Slovenija

Afera Baričevič: Bodo 'oživili' obtožnice?

Ljubljana, 21. 12. 2010 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odločitev o zavrženju kazenskih ovadb v zadevi Baričevič bodo vnovič preverili, je sporočila prva tožilka Barbara Brezigar. Gre torej za odprto zadevo, o kateri državni tožilci še niso dokončno odločili.

"Glede na nove podatke o zadevi, o kateri je bilo že odločeno s sklepom o zavrženju ovadbe in ki so drugačni od podatkov, s katerimi je ob svoji odločitvi razpolagala državna tožilka, bo odločitev ponovno preverjena," je na spletni strani vrhovnega državnega tožilstva zapisala generalna državna tožilka Barbara Brezigar.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Aljoša Kravanja

"Glede nekaterih delov zadeve pa Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in Specializirani oddelek na Vrhovnem državnem tožilstvu RS še nista sprejela odločitve. Gre torej za odprto zadevo, o kateri državni tožilci še niso dokončno odločili," je pojasnila. Pričakuje, "da bodo državni tožilci nemudoma in temeljito proučili vse nove okoliščine in ponovno pretehtali že sprejeto odločitev".

Predstavniki državnega tožilstva se tako ne bodo udeležili seje odbora državnega zbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, na kateri bodo spregovorili tudi o zavrženih kazenskih ovadbah v aferi bulmastifi. Razpravo so zahtevali poslanci SLS, saj po njihovem mnenju obstaja realna nevarnost, da bo zavrženje kazenskih ovadb "še zadnje dejanje pometanja pod preprogo spornih zadev v aferi bulmastifi".

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so 14. decembra potrdili, da so zavrgli kazenske ovadbe zoper Milana Pogačnika, Sonjo Bukovec, Vido Čadonič Špelič, Romana Pečkaja in Tanjo Hofman v zadevi Baričevič. Kot so zapisali, so ovadbe zavrgli, ker "ni podan utemeljen sum, da so osumljenci storili naznanjena kazniva dejanja".

Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Tamara Gregorčič je pojasnila, da je tožilstvo omenjene ovadbe s sklepom zavrglo 2. novembra. Kot je še potrdila v sporočilu, objavljenem na spletni strani tožilstva, je pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani državni tožilec zahteval preiskavo zoper kinologa Alenko Černe in Rajka Rotnerja, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, ter zoper Mira Senico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA