Slovenija

Afera bulmastifi: Vzrejni pregled psov po prijateljskih zvezah?

Ljubljana, 28. 04. 2010 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
P.J./B.K./E.K./M.P.
Komentarji
124

Kinološka zveza je podala predlog za disciplinski postopek zoper dva kinologa, ki sta opravila pregled Baričevičevih bulmastifov. Ugotovili so namreč, da pregled uradno nikoli ni bil naročen, niti ni poročila o pregledu.

Predsednik komisije za strokovna vprašanja pri Kinološki zvezi Slovenije (KZS)  Roman Höfferle je podal predlog za disciplinski postopek zoper kinologa Alenko Černe in Rajka Rotnerja. Kinologa sta namreč 22. junija 2006, tri mesece po tem, ko so psi napadli Stanislava Megliča, v zavetišču Gmajnica opravila izredni vzrejni pregled Baričevičevih bulmastifov in jim izdala vzrejno dovolilnico, psa pa sta ocenila z najvišjo oceno.

Kinološka zveza pa je sedaj ugotovila, da pregled uradno sploh ni bil naročen, niti v KZS niso zanj vedeli, niti ni bilo nobenega uradnega poročila o opravljenem pregledu. Pregled naj bi naročil takratni predsednik komisije za strokovna vprašanja Rajko Rotner, opravila pa sta ga Rotner in Černetova. Pri tem je sporno tudi to, da Rotner sploh ni bil član vzrejne komisije. Zato na kinološki zvezi sumijo, da je bil pregled opravljen po prijateljskih zvezah.

Bulmastifa
Bulmastifa FOTO:
Saša Baričevič se je leta 2008 pri zavzemanju, da mu psa Atlasa in Joy vrnejo, skliceval tudi na ta dokument, ki je očitno brez vednosti Kinološke zveze obstajal.

Černetova prepričana v strokovnost

Kinolog Rajko Rotner, stric Katarine Kresal se na klice, zaradi bolniškega dopusta ne oglaša. Černetova, prepričana da je delo orpavila strokovno, pa vzrejno dovoljenje za plemenjaka, ki sta ga podelila psu Atlasu argumenitra takole. ''En pes, ki je vzrejno pregledan in ima oceno a, pomeni opravil, to ni vrhunski plemenjak. to je kvečjemu pes, ki je po standardu, in ne kaže pač nobene hibe,'' pravi.

Baričevič je po njenih besedah strokovni vzrejni pregled zahteval leta 2006, tri mesece po napadu Stanislava Megliča. Zakaj potrebuje papirje se takrat ni vprašal nihče. Čez dve leti pa pravi Černačeva je postalo jasno. Z njimi je Miro Senica izpodbijal odločbo o usmrtitvi.

Kadar se izbira med dobrobitjo živali in dobrobitjo človeka, se vedno izbere dobrobit človeka. Tako bom ravnal tudi v vseh podobnih primerih. Dejan Židan o aferi Baričevič

Očitno pa za sorodstve navezo Rotner - Kresal do nedavnega niso slišali niti na Kinološki zvezi. Z disciplinskim postopkom so se namreč začeli ukvarjati šele po tem, ko je okoliščine začela preverjati protikorupcijska komisija.

Preiskava domnevno uperjena proti Bukovčevi in Pečkaju

Sonja Bukovec
Sonja Bukovec FOTO: POP TV

Policisti so opravili več informativnih pogovorov z vpletenimi, med drugim z nekdanjo državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec, direktorico Veterinarske uprave Vido Čadonič Špelič ter s pravniki z ministrstva in uprave. Kdo naj bi bil osumljenec ali osumljenci, na policiji uradno nočejo povedati, je pa generalni direktor Janko Goršek že pred dobrim mesecem povedal, da ''so podani zadostni razlogi za sum, da je v postopku vrnitve psov ena ali več oseb storila kaznivo dejanje.''

Šlo naj bi za zlorabo položaja, preiskava pa naj bi bila uperjena proti nekdanji državni sekretarki Sonji Bukovec zaradi suma vplivanja na postopek in proti njenemu kolegu vodji pravne službe Romanu Pečkaju zaradi napačne razlage odločbe Upravnega sodišča, ki naj bi ukazalo vrnitev psov, česar pa, kot pravijo na sodišču, nikoli niso storili. Več o osumljencih pa bo znano v prihodnjih dneh.

Bo v petek javnost izvedela vse?

Borut Pahor je v izjavi za javnost med sejo predsedstva SD zagotovil, da bo razčistil, kaj je bilo prav in kaj je bilo storjeno narobe v primeru Baričevič. "Do petka bo pripravljen t.i. pravni dosje tragedije Baričevič. V njem bo javnost lahko izvedela prav vse, kar je mogoče izvedeti v zvezi s pravnimi izsledki pristojnih institucij," je napovedal premier.

Kot je dejal, bo javnost lahko videla, da si izsledki pravne stroke glede domnevne nezakonitosti delovanja nekdanjega ministra Milana Pogačnika nasprotujejo. Po njegovem namreč obstajata dve razlagi. Po eni je minister Pogačnik deloval nezakonito, ker bi moral spričo ocene komisije zaradi nevarnosti psov dati psa usmrtiti takoj.

Po drugi pa po Pahorjevih besedah "ni nobenega dvoma, da obstaja prav zaradi tega pravno sredstvo tistega, ki se s tako odločitvijo ne strinja" in ima pravico takšno pravno sredstvo uporabiti. Minister Pogačnik je tako po tej razlagi ravnal prav, ko je upošteval odločitev upravnega sodišča. "Poleg tega smo imeli smolo s kolizijo dveh zakonov, enega, ki prenehal obstajati in drugi, ki je začenjal stopati v veljavo prav v času, ko se je odločalo o usodi teh psov," je pojasnil.

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A.

Pahor se sicer sam želi še enkrat sestati z vsemi, ki so se podpisali pod različna poročila. Tako želi ugotoviti, kaj je bilo storjeno prav in kaj narobe, ter kako glede podobnih zadev ravnati v prihodnje. Vodilo pa bo odločitev, da se zavaruje zlasti človeka, potem pa žival, je dejal.

Po poročanju Dnevnika je izredni vzrejni pregled in ocena zunanjosti bulmastifov zbudila tudi zanimanje komisije za preprečevanje korupcije, ki je posumila, da gre v tem primeru za korupcijo, zato je na Kinološko zvezo Slovenije naslovila nekaj vprašanj. Höfferle pa je potem na podlagi zbrane dokumentacije ocenil, da gre za utemeljen sum, da sta Rotner in Černetova v tem primeru storila disciplinske in strokovne prekrške.

Predsednik KZS Blaž Kavčič je za vložitev predloga za disciplinski postopek pooblastil člana upravnega odbora zveze Aleksandra Česnika, še poroča Dnevnik. Ta mora sedaj preučiti dokumentacijo in presoditi, ali je dovolj razlogov za uvedbo disiplinskega postopka. Če bodo ugotovili, da je, potem bodo postopek sprožili, takrat bosta imela tudi Černetova in Rotner možnost povedati svojo plat zgodbe.

Kot je znano, je bila Alenka Černe tudi članica tričlanske komisije, ki jo je imenovalo ministrstvo za kmetijstvo, da bi ocenila vedenjske lastnosti Baričevičevih psov. Komisija se je odločila, da ministrstvo pod določenimi pogoji pse lahko vrne lastniku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamica55***
30. 04. 2010 11.56
@dukasan a si morda eden od tistih, ki je imel kaj z njimi ! ssss
Tonček Balonček
30. 04. 2010 07.24
Še vedno mi ni jasno, kaj ima Kresalova s temi psi!
MERDE-AVE-MERDE
29. 04. 2010 13.57
Folk ki gnjavi s temu bulmastifi je bolj patetičn kot folk ki je mogoče kaj "imel" z njimi Kaj bi radi? Video posnetke? patetično csssss.....
dzljb
29. 04. 2010 11.42
Zdi se mi kot, da bi bila KZS nekakšno zatočišče LDS -ovih kadrov, ki bodisi nso uspeli na državnozborskih volitvah, ali na lokalnih volitvah niso bili izvoljeni za župane ali pa se zaradi položajev na katerih so, laže pomagajo njeni LDS viskosti KK iz ilegale. Celotno vodstvo KZS je anmreč zelo na strani LDS z g. Kavčičem na čelu, potem je tu g. Svetelšek. ki je že tudi kandidiral na listi LDS, je pa predsednik uprave Petrola, Aleksander Česnik je predsednik občinskega odbora LDS in tudi neuspešen kandidat za župana, ...... in ti možje naj bi neodvisno presojali ali obstajajo razlogi za uvedbo postopka. Odgovor je znan že v naprej, ki se jasno glasi NE, le če bi zaradi tega zopet padla v nemilost njihova šefica bodo mogoče žrtvovali kakšnega "kmeta", da bodo vse skupaj malo zatuškali. Temu se lahko reče z eno besedo samo svinjarija. Žal pa g. Pahor samo gleda in opazuje (KK) in ji slepo verjame, ne verjame pa tisočim volilcem, tudi tistim ne, ki so glasovali za njega.
JanZiska
29. 04. 2010 11.03
Tonček Balonček Če Kresalova reče, da se lahko parijo, potlej se bodo parili. Tudi osli z ježi, če je tako odločeno.
Tonček Balonček
29. 04. 2010 08.38
Ti psi seveda ne bi smeli dobiti vzrejnega dovoljenja, saj je šlo za izključitveno napako. V FCI standardu št. 157 za bullmastife jasno piše: "Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified." In ti psi so imeli za seboj incident z Megličem. Taki psi ne morejo dobiti vzrejnega dovoljenja in se jih ne sme pariti! Ne nbi jih smeli pariti niti na črno, kaj šele z vzrejnim dovoljenejm!
picajzel
29. 04. 2010 07.26
Imam psico z vzrejnim dovoljenjem (nisem je sicer nikoli parila) in vem kako ti vzrejni pregledi zgledajo - bila sem presenečena, da so dobile vzrejno dovoljenje tudi psice, ki so bile še vse izmučene od preteklega legla... Denar in še enkrat denar je sveta vladar... To, da so imeli psi vzrejno dovoljenje ničesar ne spremeni v aferi. Problem ni pri psih ampak pri ljudeh...
picajzel
29. 04. 2010 07.22
Tonček Balonček - vse tvoje komentarje sem z užitkom prebrala in mislim, da pravilno razmišljaš...
picajzel
29. 04. 2010 07.17
Čakam, da mi zbrišejo komentar in upam, da bom zvedela zakaj?????????????
picajzel
29. 04. 2010 07.15
Žal ne bomo nikoli zvedeli kaj se je v resnici dogajalo. Baričevič in psi so odnseli vso resnico na drugi svet. Kdo je bil žrtev?, Kdo morilec? in Kdo storilec? Krivce je treba iskati na kraju zločina in v času in ne sto let nazaj... Zakaj pa ne obsojajo zdravnikov, ki ne ugotovijo, da so nekateri ljudje potencialni morilci in sodnikov, ki predčasno ali sploh spuščajo morilce na prostost... Pri vsem je nerazumljivo le to, zakaj ogriženi ni dobil odškodnine, kot bi mu po zakonu pripadala...
Peter Kralj 1
29. 04. 2010 06.58
Ja ja. Z žlahto so vedno težave ......
hladni_tus
29. 04. 2010 06.28
"Kinolog Rajko Rotner, stric Katarine Kresal se na klice, zaradi bolniškega dopusta ne oglaša" Zaradi bolniškega dopusta se ne oglaša??? Mora pa biti hudo bolan, da ni sposoben prijeti telefonske slušalke v roko.
lolipoly
28. 04. 2010 21.08
a ne bo ze enkrat konec teh bulmastov?
ninja.subversion
28. 04. 2010 20.30
Vaš komentar je bil izbrisan. Zahvaljujemo se vam za sodelovanje.
am_staff
28. 04. 2010 20.22
O čem bi pisali, če bi jih pokončali kot to zahteva zakon.
M-teorija
28. 04. 2010 20.16
pajtlerblanka28.04.2010, 19:44 ~FUUUUUJ~ Pa dej že popravi tisto kanalizacijo?!
vetrolov
28. 04. 2010 19.50
HVALA BULMASTIFOM jara kača se še kar odvija ....
Buena Vita
28. 04. 2010 19.44
Tonček Balonček
28. 04. 2010 19.20
kurtas, nekaj si zamešal, tam so se nad lastnikom znesli psi, te misice pa običlajno ne pobijalo "lastnikov" oziroma gospodarjev, tistih "uglednih italjanskih poslovnežev", ampaj s epotopijo v hotništvu in narkomaniji, kasneje pa v plastični kirurgiji, tu in tam kakšna napiše kakšne "memoare" v maniri Vsa resnica o estradi ali kaj podobnega! Večina jih pač posname kak videospot in so starejše spet v komisijah za vzrejne preglede novih kandidatk!
Buena Vita
28. 04. 2010 19.18
kresalova je ena sama afera