Slovenija

AAG: Vlada, čas je za tožbo Italije

Trst, 01. 06. 2010 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Alpe Adria Green Pahorjevo vlado poziva, naj zaradi gradnje plinskih terminalov vloži tožbo proti Italiji. Zahteva pa tudi, naj začne presojo čezmejnih vplivov razvojnih načrtov tržaškega pristanišča.

AAG je med najbolj glasnimi nasprotniki gradnje terminalov.
AAG je med najbolj glasnimi nasprotniki gradnje terminalov. FOTO: Blaž Garbajs

Nevladna organizacija Alpe Adria Green (AAG) je slovensko vlado pozvala, naj vloži tožbi proti italijanski vladi zaradi izdanega soglasja h gradnji uplinjevalnika v Trstu. Obenem je zahtevala, da Ljubljana začne s postopki za presojo čezmejnih vplivov razvojnih načrtov tržaškega pristanišča.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik AAG Vojko Bernard, naravovarstvene organizacije in po javnomnenjski raziskavi koprske univerze tudi 95 odstotkov državljanov Slovenije nasprotujejo izgradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. "Kljub 'sfriziranim' vprašanjem v javnomnenjski raziskavi dnevnika Il Piccolo so proti tem napravam tudi Tržačani," dodaja.

V AAG so ob tem spomnili na lansko resolucijo slovenskega parlamenta v zvezi s plinskimi terminali ter "aroganco" italijanske ministrice za okolje Stefanie Prestigiacomo. Slednja po mnenju omenjene nevladne organizacije dokazuje, da se Rim zaveda, da je proti njihovemu soglasju za uplinjevalnik že uveden postopek pred Evropsko komisijo in da novi dokazi o poneverbah, ki so jih v AAG zbrali, "še utrjujejo možnost naše zmage na upravnem sodišču".

V AAG pojasnjujejo, da je neodvisna stroka s slovenske in italijanske strani, ki se je kot civilna družba vključila in proučila le del investitorjeve dokumentacije vplivov žaveljskega plinskega terminala na okolje, ugotovila številne nepravilnosti, potvorbe podatkov in pomanjkljivosti v dokumentih in podatkih.

Pridobljena pa naj bi bila tudi dokazna dokumentacija preiskovalnega oddelka specialnih operacij italijanske državne policije, na podlagi katere so italijanske okoljevarstvene organizacije vložile tožbo na italijanskem sodišču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pippaa
02. 06. 2010 00.03
Zakaj pa tozba? Korita so cenej pomoje.
RoccoS
01. 06. 2010 17.34
Pahor bo pokleknil pred Italijo, ne pa tožil!
MERDE-AVE-MERDE
01. 06. 2010 15.15
Čas je za tožbo Italije !!
Jure Kacicnik
01. 06. 2010 14.55
Kje se pa naša politika upa kaj reč Italijanom, to že od komunističnih časov naprej upajo samo senilni starčki in navadni ljudje - naši politki pa rajši čakajo, da nastane nova politična kriza pol bodo pa zablesteli - sam najprej mora bit še ustanovljena parlamentarna komisija pa še kakšen sekretar se mora pojavit na novo, ker jih baje ni dovolj ...
LoretdeMar
01. 06. 2010 14.42
Slovenci naj raje počistijo svojo obalo je ena sama velika kanalizacija in tiste soline so bolj podobne greznicam kot čemerkoli.
shishmish
01. 06. 2010 14.30
Saj vemo kaj se bo s to tožbo zgodilo - NIČ. Če bo že spisana, bo spisana tako, da ...
lariy
01. 06. 2010 14.29
Ja superlativ- a veste da je v Sloveniji kar nekaj podjetij, ki ne izpolnjujejo evropskih okoljskih zahtev in to v bližini meja. Zanimiv okoljski spopad se obeta.
MarkoKnez
01. 06. 2010 14.14
Mandat Arbitražnega sodišča je, da določi mejo, takšen ali drugačen "stik", režim za uporabo ustreznih morskih območij! Arbitražno sodišče NIMA mandata, da določi mejo v podmorskem pasu držav pogodbenic! Zakaj Slovenijo (vlado?) moti italijanski plinski terminal v Tržaškem zalivu? V italijanskih teritorialnih vodah in italijanskem podmorskem pasu? Slovenija "grozi" celo s tožbo, ki se lahko vleče kar nekaj časa. :))
botjabotja
01. 06. 2010 14.13
Ja pa ja. Pahor bo tožil Italijo? Prej bi rekel, da jim bo dal kakšen predujem za morebitno krizo.
miha040
01. 06. 2010 13.56
moto te vlade je izkoriščanje državljanov, in pa podrejanje tujcem...saj se vidi to zelo dobro z arbitražo( ki nikakor ne more biti dobra za nas če so jo v hrvaškem parlamentu skoraj vsi sprejeli) in pa sedaj to z italijo..
CtrlDelete
01. 06. 2010 13.37
...jaz bi Italijo tožil!!! Terminal v tržaškem zalivu lahko uniči kompletno floro in favno severnega Jadrana!!!