Slovenija

Acroni: Spet sojenje

Kranj, 17. 10. 2005 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na zatožno klop so spet sedli domnevni krivci delovne nesreče v Acroniju, v kateri so umrli štirje delavci.

Obtoženi v primeru Acroni
Obtoženi v primeru Acroni FOTO: POP TV

Na kranjskem okrožnem sodišču se je začelo ponovno sojenje petim zaposlenim v jeseniškem Acroniju, obtoženim ogrožanja varnosti pri delu, ki naj bi bili objektivno odgovorni za smrt štirih delavcev v nesreči leta 2000. Obtoženi so v uvodnih nagovorih tako kot že na prvem sojenju zanikali krivdo, sodna izvedenka pa je znova opozorila na pomanjkanje primernih ukrepov in usposabljanja delavcev o varstvu pri delu. Glavna obravnava se bo z zaslišanjem delovodij nadaljevala 5. decembra.

Aprila lani je tričlanski sodni senat kranjskega okrožnega sodišča obtožene tehničnega direktorja Acronija Branka Banka, obratovodjo jeklarne Vekoslava Zakrajška, nekdanjega vodjo oddelka vakuumske ponovčne tehnologije v jeklarni Milana Revna, vodjo vzdrževanja v jeklarni Franca Nečimra in nekdanjega varnostnega inženirja v jeklarni Milana Lužnika zaradi pomanjkanja dokazov oprostil krivde. Okrožna državna tožilka Renata Vodnjov pa se je na sodbo sodišča pritožila na višje sodišče v Ljubljani, ki je njeni pritožbi ugodilo in zadevo vrnilo nazaj na prvostopenjsko sodišče.

Izvedenka: Nesrečo bi lahko preprečili

Izvedenka Maja Metelko meni, da bi nesrečo lahko preprečili
Izvedenka Maja Metelko meni, da bi nesrečo lahko preprečili FOTO: POP TV
Izvedenka trdi, da v Acroniju niso poskrbeli za senzor v prostoru, kjer so umrli delavci, prav tako pa tudi ne fizično preprečili vstopanje vanj.

V ponovnem sojenju je predsednica sodnega senata Marjeta Dvornik upoštevala napotila višjega sodišča o dopolnitvi dokaznega postopka. Ker ji je omenjeno sodišče očitalo, da pri sodbi ni dovolj upoštevala izvedenskega mnenja Maje Metelko z Zavoda za varstvo pri delu, ki je bilo za obtožene obremenilno, je Metelkovo ponovno zaslišala.

Slednja ni predložila nobenih novih dokazov, temveč je znova pričala, da bi obtoženi, ki so že oktobra 1998 izvedeli za puščanje ogljikovega monoksida iz naprave, nesrečo lahko preprečili z namestitvijo javljalca, s fizično zaporo do strojnice vakuumske naprave in ustrezno usposobljenostjo delavcev, kako ravnati v primeru nezgode s kemikalijo. Tako je med drugim ugotovila, da naj delavce ne bi ustrezno seznanili o nevarnostih ogljikovega monoksida, delavci pa poleg tega niso imeli varovalne opreme in niso imeli opravljenih tečajev s področja varstva pri delu. Po njenem mnenju to dokazuje tudi neustrezno reševanje, zaradi katerega sta življenje izgubila še dva delavca.

Obtoženi: Zaposleni so opravili tečaje za varstvo pri delu

Po nesreči v Acroniju
Po nesreči v Acroniju FOTO: POP TV
Delovna nesreča v jeseniškem Acroniju v obratu Jeklarna II je 2. junija 2000 terjala življenje štirih delavcev. Zaradi posledic zastrupitve z ogljikovim monoksidom so tako umrli 50-letni Ivo Iveljič, 51-letni Alija Ibrahimovič, 38-letni Miro Oven in 28-letni Branko Tigeli. Trije izmed njih so v strojnico vračali popravljeni elektromotor, pri čemer sta se dva delavca že na stopnišču onesvestila zaradi prevelike koncentracije plina brez barve, vonja in okusa, ogljikovega monoksida. Tretji pa je odšel po pomoč in se nato brez zaščitne opreme vrnil s še enim sodelavcem, vendar je ogljikov monoksid vzel tudi njuni življenji.

Obtoženi so na drugi strani znova zagotavljali, da so vsi delavci imeli opravljene tečaje, in pojasnili, da niso vedeli, da se lahko v kletnih prostorih nabere smrtonosna količina ogljikovega monoksida, saj je nesrečo povzročila projektna in izvedbena napaka vakuumske naprave. Ob tem obramba po besedah zagovornika obtoženega Revna Jožeta Kristana ponovno pričakuje oprostilno sodbo, saj naj drugačna sodba sploh ne bi bila mogoča. Sicer pa po njegovem prepričanju ponovno sojenje poteka korektno, zato je z njim zadovoljen.

Poleg sodne izvedenke so zaslišali tudi tri delavce Acronija, ki so potrdili trditve obtoženih o opravljenih tečajih. 5. decembra pa bodo pričali še štirje delovodje o tem, ali so se v obdobju pred nesrečo pojavljale velike koncentracije ogljikovega monoksida in zakaj. Po tem bodo, če ne bo novih dokaznih predlogov, že sledili zaključni govori in izrek sodbe za kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena do osemletna zaporna kazen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja