Slovenija

FOTO: Zamrznitev Acte, prva zmaga

Ljubljana/Bruselj, 17. 02. 2012 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
S.S.Š./M.R.
Komentarji
547

Na javni predstavitvi mnenj o sporazumu Acta v državnem zboru se je večina sodelujočih opredelila proti sporazumu. Žerjav je napovedal, da bo vlada zamrznila postopke ratifikacije sporazuma, v Ljubljani pa se je na protestnem shodu proti Acti zbralo 200 ljudi.

Evropska komisija in 22 članic EU so Acto podpisale konec januarja v Tokiu. Komisija pričakuje, da bo to storilo tudi pet preostalih članic Unije. S podpisom se je sicer le sprožil proces ratifikacije, ki je za uveljavitev sporazuma potrebna v vseh članicah Unije. Prav tako je za uveljavitev Acte potrebno soglasje Evropskega parlamenta.

Vlada bo v čim krajšem možnem času zamrznila ratifikacijo mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta), je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav. Da se vlada nagiba k zamrznitvi ratifikacije Acte, je v četrtek povedal že minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. To sicer ni bila uradna točka četrtkove seje vlade, ministri so se o tem pogovarjali neuradno in dosegli soglasje, da se postopek ratifikacije tega sporazuma zamrzne, je pojasnil Žerjav.

Protest proti Acti - 15
Protest proti Acti - 15 FOTO: Miro Majcen

"Da to zamrznemo in da se temu reče ad acta. Očitno je, da ta sporazum ni sporazum, ampak je predvsem velik nesporazum," je dejal minister. Po njegovem mnenju je sporazum napisan tako, da ravnovesje med zaščito patentnega segmenta na eni strani in človekovih pravic na drugi strani ni pravo.

"Očitno tega ne ugotavljamo samo v Sloveniji, ampak to ugotavljajo tudi v mnogih drugih evropskih državah, ki se odločajo za podobne korake," je dejal Žerjav. Meni, da je bojazen ljudi in skupine Anonymous v tem trenutku popolnoma nepotrebna. Do postopkov prejšnje vlade v zvezi s sprejemanjem odločitev glede Acte se Žerjav ni želel opredeljevati.

Acta je v članicah Unije, tudi v Sloveniji, sprožila niz protestov in kritik, med drugim na račun nepreglednega procesa oblikovanja sporazuma. Pred uveljavitvijo morajo sporazum ratificirati nacionalni parlamenti članic, končno odločitev pa bo nato predvidoma junija izrekel Evropski parlament, ki pa je vse prej kot enotnega mnenja.

Protest proti Acti pred predstavništvom Evropske komisije
Protest proti Acti pred predstavništvom Evropske komisije FOTO: POP TV

Jakič: Državljani si zaslužijo boljši sporazum

V državnem zboru pa je potekala javna izmenjava mnenj o Acti. Predsednik parlamentarnega odbora za zadeve EU Roman Jakič, ki je javno predstavitev sklical v želji po razjasnitvi številnih odprtih vprašanj še pred ratifikacijo, je medtem že uvodoma poudaril, da si državljani zaslužijo boljši sporazum. Po njegovih besedah bi bilo treba od Acte odstopiti in ne samo zamrzniti njene ratifikacije.

Vrsto kritik zoper Acto je podala tudi slovenska informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Po njenih besedah prejšnja slovenska vlada v fazi sprejemanja Acte tako rekoč nič ni komunicirala z javnostjo oziroma civilno družbo, katere se Acta še kako tiče. Meni tudi, da je Acta zagotovo poskus pravne regulacije interneta, kar pa danes deluje kot misija nemogoče. Vprašanje regulacije interneta bo sicer v prihodnosti po njenih besedah pomembno vprašanje, vendar pa Acta ni pravi dokument za to. Acto tako razume predvsem kot ogromen pritisk zlasti ameriške industrije.

Direktor slovenskega urada za intelektualno lastnino Jurij Žurej je pojasnil, da je Acta sicer korak v pravo smer na področju intelektualne lastnine, a da ima deficit demokratičnosti in transparentnosti. Zato predlaga zamrznitev, obsežno javno razpravo in šele nato sprejem dokončne odločitve. Nasprotovanje sporazumu v obstoječi obliki so iz več razlogov izrazili tudi Maja Bogataj Jančič z inštituta za intelektualno lastnino, spletni strateg Vuk Ćosić, sourednik portala E-demokracija.si Domen Savič in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jozsef Györkös. Proti Acti so se med drugim opredelili tudi Gorazd Božič iz javnega zavoda Arnes, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin, Gašper Koren iz slovenskega spletnega podjetja Zemanta in več drugih predstavnikov civilne družbe.

Protest proti Acti - 14
Protest proti Acti - 14 FOTO: Miro Majcen

V prid Acti je v uvodnem delu razprave spregovoril le vodja enote za javno naročanje in intelektualno lastnino na generalnem direktoratu Evropske komisije za trgovino Anders Jessen. Poudaril je velik pomen Acte za evropsko gospodarstvo na področju zaščite intelektualne lastnine, hkrati pa v odgovor kritikom dejal, da je sporazum uravnotežen, saj da spoštuje tudi temeljne pravice državljanov. Ob tem je še izpostavil, da po morebitni uveljavitvi Acte ne bo zakonito ali nezakonito nič več, kot je zakonito ali nezakonito že na podlagi današnje evropske zakonodaje. Pač pa naj bi Acta le okrepila infrastrukturo za zaščito intelektualne lastnine. Sicer pa v Evropski komisiji široko razpravo pričakujejo tudi v Evropskem parlamentu.

Sodelujoči slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so izpostavili potrebo po tehtni in široki razpravi, omenjali so tudi, da se razmišlja o tem, da bi se zaradi tako zelo nasprotujočih si pogledov za mnenje o Acti zaprosilo Sodišče EU. Jelko Kacin je dejal, da je eden od problemov Acte ta, da se poskuša ukvarjati z zelo različnimi področji. Tanja Fajon pa meni, da je pred dokončno odločitvijo treba počakati na pravne odgovore na številna vprašanja. Mojca Kleva je dejala, da trenutno osebno dvomi v ustreznost sporazuma, Romana Jordan Cizelj pa v zvezi z Acto med drugim pogreša bolj konkretno razpravo.

Oglasilo se je tudi več poslancev državnega zbora. Branko Grims (SDS) problem Acte vidi v tem, da želi probleme v virtualnem svetu reševati z mehanizmi, ki veljajo v realnem svetu. Poslanca Jožef Horvat (NSi) in Roman Žveglič (SLS) sta poudarila nujnost širše javne razprave pred dokončno odločitvijo in potrebo po zagotovitvi ustreznega ravnovesja med zaščito intelektualne lastnine na eni ter zaščito temeljnih pravic državljanov na drugi strani. Glede ravnovesja podobno meni Matevž Frangež (SD), ki se je obenem opravičil za pomanjkanje pozornosti pri odločanju o tem vprašanju v preteklosti.

Protest proti Acti pred predstavništvom Evropske komisije
Protest proti Acti pred predstavništvom Evropske komisije FOTO: POP TV

Protest v Ljubljani: Zamrznitev je prva zmaga

V središču Ljubljane na Kongresnem trgu pa poteka protestni shod proti Acti. Ob samem začetku se ga je udeležilo okoli 200 protestnikov, današnjo napoved o zamrznitvi ratifikacije sporazuma pa so pozdravili kot "prvo zmago". So pa kritični do javne predstavitve mnenj v parlamentu, saj menijo, da ni bila javna, temveč je bila po njihovih besedah omejena na politično elito in strokovno javnost.

Najbolj so sicer zaskrbljeni glede omejevanja svobode interneta in povečanega nadzora nad posameznikovo uporabo interneta, ki naj bi jo sporazum prinašal. Menijo, da je intelektualna lastnina zaščitena dovolj, glasbena in filmska industrija pa bi novo zakonodajo zgolj "izkoristila za nadaljnje bogatenje".

Evropska komisija pritiska na članice

Mednarodni sporazum za boj proti ponarejanju v Evropi ne spreminja ničesar in Evropejcem ne prinaša nobenih novih pravil in kazni za uporabo interneta, poudarja Evropska komisija v Bruslju. V komisiji pričakujejo, da bodo Acto ratificirale vse članice EU, kot so vse soglasno podprle njen podpis. Ratifikacija s strani članic je po mnenju Evropske komisije dolžnost sedemindvajseterice.

Acto je EU izpogajala z ZDA, Japonsko, Kanado, Singapurjem, Avstralijo, Južno Korejo, Marokom, Mehiko, Švico in Novo Zelandijo. V komisiji obžalujejo, da Kitajske ni zraven, a poudarjajo, da je sporazum odprt in da se mu lahko tretje države pridružijo tudi pozneje. Če bi od njega odstopila EU, ključna pogajalka, bi po mnenju Evropske komisije imelo to za sporazum resne posledice.

Vseh 27 članic EU naj bi pri komisiji 16. decembra odločitev o podpisu Acte sprejelo soglasno. Poleg tega so bile vse članice Unije v proces nastajanja Acte vpete vse od prvega dne, zatrjujejo v Bruslju.

Kot poudarjajo, gre pri Acti za prenos evropskih standardov na področju zaščite intelektualne lastnine v tretje države, s katerimi se je EU pogajala o sporazumu, s tem pa naj bi ustrezno zaščitili evropsko avtomobilsko, modno in glasbeno industrijo v globalnem svetu, dodajajo.

Da je sporazum nedorečen, kaže tudi dejstvo, da se vse več članic nagiba k zamrznitvi ratifikacije sporazuma. Poleg Češke, Slovaške in Poljske so pred podpisom zadržke izrazili Nemci. To, da nekatere države želijo več časa v procesu odločanja o tem sporazumu, v komisiji spoštujejo, saj je "v interesu vseh, da je na koncu sprejeta informirana odločitev".

Sporazum v slepi ulici?

Nestrinjanje in nasprotovanje sporazumu je pred dnevi izrazil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Kot pravi, je zaščita avtorske pravice na internetu nujna, a brez posegov v zasebno svobodo uporabnikov, Acti pa je očital dejstvo, da sporazum v sedanji obliki ni dovolj uravnotežen.

Glas proti Acti so napovedali tudi socialisti v Evropskem parlamentu. "Podpiramo borbo proti ponarejanju, ker ima slab vpliv na industrijo in na nas potrošnike. Naše največje kritike pa so vezane na izvajanje pravil o zaščiti avtorskih pravic na spletu ter definicijo in spremljanje spletnih aktivnosti. Besedilo ni dovolj jasno pri teh vprašanjih, mi pa zahtevamo jasno razjasnitev vloge ponudnika pri izvajanju sporazuma,“ je povedal Hannes Swoboda, predsednik poslanske skupine Evropskih socialistov v Evropskem parlamentu.

Je sporazum Acta zašel dokončno v slepo ulico?
Je sporazum Acta zašel dokončno v slepo ulico? FOTO: Reuters

Evropski parlamentarci poudarjajo, da je bil proces nastajanja Acte nepregleden, kritični pa so tudi do tega, da sami niso bili dovolj vpeti v dogajanje. V komisiji poudarjajo, da je Evropski parlament leta 2010 o Acti s pristojnim komisarjem razpravljal na treh plenarnih zasedanjih. Pod težo očitkov je nedavno odstopil poročevalec parlamenta za Acto Kader Arif.

Predsednik Piratske stranke Velike Britanije Loz Kaye je mnenja, da je sporazum tako zašel v slepo ulico. "Kar je zelo zanimivo, je dejstvo, da je sporazum sedaj deležen kritik z vseh strani. Postaja jasno, da so evropski državljani zaradi sporazuma zelo zaskrbljeni. Težko boste sedaj našli kogar koli, ki bi se postavil v bran sporazumu,“ je za BBC dodal Kaye.

Sodišče Evropske unije razsodilo v korist spletnim svoboščinam

Kako sporno in delikatno je poseganje v spletne svoboščine, kot ga predvideva Acta, potrjuje tudi razsodba Sodišča Evropske unije (CURIA). V tožbi belgijskega združenja za varstvo avtorskih pravic SABAM proti Netlogu je razsodilo, da sta kontrola in filtriranje spletnih vsebin na Netlogu v nasprotju z evropsko zakonodajo ter svobodo izražanja in zasebnosti. SABAM je leta 2009 vložil zahtevo, da Netlog uvede spletno storitev, ki bi nadzirala dva milijona belgijskih uporabnikov in onemogočila morebitne kršitve avtorskih pravic in zakonodaje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (547)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vurer
18. 02. 2012 13.54
-17
ZA ACTO! ZA ACTO! ZA ACTO! ZA ACTO!
Brane Luka
18. 02. 2012 13.52
+10
VSEM KI SMO VČERAJ BILI NA SHODU ; PROTESTU , RESPECT , vsi ki s e tukaj oglašajo in pametujejo tipično egoistično slovensko sej meni ni potrebno biti tam bodo že drugi namesto mene , takšna družba si ne zasluži drugega kot da jo kapital , elite zasužnji oz privije do konca ! Žalosti me neumnost da so vas na vladi z preprosto politično finto speljali na led zamrznili zadevo in s tem zamrznili tudi vaš iI Q ! Sami ste očitno že vodeni produkt elit iz ozadja svoboda pa vam je nepomebna , tu lahko najdete tisoč in en vzrok zakaj niste prišli , vendar vsak zase ve da so fake !!! Torej sam sem naredil 100 km pa spoznal ljudi ki se bomo borili naprej za vas reve brez HRBTENICE !!!
Brane Luka
18. 02. 2012 13.51
+7
VSEM KI SMO VČERAJ BILI NA SHODU ; PROTESTU , RESPECT , vsi ki s e tukaj oglašajo in pametujejo tipično egoistično slovensko sej meni ni potrebno biti tam bodo že drugi namesto mene , takšna družba si ne zasluži drugega kot da jo kapital , elite zasužnji oz privije do konca ! Žalosti me neumnost da so vas na vladi z preprosto politično finto speljali na led zamrznili zadevo in s tem zamrznili tudi vaš iI Q ! Sami ste očitno že vodeni produkt elit iz ozadja svoboda pa vam je nepomebna , tu lahko najdete tisoč in en vzrok zakaj niste prišli , vendar vsak zase ve da so fake !!! Torej sam sem naredil 100 km pa spoznal ljudi ki se bomo borili naprej za vas reve brez HRBTENICE !!!
Brane Luka
18. 02. 2012 13.43
+7
VSEM KI SMO VČERAJ BILI NA SHODU ; PROTESTU , RESPECT , vsi ki s e tukaj oglašajo in pametujejo tipično egoistično slovensko sej meni ni potrebno biti tam bodo že drugi namesto mene , takšna družba si ne zasluži drugega kot da jo kapital , elite zasužnji oz privije do konca ! Žalosti me neumnost da so vas na vladi z preprosto politično finto speljali na led zamrznili zadevo in s tem zamrznili tudi vaš iI Q ! Sami ste očitno že vodeni produkt elit iz ozadja svoboda pa vam je nepomebna , tu lahko najdete tisoč in en vzrok zakaj niste prišli , vendar vsak zase ve da so fake !!! Torej sam sem naredil 100 km pa spoznal ljudi ki se bomo borili naprej za vas reve brez HRBTENICE !!!
moat
18. 02. 2012 09.17
+4
Sem že malce v letih in precej daleč od Ljubljne, neposredno ob meji z Avstrijsko Koroško tako, da me na protestu pač ni bilo. Pa mi zdaj niti malo ni žal. Moram pa povedati, da ste me vsaj Ljubljančani in tisti nabližnji okoličani hudo, hudo razočarali. Samo okoli 200 vas je bilo; lahko vas je sram! Aja, bil je petek in je študentarija šla domov! Sramota! Na protestu bi se moralo zbrati več tisoč ljudi, največ pa študentov, ki jim je mar demokracija in človekove pravice. To je bila priložnost pa ste jo zapravili. Študentje so bili vedno tisti, ki so se udeležavali množičnih protestov in bili znanilci pomladi. Kaj pa zdaj? Aja, prepustili ste pomlad kurentom.
Shisui
18. 02. 2012 10.36
+1
Dve uri pred protestom je bila objavljena novice o zamrznitvi sporazuma. Sam poznam kar nekaj ljudi, ki niso sli protestirat ker enostavno ni bilo potrebe.
Frishn Uporabnik
18. 02. 2012 16.40
+1
Kar je zamrznjeno se lahko odmrzne. zato ni ravno pametno nehat in nasedat tej zamrznitvi. Žerjav trdi da zdaj ni potrebe po "stavki". Kako da ne? Ali ste politiki samo zaradi tega zamrznili Acto da nebi bilo več protestov?
cirenij
18. 02. 2012 07.58
+4
A se ti admin špilaš z našimi komentarji?
cirenij
18. 02. 2012 08.00
+1
Je tako kot v sistemu našega socialnega in davkarije? Tri utripajoče črtice pa nič.
cirenij
18. 02. 2012 07.53
+3
Samo Bog lahko pomaga. Ta svetovna zadrta banda, ki vidi le svoj interes in predvsem pri nas v Sloveniji nam ne more. Vse je tako zapleteno in zakomplicirano za vodeče. Navadni raji je jasno kaj potrebujemo. Ne zamrznitev temveč odpis ACTE, Vrnitev pokradenega in tatove v zapor. To je to.
zalijanc
18. 02. 2012 07.52
+5
Še v železnih časih so mladinci bili bolj aktivni, očitno so novodobni genialci raje doma na toplem.
tomii83
18. 02. 2012 07.51
+3
Nam za časa Jugoslavije niso težil zarad snemanja muske z radia na kasete in filmov s televizije na VHS kasete pa se tud zdaj nimajo kaj oglašat če kak film in komad snamemo z neta...Smrt fašismu,svoboda narodu.
Vurer
18. 02. 2012 08.08
-11
Vurer
18. 02. 2012 06.43
-11
START ACTA !!!
tedo974P8medo
18. 02. 2012 04.54
+3
Saj je prav, da smo zamrznili Acto, ampak upajmo, da nem EU ne bo odmrznila nekaterih dolgov.
Vurer
18. 02. 2012 06.42
-9
MERDE-AVE-MERDE
18. 02. 2012 01.47
+1
s kakšnimi 4 razrednimi jutub videji se oglašajo janšisti na twitu pa to ne moreš verjet ! Frangeš Mike Stone Moge - to je nekaj drugega, malo bolj res malo bolj argumentirano
MERDE-AVE-MERDE
18. 02. 2012 01.26
+5
Vuer-a ignorirat, druge ni, pa izraelca tudi.
Vurer
18. 02. 2012 02.46
-7
MERDE-AVE-MERDE
18. 02. 2012 01.23
+0
Gledam Twite desno, a zna SDS kaj druga razen zadev ki so stare 20 let?
TheWitch
18. 02. 2012 00.05
+1
Opus dei v svoje žepe baše denar drugih, za svoje verne ovčke pa jim je malo mar. Narod zbudi se iz farške otopelosti!
MERDE-AVE-MERDE
18. 02. 2012 01.30
+1
MINI YSC
17. 02. 2012 23.43
+11
ŽIVELA JUGOSLAVIJA! ŽIVEL MARŠAL TITO!
TheWitch
18. 02. 2012 00.02
+7
cirenij
18. 02. 2012 07.57
-1
In vedno več jih je, ki v to verjamejo. Sedi na desnici Gospodovi. Ampak zakaj mu ne da, da stopi na Zemljo?
tomii83
18. 02. 2012 08.18
-1
Frishn Uporabnik
17. 02. 2012 23.11
+1
A mislite da se elite in plačanci poslužujejo trolanja ali pa to delajo res samo navadni ljudje?
ill_be_back
17. 02. 2012 23.21
+1
dobro vprašanje "kanaliziranje" oz antipropaganda je drugače zelo na delu. Prisotna že vseskozi....dandanes moreš biti previden ko bereš kake Wannabe resnice iz youtuba ter na ostalih straneh, v real lifu na ulici in TV-ju
ill_be_back
17. 02. 2012 23.24
+1
trollanje pa tak al tak ker je to sedaj ful IN moderno in si kul če nekaj trollaš pa, če tudi se ti ne sanja zakaj. Medtem ko pa bi kdo to delal namerno nevem me sploh nebi čudilo
Vurer
18. 02. 2012 02.44
-2
fast_five
17. 02. 2012 23.06
+5
Res škoda da je moj komentar neprimeren !!!
Frane Šajn
17. 02. 2012 23.05
+4
Vurer: Ne usiljuj se na tisto stran kjer se znajo precelj bolj zbarikadirati in to požegnati z vsemi topovi. Tako, da je tvoja pračka in mehka hrbtenica pa bla,bla kamenčki tu popolnoma odveč. "Oy" pa lajna v tri dni in ti prikimava pa se mu sploh ne sveti v čemu je problem in konec koncev, kar prav je tako. Ah ne bo dojel!
Smallville2012
17. 02. 2012 23.03
+5
Vurer
17. 02. 2012 23.05
-10