Slovenija

Patria ustavila dobavo delov

Ljubljana, 01. 09. 2009 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
D.L./D.Š/J.B./STA
Komentarji
194

Finska Patria je ustavila dobavo novih sestavnih delov in proizvodnjo v Gorenju, dokler se z obrambnim ministrstvom ne dogovori o spremembi pogodbe. Ministrstvo izjave o prekinitvi dobave ne komentira.

Patria
Patria FOTO: Jani Dolinšek

Na Patrii so proizvodnjo ustavili, vse dokler ne bodo končana pogajanja o novem številu oklepnikov, njihovi opremi in dokončanju 280 milijonov evrov vrednega posla.

Tiskovna predstavnica Patrie v Sloveniji pa je zanikala, da naj bi zaustavili proizvodnjo. Proizvodnja zaenkrat normalno poteka v skladu z dobavno shemo, so potrdili za 24ur.com. Po mnenju tiskovne predstavnice je ministrica Jelušičeva v zadnjem času večkrat omenila spremembe pri pogodbi, eden od elementov pa je tudi sprememba dobavnih rokov. To seveda pomeni, da bi to vplivalo na samo dinamiko proizvodnje. Stara proizvodnja poteka, medtem ko pa ne bo prišlo do nove proizvodnje, so še pojasnili. 

Na ministrstvu za obrambo so pojasnili, da zaenkrat še ne vedo, ali so že dobili uradno sporočilo Patrie o ustavitvi proizvodnje, in da je zadevo v tem trenutku težko komentirati.

Obenem so spomnili, da so doslej – kot je bilo tudi načrtovano – prevzeli 13 vozil in da so že večkrat dejali, da bo ministrstvo spet pristopilo k pogajanjem za spremembo pogodbe. Takrat bodo tudi določili novo strukturo, število, dobavne roke in poskušali znižati ceno, so še pojasnili na ministrstvu.

Razprava na odboru o nakupu oklepnikov je bila žolčna

Odbor za obrambo je danes opravil razpravo o poročilu Računskega sodišča RS o nakupu patrij. Po skoraj peturni razpravi je na koncu sprejel več sklepov, med njimi tudi sklep, v katerem vlado poziva, naj preuči pravne možnosti za enostransko prekinitev pogodbe o nakupu oklepnikov, vključno z oceno, kakšne posledice bi imela takšna prekinitev.

Prav tako so člani odbora vlado pozvali, naj pripravi izhodišča, na podlagi katerih se bo v prihodnje odločala o nadaljnjih ravnanjih glede nakupa oklepnikov. Še pred tem pa je odbor na predlog koalicijskih poslancev s sklepom ugotovil, da je bil nakup oklepnikov 8x8 negospodaren in neuspešen.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je med razpravo dejala, da z nakupom patrij ne bo mogoče realizirati vseh ciljev, ki si jih je zadala država. Prav tako ne bo mogoče v celoti izpolniti zavez, danih Natu. Do istega zaključka so prišli tudi revizorji, kar je zmotilo poslance največje opozicijske stranke (SDS).

kot je znano, je Računsko sodišče ugotovilo, da nakup ni bil izveden tako, da bi zagotovil ustrezno konkurenco med ponudniki tudi v fazi pogajanj, s čimer si je ministrstvo po mnenju revizorjev omejilo svojo pogajalsko moč.

Odstranitev oznaka zaupno

Na predlog Cvete Zalokar Oražem (Zares) so člani odbora sprejeli tudi sklep, s katerim ministrstvo za obrambo in vlado poziva, naj iz gradiv, ki se nanašajo na nakup, odstrani oznako zaupnosti, posebej s "kriterialnega modela ocenjevanja ponudb, poročila o pregledu in ocenjevanju ponudb in spremembe predmeta naročila".

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič zagotavlja, da bo ministrstvo upoštevalo vse pripombe računskega sodišča. Tako so tudi že upoštevali njegova priporočila glede izterjave pogodbenih kazni zaradi zamude pri nakupih. "Računi so izstavljeni, večina pogodbenih kazni pa je tudi že poravnana," je dejala.

Glede slednjega je sicer obrambna ministrica Ljubica Jelušič že med razpravo povedala, da bodo na ministrstvu presodili, kateri izmed dokumentov lahko postanejo javni in kateri ne, posebej glede dokumentov o ocenjevanju ponudb. Na ministrstvu namreč ne bi radi, da bi javnost "lustrirala ljudi, ki so ocenjevali ponudbe, sicer bomo v prihodnjih letih prišli v fazo, ko nihče več ne bo hotel sodelovati pri takšnih projektih".

Ali smo dobili najboljši izdelek?

Zvonko Černač (SDS) bi, kot je dejal, pričakoval, da se bo računsko sodišče namesto s skladnostjo z zastavljenimi cilji države o tem, koliko oklepnikov bo imela, ugotavljalo, ali je ministrstvo za denar, ki ga je namenilo za nakup, dobilo najboljši izdelek. "Te ugotovitve v poročilu, kljub velikim besedam, ni," je dejal in dodal, da se namesto tega celo poročilo ukvarja z "nekimi formalizmi in formalnostmi".

Glede patrij pa je Jelušičeva povedala, da je prvotni načrt predvideval, da bodo za njihov nakup leta 2008 namenili 28 milijonov evrov, leta 2009 pa 79 milijonov, skupaj torej 107 milijonov evrov. Namesto tega je ministrstvo leta 2008 za patrije porabilo 4,3 milijona evrov, leta 2009 pa 28,5 milijona evrov, skupaj 32,8 milijona evrov. Koliko sredstev bomo namenili za patrije v letu 2010 in 2011 po njenih besedah še ni znano, saj se o tem pogovarjajo. Ob tem je dodala, da za zdaj ni predvideno, da bi se obrambni proračun v prihodnjih letih "bistveno povečal".
 

Afera Patria: 340.000 evrov za slikarja

Slikar Jure Cekuta
Slikar Jure Cekuta FOTO: POP TV
Cekuta informacij glede nakazila ni komentiral. Sicer pa je doslej vsako vpletenost v afero Patria striktno zanikal.

Slikar Jure Cekuta, eden od šestih Slovencev, osumljenih v zadevi Patria, naj bi v času sklepanja posla na svoj račun dobil nakazanih 340 tisoč evrov. To piše današnje Delo, ki se je dokopalo do zapisnika zaslišanja svetovalca finskega podjetja Hansa Wolfganga Riedla. Preiskovalnemu sodniku je dejal: “6. februarja 2007 je bilo iz podjetja Riedl Handelsgeschäft (RHG) na Cekutov račun nakazanih 340.000 evrov.” 

Riedl je Patrii svetoval v času, ko je s Slovenijo sklenila 278 milijonov evrov vreden posel za dobavo 135 osemkolesnih oklepnikov. Ob realizaciji celotnega posla z oklepniki (brez oborožitvenih nadgradenj) bi moral dobiti 7,5 odstotka vrednosti posla, kar bi zneslo deset milijonov evrov in pol, še piše Delo.

Iz dokumenta, ki so ga pri časniku pridobili, je razvidno, da je konec januarja 2007 od Patrijinega generalnega zastopnika za Slovenijo in Hrvaško Reija Niittynena zahteval 30 odstotkov svojega deleža. To naj bi storil tudi zaradi liechtensteinskega podjetja International Cunstruction Business (ICB), ki je od Riedla zahtevalo provizije. Poslovnež Walter Wolf naj bi ga namreč preko ICB povezal s predsednikom nadzornega sveta Gorenja Jožetom Zagožnom in direktorjem Rotisa Ivanom Črnkovičem.

Kot je razvidno iz zapisnika, je Niitynen Riedlu odgovoril, da je “že Walter Wolf ponudil, da bi v primeru, če denarja ne bi bilo, lahko govoril s premierjem Janšo. Predvidevam, da je Niitynen izhajal iz tega, da je Wolf v Sloveniji zelo poznan in vpliven. Ampak to le predvidevam.”

Zagožen: Jaz sem žrtev

Jože Zagožen
Jože Zagožen FOTO: POP TV

Prvi nadzornik Gorenja Zagožen, ki ga je Riedl omenjal na zaslišanju, sicer priznava, da so ga obiskali predstavniki Patrie, a dodaja, da takrat ni vedel, iz katerega podjetja prihajajo. ”Črnkovič je prišel do mene in pripeljal dva; eden je govoril nemško, drugi pa angleško, da bi potrdil, da je zanesljiv,” je povedal za 24ur.com. Pozneje se je izkazalo, da sta bila gosta Riedl in Niittynen. “Ni bilo govora o kakšnem denarju. Nisem vplival na to, da so bili oni (Rotis, op. a.) izbrani, niti da je bilo Gorenje,” je poudaril.

Da predsednik nadzornikov Gorenja pred sklenitvijo posla o dogovarjanju s Patrio ni vedel nič, je po njegovih besedah potrdil tudi prvi mož velenjske družbe Franjo Bobinac, ki je, tako Zagožen, to izjavil tudi za zapisnik.

Sicer pa Zagožen pravi, da so v Patrii zabeležili, da je srečanje bilo, zapisnik o tem pa so pozneje našli finski kriminalisti. “Nekomu je prijalo, da je v predvolilnem boju to spolitiziral,” je dejal in dodal: “Jaz sem žrtev.” 

Spomnimo. Zagožen je osumljenec v aferi Patria. Kriminalisti sumijo, da naj bi prek  Wolfa prejel podkupnino zase in tudi za druge še neznane osebe. Menijo tudi, da je imel pri sklepanju poslov ključno vlogo, saj naj bi izkoristil vpliv v takrat vladajoči stranki SDS in posredoval v korist Rotisa. Cekuta pa naj bi bil pristojen za pridobivanje podpore na ministrstvu za obrambo.

Patria
Patria FOTO: Jani Dolinšek

Za zdaj je v Sloveniji v zadevi Patria osumljenih šest ljudi: 

- poslovež Rudolf Leban,
- poslovnež Walter Wolf,
- slikar Jure Cekuta,
- uslužbenec obrambnega ministrstva Marjan Senica,
- nekdanji uslužbenec obrambnega ministrstva Peter Zupan,
- predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen.

Preiskavo vodi Kaj Erik Björkqvist, ki je že napovedal dodaten krog zaslišanj. Opravili naj bi jih v kratkem, po njegovih besedah pa bodo izprašali približno deset Slovencev, "ki prihajajo z zelo različnih področij dela".

Sicer pa prav danes mineva leto dni od odmevne oddaje finske televizije YLE Resnica o Patrii. Novinar Magnus Berglund je trdil, da je bila pri poslu odločilna oseba J. Črka naj bi predstavljala takratnega slovenskega premierja Janeza Janšo, ki naj bi pri poslu z oklepniki prejel podkupnino. Obtožba do danes ni bila dokazana, Janša pa je tedaj glede navedb v oddaji poudaril, da so čista laž in konstrukt.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dol.z.izdajalci
02. 09. 2009 08.20
Mene pa zanima, kje je ves ta denar od Patrij, če sedaj še iščejo ves ta denar, ki je že bil. Preveč so postali požrešni in pregovor pravi : Veliko babic, mrtev otrok !! Zakaj se Kahli rajši ne pobriga za svoje belgijske puške, ki jih imajo samo za pokazat, ker za bojevanje imajo pa še vedno AK ???
SherlockH
02. 09. 2009 08.16
...pa takole med nama rečeno Tonček. Rad prebiram izjave Špiclja; so izvirnejše ter bolj komične od tistih, ki si jih izmisli Tof, heh.
SherlockH
02. 09. 2009 08.05
Tonček Prebiram tuje medije, tu so preveč okuženi ter FDV-jevsko usmerjeni.. Špicljus Meni bo pa bolj zanimiva izpoved W.Wolfa o Cvikljusu in Kosu, glede štajerja.....kako pa da ni tokrat Wolf omenjen, se bojijo tožb zaradi neupravičenega blebetanja!?
SDS-MAFIJA
02. 09. 2009 08.01
desničarji so se tokrat ušteli,niso računali,da bo preiskava potekala na tujem in jasno je,da je šlo za čisto umazan posel,že podatek,da vladajoča desna politika ni zahtevala od Rotisa(SDS) zamudne obresti,lepo kaže na to...sploh pa je Patrija izgubila pred nami skoraj vse posle in lahko bi slutili,da je nekaj narobe in ni čudno,da so angažirali toliko ljudi,da so pre4pričali naše desničarje,da rabijo Patrije brez koles in motorja,seveda so tudi naši zahtevali,da jim kapne nekaj v žep...
Tonček Balonček
02. 09. 2009 08.00
Sherlock, kupi no Demokracijo in Reporter!
Tonček Balonček
02. 09. 2009 07.58
Očitno je tudi vodstvo finske Patrie pod vplivom naših levakov, sicer ne bi zamenjali šefov, enako velja tudi za njihovo TV (rabijo nov zakon) in kriminaliste. Podrebne bodo ponovne kadrovske zamenjave, tako se ne da delati. Vsakomur je jasno, da Erjavec in Janša očitno s tem poslom sploh nimata nič, saj sodeč po njunih izjavah nimata pojma, kaj se je dogajalo. Že to je sramota, ja kaj sta pa počela? Sta bila na funkcijah le zaradi lepšega?
SherlockH
02. 09. 2009 07.37
Danes nisem kupil nobenega "cajtnga" pa sem prišel pogledat, če me lahko kak levak poduči o zadevi Patrija. Ta portal je že dolgo znan po tem, da vsi vse vejo; pa še prišparal bom. Sicer pa je itak tako, da nas je socializem spridil, ker znamo kritizirati samo skupinsko, pa še to obnašanje tistega, na katerega se vsi spravimo, heh.
JanezNovakJohn
02. 09. 2009 07.36
Človk ne more verjemt, koliko amaterizma , diletantstva,nesposobnosti je v naši vojski, zlasti pa v politiki. In ob tem diletantstvu se grejo podkupovanja. Skoraj brezveze je naštevati igračke ki so kupljene za denar ki bi moral pristati v šolstvu, kulturi, znanosti, sociali..... Izraelaske havbice, rolandi, Ruska topnjača, Belgijske puške, Poljska bolnišnica, falkon,pilatusi.....
rkl
02. 09. 2009 07.30
..bomo moral dat res socijalno podporo našim umetnikom..ubogi reveži....
FCL
02. 09. 2009 07.21
...drugič lahko jaz "posodim" svoj račun, na katerega nakažite evrčke :))))
vlab
02. 09. 2009 00.13
Čakte no... a smo v Sloveniji? No, torej, ni kaj za dodat.
spartanec_90
02. 09. 2009 00.09
......pa gremo naši
spartanec_90
02. 09. 2009 00.08
kaj te vojska rabi neko high tech tehnologijo eno šajtergo pripelaš pa en ror za strelanje gor zašvasaš pa strelaš......
Jožajoža
01. 09. 2009 23.45
posli se delajo med normalnimi državami.finska patrija ima probleme samo s slovenijo (s hrvatsko zgledno sodeluje) ki je tudi plačilno nesposobna oz pred bankrotom,, zato so jim ustavili dobavo delov
lesnikovsok
01. 09. 2009 23.35
kaj naj rečem še ena sramota slovenije :)
Abacus
01. 09. 2009 23.09
pvidmar 01.09.2009, 22:09 -5 Čim se izogibamo delati končnih produktov doma smo odvisni od drugih in izgubljamo znanje. Čim večja razpršenost resursov je pogoj za obstoj EU kajti če bi vsaka država znala poskrbeti zasa, kot je že bilo, EU nebi potrebovali. -------------------------------------... je že vsaka država znala poskrbeti zase? Dolgo je že tega ,na tisti čas je precej spominov na same vojne po Evropi ,več stoletij vojna....
manco-capac
01. 09. 2009 23.06
Še marsikaj zanimivega se bo pokazalo tekom preiskave, pa bomo potem videli, kako boste nekateri komentirali. Zakaj brišete komentar K_ris-a? Saj je res zanimivo, ali gre v primeru P.Z.-ja za eno in isto osebo.
Boštjan Bukova Drva
01. 09. 2009 23.05
tečni ste z to pathijo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!saj bomo mi davkoplačevalci to poravnali tak kot smo že falcona
K_ris
01. 09. 2009 23.03
Morda zanimivo: Med osumljenimi na slovenski strani je omenjen tudi nekdanji uslužbenec MORS-a Peter Zupan. V Wikipediji pod geslom Peter Zupan najdemo častnika slovenske vojske, rojenega leta 1944. Če pa v google odtipkate Peter Zupan, dobite kar nekaj povezavo na novico, da pogrešajo 64-letnega Petra Zupana. (Zanimivo, mar ne?) Novica o pogrešani osebi je stara približno teden dni. Gre za isto osebo? Če da: Je pobegnil ali je bil "odstranjen" preden kaj pove?
Dol.z.izdajalci
01. 09. 2009 22.44
220 občin !! 100 univerz ,alo karikirano povedano in 100 tujih trgovin za prehrano in 10000 kitajskih podjetnikov. Daleč smo prišli in zelo blizu smo, ker ne bo več izhoda, kot samo bankrot Slovenije. Kot sem že omenil, Pahor je zagrabil balon poln laži !!