Slovenija

Vlada je potrdila dogovor z zdravniškim sindikatom, šolniki pa opozarjajo: Tudi mi pričakujemo višje plače

Ljubljana, 08. 03. 2017 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada je potrdila dogovor s Fidesom, s katerim, kot pravi, odpravlja anomalije v plačnem sistemu za zdravnike in zobozdravnike. Dogovor je naletel na neodobravanje predvsem v sindikatu zdravstvene nege, s katerim se bo vlada predvidoma začela pogovarjati v roku enega meseca. Na prenizke plače opozarjajo tudi šolniki.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Šolniki v nova pogajanja
    00:40
    Iz SVETA: Šolniki v nova pogajanja
  • Iz 24UR: Tudi šolniki zahtevajo višje plače
    02:31
    Iz 24UR: Tudi šolniki zahtevajo višje plače
  • Iz 24UR ZVEČER: Sindikati bodo zahtevali višanje plač
    10:02
    Iz 24UR ZVEČER: Sindikati bodo zahtevali višanje plač

Vlada je na današnji seji potrdila dogovor z zdravniškim sindikatom Fides o pogojih za začasno prekinitev stavke. Z dogovorom se odpravljajo anomalije v plačnem sistemu za zdravnike in zobozdravnike ter skrajšujejo čakalne dobe v zdravstvu, je vlada sporočila prek družbenega omrežja Twitter.

V okviru sporazuma sta ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin namreč v soboto parafirala aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Prvi aneks omogoča izvajanje standardov in normativov dela zdravnikov.

Drugi aneks k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike pa opredeljuje spremenjeni način določanja in vrednotenja delovnih mest mladih zdravnikov specializantov, izenačuje vrednotenje delovnega mesta vseh specialistov ne glede na dolžino trajanja specializacije in spreminja vrednotenje delovnega mesta zobozdravnik oz. zdravnik brez specializacije z licenco.

Prav tako aneks opredeljuje dve novi delovni mesti, to sta višji zdravnik specialist ter višji zobozdravnik/zdravnik brez specializacije z licenco. Na ta način se odpravljajo anomalije pri vrednotenju delovnih mest zdravnik in zobozdravnik, tako glede sistema določanja, števila teh delovnih mest in njihovega vrednotenja.

V soboto parafirani sporazum vključuje tudi kriterije in merila za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu v okviru posebnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu in večjo kakovost zdravstvenih storitev. Kriteriji in merila obsegajo nagrajevanje za delo preko normativov kot posameznih aktivnosti in doseženih rezultatov za skrajševanje čakalnih dob, bolnikom bolj prijazno obravnavo in bolj kakovostno obravnavo bolnika.

Vlada je dosegla dogovor s Fidesom.
Vlada je dosegla dogovor s Fidesom. FOTO: Blaž Garbajs

Pogajanja s sindikati drugih dejavnosti bo vlada začela v roku enega meseca

Sporazum med vlado in Fidesom je sicer v delu zdravstva naletel na odobravanje, zlasti v zdravstveni negi pa so ogorčeni. Tudi iz navedb nekaterih predstavnikov sindikatov javnega sektorja je razbrati, da bodo začeli s pritiski za izboljšanje plač.

A vlada na Twiterju zagotavlja, da ves čas dosledno spoštuje dogovorjene zaveze s sindikati, ki so jih podpisali konec lanskega leta. To po navedbah vlade velja tudi za del dogovora, s katerim so določili, da dogovor s Fidesom pomeni tudi podlago za pogajanja o vrednotenju delovnih mest v zdravstvu in na drugih delovnih mestih, ki so primerljiva z zdravniškim. Vlada se je zavezala, da bo pogajanja z reprezentativnimi sindikati drugih dejavnosti začela v roku enega meseca po sklenitvi aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

Zvišanje plač zdaj pričakujejo tudi šolniki

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pričakujejo, da se bodo, sledeč dogovoru z zdravniki, ustrezno zvišale tudi plače učiteljev. Nenazadnje, je poudaril glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj, obstajajo za to že dane vladne zaveze.

Kot je Štrukelj pojasnil na današnji novinarski konferenci, veže plače učiteljev in zdravnikov zaveza, zapisana v aneksu h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje iz leta 2002.

V njem namreč piše, da bodo plače zdravnikov specialistov v primerjavi s plačami univerzitetnih učiteljev v razmerju 1:1. Plače zdravnikov brez specializacije pa so lahko največ za 23 odstotkov višje od plač učiteljev z univerzitetno izobrazbo, je pojasnil Štrukelj.

Kot je dejal, vsebine aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike sicer še ne poznajo, zato tudi ne vedo, kakšno zvišanje zdravniških plač prinaša. A že zdaj so po njegovih navedbah osnovne plače visokošolskih učiteljev v povprečju nižje za 20 odstotkov oz. so uvrščene pet plačnih razredov nižje od zdravniških, s katerimi bi morale biti izenačene.

Branimir Štrukelj meni, da se delo v izobraževanju slabše vrednoti.
Branimir Štrukelj meni, da se delo v izobraževanju slabše vrednoti. FOTO: Miro Majcen

Po Štrukljevih besedah se delo v izobraževanju bistveno slabše vrednoti tudi kot na primer delo v državni upravi, primerljiva je le sociala, kjer so plače izrazito slabe.

Kot je napovedal, bodo zahtevo po zvišanju plač v vzgoji in izobraževanju z vsemi legalnimi in legitimnimi sredstvi uveljavljali še v času mandata te vlade, in to do zadnjega tedna pred volitvami.

Z dvigom zdravniških plač je vlada po njegovih besedah "postavila zgornji rob, čez katerega ni mogoče iti in na nek način s to gesto napovedala, da bo postopno izboljševala plače tudi vsem drugim v javnem sektorju, jih približevala tej zgornji točki".

Pri tem je poudaril, da se je vlada decembra lani, ko je podpisala sporazum s sindikati, zavezala, da bo na podlagi podpisanega aneksa z zdravniki najpozneje v enem mesecu odprla pogajanja z vsemi skupinami, ki so na kakršen koli način primerljive z zdravniki.

Ta pogajanja pa je treba po Štrukljevem opozorilu ločiti od pogajanj o odpravi anomalij v plačnem sistemu, ki so vredna 70 milijonov evrov.

Slednja so sicer v ponedeljek prekinili, saj so sindikati ocenili, da jih ni mogoče nadaljevati, dokler ne bo znana vsebina aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike, pri čemer gre po Štrukljevih besedah predvsem za vprašanje, na kakšen način je ta aneks posegel v sam plačni sistem.

Sicer pa je Štrukelj poudaril, da je dogovor z zdravniki zgolj povod za današnjo novinarsko konferenco, na kateri je tudi v luči današnjega mednarodnega dneva ugotavljal, da se statistično ponavlja vzorec, da se delo v poklicih, kjer prevladujejo ženske, slabše vrednoti. Kot je dejal, preprosto ne razume, kako je mogoče, da država, ki svojo prihodnost stavi na bolje izobraženo prebivalstvo, delo v izobraževanju tako bistveno slabše vrednoti kot delo v državni upravi ali zdravstvu.

Poudaril je, da je Evropska komisija posebej izpostavila, da visoka in vse boljša uspešnost učenk in učencev pri osnovnih znanjih izkazuje visoko kakovost šolskega in izobraževalnega sistema v Slovenije. Posebej dragoceno pa se mu zdi, da je Evropska komisija opazila, da je v Sloveniji vpliv socialno-ekonomskega položaja družin, iz katerih otroci prihajajo, na njihove uspehe bistveno nižji kot v povprečju evropskih držav.

Za te izjemne uspehe so po njegovih besedah skoraj v celoti zaslužne ženske, ki predstavljajo 98 odstotkov vsega pedagoškega osebja v vrtcih, 88 odstotkov pedagoškega osebja v osnovnih šolah, 67 odstotkov v srednjih šolah in 42 odstotkov v visokem izobraževanjem.

Koprivnikarju burni odzivi ostalih sindikatov niso razumljivi

Ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju burni odzivi ostalih sindikatov ob sklenitvi dogovora s Fidesom niso razumljivi. Kot je dejal na novinarski konferenci po seji vlade, je bil dogovor pričakovan, pogajanja z ostalimi sindikati pa bodo nadaljevali v okvirih, ki so jih dogovorili lani. Vlada bo dane zaveze spoštovala, je zagotovil.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar FOTO: Miro Majcen

Poudaril je, da so dogovor z zdravniškim sindikatom Fides načrtovali in pričakovali ter da se je že lani vedelo, da bo do njega prišlo. Zavedajo se, da je pri vsakršni spremembi plačnega mesta ene poklicne skupine treba računati tudi na primerljivost z drugimi poklicnimi skupinami in da so določene primerjave zapisane v kolektivnih pogodbah.

Minister je poudaril, da temu niso nikoli oporekali in so zato že v konec lanskega leta sklenjenem dogovoru s sindikati javnega sektorja predvideli, da se bodo pogajali centralno na podlagi primerljivosti vseh delovni mest. Že v lanskem dogovoru pa so predvideli tudi, da bo po sklenitvi dogovora s Fidesom v roku enega meseca vlada morala priti z dodatnim predlogom in dodatnimi pogajalskimi izhodišči.

Zato so mu nerazumljivi odzivi drugih sindikatov. Zagotovil je, da bodo pogajanja s sindikati nadaljevali v okvirih, ki so jih dogovorili lani.

Koprivnikar je ob tem pojasnil, da pogajanja o odpravi anomalij v plačnem sistemu že tečejo in je v okviru tega procesa vladna stran "že dala konkreten predlog sprememb uvrstitev poklicev v različnih delih javnega sektorja ravno za to, da bi te plačne anomalije zmanjšali in zagotovili to primerljivost".

"To je proces, za katerega smo v lanskem letu dogovorili dodatnih 70 milijonov evrov. In še več, v lanskem letu smo tudi dogovorili, da neposredni vplivi, premiki zdravniških poklicev ne sodijo v teh 70 milijonov," je pojasnil minister.

Na novinarsko vprašanje, kaj dogovor s Fidesom in nanj vezane zahteve drugih sindikatov pomenijo za državni proračun, je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pojasnila, da je bil za pogajanja, ki potekajo z javnim sektorjem, v okviru lanskoletnega dogovora rezerviran določen znesek. "Če se bomo držali teh okvirov, rebalans proračuna ne bo potreben in bo mogoče sredstva zagotoviti s prerazporeditvami," je pojasnila.

Kar pa zadeva dogovor z zdravniškim sindikatom Fides, obveznosti neposredno ne zadevajo državnega proračuna, ampak zdravstveno blagajno. So pa v dogovorih z zdravstvenim ministrstvom za zagotavljanje nekaterih dodatnih sredstev. Z njimi pa bodo javnost seznanili, ko bodo dokončno oblikovani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IlluminatiAllSeeingEye01
09. 03. 2017 13.34
+1
Kaj pa delavci v gospodarskem sektorju? Kdo se pa za njih bori? Edini, ki si zaslužijo večje plače pa že leta in leta ni bilo o tem niti besede medtem si pa pra-sci v javni upravi vsaka 2 meseca višajo plače kljub temu da so en bolj nesposoben, ko drug...sram vas je lahko gol-azen s Cerarju na čelu.... A se vi ljudje v LJ pri koritu sploh zavedate v kakšni bedi živijo ti ljudje?
01xxy
09. 03. 2017 13.55
+0
A na Šešoke se pa ne jezite, ki vam kradejo plače, medtem ko se sami bogatijo na vaš in naš račun? Kdo spravlja ljudi tudi v bedo?
01xxy
09. 03. 2017 12.06
+0
Cerar srčno rad da denar zdravniški mafijski "eliti", saj smatra, da tudi sam pripada elitnemu razredu. Kot- svoji k svojim. Žal pa to ni elita, ampak skorumpirana mafija.
Netajkun
09. 03. 2017 11.09
+0
Šolniki bodo stavkali , popolnoma legitimna pravica . . . vseeno pa v razmislek : med leti 1997 in 2005 smo imeli generacije med 17.000 in 18.200 otrok ( tudi do 15 % upad generacij ) zaposlitve se je pa reševalo z normativi , standardi in posebnimi zahtevami ( srednje šole in univerze ravno zdaj dobivajo te " zmanjšane " generacije . . . univerze bodo zaposlitve seveda ohranjale z enormnimi vpisi brez selekcije ) . Ker so se po letu 2005 generacije spet številčno okrepile na preko 21.000 otrok ( tudi do 22.343 v letu 2010 ) , predvidevam , da se bo v izobraževanju na veliko zaposlovalo . . in spet bo premalo denarja .
ROMELS
09. 03. 2017 11.31
+3
Denarja je zmeraj dovolj, le eni si ga vzamejo preveč.
santamaura
09. 03. 2017 10.49
-1
Tudi učitelji hočejo večje plače - Lep vzgled za mladino, ki jo učijo - Učitelj biologije na primer ne zna pridelati svoje solate, pa jo mora kupovati v megamarketu - Tam je pa tista biološko predelana draga
AlexReal
09. 03. 2017 10.05
+2
In kje je sedaj tisti Hribar Milič, ki se oglaša vedno, ko raja iz realnega sektorja zabevska po višjih plačah ? Takrat se takoj oglasi s floskulami, da bo konkurenčnost slovenskega gospodarstva padla !!! Kadar pa javni sektor (že tako prenapihnjen) ponovno izsiljuje nezaslužene večje plače, se skrije v mišjo luknjo !!!
tron3
09. 03. 2017 09.46
+3
Tisti, ki porabijo tisto, kar so drugi ustvarili imajo vedno premajhne plače!!!!
jutranjisij
09. 03. 2017 08.17
+6
Veliko družboslovcev in jezikoslovcev in tisti s papirji kakšnih pedagoških... faksov ne bi nikdar uspeli končati niti prvega letnika nekaterih bistveno zahtevnejših tehniških faksov, pa potem tako radi žvržgolijo o neki svoji "univerzitetni" izobrazbi in se hočejo primerjati še z zdravniki. V srednjih šolah torej komaj (ali nekako že) lezejo, nato pa gredo na kakšne superfakultete, kjer diplomira praktično vsakdo in se imajo za ah in joj. To je finančni in nečimrni fijasko Slovenije. Nikdar ni bilo vseeno, KAJ, KJE in KDAJ je kdo študiral in tu treba narediti dokončno že red, sicer pa ljudi plačati izključno po dejanski zahtevnosti, rezultatih in obsegu dela, ne pa po kvaziizobrazbenih papirjih.
Uporabnik565636
09. 03. 2017 08.24
+2
Približno 70% celotne populacije je usmerjene družboslovno. Kako lahko od njih pričakuješ, da bodo šli na tehniško fakulteto in jo uspešno končali? To je isto, kot da bi tistega, ki piše z levo roko, silil, da začne pisat z desno.
pizzamargerita
08. 03. 2017 23.34
+5
kul. tretji so potem v 3. krogu izsiljevalskega visanja na vrsti spet sodniki.... ali pa polcaji. Se kak nepogresljiv javni resor, ki se ga vlada in poslanci bojijo in jim vedno popustijo???
Uporabnik565636
09. 03. 2017 08.25
-1
Sodniki morajo biti izenačeni z zdravniki. Vedno je bilo tako. V tej kategoriji bi morali biti tudi univerzitetni profesorji.
Andrej Merljak
08. 03. 2017 21.32
+6
Sindikalist g. Štrukelj, vstavte konje ker nas v medijih dobesedno maltretirate. Imate nekakšen naspretjujoč/ciničen/zajedliv/vsamovšečen, govor! Koliiko dopusta/počitnic imajo šolniki? Povejte!!! Naj vam odgovorim! Nobeden zaposlen v privat sektorju, nima niti pol manj dopusta g, Štrukelj. Zagovarjate, da vam pripada višja plača, ker ste baje visoko izobraženi. Pa dajte no, ste napimflani družboslovci, no ne stavim vse v en koš. Nekateri so res profi. Ampak eno uprašanje! Dvomim, da bi uspelo diplomirati družboslovcu kot narovoslovec (elektro, informatika, matematika, strojništvo... Nekateri po Gimnaziji ne vedo kaj bi študirali, če bi. In potem se ti ta folk nekam vpiše ... Velikokrat na lažje fakse (brez matematike, fizike, logike ...skkratka če se le da priti do magisterija, ki ne korisi nikomur!!!)
Uporabnik565636
09. 03. 2017 08.27
Družboslovec ne more diplomirat kot naravoslovec. To je čisto drug način razmišljanja in logike. Pribl. 70% populacije je družboslovno usmerjene in njih silit, da gredo študirat naravoslovje, bi bil nonsens. Pač niso zato in nikoli jim ne bo šlo. To je isto, kot da bi nekoga, ki piše z levo roko silili, da začne pisat z desno. Bo šlo čez čas, ampak bolj slabo.
pepikrlinca
08. 03. 2017 20.56
+6
če šolnikom 50% znižajo plače bodo še vedno preplačani....podobno velja za ostalo državno upravo ( gasilci, policaji, vojaki, zdravstveno osebje in podobni garači niso šteti pod državno upravo)
Uporabnik565636
09. 03. 2017 08.28
Itak stari, 1600 bruto za nekoga z VIII. stopnjo izobrazbe je 50% preveč. Ne se potem penit čez minimalca.
Netajkun
09. 03. 2017 10.45
Pri nas imamo enormno število diplomantov ( dodiplomskega in podiplomskega študija ) . . . očitno je " izobrazba " zelo razvrednotena , še posebno v družboslovnih vedah . Ko se lahko že skoraj vsak vpiše na Univerzo in večina študij tudi konča . . . je očitno nekaj hudo narobe z merili in zahtevami . Pri nas je vsaj v 50 % lahko rekli , da je študij " sam sebi namen " in ne odraz potreb družbe . Večji so " izobrazbeni " viški . . nižja je plača . Sicer pa tehnološko in gospodarsko najrazvitejše družbe ugotavljajo , da je 30 % univerzitetno izobraženih čisto dovolj , če jim kakšen zmanjka , ga pa z veseljem " uvozijo " iz tujine . . najsposobnejšega seveda .
Erik Nov
08. 03. 2017 20.28
+3
To pa je drzava za 5% javnega sektorja - zdravniki 50 miljonov za ostalih 95% javnega sektorja pa vse skup 70 miljonov. Res carji ste dohtarji upam da bo cimprej spet kaksen strelski pohod
proofreader
08. 03. 2017 20.28
+8
Požeruhi so danes izglasovali, da DDV ostane krizni. Torej krize ni konec in ne more biti govora o višjih plačah.
proofreader
08. 03. 2017 20.27
+9
Štrukljevi bi morali plače vračati, ne pa da hočejo višje.
?asjeza
08. 03. 2017 20.13
+8
delo na črno rastura!! jeb. davke
BildiTheEmperor
08. 03. 2017 20.08
+6
Sedaj bo Cerar z dogovori in obljubami potopil naslednjo vlado. Tako kot je naredil z zdravstveno reformo. Potem bo pa naslednja vlada kriva ker tega ne bo mogla izvest.
nikoiništa
08. 03. 2017 19.37
+10
Ne morem verjet, da smo narod takšni b...aki. Takoj, ko imamo malo gospodarske rasti, se vse pijavke v javnem sektorju pripopajo na prpračun in izsiljujejo višje plače. Štrukelj brezobrazni je prvi med njimi. Zakaj pa država ne da isti znesek, ki ga zahtevajo razni sindikati za svoje v javnem sektorju, delodajalcem, da jih razdelijo med delavce v gospodarstvu? Ja kdo pa pri milem bogu ustvarja gospodarsko rast? Pa kdaj pri hudiču bomo šli narod na ulice in se za vselej zoperstavili javnemu izsiljevanju. Ne mečem vseh v JS v isti koš, ampak ne morejo nas nonstop izsiljevat. To se more enkrat končat. Če ne na lep način, pa na grdi, če ne razumejo.
kuncci1
08. 03. 2017 19.50
-1
Vaši delodajalci v gospodarstvu se vozijo z jahtami imajo vile po celem svetu....zate in tvoje sodelavce ne bo denarja pa če država ukine davke. Poleg tega ste vi vgospodarstvu največji davčni utajevalci in vaši delodajalci vam dajejo gotovino v kuverte in zato ni denarja za blaginjo....a ja, saj ne boš razumel...
nikoiništa
08. 03. 2017 19.56
+5
Ja valjda brezobrazneš, ker jim država to dopušča. Naj se višek denarja iz gospodarske rasti, enkrat prelevi v olajšave in zaveže, da mora pal ta denar delodajalec dat delavcu. Pa saj ti delavec v gospodarstvu daje kruh. Brezobrazen si tak, da mu greš na kozlanje. Pa še nekaj ti bom povedal. Delam na UE za 800€ in sem zadovoljen glede na količino opravljenega dela in glede na delavnik. Če samo pogledam pri sebi, kak se babe vlečejo po pisarnah, čikeci, kave, 2 od 8 linic odprte, ostali pa se skrivajo od zadaj v pisarnah. Smrduhi leni.
periot22
08. 03. 2017 21.32
+3
kuncci1 tudi zdravniki se vozijo z jahtami in ostali paraziti v javni upravi na višjih položajih ,če ne bi bilo gospodarstva bi bilo z vami konec ne bi imeli od kod jemat ,veliko vas je ki bi si zaslužili brco ne pa višje plače!!!!!!!!!!!!!!!
Uporabnik565636
09. 03. 2017 08.30
-1
Antena
08. 03. 2017 19.37
+6
Šolniki pa naj bodo samo tiho. Jim bom dal višjo plačo. Taki Cari so samo še na Kubi ...banda Štruklova
nikoiništa
08. 03. 2017 19.40
+7
Narod smo neumni, da tem izsiljevalcem to dopustimo. Na borzo bi jih vrgo, vsem dal odpravnine, pa mlade zaposlil. Prvo pa na ulico, naj ulica naredi svoje.
vdolinitihi
08. 03. 2017 19.46
+2
Antena, imate kakšne konkretne podatke o plačah šolnikov, da ste tako besni? Pa - nismo nikakršna banda.
vdolinitihi
08. 03. 2017 19.47
+0
nikoiništa, upokojene nadomeščajo mladi, hvala bogu, tako da se pomirite.
nikoiništa
08. 03. 2017 19.48
+3
Kaj pa te delate rak zahtevnega? Brezobrazni ste, tak kot polovica JS.
tali?ni tom
08. 03. 2017 19.36
+8
takole,vsi vi javni!kaj pa mi trgovci,smetarji,šivilje,čistilci in čistilke,zidarji,gradbinci!!!!!!!? a,naša plača ,ubogih 580-600 evrov je pa dovolj? a imamo manjše želodce od vaših pogoltnih? zanimivo!mogoče mamo cenej elektriko,komunalo,kruh,obleko,bencin,registracijo,čevlje in ostalo kramo? ne,zato tiho!
nikoiništa
08. 03. 2017 19.40
+4
Narod smo neumni, da tem izsiljevalcem to dopustimo. Na borzo bi jih vrgo, vsem dal odpravnine, pa mlade zaposlil. Prvo pa na ulico, naj ulica naredi svoje.
Uporabnik565636
09. 03. 2017 08.31
-2
Glej, visoko izobraženi v državni upravi ima 800 eur, tisti brez izobrazbe pa 550. Kako pričakuješ dvig minimalca na 800, če tolko zasluži folk s fakulteto?
?asjeza
08. 03. 2017 19.34
+8
ko bi probali kako se dela v tovarni ,,,,,,,,,,,da ne veš če boš lahko jutri delal ali spal doma
nikoiništa
08. 03. 2017 19.40
+0
Narod smo neumni, da tem izsiljevalcem to dopustimo. Na borzo bi jih vrgo, vsem dal odpravnine, pa mlade zaposlil. Prvo pa na ulico, naj ulica naredi svoje.
kuncci1
08. 03. 2017 19.41
-3
Aaaaaa, v tovarni delaš!? Zato pa takšni posti.....kr tam ostani pa ne komentiraj več...
kuncci1
08. 03. 2017 19.45
+2
Poglej si najvišje plače v Sloveniji, pa poišči šolnike in ostale velike na lestvici. Bolano kaj pišeš.... Največji zaslužkarji so prav zdravniki in tudi največji zabušanti in pohlepneži.....naj gredo s svojim tempom v Avstrijo, Nemčijo delat....po malici bi bili že na cesti
nikoiništa
08. 03. 2017 19.49
+1
Ja kdo pa ti daje kruh brezobrazneš, kot gospodarstvo? Hinavec
mitjanov1
08. 03. 2017 19.34
+4
Tudi jaz zdaj cakam. V zadnjih desetih letih so mi placo zvisali in potem znizali in imam enako kot pred 10 leti. Problem je verjetno v tem da delam v gospodarstvu 😄😄😄
nikoiništa
08. 03. 2017 19.41
+0
Narod smo neumni, da tem izsiljevalcem to dopustimo. Na borzo bi jih vrgo, vsem dal odpravnine, pa mlade zaposlil. Prvo pa na ulico, naj ulica naredi svoje.