Slovenija

95 tez o nepravilnostih v ŠOU

Ljubljana, 31. 10. 2008 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Številne nepravilnosti v delovanju ŠOU so bile krive, da je Neodvisna študentska mreža na vrata organizacije obesila 95 tez, s katerimi opozarjajo, da je potrebna korenita sprememba.

V. d. direktorja ŠOU v Ljubljani Jani Drnovšek in predsednik študentskega zbora ŠOU Aleš Florjančič sta se odzvala na izjave predstavnika Neodvisne študentske mreže - Nisi sam, da ovirata sklic izrednega zasedanja študentskega zbora ter da je ŠOU finančno neučinkovit. Kot trdita, so takšne navedbe netočne in ne predstavljajo dejanskega stanja.

95 študentskih tez
95 študentskih tez FOTO: POP TV

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Florjančič, je iz zahtevka za sklic izredne seje študentskega zbora, ki mu je bil vročen 27. oktobra v poznih popoldanskih urah, razvidno, da je zahtevek vsebinsko nepravilno oblikovan. Kot dodaja, je na osnovi aktov dolžan preveriti vsebino in skladnost zahtevka z določbami poslovnika Študentskega zbora v roku petih dni. To bo, kot navaja, tudi storil, sejo pa je, kot zatrjuje, dolžan sklicati le v primeru, da je zahtevek popoln.

Tudi po navedbah Drnovška mora predsednik študentskega zbora zahtevek za sklic seje preučiti v petih dneh, zato pričakuje, da bo pred iztekom tega roka vlagateljem zahtevka in drugim predstavil svoje ugotovitve. "Šele po tej odločitvi lahko nastopi vloga ŠOU pri zagotavljanju tehnične pomoči pri sklicu seje, direktor ŠOU pa pri tem izvaja naloge glede na svoje pristojnosti in v skladu z akti," je zapisal Drnovšek.

Predstavniki Neodvisne študentske mreže Nisi sam so namreč na vrata Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) simbolično obesili 95 tez. Kot je povedal predstavnik mreže Željko Milovanovič, želijo s tem simboličnim dejanjem opozoriti na številne napake v organizaciji in vodenju ŠOU.

95 študentskih tez
95 študentskih tez FOTO: POP TV

Po besedah Milovanoviča so v mreži trenutno najbolj nezadovoljni z aroganco, ki jo po njihovem kaže vodstvo ŠOU. Ta se, kot je dejal, kaže v tem, da jih predsednik študentskega zbora in direktor ŠOU v zadnjih tednih ovirata pri sklicu izrednega zasedanja študentskega zbora, kar se mu zdi nedopustno. Po njegovih besedah namreč pravila določajo, da lahko v primeru, če predsednik ne skliče seje, sejo skličejo predstavniki zbora sami, vendar jim osebje ŠOU pri tem po njegovih besedah ni želelo nuditi tehnične podpore.

Mrežo tudi moti, da se je "ŠOU preveč zbirokratizirala in da je s finančnega vidika neučinkovita. Upravlja s 5,5 milijona evrov študentskega denarja, od katerih skoraj polovico porabi za svoje delovanje," je dejal Milovanovič in dodal, da ŠOU tudi zato potrebuje korenito reformo.

Teze naj bi v prvi vrsti opozarjale na nepravilnosti in nedemokratične ukrepe, ki jih po mnenju mreže izvaja trenutna oblast na ŠOU v Ljubljani, kot tudi strokovne službe. Dodali so, da teze poudarjajo tudi ključne točke študijske in študentske problematike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bumbar123@email.si
05. 01. 2009 19.58
lopovi na eni in drugi strani....
Tonček Balonček
02. 11. 2008 12.38
Janša je car, eden najboj poštenih politikov, morda ga perkašata le še Bajuk in Ljudmila nNovakova, bravo Janša in pomladniki!!!
123_Zoke_vec_ni
01. 11. 2008 22.24
Tonček bonbonček, ne vem kje ti živiš danes? Po volitvah vse tiho in mirno na sindikalnem nivoju... Pa smo do zadnjega poslušali nekaj o stavkah na medicini, policiji,... Očitno si velik oboževalec Janše, ko se nenehno sklicuješ nanj kot na veliko referenco.... Še celo v primerih ko ni besede o njem....
Tonček Balonček
01. 11. 2008 12.56
Kakor da se v socializmu ni stavkalo, seveda se je, pa kje si ti živel? Celo več, še študentje so 68 elta bojkotirali perdavanja in zasedli univerzo, še ni bilo ŠOU-a! Je pa Janša že kot socialistični študent FSPN-ja trdil, nas lahko reši le makrsizem!
123_Zoke_vec_ni
01. 11. 2008 12.30
Tonček balonček - popravek: Pod Pahorjevo vlado se ne bo stavkalo. Kot v starih socialističnih časih. Delovno ljudstvo pa že ne bo stavkalo proti svoji samoupravni obliki vladavine.... lol
DAVOR P.
01. 11. 2008 12.01
Glede Željka Milovanoviča iz nšm pa tole: \"Hrvaška policija ve, kdo je bila oseba, ki naj bi nastavila eksploziv, ki je ubil Pukanića in Franjića. Njene identitete niso želeli razkriti javnosti, neuradno pa naj bi šlo za Željka Milovanovića. več\" :) Pri vrhu nšm nekaj smrdi :)
Tonček Balonček
01. 11. 2008 07.27
Zdaj, ko se bo za,menjala obalst, bo pač treba mal nagajat, saj to je že obilajno. Po mojem bodo železničarji kmalu preipravili kakšno stavko, strojevodje pa še dodatno. Pa kmetje bodo protestirali proti nizkim odkupnim cenam in podobno! Pa generalna tožilka bo spet začela delati!
123_Zoke_vec_ni
01. 11. 2008 02.15
Ma dejte morit - jaz sem že pred leti, ko so še oranževci despotovali na ŠOU zagovarjal ukinitev ŠOU. Potem so prišli oranževci in se še sami povampirili. Oranževci so medtem odrasli, pa so se od nekod priklatili modri, ki si tudi želijo malo državne tortice.... Glede volitev - zavrniti \"priporočeno\" pošto - HALOO???!!! Gimme a break!!! Pa kje ste ta tečaj jemal?? V Zimbabveju???? SKLEP: Ukinit ŠOU, mularijo vrnit v klopi predavalnic, pa basta.
federal
01. 11. 2008 00.13
Oni desni ki zabija žebelj na vrata je šef zavoda ŠOBA, ki ima pod sabo NETcafe-FDV, ki ga je posameznikom kupil prav ŠOU za 80 mio SIT. Res bogi študent, ki mu gre za reformo ŠOUa :) sploh mu ne gre za lastni žep :) in zdaj teži drugim, ki mu onemogočajo nadaljno provatizacijo :) Kaj pa predsenik NŠM ni nič rekel kako bo poklical kolego Boruta iz vlade in kako mu bo naročil, da treba ukinit ŠOU, ker njih niso študenti izvolili na volitvah. Aja...to govori samo ko ni medijev zraven.... Bravo NŠM in direktor ŠOBA, res dobro očrnujete ŠOU iz katerega ste si napolnili žepe.
tajcica2
31. 10. 2008 21.18
dolscrnimi, nehaj s taksnimi amaterskimi komentarji, ker sploh ne ves za kaj se gre in kdo pere denar!
tonko81
31. 10. 2008 20.52
oni na desni je tudi moj cimer in res smrči...
dolscrnimi@gmail.com
31. 10. 2008 19.38
Prvo so oranžni uknili demokratične volitve na 6 faksih - sedaj pa nočejo niti sklicati izredne seje.- PA TO JE SMEŠNO. Džijo se teh stolškov, ker že dolga leta perejo denar. Vsega pa so krivi SAS - oranžni ki bodo zafurali študentsko poltiko do te mere - da se je ne bo dalo več rešiti. ZA SPREMEBO NA ŠOU!
tajcica2
31. 10. 2008 19.35
Zanimivo je, da so vse obtožbe ki letijo na ŠOU nekako zavite v oblake in prepuščene temu, da si o njih vsak ustvari lastno mnenje. Ni pa konkretnih obtožb. To nam že veliko pove, kajne?
tajcica2
31. 10. 2008 19.32
Čas za spremembe? READ THE HISTORY
DB10
31. 10. 2008 19.06
....kot bežni poznavalec umazane šou kuhinje se lahko le za glavo primem, kako ENOSMERNO in katoliško bijejo prejšni komentarji,..predvidevam da so nasprotniki NŠM vseskozi logirani na www in vrlo manipulirajo z lažnivimi dejstvi, ki so malo rečeno smešni. Schobis, pravi da je 19 poslancev večkrat povzročilo tudi nesklepčnost zbora (kadar jim je to seveda ustrezalo)... opp. kolikor vem se je zgodilo le enkrat in to natančno pred odstavitvijo bivšega direktorja, PROTI kateremu so sive SARS eminence zmanipulirale vse delavce na ŠOU Lj. SAS sprijaznite se da vas je Okužil SARS tako kot SDS! TUDI študentska politika hlini po spremembah, te so nujne! Zakaj? FAKTI pravijo: Državna politika je LEVO misloča! Gospodartstvo je LEVO misloče! ŠOU je trenutno ORTO DESNO misloč in gnije.....zatorej sprememba na LEVO je sprememba za BRONHI....da študentje lakše DIŠE! Torej, če bo šlo tako naprej bodo vrle ŠOU hobotnice ŠOU zafurale in ves denar spravile v svoje žepe. Btw: glede NET cafeje se strinjam da je vmes bila siva ekonomija.
tajcica2
31. 10. 2008 17.21
Mam en nasvet za novinarje POP TV: Pobrskajte malo glede bara NET CAFE pod FDV-jem, pa malo povežite s sivo ekonomijo vse skupaj.........pa upam da izveste zakaj NŠM da za najem tega bara 3000€, ker meni ni uspelo. Da niti ne govorim o tem, kdo se oglaša da je treba onemogočiti vpliv politike na ŠOU - bedno. In ker ste NŠM že tako glasni, naj vas podučim o nečem. Tudi kot opozicija lahko ogromno stvari predlagate in izboljšate. S takimi neumnostmi kot je ta, pa nošenjem krst po Ljubljani dosegate le to, da vas sčasoma nihče več ne bo jemal resno. Zanima me, da ko bo enkrat prišla resnica na dan, ali boste tudi imeli toliko povedati slovenskim medijem???
mat_akon
31. 10. 2008 17.20
Kar ne morem vrjet. Pa kako jih ni sram. Ker so izgubili volitve, hočejo na vsak način USRATI IME ŠOU v LJ! SRAM vas bodi... Tisti, ki sedaj najbolj jokajo, so v prejšnjih letih samo srali...
Tonček Balonček
31. 10. 2008 17.11
Tudi peklenska vrata ne bodo premaknila tega ŠOU-a!!!
.bozgo.
31. 10. 2008 16.58
Tisti na DESNI pa je moj cimer, pa ful smrči. Resno...
kranjskiJanez123
31. 10. 2008 16.54
Prosim da mi spet ne izbrišete spodnjega komentarja: In zakaj NMŠ, ki je imela na ŠOU 19 poslancev od 45, večkrat so povzročili tudi nesklepčnost zbora (kadar jim je to seveda ustrezalo), teh tez niso uresničevali v zadnjih dveh letih??? 2 leti so samo pljuvali po ŠOU, niso pa dali nobene konkretne pobude za spremembe aktov ali kaj podobnga.... Zanimivo je tudi, da vseskozi omenjajo teh 5,5 mio € denarja, zgleda da jim ta številka oz. ta denar zelo veliko pomeni in da bodo kljub temu da so izgubli volitve poizkušali vse, da dobijo nadzor nad tem denarjem. Na ŠOU so spremembe nujne, vendar se jih ne rešuje z nabijanjem tez na vrata, ampak s konkretnimi predlogi spremembe aktov in predlogi reorganizacije. Glede sivih eminenc pa lahko rečem samo to, da je ravno Jernej Neubauer eden izmed njih...