Slovenija

Afera Igor Šimenc

Ljubljana, 06. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Roš
Komentarji
0

Zadnje obdobje pa je burno tudi v Slovenskih železnicah. Sindikat železničarjev je zaradi nevzdržnih razmer za torek napovedal dveurno opozorilno stavko. Še vedno pa se vleče afera s ponarejeno diplomo sekretarja Igorja Šimenca, saj postopki njegove razrešitve zaradi že dva meseca trajajočega bolniškega staleža še niso končani. Izvedeli smo, koliko je Šimenc stal podjetje, ki ga je ogoljufal. Številke so res velike.

Igor Šimenc
Igor Šimenc FOTO: POP TV

V dveh letih je Igor Šimenc Slovenske železnice oziroma - ker gre za podjetje v stoodstotni državni lasti, davkoplačevalce - stal kar 42 milijonov tolarjev.

V dveh letih je prejel 28 milijonov tolarjev bruto plače, osem milijonov so stali prispevki in davki zanj. Vozil je službeno vozilo, kar je stalo 1,4 milijona, po službenih poteh v tujini je porabil milijon in pol tolarjev, dober milijon so odšteli za letalske vozovnice zanj. Kar dva milijona tolarjev pa so v dveh letih znašali stroški reprezentance oziroma gostinske storitve, ki jih je na račun službe plačal po Sloveniji. Skupaj smo torej davkoplačevalci za domnevnega ponarejevalca odšteli 42 milijonov tolarjev. Kar bi lahko bile božičnice za več tisoč zaposlenih, ob tem cinično pripominjajo delavci.

Stroški Igorja Šimenca
Stroški Igorja Šimenca FOTO: POP TV
Boris Živec, generalni direktor Slovenskih železnic
Boris Živec, generalni direktor Slovenskih železnic FOTO: POP TV

Boris Živec, generalni direktor Slovenskih železnic, je ob tem povedal: "Ko pogledam samo številko, se mi zdi precej visoka, vendarle bi želel opozoriti, da je bil g. Šimenc generalni sekretar pri generalnem direktorju g. Miklavčiču, ki je tudi ocenjeval in spremljal njegovo delo. V samo upravičenost takšnega zneska pa bi se težko spuščal."

Ali bodo od Šimenca terjali povrnitev plače - prejemal je - oziroma še vedno prejema - milijon tristo tisoč tolarjev bruto, se bodo odločili potem, ko bo policija potrdila lažnost diplome. Sicer pa je Šimenc sklep o izredni odpovedi prejel in se že dvakrat opravičil, da zaradi bolezni ne more na zagovor. "Računam, da bo po tretjem povabilu postopek zaključen," še dodaja Živec.

Morda bo razlog prav kontrola Šimenčevega bolniškega staleža, ki ga je naročil Živec osebno. Da pa se na boj pripravlja tudi Šimenc govori novica, da je kot zagovornika najel že odvetniško družbo Čeferin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja