Slovenija

Afera Baričevič: Je tožilka prekoračila pooblastila?

Ljubljana, 26. 08. 2011 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi nevestnega dela v službi, to naj bi bilo povezano s primerom Baričevič, so tožilci vložili obdolžilni predlog zoper dva policista. Policija o tem ne ve ničesar, primer pa preučuje tudi protikorupcijska komisija.

Specializirani oddelek Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je na Okrajno sodišče v Ljubljani vložil obtožni predlog zoper kriminalista Dušana Mikolčeviča in še enega policista. Očitajo jima kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, so potrdili v specializiranem oddelku.

Po napadu bulmastifov
Po napadu bulmastifov FOTO: POP TV

Iz okrajnega sodišča so za 24ur.com potrdili, da je bil 28. junija vložen obtožni predlog zoper Dušana Mikolčeviča zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. ''Obtožni predlog je še v fazi preizkusa in osumljencu še ni bil vročen, zato sodišče podrobnejših informacij o kaznivem dejanju, ki se osumljencu očita, ne more podati. Glede na to, da še ni znano, ali bo glavna obravnava v predmetni zadevi razpisana, je vprašanje o tem, kdaj bo prvi narok, preuranjeno,'' so zapisali. Podobno je potrdila tudi državna tožilka Dragica Kotnik.

Policija o obtožnem predlogu ne ve ničesar

Policija pa je sporočila, da z obdolžilnim predlogom ni seznanjena. Prav tako sama ni ugotovila, da bi bile v preiskavi storjene strokovne napake. Tudi specializirani oddelek pri vrhovnem državnem tožilstvu jih o preiskavi zoper omenjenega kriminalista ni obvestil. V primeru, da bi se to zgodilo, bi jim pojasnila korektno posredovali, za zdaj pa temeljev za obtožni predlog ne poznajo. "Glede na naše ugotovitve o korektnosti te preiskave kriminalistu že nudimo vso potrebno pravno zaščito v postopku zoper njega z upanjem, da se bodo v morebitnem sodnem postopku razjasnili sumi, ki jih tožilstvo očita kriminalistu in ocenila korektnost in strokovnost dela specializiranega oddelka v tem primeru," so še zapisali na policiji.

Je tožilka prekoračila pooblastila?

V oddaji 24UR pa so poročali, da naj bi neuradno prav Kotnikova v preiskavi prekoračila svoja pooblastila in zato so informacijo preverili tudi na protikorupcijski komisiji. Na vprašanje, ali so to tožilko že obravnavali zaradi suma kaznivega dejanja, pa so odgovorili le, da komisija ta primer preučuje.

Dokazi naj bi bili slabo zavarovani

Mikolčevič je vodil ogled in začetek preiskave ob smrti zdravnika Saše Baričeviča, ki so ga v začetku februarja lani do smrti raztrgali njegovi psi. Po informacijah omenjenega portala Mikolčeviču državno tožilstvo očita predvsem nezavarovanje nekaterih ključnih dokazov, na katere je bil opozorjen, januarja letos pa so jih med ponovnim ogledom Baričevičeve vile na Oražnovi 2 odkrili preiskovalci specializiranega oddelka pri vrhovnem državnem tožilstvu.

Sicer pa naj bi državno tožilstvo junija zavrglo kazensko ovadbo zoper policista, ki je posnel razvpito sporno fotografijo mrtvega Baričeviča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
28. 08. 2011 07.57
In robba To je izrek, ki ga je uporabil Galileo Galilei (1564-1642), pred smrtjo, pomeni pa "in vendar se vrti" . S tem je mislil na Zemljo !!
aljosa00
27. 08. 2011 22.05
če je opravil strokovno al ne se nebom spuščal. Vsi vemo da v sloveniji veliko primerov na sodišču ne dobi sodnega epiloga dostikrat zaradi napak policistov(tudi oni delajo napake),ampak koliko pa jih je bilo že ovadenih zaradi teh napak?
nefretete
27. 08. 2011 20.20
robba 27.08.2011, 19:27 Sem dragocena starina.
botjabotja
27. 08. 2011 14.31
Vodja kriminalistov naj ne bi preiskoval tam, kjer bi naj bilo potrebno in še opozorjen je bil na dokazno gradivo. Kdo je zdaj zatajil oziroma namerno spregledal?
nefretete
27. 08. 2011 09.49
ledeni2018
27. 08. 2011 09.20
To se mi zdi ze smesno..ne morjo glav ta velikih posekat, se bodo pa spravili na nekoga, ki ga lahko...ah ja...
DarthVader0
27. 08. 2011 08.25
Nimajo dokazov? Psi so imeli raztrgnine na anusu, blizu je bil dildo z kondomom na kondomu so našli pasji dnk... Vidli so kako nekdo beži s kraja na žalost so vse kamere zatajile.
Aleks Šernek
27. 08. 2011 08.00
+1
Spregledal dokaze? Težko verjamem. In nove so našli tožilci in preiskovalni sodniki (ali karkoli že so). Še težje verjamem. Kajti tile slednji so čisti birokrati, nevešči in brez izkušenj pri samih ogledih KD, ki jih skorajda ne delajo. Če pa so že, stojijo več ali manj ob strani kraja KD, sama opravila pa izvajajo policisti ali kriminalisti, tile vrli tođilci in sodniki pa si samo zaradi lepega kaj zapišejo ali ogledniku kaj brezveznega naročijo, samo zaradi vtisa, ne zaradi znanja in izkušenj.
jastreb13
27. 08. 2011 01.39
Zaradi tožilkine nesposobnosti in nevestnega dela v službi bomo stroške postopka spet plačevali davkoplačevalci.....kdaj bodo ti tožilci za svoje neumnosti odgovarjali? Sprožijo postopek potem pa ne znajo zadeve dokazat.....stroški odvetnikov, prič, raznih izvedencov pa z vsako obravnavo rastejo, ki jih potem, ko zadeva pade v vodo plačamo davkoplačevalci.....hallo...tuki bo treba naredit čistko...
nefretete
26. 08. 2011 22.24
neki.stajerc 26.08.2011, 22:18 1 nefretete odvisno kolko si ti stara vsak reče mlajšemu od sebe mladič ;) je pa res ja hvala bogu da sem še mlad, samo znanja rabim še več. Bravo, še imamo prihodnost!!!
neki.stajerc
26. 08. 2011 22.18
jaz osebno bi volil iveka če bi lahko vendar ne morem ker je že dolgo mrtev govorim seveda o Krambergerju slovenskem JFK-ju toti je imel dobre namene dokaz: bil je ubit :( vprašanje je tukaj zakaj le bi ga nekdo ubil če pa še dandanes nekateri ljudje trdijo da je bil lolek in ni imel pojma o ekonomiji in kako se državo vodi vendar so ga ljudje stereotipno sodili zgolj po videzu in po Lenarškem narečju kaj pa je konc koncev Kučan znal al pa kaj zna Pahor (FDVjevec smer politologija in madeken podobno kumrovški šoli) ?? na kumrovški šoli so se učili bolj kot ekonomijo to kako se naredi poslušen narod in kako se nasilno zatre nasprotnike komunizem smo imeli 45 let bili so dobri časi ja vendar ne pozabit da smo nekje morali dobiti denar Tito ni mogel srati denarja ampak mu ga je nekdo na Zahodnem oz vzhodnem bloku moral dat oz. še bolj natančno Svetovni Bankirji saj če pogledate v obdobju hladne vojne se je po celi Zahodni evropi dobro živelo t.i. ZLATA DOBA je bila kera država takrat ni bila sposobna narodu napraviti blagostanje je pač popolnoma zanič država (kake afriške države mogoče) in države s hudim komunizmom(pa še v totih se je lepo živelo) nisem še slišal človeka iz Zahodne Evrope ki bi reko da je v obdobju 1945 - 1991 slabo živel. današnji komunisti ali pa če hočeš kapitalisti se lahko na trepalnice postavijo in ne morejo narediti enakih razmer kot so bile v obdobju hladne vojne
neki.stajerc
26. 08. 2011 22.18
nefretete odvisno kolko si ti stara vsak reče mlajšemu od sebe mladič ;) je pa res ja hvala bogu da sem še mlad, samo znanja rabim še več.
nefretete
26. 08. 2011 21.58
neki.stajerc 26.08.2011, 21:48 Senice ne poznam, upira se mi že misel na tovrstno trpinčenje živali, z naivnostjo pa nisem mislila nič slabega. Nasprotno. Vsak človek si ustvarja sodbe in mnenja na podlagi svojih izkušenj, prebranega in povedanega, jasno pa tudi od vzgoje je že marsikaj odvisno, kako se bomo obnašali. V tvojih domnevah vidim le potrjevanje dejstev, o katerih si lahko bral ali se kako drugače poučil preko medijev. Če sem rekla naiven, sem mislila nepokvarjen. Saj se ne motim, da si še mladič?
mirko53
26. 08. 2011 21.56
Ob tejle temi mi gre vedno na kozlanje!Pa ne toliko zaradi samega dogodka, temvec zaradi nizkega nivoja stevilnih Slovencev, ki se ob tem dobesedno naslajajo in se zadovoljujejo ob lastnih perverznih blodnjah!Ogabno!
Marcel Korošec
26. 08. 2011 21.50
zdej je pa to tko ! Zalar je pravosodni in policijski minister in zdej tožilka pljuva proti Zalrčku ! ne ne tko pa ne gre !
nefretete
26. 08. 2011 21.41
neki.stajerc 26.08.2011, 21:32 Se mi je zdelo, da ne boš razumel. Kdo pravi, da ima Ivan janez kužke rad? Rad pa ima oblast in denar. Do obojega prideš na različne načine, tudi s spodkopavanjem ugleda svojim političnim nasprotnikom preko tretje osebe. S tem pa ne mislim, da istega ne marajo tudi njegovi nasprotniki. Denar je bil vedno sveta vladar, oblast diši marsikomu, za kužke pa vemo, kako se je končalo. Dragi moj Štajerc, si te kar zamišljam, mislim pa da si še mlad in naiven. Kar je prednost zate. Raje uživaj življenje!
prehlad
26. 08. 2011 21.25
V TEJ ZADEVI POTREBUJEMO SAMO PET MINUT ČASA IN STVAR NA JASNEM BO ČISTA KO SOLZA.
prehlad
26. 08. 2011 21.20
DEJTE JO NEJTE KAR SE TIČE TE NOROSTI SO PSI POTEGNILI TAZADNJO. OSTALI SE PA POŽVIŽGAJO .TOŽILKA PREKORAČILA POOBLASTILA . AJA NEBOM KOMENTIRAL PASJE ODPRTINE SO POVEDALE VSE .OGABNO.
Fenomenalno
26. 08. 2011 21.17
Žalostno je to ,da se nekateri sploh ne zavedate v kako pokvarjeni državi živite...pa to Omrežja so tako pokvarjena,za denar so pripravljeni narediti VSE,in ta OMREŽJA imajo denarja na tone (Našega skupnega denarja)...pa to
zek
26. 08. 2011 21.11
Drugi policist je komandir policiske postaje vič,ki je že naslednji dan ko so se pojavile slike pokojnika hotel pregledovati osebne telefone policistov in policistk ki so bile tisti dan na kraju smrti BARIČEVIČA -- NAMESTO DA BI SE UKVARJAL STEM KAJ SE JE DOGJALO PRI BARIČEVIČU MU JE BILA GLAVNA SKRB NAJTI ČLOVEKA KI JE POSREDOVAL SLIKO (kolikor mi je znano je celo suzpendiral neko policistko ker se mu je uprla in ni hotela dati svojega mobilca na pregled