užalil poslanca SD Milana M. Cvikla, ki zdaj od njega zahteva opravičilo.
Walter Wolf je užalil poslanca SD Milana M. Cvikla, ki zdaj od njega zahteva opravičilo. FOTO: POP TV

Wolf je glede nakazila Patriinega predstavnika za vzhodno Evropo Hansa Wolfganga Riedla v vrednosti 2,3 milijona dolarjev dejal, da je bil ta denar nakazan njegovemu podjetju. Šlo naj bi za pomoto, zato so denar, tako Wolf, že naslednji dan vrnil Riedlu.

Na vprašanje, kako komentira vsebino depeše avstrijskega Interpola, da je bil plačan za storitev pri dobavi tovornjakov za slovensko vlado, Wolf odgovarja, da se denar in pogodba nanašata na neko podjetje v Lichtensteinu. V tem podjetju, kjer on ni manager, ampak le sodelničar, so kriminalisti opravili preiskavo in pobrali vse papirje. "Jaz nisem izstavil nobenega računa," pravi in pojasnjuje, da s tem nima nič.

Wolf je povedal še, da se je na lastno pobudo pogovarjal s kriminalisti v Mariboru. "Vedno sem se pripravljen pogovarjati, tudi z Interpolom," je poudaril in dodal, da se ne skriva, saj je že deset dni v Sloveniji. Kot je dejal, bo državo zapustil v sredo, a se je pripravljen vrniti, če bo želel kdo govoriti z njim. Ne želi pa biti v Sloveniji v času volitev.

Riedl: Podkupovanja ni bilo!

Slikarja Jureta Cekuto poznam od leta 1995 ali 1996, je moj osebni prijatelj, ki mi pomaga in svetuje pri različnih stvareh. Nekoč je sodeloval tudi s Steyerjem, a kot vem, tega ne dela več. Hans Wolfgang Riedl

Obtožbe o podkupninah slovenskim javnim uslužbencem so "divje špekulacije, ki niso bile dokazane", pa meni svetovalec Patrie za Slovenijo Hans Wolfgang Riedl. Kot je zatrdil, ne on ne njegovo podjetje nikoli nista nakazovala denarja javnim uslužbencem, ne le v Sloveniji, nikjer. Šlo je preprosto za to, da je bilo finsko vozilo taktično in tehnično ustreznejše, pa tudi cenejše, zato je bilo po njegovem mnenju izbrano.

Povedal je, da ima s Patrio podpisano svetovalno pogodbo, na podlagi katere je Riedl dobil del skupne vsote in od te dogovorjeni del prenesel na Wolfovo podjetje. "Vse je opravilo naše računovodstvo z bančnimi nakazili, vse je bilo popolnoma transparentno," je zatrdil. Prav tako pogodbo ima sklenjeno tudi z Wolfom.

Znesek 14 milijonov evrov, ki naj bi jih po poročanju finskega novinarja Magnusa Berglunda Patria nakazala Riedlu, po besedah slednjega "še zdaleč ni pravi znesek". "V resnici gre le za delček tega," je pojasnil, a pravega zneska ni razkril.

Povedal je, da je bil v poslu Patrie pristojen tudi za posredovanje želja slovenske vojske o tem, kakšno vozilo je primerno. "S tem sem predstavnikom Patrie prihranil veliko obiskov v Sloveniji, saj sem sam zbiral potrebne informacije."

Afera Patria lahko preide na mednarodno raven, saj se lahko znajde na dnevnem redu sestanka OECD.
Afera Patria lahko preide na mednarodno raven, saj se lahko znajde na dnevnem redu sestanka OECD. FOTO: POP TV

Provizija, ki jo je za svoje delo prejel od Patrie, je po njegovih besedah popolnoma zakonita, saj so se o njej dogovorili s pravnomočno pogodbo o svetovanju. Kot je dejal, je Patria za to uporabila obdavčeni denar, nakazilo pa je bilo po njegovih besedah opravljeno uradno. "Pri tem ni nobenih nejasnosti, to je bil popolnoma običajen posel. Treba je bilo upoštevati tveganje, da bi bilo moje triletno delo lahko tudi zaman in za vloženi trud ne bi dobil plačila," je povedal.

Politiki lahko le špekulirajo

Minister za obrambo Karl Erjavec je dejal, da iz izjav Wolfa in Riedla ne izhaja, da bi "padla kakršna koli podkupnina v zvezi s poslom 8X8". "Zlasti pa ne med uslužbenci ministrstva za obrambo, tako kot je bilo nekako rečeno v oddaji Resnica o Patrii," je zatrdil Erjavec. Če je bilo pri poslu kar koli narobe, morajo zadevo razčistiti pristojni organi, saj ji politiki ne bodo prišli do dna, meni. "O tem lahko samo špekuliramo," je dodal minister.

Se Sloveniji obeta mednarodna blamaža?

Zapleti v zvezi z afero Patria pa se lahko znajdejo izpostavljeni kot težava na mednarodni ravni, piše današnji Dnevnik. Prihodnji mesec naj bi se namreč v Parizu sestala delovna skupina Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki deluje na podlagi konvencije za boj proti podkupovanju uradnih oseb. Združuje 30 najrazvitejših držav po svetu, med njimi tudi Finsko, Slovenija pa si članica še želi postati in je trenutno v fazi pristopnih pogovorov. Prihodnji mesec bi se na njihovem dnevnem redu lahko znašla tudi afera Patria, v okviru katere obstaja sum, da je pri poslu z oklepniki podkupovala slovenske uradnike. Če bi finski preiskovalni organi slovenske preiskovalce prijavili kot kršitelje konvencije OECD in bi se Slovenija morala zagovarjati, bi bila to velika mednarodna blamaža.

Predstavnik Slovenije v delovni skupini OECD je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ki z današnjim sestankom preiskovalcev ni seznanjen. Je pa za 24ur. com povedal, da na sejah OECD, kjer države poročajo o korupcijah, s katerimi se tedaj ukvarjajo državni organi, Sloveniji do sedaj še ni bilo treba poročati o Patrii, obstaja pa možnost, da se bo zdaj pojavilo kakšno vprašanje. "Če se bo kaj takega zgodilo, bomo imeli s seboj predstavnika tožilstva, ki bo imel na morebitna vprašanja pripravljene odgovore," je povedal Kos. Do tako imenovane blamaže po njegovem v tej fazi še ne more priti, ne bi pa bilo dobro, če bi se zadeva predolgo vlekla.

Prejšnji teden je finska nacionalna televizija poročala, da je njihov urad za preiskave (NBI) ostro kritiziral slovensko policijo zaradi njene vloge pri preiskovanju sumov korupcije, v katero je vpleten proizvajalec orožja Patria. Navedli so, da je sodelovanje med policijo obeh držav do pred kratkim potekalo gladko, prav tako so slovenskim kolegom predali seznam imen ljudi, ki so jih želeli izprašati v Sloveniji. Do zaslišanj ni prišlo, seznam se je pojavil v javnosti in slovenski mediji so Finsko obtožili, da z nami noče sodelovati. Od tedaj so finski kriminalisti zadržani do nadaljnjega posredovanja kakršnih koli informacij, je še poročala televizija. Zadeva naj bi sedaj prešla na mednarodno raven, še posebej, ker je slovenska policija za 15 mesecev založila depešo dunajskega Interpola o sumljivih denarnih transakcijah, povezanih z nakupom oklepnikov v Sloveniji in ni takoj začela preiskave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
17. 09. 2008 20.24
Zdaj pa tudi Erjavcu kapnilo, ker se je začel \"nagibati\" bolj levo.
vetlan
17. 09. 2008 20.21
\"Wolf: Cvikl je mentalni lažnivec\" Hahaha Ta pravi je to rekel.
exim@t-2.net
17. 09. 2008 12.43
ranunculus: ne oglasiš pa se , ko je treba braniti Slovenijo. Potem je tebi, socialist OK, da so 4 Zgaga oblatili Slovenijo in lagali o Sloveniji-deželici pod Alpami. Potem je tebi OK, da se v Evropi ne morejo načuditi, da je Slovenija navzven uspešna in dobra, doma pa vse najslabše? Tole mi še povej: kako bi se ti počutil, (recimo si na tem, da dobiš dobro službo), če bi te nekdo po krivem zatožil, da si, recimo, iz prejšnje službe moral zaradi krivdnih razlogov? Razloži mi to, kako bi to občutil ti na lastni koži! In še dodatek: M.K. vse levake res užene v kozji rog.
Ranunculus
17. 09. 2008 10.58
exim Svizci zavijajo čokolado, sloni pa letajo po zraku. to je vse res. Sem videl po televiziji. Zdaj čakam samo še potrditev v slovenskem tedniku, pa bom dokončno verjel.
exim@t-2.net
17. 09. 2008 10.38
Cvikl: in potem bodo sloni začeli letati po zraku. A si ti zagga naga! Neverjetna sprevrženost. Mar meniš, da smo Slovenci Jerce ali tvoje bivša prevarana žena, ki si ji trosil laži kot po tekočen traku in je uboga trapa vse verjela? Nismo, cvi(k)lež, nismo-ne eno ne drugo. Ti narobe hodi, kajne?
Ranunculus
17. 09. 2008 10.28
izbruh Ker je bilo potrebno nekaj dela, da so skenslali napeljani posel prejšnje vlade.
Tonček Balonček
17. 09. 2008 10.26
Že zdavnaj je jasno, da je naročnik (RS oziroma MORS) tako neumen in nesposoben kupec, da je od kupnine dovolj denarja še za par deset raznih Mladenovov, Riedlov, Wolfov, Cekut ne vem še za koga! Zakaj pa ne, to je očitno višek transparentnosti, sposobnosti in znanja naših nabavnikov, z Erjavcem na čelu! Najbolj smešen je bil podatek, da za 300 milionski posel predsednik vlade sploh ne prebere pogodbe! Če to res, je o njem škoda izgubljati vsako besedo! Naj postane referent za proslave in parade ter iskanje sovražnikov!
Ranunculus
17. 09. 2008 10.25
Hehe... sedaj, ko so finci malo omejili svojo odprtost zaradi početja naših političnihj opcij s svojima čredicama novinarjev in časopisov je potrebno poglobiti sodelovanje, da bo informiranost ostala na zadostnem nivoju. Prozorno.
politik70
17. 09. 2008 08.54
Ker še malo manjka .... Nadaljujem O tem smo vprašali obrambno ministrstvo. Odgovor: \"Predstavniki Ministrstva za obrambo, ki so v okviru projekta nakupa oklepnikov 8x8 imeli polna pooblastila, niso nikoli imeli nobenega kontakta z g. Wolfgangom Riedlom niti g. Riedl v zvezi s poslom ni kontaktiral z nikomer iz omenjene skupine. G. Riedl v zvezi z omenjenim projektom ni imel nobenih kontaktov niti s pripadniki Slovenske vojske.\" Želje Slovenske vojske glede oklepnikov so bile jasno zapisane v razpisni dokumentaciji. Katere informacije je torej pri Slovenski vojski zbiral Riedl in ali je to počel zakonito, ali pa je morda šlo za vohunstvo?
politik70
17. 09. 2008 08.52
Analiza nekaterih dosedanjih izjav Riedla in Wolfa : Copy paste... >>>>>>>>>>... \"Dejstvo je, da ne jaz ne moje podjetje nisva nikoli nakazovala denarja javnim uslužbencem, ne le v Sloveniji, ampak nikjer.\" To, da je Riedl neposredno nakazoval denar slovenskim uradnikom, sploh ni bilo rečeno. V zadevi, ki jo preiskujejo finski kriminalisti, naj bi bil Riedl zgolj eden od posrednikov domnevne podkupnine. Dejstvo je, kot sledi iz depeše Interpola Dunaj, da je Riedl februarja 2007 2,3 milijona evrov prejel od Patrie (podpisnik Heikki Hulkkonen - priprt na Finskem) in jih takoj nakazal na na novoodprti račun fizične osebe, Walterja Wolfa, namen Riedlovega nakazila pa je bil plačilo svetovalnih storitev za projekt \"dobava tovornjakov Slovenski vladi\". Riedl: \"S Patrio imam podpisano svetovalno pogodbo za Slovenijo in za ta projekt. Tudi z Walterjem Wolfom imam sklenjeno pogodbo o svetovanju, vzel si je čas in svetoval Patrii. Res je, da sem na podlagi pogodbe s Patrio dobil del skupne vsote in od te dogovorjeni del prenesel na podjetje Walterja Wolfa.\" Po besedah pravnika Patrie Ollia Happonena Riedlova pogodba s Patrio ni več v veljavi. Kar se tiče plačil Riedla Wolfu, pa je, izhajajoč iz ugotovitev avstrijskih organov, nakazal celoten znesek, ki ga je prejel od Patrie. Riedl: \"Ne vem, morda so dobili namig od nekoga tretjega.\" (na vprašanje, zakaj se je začela preiskava proti njemu) Avstrijska banka, pri kateri je januarja 2007 odprl račun Walter Wolf, je pristojne organe obvestila o sumljivih denarnih transakcijah. Interpol Dunaj je ocenil, da gre za sum pranja denarja in še nekaterih kaznivih dejanj. Riedl: \"Od g. Wolfa sem izvedel, da je prek svojega podjetja, s katerim imam sklenjeno pogodbo, nakazal del denarja drugim svojim podjetjem.\" Wolf: \"Ta denar je bil prejet pri moji firmi, tako kot je že gospod Riedl rekel, in tam je ta vsota, ki jo je Patria, pomota bila, se je vrnila, to je dokazano, gospodu Riedlu drugi dan.\" Dokumentacija kaže, da je avstrijska banka, ki je posumila na pranje denarja, od Wolfa zahtevala dodatna pojasnila, saj je dvomila o namenu nakazila na Wolfov račun kot tudi o njegovem namenu dviga z računa. Ker Wolf ni podal pojasnil, je banka denar nakazala nazaj na račun Riedlovega podjetja. Toda Wolf je po naših podatkih odprl račun pri drugi avstrijski banki, Riedl je denar nakazal tja in tam je transakcija uspela - Wolf je denar razpršil po svetu. Wolf: \"Jaz sem eno transakcijo plačal z mojega računa iz Avstrije gospodu Abidžadu, to je partner od Riedla.\" Dokumentacija kaže, da je Wolf nakazal 699.728 evrov Apichatu Sirithapornu v Bangkok, Tajska. Namen nakazila je bila \"provizija\" pri naftnih poslih in poslih z naftnimi derivati. Wolf je z računa dvignil tudi 300.000 evrov gotovine. Preostali denar je nakazal podjetjem v Liechtenstein in v Kanado. Kje je končal ves ta denar, preiskujejo finski kriminalisti. Riedl: \"Pristojen sem bil za posredovanje želja Slovenske vojske o tem, kakšno vozilo je primerno. S tem sem predstavnikom Patrie prihranil veliko obiskov v Sloveniji, saj sem sam zbiral pomembne informacije.\" O tem smo vprašali obrambno ministrstvo. Odgovor: \"Predstavniki Ministrstva za obrambo, ki so v okviru projekta nakupa oklepnikov 8x8 imeli polna pooblastila, niso nikoli imeli nobenega kontakta z g. Wolfgangom Riedlom niti g. Riedl v zvezi s poslom ni kontaktiral z nikomer iz omenjene skupine. G. Riedl v zvezi z omenjenim projektom ni imel nobenih kontaktov niti s pripadniki Slovenske vojske.\" Želje Slovenske vojske glede oklepnikov so bile jasno zapisane v razpisni dokumentaciji. Katere informacije je torej pri Slovenski vojski zbiral Riedl in a
izbruh@gmail.com
17. 09. 2008 08.51
A je komu jasno, zakaj bi moral nekdo podkupovat, če ponuja boljšo robo za 20% ceneje?
Tonček Balonček
17. 09. 2008 07.23
Odkod pa Wolfu podatki, kakšne oklepnike potrebuje SV? Je šlo za izdajo zaupnih podatkov?
Emil Kvar
17. 09. 2008 07.08
DRAGI LJUDJE NA FORUMU ZAMISLITE SE MALO. OD KDAJ PA SE KORUPTIVNA DEJANJA DIGAJAJO Z URADNIMI PAPIRJI, SAJ JIH TAKO NAJLAŽJE ODKRIJEJO. KORUPCIJA SE DOGAJA IZ ROKE V ROKO IN TO Z KOVČKI GOTOVINE. KAJ PA MISLITE KAJ SE JE DOGAJALO LETA \"91. IN ZATO MATERIALNIH DOKAZOV NE BODO NAŠLI.
SPICELJ
16. 09. 2008 23.48
janša in njegovi podrepniki boste popušili 21.9...ha,ha,ha,ha
Lahka konjenica
16. 09. 2008 23.28
SPICELJ: Cvikl se je podelal v hlače.Popušil je, popolnoma. Prav mu je, svojo zgubo si je zakual sam zguba jedna.
SPICELJ
16. 09. 2008 22.33
Wolfu ne bo treba v dom upokojencev... dobil bo polni penzion do smrti..
Joco2105
16. 09. 2008 22.26
Vse čestitke Walterju Wolfu. K sreči imamo Slovenci še nekaj takšnih, ki si upajo reči bobu bob in jih ni strah levičarske udbomafije...
Lahka konjenica
16. 09. 2008 22.15
SPICELJ: Katerega lopova? Cvikla? Njega ja, ne pa Wolfa Walterja. On bo že pdkuril Cviklu in Pavčku. Izgubiula bosta obe tožbi, svoji in Wolfovi.
SPICELJ
16. 09. 2008 22.04
Če bi imeli pravno državo bi tega lopova,ki ga išče cela evropa vrgli v marico...saj to znamo a ne?????? ne pa da se sprehaja po sloveniji in on določa kdaj bo imel randi na policiji...SRAMOTA... JE PA RES,DA IMA ZAVEZNIKE V SDS-u....
julij13
16. 09. 2008 21.43
Sicer nikoli ne bomo izvedeli vsega, ampak ta Wolf je kar lepo povedal , brez dlake na jeziku. Sedaj pa si mislite kar si hočete, ampak ene stvari, mislim da ima prav.