Slovenija

Bukovčeva: Nisem grozila, ampak le povedala, da bo Baričevič, če ne dobi psov, tožil

Ljubljana, 09. 05. 2012 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
38

Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec je ob začetku sojenja na ljubljanskem okrajnem sodišču zavrnila obtožbo o zlorabi položaja pri vračanju bulmastifov lastniku Saši Baričeviču.

Sonja Bukovec zanika pritiske v postopku vračanja psov.
Sonja Bukovec zanika pritiske v postopku vračanja psov. FOTO: POP TV

Nekdanja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Sonja Bukovec je na ljubljanskem okrajnem sodišču prvič sedla na zatožno klop v primeru Baričevič.

Okrožna državna tožilka Petra Vugrinec je med prebiranjem obtožnega predloga pojasnila, da je Bukovčeva prestopila mejo uradnih pravic, ko je decembra 2008 kot državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo poklicala direktorico veterinarske uprave (Vurs) Vido Čadonič Špelič in jo spraševala, zakaj Vurs Baričeviču ne vrne bulmastifov.

Med pogovorom naj bi Bukovčeva Čadonič Špeličevi zagrozila, da bosta tako ona kot Vurs v primeru, da bodo psi usmrčeni, Baričevič pa bi tožil državo, plačala visoko odškodnino.

Bukovčeva pa je v svojem zagovoru pojasnila, da se je kot državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, zadolžena za finance, udeleževala tudi sej na vladi, na katerih so obravnavali odškodninske zahtevke zoper državo. Baričeviča je poznala, je razložila, in vedela je, da mu psi ogromno pomenijo, zato bi v primeru njihove usmrtitve ubral vsa pravna sredstva za ugotovitev nepravilnega delovanja državnih organov.

Zato je menila, da utegne institucija, za katero dela, v takem primeru utrpeti hudo finančno škodo. Kot je namreč pojasnila, je Vurs trikrat odločil o usmrtitvi psov, kar pa je bilo v nasprotju z odločitvijo upravnega sodišča. Ker bi po mnenju Bukovčeve torej odločitev Vursa lahko imela negativne posledice za kmetijsko ministrstvo, je Bukovčeva, kot je dejala, o tem le želela opozoriti Čadonič Špeličevo.

Klicala jo je zaradi njunega medsebojnega poznanstva in na prijateljski ravni, ne pa v funkciji uradne osebe, je poudarila obtožena. Na odločitev samo pa Bukovčeva po lastnih besedah ni mogla vplivati – če bi hotela, bi morala vplivati na inšpektorja, ne direktorico tega urada, je še razložila na sodišču.

Pozneje sta s Čadonič Špeličevo še govorili, je dejala Bukovčeva, a naj ji direktorica Vursa nikoli ne bi ničesar očitala ali pa omenjala teh domnevnih pritiskov. Tudi sam minister za kmetijstvo naj bi pozneje spraševal, ali so se v zvezi z zadevo bulmastifi dogajali kakršni koli pritiski, Čadonič Špeličeva pa da se ni oglasila. Če bi to storila, bi se ji Bukovčeva, kot je danes povedala, zagotovo opravičila. "Morda sem prekoračila mejo svoje stroke, saj sem opozarjala na pravne vidike, nisem pa zlorabila položaja," je še dodala nekdanja državna sekretarka, po koncu današnje obravnave pa je novinarjem dejala, da je morala zaradi te zgodbe "oditi iz države".

Dogajanje v primeru Baričevič ostaja zavito v tančico skrivnosti.
Dogajanje v primeru Baričevič ostaja zavito v tančico skrivnosti. FOTO: POP TV

Bukovčeva na vprašanja ni želela odgovarjati, njen zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je pojasnil, da zato, ker ta postopek zanjo pomeni velik stres. Morda bo na vprašanja odgovarjala pozneje med dokaznim postopkom.

Obravnava se bo nadaljevala prvega junija, ko naj bi na sodišču pričali nekdanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik ter Vida Čadonič Špelič, Andreja Bizjak in Polona Cankar z Vursa. Tožilstvo je kot pričo predlagalo še Tanjo Hofman, pravnico z ministrstva za kmetijstvo, ki naj bi potrdila, da je Bukovčeva v tem primeru posredovala. Njenemu zaslišanju pa nasprotuje obramba, saj o konkretnem telefonskem pogovoru ne bi vedela povedati nič konkretnega.

Spomnimo ...

Tožilstvo je obtožni predlog zoper Bukovčevo vložilo februarja lani zaradi domnevnih nepravilnosti v postopku vračanja napadalnih psov Saši Baričeviču po napadu na Tržičana Stanislava Megliča. Prav ti psi so nato Baričeviča februarja 2010 pogrizli do smrti.

Trije psi so že leta 2006 pred Baričevičevo hišo napadli in hudo poškodovali Stanislava Megliča. Zaradi napada so jih lastniku odvzeli in poslali v zavetišče, kjer bi morali biti usmrčeni, a so slednje preprečile odločitve državnih organov.

Drugega februarja 2010 pa so isti psi napadli in ubili svojega lastnika, zdravnika Saša Baričeviča. Ponovno se je razvila razprava, kako so bili lahko psi vrnjeni Baričeviču. Prav tako še vedno ni povsem jasno, kaj se je ob napadu dogajalo na Oražnovi ulici, kjer je živel Baričevič.

Bukovčeva, sicer prijateljica Baričevičeve sestre, je bila tudi med prvimi na kraju tragedije, in sicer v zavarovanem območju na notranji strani policijskega traku, ko so Baričeviča isti psi ogrizli do smrti.

Zaradi vračanja psov bo isto sodišče sodilo tudi kinologoma Alenki Černe in Rajku Rotnerju, obtožni predlog ju bremeni ponarejanja listin. Kazenski oddelek ljubljanskega okrajnega sodišča pa vodi še postopek zoper policista, obtožena nevestnega dela v službi v času preiskave tragedije na Oražnovi ulici v Ljubljani. V zvezi z afero bulmastifi na ljubljanskem okrožnem sodišču pa poteka obravnava tožbe, ki jo je proti Baričeviču oziroma njegovim dedičem vložil Meglič.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorka57
09. 05. 2012 22.11
+9
Sonjica ,pa ti si tak prijetna babnica,žleht pa glih tulk.Neb te rad mel za sosedo!
Buena Vita
10. 05. 2012 15.56
Skander001
02. 01. 2013 18.42
cyklon
09. 05. 2012 19.24
+9
Seveda ni grozila! Samo povedala ji je,koga vse, zelo dobro,osebno pozna!!
Dimnikar84
09. 05. 2012 15.45
+9
v zapor bi morala it
Jožajoža
09. 05. 2012 16.00
+9
zakaj, vsi v javnem sektorju se imajo za boga.
Buena Vita
09. 05. 2012 20.13
+0
tito-idol
09. 05. 2012 15.45
+7
Kaj pa malverzacije Rimske toplice pa to??
I G N O R A N T
09. 05. 2012 15.31
+7
Morebiti je pa to bil del kaksne terapije.Eni se zdravijo z konji pa delfini ....
resslovenka
09. 05. 2012 14.00
-42
Vsi akterji te nesrečne in grozljive zadeve so pokojni, zato ne vidim razloga, da bi odpirali stare rane. Naj pravosodje in tisti ki morajo razjasniti okoliščine dogajanja zaboga to naredijo v miru, brez publicitete. In če že... v kolikor je zadeva zanimiva za javnost, izsledke objavijo, ko bodo prišli do zaključka. Vsak je plačal svojo ceno, kruto. Ne zagovarjam nikogar, vendar pa je treba upoštevati pieteto do pokojnih.
Warlock.
09. 05. 2012 14.13
+42
Slovenka, niso vsi pokojni, še živijo in to na veliki nogah.... Če bi ti psi vedeli govorit bi imeli mnogo za povedat kdo je vse hodil na pasjo veselico k njim.
paperon
09. 05. 2012 15.08
+19
Najprej naj isplačajo pošteno odškodnino revežu ki je bil pogriže poklan nato pa naj opravijo z vsemi ostalimi na vrhu ker je vse skupaj en pasji dre
vetrolov
09. 05. 2012 17.21
+9
@Warlock ............., eden od njih se še vedno prevaža naokoli v "tisti veliki črni limuzini". pa kri na stikalu je bila "policajeva" !!???? ZA BRUHAT !
usi-glih
09. 05. 2012 11.24
+7
....ja pa vido čladonič špelič tudi
zogmolj
09. 05. 2012 09.20
+72
Kaj bo pa s Senico? a ni logično, da je dohtar vedu mal preveč o njegovih nečednih poslih ki so mu ušli iz ust med narkozo, in je moral narest sceno kjer bogega doktorja (že zdavnaj razrezanega) lastni psi pojejo... vse zgleda kot teorija zarote. pa še dejstvo, da sta "par" senica in kresal ubistvu svingerja, ker je ona lezbijka on pa gej. mislim da je v tej zgodbi veliko več kot samo umor v dolini šentBaričevski. da ne omenjam kako sta se znašla pred davčnimi "ugodnostmi" kao partnerja tko kot to delajo istospolno poročeni heteroseksualni pari po svetu, ki se poročijo ne zaradi ljubezni ampak zaradi davčnih ugodnosti... ampak na koncu so itak krivi drugi ljudje...(pesek v oči spet in spet in spet..?)
Priap
09. 05. 2012 13.44
-1
Warlock.
09. 05. 2012 15.46
+8
FCL
09. 05. 2012 09.04
+40
Proklete barabe, vsi bi že zdavnaj morali sedeti!!!!!!!!!!!!! Tko se pa še naprej delajo norca iz nas...
tepee
09. 05. 2012 09.15
+42
narod pa bo še naprej plačeval stroške sojenj,katera so neučinkovita,skratka za kozlat.
otomici
09. 05. 2012 14.14
+14
Nepoštenjaki v Sloveniji že imajo sodstvo, kdaj bomo v Sloveniji sodni sistem dobili poštenjaki??? Sodstvo, ki ga imamo sedaj prav nič ne prispeva k pravni državi, prej nasprotno. Edino, kjer je sodstvo res učinkovito, je na porabi proračunskih sredstev in je edini ceh na svetu, ki je sodno preko ustavnega sodišča sam sebi določil višino plače. Zastaranje primera satex pa je vrhunec nesposobnosti, za to pa je potrebno biti kaj več kot samo nesposobnež, ali pa morda sposobnež, saj ne poznam ozadij??? V časopisju sem že pred leti prebral, da sta v sumljivih okoliščinah bili dve prometni nesreči s smrtnim primerom na istem ovinku in obe žrtvi bi naj bili ključni za pošteno rešitev primera Satex. Verjetno ni nihče izmed nas navadnih takšen optimist, da bi pričakoval, da bi slovensko sodstvo skušalo raziskati naključnost nesreč v povezavi z omenjenim primerom. Skratka tista vlada, ki želi res narediti red v državi, se mora najprej temeljito lotit sodnega sistema in najmanj eno leto imeti samo pravosodne ministre, DA SODSTVO POSTAVIJO POPOLNOMA NA NOVO Z NOVIMI LJUDMI, saj nam to sodstvo dela le stroške.
otomici
09. 05. 2012 08.59
+61
Žalostno toda resnično, v tem primeru so bili psi pametnejši od našega sodstva, saj so sami naredili konec, ki ga pristojni niso zmogli. Kdaj bo na zatožni klopi sodstvo?????
vetrolov
09. 05. 2012 09.52
+30
zalar je uspešno uporabljal metlo, da so stvari romale pod preprogo !
Uporabnik113189
09. 05. 2012 08.35
+8
Vse kaže, da je nova struktura in organizacija tožilstva že na delu. Prva prioriteta so bulmastifi. Pustimo tiste nevažne stvari v milijardah EUR ob strani, koga pa sploh zanima lanski sneg, ki je itak že davno skopnel in ga ne bo več nazaj. Ampak to skrajno sprevrženost pa je nujno razčistiti do zadnje dlake. da o korupciji na veterini ne govorimo. Na bankah je vse v redu.
SilverBullet
09. 05. 2012 09.15
+10
Končni izkupiček je še vedno večji, če razčistijo bulmastife in banke ostanejo, kot pa če ostanejo bulmastifi in banke... tako kot je ostajalo pod prejšnjo garnituro.
zogmolj
09. 05. 2012 09.21
+5
Seveda je na bankah vse v redu ko pa rabimo ugodne kredite?!?
SilverBullet
09. 05. 2012 11.02
+4
V vsakem primeru se bank in podobnega ne bo dotaknil nihče... je pa kvečjem dobro, če pospravijo kako preostalo stvar.
hanoveranec
09. 05. 2012 13.18
+2
Zakaj se morajo še zmeraj ukvarjat s Patrijo?..... lol
hanoveranec
09. 05. 2012 13.19
saintjozef
09. 05. 2012 13.39
+4
hanoveranec Prav imaš. Bi morale patrije vse te povozit in postrelit, ki so jih zlorabili.
jafalical
09. 05. 2012 08.27
+36
Spet bodo razpravljaj, kdo, kaj, zakaj, sam da je dvorana zasedena...ko pa točno vsi vse vejo.Pse ne bi smel dobiti nazaj (psi so klical na pomoč že zdavnaj), ve se, da je nekdo izkoristil veze in poznanstva, tud pritiski so bili prisotni, ti meni to, jaz tebi to, če ne...in da so psi nevarni za okolje...a da ne bo pomete, nevarni zaradi lastnika,vzgoje, življenja v katerem so živeli,ne zarad pasme, kot pasme!
grdavs
09. 05. 2012 08.34
+41
Nevarni so LASTNIKI, nikdar psi, pa naj govorimo o katerikoli pasmi!
Brabus
09. 05. 2012 08.20
+33
Pa ja ne mislite, da bodo prijatelji obsodili prijateljico.
vetrolov
09. 05. 2012 08.14
+19
@gizdalinka ni res. eden teh "pokojnikov" se naokoli še vedno prevaža v veliki črni limuzini !
gizadlinka
09. 05. 2012 08.31
+19
nekaj časa bodo zadevo vlekli in trošili proračun, nato pa bo zadeva ustavljena zaradi pomanjkanja dokazov ali zaradi zastaranja. Tako kot je to ponavadi.
gizadlinka
09. 05. 2012 08.04
+5
vsi, ki so bili direktno vpleteni so že pokojni. Uradniki pa itak delajo, kot jim rečejo veliki vodje.
Tonček Balonček
09. 05. 2012 08.12
+4
S kakšnimi neumnostmi se pri nas ukvarjajo sodišča!
hanoveranec
09. 05. 2012 13.17
+2
BigLebowski
09. 05. 2012 07.43
+27
Premalo jih je bilo na tej pasji veselici!