Slovenija

Erjavec ne izključuje možnosti tožbe

Ljubljana, 21. 08. 2009 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Slovenija bo uporabila vsa pravna sredstva ... vladi bi predlagali tožbo na Evropsko sodišče," odgovarja minister Erjavec na vprašanje, kaj bi storil, če se sum poneverbe dokumentov o okoljskem vplivu plinskega terminala v Tržaškem zalivu potrdi.

Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) dvomi o pristnosti dokumentov o vplivih na okolje, ki jih je Gas Natural, ki naj bi gradil plinske terminale v Žavljah, predložil za gradnjo projekta. AAG naj bi imel namreč dokaze, da so v projektu ponarejene ocene vplivov na okolje in posledice morebitnih nesreč ter da so državne in pokrajinska oblast podprle in prikrile to potvarjanje. Gas Natural naj bi po njihovem mnenju ponaredil podatke in izsilil soglasje italijanske vlade o okoljski primernosti gradnje terminala.

Pohod proti terminalom junija 2006
Pohod proti terminalom junija 2006 FOTO: Dare Čekeliš

AAG naj bi dokaze pridobil od italijanske sodne policije. Kot pravijo, je italijansko pravosodje zaključilo prvo preverjanje kaznivega dejanja potvarjanja in ugotavljanja odgovornosti svetovalcev podjetja Gas Natural marca letos. Preiskavo so predali rimskemu tožilstvu, ki pa jo je prekinilo in doseglo njeno arhiviranje. Tožilstvo je zatrdilo, da dejanja nimajo kazenskega značaja.

Raziskava italijanske sodne policije naj bi prepoznala dve osebi, odgovorni za ponarejanje podatkov o temperaturi morja. Ponarejeni naj bi bili tudi podatki o dviganju usedlin z dna Tržaškega zaliva, prav tako pa naj ne bi upoštevali domino efekta ob morebitni nesreči. Poročilo preiskovalcev naj bi obenem podalo informacije, ki potrjujejo ponarejeno oceno tveganja javne varnosti in politične pritiske na javne zavode za odobritev gradnje omenjenega projekta.

Lokacija plinskih terminalov v Tržaškem zalivu
Lokacija plinskih terminalov v Tržaškem zalivu FOTO: POP TV

V AAG menijo, da mora slovenska vlada na medministrskem srečanju 9. septembra od italijanske vlade zahtevati nujna pojasnila za omenjene poneverbe podatkov. Obenem pričakujejo, da bodo zaradi potvarjanja podatkov zaustavljeni vsi postopki gradnje terminalov.

AAG naj bi vložil ovadbo proti nekaterim italijanskim in slovenskim javnim uslužbencem, ki so bili vpleteni v ponarejanje dokumentov. Sprožili naj bi tudi civilno tožbo, s katero želijo zaustaviti vse postopke pri projektu gradnje plinskih terminalov v Žavljah.

Minister Karl Erjavec
Minister Karl Erjavec FOTO: Dare Čekeliš

Erjavec: Zaprosili bomo za dokaze

"V vsakem primeru bom od italijanskega ministrstva za okolje zahteval informacijo, kaj je s temi podatki, hkrati pa bom tudi zaprosil od mednarodne organizacije, da nam dajo te dokaze, ki naj bi dokazovali, da so podatki ponarejeni,“ je za 24UR dejal minister za okolje Karl Erjavec.

Na vprašanje, ali bo Slovenija tožila Italijo, če se sum poneverbe potrdi, Erjavec odgovarja: "Slovenija bo uporabila vsa pravna sredstva, ki so na voljo. Tudi glede čezmejnih vplivov še nimamo podatkov, ali plinski terminal vpliva na okolje ... Če bi se izkazalo, da so podatki ponarejeni in da bi italijanska stran vztrajala pri izgradnji tega terminala, bi mi kot ministrstvo za okolje vladi predlagali, da vloži tožbo na Evropsko sodišče."

Odzivi ...

Podpredsednica SLS Olga Franca je ob tem izpostavila, da gospodarski interesi ne smejo imeti prednosti pred zdravjem ljudi in okolja, in spomnila, da je to tudi temeljno načelo Frankfurtske listine o okolju in zdravju iz leta 1989.

"To razkritje potrjuje naše stališče o neprimernosti plinskega terminala v Italiji (Žavlje) in podobnih terminalov, kot je tisti napovedan v Kopru. Obenem smo zgroženi nad postopki italijanskih oblasti in energetskih lobijev, ki postopke za izgradnjo tako zahtevnega in za okolje obremenjujočega projekta, ne upoštevajo sosednje države," so zapisali v mestnem odboru LDS Koper.

Pohod proti terminalom
Pohod proti terminalom FOTO: Dare Čekeliš

V LDS pozivajo ministrovo za okolje in prostor naj nemudoma preveri očitke o poneverjenih podatkih, zahtevajo pa tudi, da slovenska vlada ob ugotovljenih zlorabah nemudoma protestira pri italijanski vladi in stori vse, vključno z uporabo mednarodnih pravnih instrumentov, da prepreči nadaljnje postopke za izgradnjo terminala v Žavljah in na morju v Tržaškem zalivu.

Obenem predlagajo, naj vlada Hrvaški in Italiji posreduje pobudo za skupno gradnjo terminala na morju južno od Pulja. Takšen skupen projekt bi bil okoljsko, prometno in varnostno sprejemljiv, hkrati pa bi pokazal resnično željo in zmožnost sodelovanja med Italijo, Hrvaško in Slovenijo pri zagotavljanju energetskih virov za vse tri države, še menijo v LDS.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
22. 08. 2009 19.32
MOHRAM REČI, MOHRAM REČI, MOHRAM PA REČI...... JOJ KHEL ERJAVEC DAJ NEHAJ...... SAJ NIČ NEVE KAJ BI POVEDAL.... TIPIČNO ZA TO VLADO..... MEGLO MEŠAJO... IN DENAR ZAPRAVLJAJO.... PA LAŽEJO IN ........
hot125
22. 08. 2009 16.22
Kdor ne pozna LDS(A) bi jim še verjel.
hot125
22. 08. 2009 16.19
Tale nesposobni Erjavec preveč govori stori pa bole malo,zato ni upanja ,da bo naredil kaj v prid Slovenije.
HrvashkoMorje
22. 08. 2009 15.01
Samo naprej Slovencov. Povejte Italiji da je Slovenija v EU :-) Da je EU zapravo Slovenija :-)
zahod.west
22. 08. 2009 12.35
v zavljah bo......to je to....na odprtem morju pa ne...to je resnica in realnost vse ostalo je populizem in laganje......(vsi politiki vedo, desni so sodelovali , da naredijo vsaj nekaj , ti rdečuhi pa samo blebetajo, cvilijo in tarnajo (da so lastni volivci zgodovinsko zadovoljni) v resnici pa sami odobravajo...... politika leganja pač...ta zgleda, da se vedno obrestuje
zahod.west
22. 08. 2009 12.32
nič ne bo, ker s sleparijo ne gre.....zakaj nihče ne pove kdo so v resnici ti "Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG)"... .sami nesposobneži....ampak zelo glasni in všečni zgleda......to pa trenutno uspeva v slo politiki...
mirjana.ck@siol.net
22. 08. 2009 12.04
Tonček Balonček,..naj te spomnim, da se ta problem vleče že od prejšnje (bila je totalni zagovornik Žavelj),..pa še od prej...zato mislim, da so se na to temo kar vsi potuhnili.
Tonček Balonček
22. 08. 2009 07.28
Ta vlada je totalno nesposobna, včeraj sem bral, da je tudi na letališču dr. J. Pučnika število potnikov letos za petino manjše, kar ni čudno, če imamo za ministra Vlačiča!
neumna_ovca
22. 08. 2009 02.23
jest pa ne izključujem neumnosti naših politikov kot glavni dejavnik vse naše nesreče...
mertseger
22. 08. 2009 00.08
Glede na Erjavčevo sposobnost nekako dvomim da bo kaj narejeno, na koncu bodo pa spet vsi drugi krivi da ni bilo nič, iz leta v leto se to pri njem ponavlja italjani se pa norca delajo pa tako enostavno je vse. Ne daš dokumentov ( še slabše jih ponarediš)....gremo na sodišče pa nebo nič s terminali
VECCHIA SIGNORA 1
21. 08. 2009 23.54
forza europa XD
mirjana.ck@siol.net
21. 08. 2009 22.47
Dimsi je pri vsej packariji imel zelo velike zasluge,..z Illyjem je pred vso javnostjo nazdravil, ko nam je le ta zafloskal v nos rekoč "terminali bojo in čezmejnih vplivov ni"...veliki nas Rupsi :)
Prvo Borec
21. 08. 2009 22.05
Trenutno bo pa mogoče Erjaven zaslužil plačo, ker če je to res in če bo "zatavšal" bo letel , kolikor je dolg.
Prvo Borec
21. 08. 2009 21.53
In Dimsi se je hvalil, da je dobil 5 kg kave IIlly !! Kaj mislijo, da pozabljamo ??
mirjana.ck@siol.net
21. 08. 2009 21.53
Žavlje so se bolj konkretno začele dilati leta 2000, ob spremembi prostorskega plana območja, tedaj je bil prekinjen tudi postopek Ita., Hr, ter SL. o zaščiti s. Jadrana (PSSA)...in to so vedeli tudi naši strički iz tedanjega obdobja vladavine.
mirjana.ck@siol.net
21. 08. 2009 21.50
igolicni nekateri pač hočejo biti nepomembni...in v vednost...JJ in njegova vlada so prav tako podpirali terminale...obstoja magnetogram izredne seje odbora za okolje,..verjetno se ga da izbrskati...iz aprila 2006
Prvo Borec
21. 08. 2009 21.48
V malih "flaškah" je strup !!!
igolicni
21. 08. 2009 21.41
butli tj pa vi kaj naredite ko ste tk pametni!Edin kar lahk je to da tu gr pisete!Js ne razumem da si se zdj niste gr prisli da smo slovencki nepomembni in se se lahk nevem kk borimo bomo ostali se vedno nepomembni
Prvo Borec
21. 08. 2009 21.32
northgb gremo lahko do leta 41. Trotelj !!
Tonček Balonček
21. 08. 2009 21.31
Janša in Podobnik bi jim že pokazala?