Slovenija

Aditivi pod lupo

Ljubljana, 24. 05. 2011 20.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Brigita Potočnik
Komentarji
14

Vsi aditivi oz. dodatki hrani, ki jih poznamo pod kratico E, niso škodljivi. Nekateri so ponekod prepovedani, pri nas pa dovoljeni, črke na embalaži pa so običajno tako majhne, da jih je nemogoče prebrati brez lupe.

Vsi aditivi oz. dodatki hrani, ki jih poznamo pod kratico E, niso škodljivi. Nekateri so ponekod prepovedani, pri nas pa dovoljeni, črke na embalaži pa so običajno tako majhne, da jih je nemogoče prebrati brez lupe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tiga325
25. 05. 2011 13.17
Aspartam je itak "kralj" E-jev. Se ga najde skoraj povsod in ni tako nedolžen, kot nekateri mislijo. Sam komaj najdem še žvečilne brez tega E951...ponavadi jih dobim čez mejo v Ita... Foster Clark si poglejte...od petih Ejev, ki jih ima so trije prepovedani v večini evropskih držav...
cyklon
25. 05. 2011 09.57
Tako kemično "obdelani" smo od znotraj in od zunaj,da je sploh čudno,da nismo že mutanti !??
dukenukem
25. 05. 2011 09.47
zakaj pa ne daste novice da si je nlb izplačal visoke regrese na 1 stran in omogočite komentarje ,a nesmete širit preveč ane takih novic maste prepovedano
Komentiranje prepovedano
25. 05. 2011 09.38
Spremljajte, kaj se že leta v Evropi dogaja s stevijo in dobili boste precej jasno sliko, kako enostavno je zastrupljati ljudi zaradi profita s svojim aspartamom, če imaš dovolj denarja, da kupiš laboratorijske raziskave in z lobiji onemogočaš razvoj in uvedbo ZDRAVIH naravnih sladil. Slovenci seveda zvesto hlapčevsko tacamo za evropsko ritjo... Bruselj bo že vedel, kaj je dobro za nas.
Komentiranje prepovedano
25. 05. 2011 09.31
Kraljestvo za žvečilni gumi brez aspartama...
Tonček Balonček
25. 05. 2011 09.09
V časim kom. diktature je bila hrana mnoigo kvalitenejša, kupec pa precej bolj zaščiten, v pravilnikih so bile določene velikosti črk, danes še poreklo ni navedeno, še manj proizvajalec ("proizvedeno v EU za....). Razni "generiki", recimo "sir" iz olja in "salame" iz sirotke v prahu so bili prepovedani, brozge, ki jih danes prodajajo kot neke osvežilne pijače, so bile prepovedane!! Imamo pa kavo in banane ter pralne praške! Šuškavci se pa tudi zdaj težko dobijo!
tedo974P8medo
25. 05. 2011 04.24
Danes je vsa hrana tako obdelana, da ni v njej skoraj nič koristnega za telo. Oblast se pa podkupuje, da se ne prepove nekih dodatkov (=slovenska beseda za aditiv).
povemvsem
24. 05. 2011 23.01
Men04; vemo kako Monsanto dela!Podkupujejo celo vlade večine držav,da delajo v njihovem interesu.Z biotehniškimi fakultetami je pa tako:če hočejo finančna sredstva.... se ve kaj morajo storiti.
povemvsem
24. 05. 2011 22.51
Glavne sestavine aspartama so: aspartinska kislina (40%), fenilalanin (50%) in metanol (10%). Še posebej problematičen je metanol, ki je smrtno nevaren strup. Pri segrevanju aspartama nad 30 stopinj Celzija se tvori prosti metanol, ki lahko povzroči zastrupitev. In še priporočilo – ko boste naslednjič kupili kakšen proizvod, na katerem piše z velikimi črkami (BREZ SLADKORJA!), si poglejte droben tekst na etiketi. Če bo na njej pisalo, da vsebuje aspartam (E951), potem se igrate s svojim zdravjem in zdravjem vaših otrok. Zato dvakrat premislite, kaj boste storili, ko vas bo vaš malček naslednjič prosil za žvečilni gumi brez sladkorja … Monsantov patent za aspartam bo kmalu potekel, kar pomeni, da bo omenjeno umetno sladilo še bolj na široko zastopano v živilih. Sicer pa je Monsanto že patentiral nov izdelek – Neotame, ki je desetkrat močnejši od aspartama in precej bolj škodljiv.
Domen Selan 1
24. 05. 2011 22.24
-1
me kr glavo boli, kera panika spet, NI PANIKE LJUDJE, kontaktirajte Biotehniško fakulteto, če imate kakšna vprašanja imamo dober kader strokovnjakov. Vsi E - adetivi, ki so označeni >>> to pomeni, da je izdelek preverjen in odobren od inštituta. Lep dan še naprej Aspartam ni nevaren adetiv, če ga uživamo v zmernih količinah. Primer: Popijte 2,5 dl Cole Zero na dan in ne 2 L pa bo vse v redu. Lp BF
Reconnection
24. 07. 2014 14.23
Lepo so te zjebali :) Praviš, da ni panike ljudje in v naslednjem stavku... rekli so nam(tisti, ki živijo od tega), da ni nevaren v zmernih količinah. Aspartam je v vsem noter. Če bi bil samo v Coli Zero, bi verjetno še bilo. Če pa vsak dan še poješ 5 zvečilnih, pa aspirin +c, spiješ malo dietne cole, malo sadnih pijač (na koncu prideš na 2l, pač ne samo s colo) pa.... pa se kar nabere ne?! Btw 6000+ izdelkov vsebuje apartam. Iz rtslo.si:) Kot tedanji direktor Searla, izdelovalca aspartama, je konec osemdesetih let in v začetku devetdesetih let v enem najspornejših primerov v zgodovini ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) dosegel, da je FDA kljub številnim sumom, da aspartam povzroča raka in druge bolezni, odobrila njegovo uporabo za prehrano ljudi. Primer je spet zanimiv, odkar je nedavna raziskava ponovno povezala aspartam z obolevnostjo za rakom. Italijani so že priznali, da povzroča raka, kaj šele glavobole, slabosti, spremembo razpoloženja, diarejo itd.. Ti iz fakultete mi pa raje povej, koliko se ukvarjate z POZITIVNIMI učinki NARAVNIH stvari: konoplje, vitamina B17 (dostopne vsakemu doma) in kolikor z stvarmi, ki kao v manjših dozah niso škodljive in znaš samo ti v laboratoriju naredit? Lep dan tudi tebi in upam na odgovor zadnejga vprašanja....
povemvsem
24. 05. 2011 22.06
O aspartamu pa niti besedice? Od številnih kemikalij, dodatkom-aditivom v industrijski prehrani se mora omeniti aspartam ali umetno sladilo, ki se danes dodaja v skoraj vse dietetske proizvode, dasiravno z dieto nimajo zveze. Četudi odobren od ameriškega Zavoda "za Zaščito Zdravja" (US FDA), kot "varen" dodatek za hrano, je aspartam ena od najnevarnejših substance, kateri so bili ljudje kdaj izpostavljeni.Namreč, že avgusta 1974 je bila podana tožba s strani Dr. John W. Olney-a, znanstvenika na področju nevrologije in James Turner-ja, odvetnika ameriškega Zavoda za Zaščito Potrošnikov, kar je skupaj z rezultati preiskave raziskovalnih procedur proizvajalca, privedlo do tega, da FDA v dec. 1974, proizvajalcu G.D. Searl odvzame dovoljenje za uporabo aspartama.Kasneje, leta 1985, je družba Monsanto kupila družbo G.D. Searl in ta gigant je dosegel ponovno dovoljenje za uporabo daleč najnevarnejša substanca na tržišču, ki se nahaja v hrani in napitkih in t.i. „sugar-free” (žvečilnih gumijih, bombonih, sladoledih, Diet Colah, Diet Pepsi in druge ’diet’ pijače, pudingi, jogurti itd.…) in odgovoren za 75% prijav, zaradi škodljivih učinkov dodatkov prehrani, ki so podane ameriškem Zavodu za Zaščito Zdravja. Mnoge od teh reakcij so zelo resne, vključujoč izgubo zavesti in smrt.
rok712
24. 05. 2011 22.01
aspartam ! najnevarnejši
vn900
24. 05. 2011 21.45
rak ki je vse pogostejši a le zakaj ???????