Slovenija

Acta je zamrznjena

Ljubljana, 15. 03. 2012 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je gospodarskemu ministrstvu naložila, naj ne začne postopkov za ratifikacijo Acte. Počakali bodo na konec razprave na ravni EU, nato pa ustrezno ukrepali. Do takrat bo ratifikacija sporazuma zamrznjena.

Sporazum je sprožil veliko neodobravanje civilne družbe.
Sporazum je sprožil veliko neodobravanje civilne družbe. FOTO: Damjan Žibert

Vlada je na današnji seji po pričakovanju ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo naložila, da ne predlaga začetka postopka za ratifikacijo mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta). 

Vodja vladnega urada za komuniciranje Anže Logar je pojasnil, da se je vlada za zamrznitev ratifikacije odločila zato, ker razprava o Acti poteka še na ravni EU. Po njegovih besedah bi bilo nesmiselno prejudicirati zaključek te razprave, zato bo vlada počakala na konec razprave v Evropskem parlamentu in drugih institucijah EU. Če bo prišlo do sprememb na ravni Unije, bo ustrezno ukrepala tudi Slovenija, je še dejal Logar in dodal, da je ratifikacija sporazuma do takrat zamrznjena.

Sporazum Acta so 26. januarja v Tokiu podpisali predstavniki Evropske komisije in 22 od 27 članic Unije, med njimi tudi Slovenija. Po podpisu ga morajo potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic.

Sporazumu je strokovna in tudi širša slovenska javnost nasprotovala. V času postopka podpisa ni bila opravljena javna predstavitev civilni družbi in gospodarstvu, prav tako niso bile dovolj natančno preučene vse možne posledice sporazuma.

Sporazum Acta po ugotovitvah vlade vsebuje določbe, kjer so možni pomisleki glede varovanja zasebnosti, razkrivanja informacij in varstva osebnih podatkov ter njihove skladnosti z veljavnim pravnim redom v Sloveniji.

V Pozitivni Sloveniji so se sicer zavzemali, da o sporazumu odloča državni zbor in da ga Slovenija zavrne, ne zgolj začasno postavi na hladno. Vendar odbora za zunanjo politiko in za zadeve EU v sredo njihovega predloga nista podprla.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erin Straus
15. 03. 2012 21.01
+1
to acto so si izmislili takšni ljudje, ki nevejo niti prižgati prenosnega računalnika! uglavnem neki hlapci!
nikhrast
15. 03. 2012 17.56
+0
Dajte si že enkrat dopovedat da ACTA ni problem v Severni Ameriki, USA in Kanada ga ne obravnavata. USA ima svoje, to je SOPA in PIPA, Kanada pa uvaja še bolj stroge zakone, tam so tako na vladi konservativci. Problem ni kopiranje softwara, pa filmov in glazbe, piratstvo je tako protizakonito, problem je "piracy and privacy", koliko dostopa ima internet do tebe in koliko zasebnega življenja imaš ti. Lahko policija enostavno pogleda vse kar ti delaš na internetu ne da bi tudi dobila dovoljenje na sodišču?
ksenak2
15. 03. 2012 17.10
+7
Nimajo hrbtenice, da bi si upali zavrniti! Predvem pa so uslužni in se dobirkajo Velikemu bratu (ZDA). Hlapci
hecate
15. 03. 2012 16.34
+6
zamrznil, počakal da se prah poleže in pol dalje..alpa umes kej druzga prpravl...
Krimsky
15. 03. 2012 16.29
+3
Bomo zelo pozorni ... Kar dogovorimo se ... vsak, ki bo šel po pivo v hladilnik ali po pico v zamrzovalnik, naj preveri, če je ACTA še tam ...
luckyss
15. 03. 2012 16.21
+8
Danes bom za večerjo odmrznil gobe, ki sem jih zamrznil lansko jesen. In ko mi bo zaradi njih slabo, mi bo žal, da jih nisem vrgel stran ;)
Fukofakic
15. 03. 2012 16.20
+4
če so jo sedaj zamrznili jo bodo kasneje potihom odmrznili
G-i-z-m-o
15. 03. 2012 16.16
+8
zamrznitev pomeni samo eno - da boš sprejel zadevo kasneje, ko ne bo takega pompa če bi vlada imela jajca, bi zavrnili zadevo in dali pobudo drugim strahopetcem
cukrcek99
15. 03. 2012 16.14
+8
Zamrznitev ni zavrnitev! Tako da je nevarnost otoplitve in odtajanja velika!