Slovenija

Afera Baričevič: tožilka trdila, da kri pripada tretji osebi, bila pa naj bi policistova

Ljubljana, 24. 04. 2012 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kri iz hiše pokojnega Baričeviča naj bi pripadala enemu od ranjenih policistov, ki je bil med prvimi na Oražnovi in ne neznani osebi, kot je ves čas trdila tožilka Dragica Kotnik. Policisti so jo že ovadili zaradi izdaje tajnih dokumentov v omenjeni aferi.

Čigavi so bili sledovi krvi?
Čigavi so bili sledovi krvi? FOTO: POP TV
Specializirani oddelek vrhovnega državnega tožilstva na čelu z Dragico Kotnik je na lastno pest raziskoval, kaj se je usodne februarske noči dogajalo na domu Saše Baričeviča na Oražnovi v Ljubljani. Povod za to naj bi bil, da policija ni zaščitila sledi, ki naj bi dokazovale, da je bila na kraju dogodka še tretja oseba. Takrat se je tudi začela vojna med policijo in tožilstvom. Specializirani oddelek je nato januarja lani v hiši pokojnega Baričeviča sam vzel vzorce krvi, ki naj bi kazali na tretjo osebo. Kotnikova je proti dvema policistoma celo podala obtožni predlog zaradi domnevno nevestnega dela v službi.

A zgodba se je zdaj obrnila. Po neuradnih informacijah naj bi se za omenjene sledove krvi, ki so jo tožilci sami poslali v analizo, sedaj izkazalo, da pripada enemu od ranjenih policistov, ki je bil med prvimi na Oražnovi, in ne neznani osebi, kot je ves čas trdila Kotnikova. Že takrat so bili na policiji prepričani, da je Kotnikova prekoračila vsa svoja pooblastila. Očitali so ji, da je policista, ki se morata zdaj braniti na sodišču zaradi domnevno nevestnega dela, ovadila le, da je lahko upravičila svoje lastno raziskovanje.

Ali je v aferi Baričevič Kotnikova zlorabila svoj položaj in prekoračila pooblastila, tako policija kot protikorupcijska komisija še preiskujeta. So jo pa policisti že ovadili, in sicer zaradi izdaje tajnih dokumentov v omenjeni aferi. Tožilske zaupne dokumente, ki naj bi dokazovali, da je v črnem avtomobilu s kraja tragedije nekdo pobegnil, naj bi namreč izročila enemu od novinarjev.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer naj bi na mizi že dlje časa imel predlog za razrešitev Kotnikove, a podlage za to naj ne bi bilo. Tožilca namreč avtomatično suspendirajo v trenutku, ko obtožnica zoper njega postane pravnomočna, kar pa se v njenem primeru seveda še ni zgodilo. Če pa bi bila pravnomočno obsojena zaradi zlorabe svoje funkcije, pa jo vlada mora razrešiti na predlog pravosodnega ministrstva. Na vrhovnem državnem tožilstvu so povedali le, da nad njenim delom poteka nadzor, ki pa še ni končan.

Pridružite se uradni strani oddaje 24UR na Facebooku s klikom na 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sam Mislim
28. 04. 2012 12.51
-1
Pri aferi Baričevič in gonji proti tožilki Dragici Kotnik gre absolutno za ščitenje nedotakljivega Senice. Dejanja tožilke so svetlobnih let oddaljene od korupcije. Edina in to velika korupcija, ki bi jo morala pravna država razčistiti, je skupno delovanje generalnega g. Zvonka Fišerja, bivšega ministra g.Zalarja, ge. Katarince, šefa policije g. Gorška, šefa PK g. Klemenčiča in drugih zaposlenih na PK, ki vsi, na žalost, delujejo v interesu enega človeka. Mediji pa razkrivajo resnico, ja..... , po POP TV Fišer ščiti Kotnikovo, nikjer pa NIČ NE PIŠE. (Delo, POP, Dnevnik, Večer ...) - da je FIŠER izgubil tožbo zaradi mobinga nad Kotnikovo (ji ščiti hrbet ja), - se noben v nobenem mediju ne vpraša zakaj Goršek ves živčen jeclja in daje izjave po TV o zadevi o kateri ne bi smel nič vedeti (o delu neodvisne tožilke), na lastno pest potvarja podatke in razglablja o DNK najdenem na mestu packastega zločina nad ubogimi živalcami, - nikjer ne piše o uvadbi proti Goršku, ki se najbrž skriva nekje v Harijevem predalu, - kaj je s koruptivnostjo glede položaja g. klemenčiča in delovanjem (izključevnjem) njegove žene odvetnice. No pa raziščite novinarji!
Andrej Kotnik 1
27. 04. 2012 19.27
Afero Baričevič so potegnili iz naftalina in stvari predstavili kot da je tu napovedan konec sveta. Same manipulacije POP-a po naročilu in vplačilu "vplivnih" slovenclnov v sodelovanju s PROTIKORUPCIJSKO KOMISIJO. Sramotno in smešno, po dveh letih "domnevno" ugotovijo, da je kri policistova (prave laboratorijske izvide so najbrž že uničili). Ubogi, v hudi borbi, ranjen policist na Baričevičevih okopih. In zdaj bi naj bila kriva in koruptivna tožilka, ki želi stvar raziskati..., kaj pa naj potem tožilci sploh delajo? Strašna je ta naša PK komisija s Klemenčičem na čelu, ki se ukvarja s policajem, ki je posredoval pri nakupu 20 EUR cenejše vinjete in plačal kazen za to. Ni mu povšeči, je pa ubogljiv in poslušen ta g. Klemenčič, to mu je potrebno priznati .... in kakšen timing, soskladje 20EUr-vinjetne in Baričevičeve afere je ujel, neverjetna sposobnost! Novinarjem je pa itak vseeno kaj blebetajo, glavno da dobijo plačano, koga sploh zanima resnica? Ubogljivi sodniki in tožilci, to je tapravo in da ne bi kdo mislil s svojo glavo!
kawboy
25. 04. 2012 15.18
+2
Ukvarjajo se z vzroki, oškodovanec pa še vedno ni dobil odškodnine (tisto osebo, kateri so ga psi napadli in poškodovali)..
kawboy
25. 04. 2012 15.14
+2
Vse so zrežirali, kako se je lahko kar na enkrat pojavila tretja oseba in to še policist. Kaj je imel menstruacijo med pregledom?
MICLA
25. 04. 2012 15.09
+1
vsi policisti ki so bili prisotni naj dajo kri in na podlagi dnk se bo točno videli čigava je kri jaz pa mislim da ni bila policistova, vsi vemo čigava je.in zakaj ta oseba ni hotela dati kri za analizo.
Nimivseeno
25. 04. 2012 12.36
+3
Kresalova je na vprašanja o njunem potovanju v tujino trmasto molčala, češ da gre za njene zasebne zadeve, toda hkrati je veselo pripovedovala o nekem njenem potovanju po Namibiji. Po zanesljivih informacijah sta se Kresalova in Senica odpeljala v Švico, v mondeno turistično središče St. Moritz. (St. Moritz je znan po svojih odličnih bolniščnicah plastične kirurgije) Bivala naj bi v prestižnem hotelu Kempinski, kjer sobe in suite stanejo od 430 do 7500 evrov na noč. Ker smo pot in bivanje policista-varnostnika Katarine Kresal plačali davkoplačevalci (gre za potni nalog št. PNI71451-10-00644, ki ga je namestnica informacijske pooblaščenke odkrila na MNZ)
arianna85
25. 04. 2012 10.25
+2
kdo je bil tam, kdo ne...sej ni niti več pomembno! itak so se vsi med sabo ščitil! AMPAK glede na vse kar se dogaja...tale tožilka NI ČISTA. Dala je dokumente novinarju, na lastno pest raziskovala čeprav ne bi smela, odstopila od pregona od policaja, ki je ponarejal vinjete (un se je zdej zmazal brez kazni)... ko je bil njen in od policaja odvetnik Matoz. Če je pr tej babi vse pošlihtan sem jst papež!!!
otomici
25. 04. 2012 11.26
+3
pri tej zadevi pa ni skoraj nič čistega, vse je v kalnem, ampak ne po zaslugi imenjene tožilke, saj je že od vsega začetka kalno. Zakaj sta pobegnila ministrica in njen partner, kljub temu, da je umr njun kolega?????
Nimivseeno
25. 04. 2012 12.17
+4
Katarina Kresal po smrti Saša Baričeviča na dopust v St. Moritz, kar nas je stalo 8 tisoč evrov (Vir: Google)
otomici
25. 04. 2012 09.14
+8
Žalostno, kako amatersko policijo profesionalno plačujemo. Ne znam si predstavljati, da policaj pusti krvne sledi na kraju ogleda, v kolikor bi te iste ljudi postavil v proizvodnjop ja vse vključno s sabo pobijejo. Skratka takšne policije ne potrebujemo, naj kar štrajkajo, saj še to komaj obvladajo in tudi tu puščajo sledi na državnem proračunu. Na primeru Baričevič pa je še veliko nejasnosti, vendar dvomim, da je slovenski sistem sposoben pošteno razjasniti primer. Prepričan sem, da v to dvomijo mnogi, morda tudi kateri izmed stavkajočih a jim je očitno prioritete stavka.
andreje
25. 04. 2012 10.21
+0
Če te prav razumem, ranjeni policaj ne bi smel krvaveti?
otomici
25. 04. 2012 11.14
+5
Pri ogledu se poškodovati, pa pri tem delat neumnosti z puščanjem sledi pa moraš biti kaj več kot samo neroden.
andreje
25. 04. 2012 11.40
-3
Če človek rešuje umirajočega ranjenca iz čekanov psov in nazadnje postreli pse, se pač zgodi, da te kakšen pes okolje. A naj gre potem najprej z detergentom pomivat kri, ki jo je pošprical?
otomici
25. 04. 2012 11.56
+3
Pogovarjamo se o sledi na stikalu v prvem nadstropju, sploh pa ni šlo za fizični kontakt med psi ampak so jih postrelili in ne zadavili.
gigi39
25. 04. 2012 08.11
+13
pri vsem tem pa una "tretja" oseba tisti ki je malo spremljal vse to...mislim da je vsem jasno katera je največja verjetnost čigava naj bi blila...pa naj sedaj ščiti nekdo kogarkoli...... sramota za kozlat....
milicevic
25. 04. 2012 08.10
+6
kogaaaaaa briga več ta baričevič in povezano sranje!!!! rajš se mal razpište o tem da ljudje spet niso dobil socialnih pomoči in podobno ta mesec in prejšnji!! kr tole je že zlajnan do konca.
gigi39
25. 04. 2012 08.13
+10
ko bi vsi živeli od socialnih pomoči in čakali kje bomo državo olupili bi se nam sesulo vse ...prav je da država naredi tudi tu red ....
milicevic
25. 04. 2012 08.17
+5
takih brezveznih komentarjevaja tak pa bolš čakat da država tebe olupi do kosti tut po tem ko ti vzame delo ki si ga opravljal 15 let in zdej nemoreš dobit več dela kr si tehnološki višek. MISLIŠ DA JE FAJN ČAKAT NA SOCIALNO Z DVEMA OSNOVNOŠOLCEMA V HIŠI??? prosim brez takih brezveznih komentarjev
bora_bora
25. 04. 2012 07.49
+18
Kako naj človek zaupa v policijo, tožilstvo, sodstvo, državo ob takšnih šlamparijah, privilegijih, barabijah, i.t.d. In potem od navadnih poštenih, delovnih državljanov pričakujejo narodno zavest, lojalnos.....Želijo, da mahamo z zastavami, medtem ko nam kradejo iz žepov.
I G N O R A N T
25. 04. 2012 08.02
+11
gigi39
25. 04. 2012 08.08
+6
goodsamaritan
25. 04. 2012 09.03
+1
indal
25. 04. 2012 09.25
+4
Že seničke čivkajo po vejah kdo je bil....
maijster
25. 04. 2012 07.25
+15
..ena,velika šatala,sramonta na višku,če to nebi bil baričevič-ka,če bi bil to negdo izmet nas,bi zadevo že čes 3 dni pozabili,človek ki pa je bil rastrgan,pa se mora tožiti vsa leta,da dobi pošteno odškodnino,za kozlat
TRUMPP
25. 04. 2012 07.13
+0
V čem je tu štos? Koga ja tu treba zaščitit?
tantadruj1
25. 04. 2012 07.19
+7
mijavci
25. 04. 2012 06.27
+12
Od kdaj je pa senica policist???
niveskovac1
25. 04. 2012 06.14
+6
če je od policaja, lahko to tudi dokažejo z dnk
Nimivseeno
25. 04. 2012 12.24
+2
Ali misliš, da leta trajajo testi DNK? Ta čas je bil nujno potreben, da se testi "zamenjajo".
Aljosa Skrabelj
25. 04. 2012 02.34
+20
Tole vse skupaj zgleda bolj kot scenarij za nov film Gola pištola, kot pa dejansko dogajanje na nivoju "resne" države.
JEZNI_JAGER
25. 04. 2012 05.47
+11
Sama sreča, da si dal besedo resne v narekovaje! Slovenija že dolgo ni več resna država. Še malo, pa bodo posneli drugi del filma Borat - dogajalo se bo pri nas...
itevs
25. 04. 2012 00.02
+23
Temu policistu ni treba štrajkat, ker je preskrbljen za vse življenje.
Nimivseeno
25. 04. 2012 00.06
+19
Dokler se ne bojo odločili, da je njegovo bivanje na Zemlji preveč riskantno in je čas za njegov odhod s tega sveta. Revolucija žre svoje otroke.
peterPot
24. 04. 2012 23.46
-8
zaprejo naj jo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
24. 04. 2012 23.45
-4
KAJ NI ŠLA ZA ODVETNICO,IN TO ZGOLJ SLUČAJNO K SENICI,KOT PRAUJO
SOVDT
24. 04. 2012 23.38
+17
ne daj se Dragica, tole so ti skuhali policajčki, tud taki ki so začasno pri tebi......pazi na hrbet.....
Vik Klas
25. 04. 2012 00.27
-5