Slovenija

95 odstotkov volivcev je samostojni in neodvisni Sloveniji reklo DA

Ljubljana, 26. 12. 2012 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred 22 leti se je za samostojno in neodvisno državo izreklo okoli 95 odstotkov udeležencev plebiscita, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Mineva 22 let od razglasitve rezultatov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Plebiscit je potekal 23. decembra 1990, volivci pa so odgovarjali na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država.

Plebiscita se je udeležilo okoli 93,2 odstotka volivcev. Okoli 95 odstotkov udeležencev je podprlo samostojno in neodvisno Slovenijo, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev.

Rezultate so objavili 26. decembra in zato danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Slovenska zastava
Slovenska zastava FOTO: Miro Majcen

Osrednja državna proslava je bila že v soboto. Premier Janez Janša je v govoru na državni proslavi dejal, da Slovenija ni nastala zato, da bi v njej živeli slabše. "Zato je seveda naša zaveza blaginja državljank in državljanov, družba, v kateri posamezniki živimo, uveljavljamo svoje talente, želje in pričakovanja, kjer vladajo sožitje, medsebojno razumevanje in zaupanje. Družba, v kateri se bo končno razvila zavest, da bo vsak čutil odgovornost zase in tudi vsaj malo za svojega bližnjega. Zaslužimo si pravno, pravično in socialno državo, ki bo v večji meri živela življenje v realnosti in ne samo na papirju," je dejal premier.

Podpredsednica DZ Romana Tomc pa je v soboto na slavnostni seji DZ ob državnem prazniku dejala, da je bila enotna odločitev o samostojnosti izraz popolnega zaupanja in prepričanja v skupni cilj in potrditev pravilnosti začrtane poti. V vseh letih samostojnosti pa smo po njenih besedah prevečkrat pozabili na odgovornost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

290ktober
27. 12. 2012 15.38
+3
če bi veseli, da nam bo vladala Janšistična mafija bi bili 95% proti
Tonček Balonček
27. 12. 2012 10.33
+3
"Dragi Slovenci, odkrito vam povem, niso še tisti pravi hudi časi, prišli bodo hudi časi...toliko revežev, toliko bogatašev, slovenska zemlja ne bo imela, kot jih bo imela tedaj. Ogromno tovarn bo propadlo, koliko vas bo brez kruha?" "Tako daleč je prišlo pri nas, tako daleč je šla ta lažna demokracija: eni bogatijo, da ne vejo kam z denarjem, drugi pa so taki reveži, da niti za kruh nimajo." Ivan Kramberger, mesec dni pred njegovo smrtjo 1992 Kramberger je bil vizionar in je že takrat slutil, kakšni so nameni komunistov v neodvsini državi Sloveniji! Upajmo, d abo AJnši ta proces uspelo zaostaviti, skupaj s Petričem, Viranto in Pahorjem mu bo zagotovo uspelo! Slaba banka, holding in še kaj so zagotovilo!
demokracija
27. 12. 2012 12.41
-1
ha ha ha tonček ti pa si humorist_ tragik
Ira Sanctus
27. 12. 2012 22.17
... v kateri burleski si pa prebral zadnji del: "Upajmo da bo Ajnši ta proces uspelo zaustaviti..." Saj je ta buk se lj naredil največ škode. Preberi si blog "Mikestone", pa ti bo jasno.
kiki1978
27. 12. 2012 10.32
+1
sloveniji ni prihodnosti...zal mi je da je tako..vse bi lahko imeli..slovenija je zdaj kot neka njiva kjer ne posejes nic,a hoces ogromen pridelek..ja iz kje pa naj pride..izsusili ste to lepo drzavico do kosti...folku se pocasi trga v glavi,a to ni dovolj..ko bo folku zacel pokat film-e takrat bo mogoce kaj..in ne vidim ure da pride do tega..lep pozdrav in vesele praznike
MICLA
27. 12. 2012 08.40
+7
pa nam je žal ker smo v 22 letih revni kot cerkvena miš ,usvai saj so pokradli celo slovenijo naš nesposobni sodni sistem ne deluje kradejo z lopovi vred vse je podkupljeno do danes za te lopove še ni bilo končnega sodnega epiloga samo nekaj kurjih tatov so obsodili tistim ki pa so kaj dokazali pa so itak dobili pogojne pa še tam so se pritožili. poglejmo kaj delajo župani posebno janković niti na sodišče ga ne pokličejo ali njegova sinova danes naredite plibiscit boste po videli kako smo enotni ,enotni bodo samo lopovi sodišča ,kriminalisti in vsa policija HVALA ZA TAKO SKROMPIRANO DRŽAVO.
Tonček Balonček
27. 12. 2012 08.39
-5
Združita ans lahko le Peterle in JAnša!
demokracija
27. 12. 2012 12.42
+2
V prvi JJ vladavini je zunanji dolg Slovenije zrasel iz 25 na 40 milijard
mark50
27. 12. 2012 00.06
+11
Kar nekam trobijo o enotnosti . Danes sem že jerovška poslušal pri požarju in je tudi bulaznil da nas LE ENOTNOST lahko popelje naprej. HALOOOO ! VRNITE POKRADENO pa bomo šli naprej. NOBENE BESEDE o tem da je slovenija v tem stanju ZARADI POHLEPA IN KRAJE TISOČLETJA ! Ne pa zaradi delitve na leve in desne. To je kost narodu za glodanje. Ko so kazali na leve ( recimo desnica) češ držite lopove so SAMI OROPALI DRŽAVO. Najprej demos , nato pa 1.vlada JJ in sedaj bo dokončala še 2.vlada JJ ! seveda so levi tudi kradli da nebo pomote. Le malo majn očitno . Desnica s pomočjo vatikana pa je zajemala z veliko žlico in vse spremenila v SISTEM. Pa nobeden ne PROBLEMATIZIRA. Kot da so se vsi sprijaznili z tem in da pač je blo kar je blo, zdaj pa bomo složno šli naprej v NOVE ČASE ! Mislim da bo narod KMALU zadeve postavil na svoje mesto. Prvo kar bi morali zahtevat na protestih je da zločini ( kar ropanje države in državljanov vsekakor je ) ne bodo ZASTARALI NIKOLI ! Če so hrvetje lahko tak zakon sprejeli bi ga morali HITRO še mi. In seveda poiskati kje je vsaj del denarja, Tudi če ga dobimo 10 % nazaj , ga bo precej in to bo dobro za HIGIJENO nove DRUŽBE ki bi MORALA ZRASTI na valovih PROTESTOV !
Tonček Balonček
27. 12. 2012 08.27
+7
Enotni bomo šele. ko bo Janša izginil na smetišče politične zgodovine!
prpa24
26. 12. 2012 23.40
+12
Vsi so pričakovali, da bo po padcu SZ in Juge zavladala vsesplošna demokratizacija in rast blaginje.  Zgodilo pa se je ravno nasprotno. Izkazalo se je, da so zahodne države državo blaginje vzdrževale zato, da so preprečevale radikalizacijo delavskega razreda v smeri idej socializma. Država blaginje je bila namreč koncipirana kot propagandno orodje, kot odgovor v smislu: glejte, kako smo boljši od tistih, ki se sklicujejo na socializem.  Samostojnost smo oddali veliki Evropi za hlapca. Enotnost pa se meri med razklanostjo in razdelitvijo na posameznika. Politiki s proslavami zganjajo demagogijo z moralo,.. a odgovarjajo le Evropi, velekapitalu in cerkvi, odgovornost za ljudi, Slovenijo je pozabljena. Obstoja le še bitka za položaj med elito, ki omogoča krajo, življenje na račun raje, davkov,.. Borci pa morajo nastopati na proslavah! In po 22 letih dokazov si demagog na mestu prvega ministranta dovoli govoriti o državi blaginje, o družbi, v kateri se bo razvila zavest, o sožitju, medsebojnem razumevanju in zaupanju. Ljudi na ulicah pa zmerja z zombiji,.. In javna televizija objavlja urnik maš za domovino. Prosim vas. Za vso to situacijo je v veliki meri kriv prvi med enakimi, ki je potreben temeljitega psihiatričnega pregleda. V takem stanju nikakor ne bi smel voditi države.
mark50
27. 12. 2012 00.10
+8
Lepo si povedal.podpišem. Zombiji se mu bodo za zobe spravili. In zombiji se množimo malo hitreje kot pričakuje JJ !
tepee
26. 12. 2012 23.30
+4
hočemo Krambergerja.......
YONSON
26. 12. 2012 23.43
Ira Sanctus
26. 12. 2012 23.08
+1
Zek, Zek, Zek... zakaj se prepiraš z neznanimi ljudmi, ki so imeli lepšo mladost kot ti? A je mogoče prisotna foušijica??? Vsak ima svoj pogled na zgodovino in se mi zdi, da ni lepo jamrat kako je bilo včasih. Ja bilo je hudo in tudi sedaj je vedno hujše. Še posebno, ko gre iz dobrega na slabo... pa tehnika in FB... a bi ne bilo lepše in boljše, če bi namesto pisanja teh vrstic sedli v kakšno klet in popili liter ali pa dva in eno zapeli... ???
zek
26. 12. 2012 23.20
-3
Se sploh ne prepiram imam polno rit vsega -- SAMO RAZMIŠLJAM REALNO --- Naj mladi vedo da se v Jugi nista cedila med in mleko kot bi radi nekateri zavedli mlade
YONSON
26. 12. 2012 23.21
+0
Nerabiš kakšnono klet ........ pojdi v armijo s lužit 15 mesecev vojaškega roka z presrano uniformo ,srbsko govorico USTAJ OSTAV USTAJ OSTAV pa ob 5 ih 3 Km vežbe vski dan . Maredao pa dobiš še le po 6ih mesecih
Tonček Balonček
27. 12. 2012 08.29
+1
Zdaj imajo v Afganistanu italjansko komando v angleščini in se nažirajo z makaroni ter polento! Velik napredek! Je pa res, d akasirajo dobro! Verjetno pa ers spijo do kakšnih 9 dopolne!
srebrnibreg
27. 12. 2012 13.34
+2
Mladi naj tudi vedo, da je bilo takrat dosti lepše kot je sedaj. Lahko so se brezskrbno izšolali in lahko so brez težav dobili delo. Za delo so tudi dobili pošteno plačilo, nihče ni upal storiti neplačevanja za pokojnino, za plačo si bseeno lahko nekaj dobil... Ja, za lenuhe in lopove pa takrat res ni bilo lepo.
YONSON
26. 12. 2012 22.40
+0
.Koliko let še ? V slovarju tujk piše pod "lustracija" to da gre za rimsko slovesno religiozno očiščevanje ali pregled zemljiške knjige ali politična čistka. Recimo, da za vas ustreza tretja varianta. Beseda izhaja iz lat. besede "lustrum", ki predstavlja očiščevalne obrede. Torej želja je po očiščenju starih političnih struktur. Nisem najbrž edini, ki bi se s tem strinjal, ampak lepo vas prosim, čitajte zgodovino. Čitajte in berite! Kaj boste v tej zgodovini prebrali ? Kdo vse je bil vladar na teh tleh ? Rimljani, bila je Karantanija, pa malo so bili Iliri, Kelti, pa Napoleon, pa Hitler, potem komunisti (alias udbovci)... itd. Kdo je sedaj ? Ali smo sedaj mogoče mi šefi in gospodarji na svojem ? Odgovor je na žalost ne. Osebno se nisem udeležil volitev, ker pač nikogar nimam volit, po drugi strani je pa demokracija tako ali tako prevara. Še enkrat, gre za oblast manjšine nad večino. Interese preko udbomafije , komunajzerjv speckahle in še bi se našlo. Genocid v Sloveniji se je pa začel že leta 45. Mnogo pobitih Slovencev, mnogo izseljenih, mnogo uvoza č efurj -ev, itd. Sam osebno ne čutim nobene pripadnosti do tega naroda in do tega jezika. Boste pomagali do tega cilja, ki bo zagotovil pravi preporod ali boste še naprej jedikovali kako vse vodi NATO, VATIKAN in kaj vem še kdo
Ira Sanctus
26. 12. 2012 23.13
+0
Yonson a imaš probleme z č ef urji? A to niso ljudje? ...ali pa si ti popoln... če ti je tako hudo v Sloveniji in nimaš pripadnosti slovenskim koreninam: welcome to Canada, Australija, Argentina... svet je velik, zato ne najedaj nas zavednih Slovencev z svojimi frustracijami.
YONSON
26. 12. 2012 23.28
+4
Tisti ki nočejo sprejeti domačih Slovenskih vrednot, naj zapustijo Slovenijo. Osnovno, če ljudje ne želijo biti Slovenci in ne želijo sprejeti Slovenskih kulture, lahko le odidejo. Če balkanci se ne strinjajo, če jim življenje v Sloveniji ne ustreza, imajo na razpolago svobodo odločitev, da našo državo zapustijo
Puroistrian
26. 12. 2012 22.21
+3
Zivela istra nej bu to domeniko anka zenas referendum da dobimo anka mi republiko in da nardimo konfin
kiki1978
27. 12. 2012 10.26
taku je..itak v škaršeli nimam vec nč,tku da ne bom zgubil dosti...zdaj pa homo neki pujest;)
pridnaov?ka
28. 12. 2012 07.17
bi probal angleško,če slovensko ne znaš???
prpa24
26. 12. 2012 22.15
+6
Niti ni okrogla obletnica, niti ni kašnih posebnih razlogov za veliko proslavljanje. Samostojnost smo oddali veliki Evropi za hlapca. Enotnost pa se meri med razklanostjo in razdelitvijo na posameznika. Politiki s proslavami zganjajo demagogijo z moralo,.. a odgovarjajo le Evropi, velekapitalu in cerkvi, odgovornost za ljudi, Slovenijo je pozabljena. Obstoja le še bitka za položaj med elito, ki omogoča krajo, življenje na račun raje, davkov,.. Borci pa morajo nastopati na proslavah!
Tonček Balonček
26. 12. 2012 22.10
+7
Čudi me, . da takrat ustavno sodišče ni prepovedalo referenduma, saj jej šlo za rušenje takratne države! A je valdala takšna politična svoboda, da so bili dovoljeni tudi plebisciti v nasprotju z ustavo?
Pivojevoda
26. 12. 2012 22.16
+2
Mislim, da je to največji paradoks in tudi največja teorija zarote naše osamosvojitve, če bi živeli v totalitarnem režimu, bi nas ta zagotovo napadel pred, ne pa potem, po plebiscitu. Nenazadnje smo tako izgubili tudi Koroške Slovence, da Cone A ne omenjamo.
pridnaov?ka
27. 12. 2012 08.18
resnica je nekoliko drugačna..mi jih nismo izgubili,pač pa so se nas oni rešili..
DAEMONIUM
26. 12. 2012 21.58
+4
Za bozjo voljo, naj nekdo ze poklice psihiatrijo, ZEK-u se je zmesalo, blede in ne ve kaj govori, saj si bo se kaj naredil v tem stanju!
DAEMONIUM
26. 12. 2012 21.54
+4
Danes bi samostojnosti reklo DA 5% volilcev tj tajkunov in politicna elita, katerim je ta drzava edino potrebna!!! Navadni ljudje pa v tej drzavi zivijo slabse kot v Yugoslaviji!!
luciluk
26. 12. 2012 21.47
-2
Neverjetno koliko kvislingov je JLA leta 1991 pozabila v SLO!
MICLA
27. 12. 2012 08.46
+1
EDEN JO HOTEL BITI ŠE MANDATAR PA MU TO NI USPELO PA JE HITRO ŠEL NAZAJ ZA ŽUPANA da bo lahko spet mešetaril z zemljo.
super_man
26. 12. 2012 21.34
+10
mislim, da smo končno ponpvno enotni. dol z vsemi trenutnimi politiki.
zek
26. 12. 2012 21.16
-10
KOMENTAR NAMENJEN PREDVSEM MLAJŠIM Upam,da tole preberete vsi tisti,ki se nespominjate kakšno je bilo življenje v bivši Jugi in verjamete PRAVLJICAM nekaterih,ki so takrat živeli PRIVILIGIRANO ŽIVLJENJE in se jim po tem življenju kolca še danes ------ Vedite,da je vse od let 1945 pa do zaćetka 60 let prejšnjega stoletja VLADLO HUDO POMANJKNJE IN TAKRAT JE BILO RES VEĆ ALI MANJ 90% SLOVENK IN SLOVENCEV LAČNIH --Življenje se je nekako začelo izboljševati po letu 1964 ko so se odprle tudi meje saj do tkrat potovanje v tujino brez vizumov ni bilo mogoče (vsi,ki vam govorijo drugače vas zavajajo) --- V letih med 1964 in 1968 je Jugoslvijo zapustilo 3 MILJONE PREBIVALCEV,ki so iz obljubljene države Jugoslavije odšli ZA KRUHOM NA ZAHOD -- Resnica je tudi,da se je po letu 1968 začelo bolše življenje saj je država omogočila kredite za gradnjo hiš in stem dvignila tudi gospodarsko rast posledično tudi bolše plače vendar POZOR tudi takrat plače niso bile velike in tisti,ki so vzeli kredite med prvimi so vsaj nekaj let ZELO TEŠKO ŽIVELI saj na začetku odplačevanja kreditov še ni bilo INFLACIJE in so bili obroki odplačevanja veliki zato smo mnoge družine tudi takrat živele v REVŠČINI (res pa je da smo gradili hiše) -- Edina RESNICA je.da nam kasneje praktično ni bilo treba veniti kreditov saj je njihovo vrednost izničila INFLACIJA (tkrat je bilo najbolj produktivno podjetje v Jugi na Topčiderju kjer so v 3 izmenah non stop TISKALI DENAR ) ---In ,da vam bo jasno vse tole zstojn zadolževanje in navidezno izobilje je trajlo vsega 10 let med leti 1968-1978 potem je bilo vsega konec tudi takrat so DELAVCI IMELI NIZKE PLAČE (izjema so bili zposleni v represivnih organih POLICIJA VOJSKA-CARINA-UDBA in seveda partiski mogotci ) -- Upam,da so vam dragi MLADINCI vsi ti jugonostalgiki POVEDALI! -- Da ni bilo samoumnevno,da si se pripeljal na črpalko in natočil gorivo (imeli smo par nepar in bone,če nisi bil iznadljiv se nisi veliko vozil z vtomobilom ali motorjem) -- So vam povedali,da v trgovinah ni bilo nobene izbire SI DANES PREDSTAVLJATE MLADI,da bi v trgovini imeli samo 1 model kavbojk si predstavljate,da bi morali danes CD zgoščenke kupovati v tujini (takrat smo po novejše glazbene uspešnice,ki so bile na pološčah ali kasetah morali v tujino ) Si predstvljate,da v trgovinah danes nebi mogli kupiti BANAN-KOFETA-PRALNEGA PRAŠKA in td.... Si predstavljate,da sem 3 dni spal v Anhovem,da sem prišel do 1 tone cementa -- Si predstavljate,da sem moral plačati 1000 dem DA SO MI ODSTOPILI VRSTNI RED ZA NAKUP ZASTAVE 101 saj bi drugače moral čakati na avtomobil 2 leti in še to nisem imel možnosti izbire barve -- So vam povedali,da iz tujine nisi smel uvoziti ničesar razen seveda,da si isto stvar,ki si jo kupil v tujini v Jugi šenkrat plačal (CARINA) --- So vam povedali,da si na policah trgovin lahko izbiral med 2 vrstoma jogurta in 2 vrstom sira --- So vam povedali,da so bili tudi v Jugi po letu 1985 MNOGI BREZPOSELNI in,da večina ni zaslužila več kot 700 dem DANAŠNJIH 300 eur ----- Res je,da so bili tudi svetli trenutki IN NI BILO VSE SLABO saj si je vsak zaposlen lahko privoščil 7 dni morja (res,da bolj klošarsko v delavskih prikolicah vendar je lahko vsak otrok videl morje kar za danes nemorem trdit) -- Res je bil tudi občutek neke pravičnosti zelo močan , vendar je bilo to bolj tolažba saj smo bili vsi bolj ali manj enako revni in o tistih,ki so iztopali po materjalnih dobrinah PA SMO TAKO VSI VEDELI DA NESMEMO RAZPRAVLJATI NA GLAS (si lahko takoj postal družbeni sovražnik) --- In za konec morate vedeti,da smo Slovenci imeli srečo,da so nam bile zahodne meje blizu kjer smo lahko nakupovli saj so sosednje države že takrat imele vsega v izobilju . Imel sem pa znance ,ki so živeli v bosni (Foča) in znance v Srbiji (Vranje) -- No tam ni bilo zahodnih meja in še leta 1988 SO ŽIVELI V REVŠČINI vse dobrine o katerih sem vam pripovedoval so lahko KUPILI LE OD ŠVERCARJEV PO 100% VIŠJIH CENAH kot smo zanje odštevali v ITALIJI ali AVSTRIJI ----- Drage mladenke
Paskakvali
26. 12. 2012 21.23
+0
ZEK Ali si presmrkav ,da bi živel tiste čase ali pa imaš do konca oprano glavo!
Jožajoža
26. 12. 2012 21.28
+5
zanimivo.eni še vedno mislijo, da smo do 92 leta živeli v gozdu, nepismeni itd. ampak mladi vedo, da vse hiše,fakultete,šole,ceste,banke ,bolnice,.........so že bile zgrajene v jugi, da so nam življenje zavidali ubogi nemci,avstrijci..........
MsPikapiki
26. 12. 2012 21.30
+0
sava27
26. 12. 2012 21.30
+1
Jožajoža
26. 12. 2012 21.33
+4
in mladi vedo, da ste nam skrajni desničarji s cekvijo na čelu zapravili domovino,šolstvo, zdravstvo,poštenje,..........ljudje vam stradajo, država se pa zadolžuje za represivne organe, ki pretepa slovenski narod. ne bom rekel lasten narod, ker so v represivnih organih samo njihovi.,privrženci skrajne desnice in krščanski demokrati
sava27
26. 12. 2012 21.34
+9
sam en dan tita-ves kaj bi jih slo na pocitnice-goli otok...,sedaj imas zek miljon vrst hlac pa mnogi ne moremo kupiti niti enih.takrat pa so bile leviske501 hehe-pa so bile ene-peri deri-ampak so bile.pises zek gluposti.
seljakseljacina
26. 12. 2012 21.35
+3
seljakseljacina
26. 12. 2012 21.37
+4
kaksne mam pa zdej ko sem v sotoru ...al pa sploh ne
seljakseljacina
26. 12. 2012 21.39
+3
tist par nepar se je pa spomnila g lupa milka planinc
luciluk
26. 12. 2012 21.41
-6
zek..........BRAVO, BRAVO, BRAVO!!! Končno en komentar NE člana bivše KP YU. Mladina tako kot je napisal zek se je živelo, v revščini. Tovariši so imeli lepo življenje, Metalka prva veleblagovnica za člane KP, podobno kot v Bagdadu za člane Sadamove partije. Hvala ostalim komentarjem, da se lahko predstavijo s svojim cinizmom, poniževanjem drugače mislečih,.... kako tipično komunistično izražanje in iskanje notranjega sovražnika.
zek
26. 12. 2012 21.42
-3
Da boste lažje razumeli -- Jugo sem dobro občutili gradil hišo otroci so hodili v raztrganih hlačah in čevljih saj ni bilo denarja -- V kamjonih sem prespal dneve in noči ko sem pred firmami čakal na gradbeni materjal za hišo -- In o hudi revščini ki naj bi vladala v Sloveniji -- Na dan te kako vse slovenske vstaje sem bil v BTC tam je bilo vsaj 10,000 ljudi,ki so se drenjali po trgovinah nisem našel niti parkirnega prostora -- Ni vsem lahko VENDAR TO KAR NKLDATE NEKATERI KAKŠNA REVŠČINA JE NASTALA V SLOVENIJE JE PA MILO REČENO ABSURD
seljakseljacina
26. 12. 2012 21.42
+3
v komunjari nisem nikol placu kazni za prekrsek v demokraciji so mi pa vzel voznisko avto spresal pa se mene zaprli
sava27
26. 12. 2012 21.43
+3
pred casom je nekdo komentiral svetovno foro-nekoc bomo otroke strasili namesto volkca ali bavbava-ce ne bos priden bo prisel tisti grozni stric jansa.
tali?ni tom
26. 12. 2012 21.48
+7
stari , moja letnica je 1970 in verjemi da dokaj dobro vem kako je blo od leta nekje 75,76 naprej ! moja starša sta bila delavca v tovarni , nobena partijca pa to kot nakladaš o priviligiranih pa sta nardila bajto , stari je mel kup avtov in leta 78 je kupu forda , novega pa barvni tv pa podobno ! skratka ni blo kot druga švica kot je majer obljublal ampak sta bla pridna na šihtu uin sta dobila ZASLUŽENO IN PRAVIČNO PLAČILOP ! avstrijski odpad od raznih milk pa podobno pa cocacola pa tut ni bla klatastrofa če nismo mel ! smo mel kokto pa gorenjko pa kraš pa še kup boljših stvari kot je milka in podoben plastificiran krš! kar se avtov tiče je blo vse napšrodaj kot danes , le z razliko da ni blo lizingov pa teh fint ampak si moral met denar da si PLAČAL!!! in če si mel denar si kupu lohk recimop mercedes , če si mel malo manj si kupu golfa če pa si mel še manj si kupu zastavo al pa katro ! in ne nakladat da se je čakalo takrat ne vem kolk cajt ker je danes isto ! čakaš avto par mesecev da dobiš točno po želji ! takrat pa je blo povpraševanje da jih niso mogli nardit za sproti! in niti ni bla slaba zastava , sem mel tako stoenko kot dva yuga ! bi mel še danes yugca če bi blča možnost ! isto cement in si že moral met dnarja da si dal jurja mark za podkupnino ! drugače bi počakal , ampak a veš da je nekje 15 milijonov jugoslovanov gtadilo bajte plus podjetja tovarne,bloke,ceste,pristanišča pa to ???!! verjetno ne veš tega da take mečeš! je pa res da je bilo v službi takrat TREBA DELAT a za delo si dobil pravično in pošteno plačilo in moja mati je nekoč dobila večjo plačo kot direktor imv levičnik ki jhi je tudi sam osebno prinesel kuverto takrat na kar je še danes pravična ! je bil moto delaj in boš dobro zaslužil! je pa res da glih tisti najbol danes sikajo kako je bilo takrat hudo ko so denar zafural po gostilnah pa to in njihovi otroci danes isto grajajo siastem takrat kar vem iz primerov našega kraja kjer so taki osebki ! pa vendar z gotovostjo lahko rečem da je blo bolše takrat kot danes kljub pomanjaknju milke in cocacole ! država in ljudje so imeli dušo,spoštovanje do sočloveka in ljudje do države in to je bilo vse do trenutka ko so zlobneži pokukali na plan ! in danes smo kjer smo ! pa ni to nobena nostalgija po negdanji državi ! je pa po tovarištvu,spoštovanju sočloveka,odnosu šefa do delavca,sodnika do obtoženca pa take stvari ! in po morju ki smo ga imeli od italije do albanije !
MeaParvitas
26. 12. 2012 21.52
+8
Zek, res so bili čudni časi, vendar si takrat dobil službo in redno plačo in imeli smo socialno državo. Imeli smo denar, pa se v trgovinah ni dalo kaj dosti kupiti. Zdaj imamo prepolne trgovine, pa denarja zmanjkuje za nakup in socialna država izginja. Je nam zato zdaj bolje ali slabše?
MIGLA
26. 12. 2012 21.54
+7
Jugoslavija z 23. mio ljudi ni bila tako zadolžena kot danes Slovenija z dvema. Uničenih je par generacij naprej.
MIGLA
26. 12. 2012 21.59
+5
Waco sem istega mnenja pa sem letnik 54. Tako lepe mladosti, danes žal mladina nima več. Kdor je delal je zaslužil delali smo pa vsi, ker so nam politiki znali omogočiti delo.
seljakseljacina
26. 12. 2012 21.59
+5
Paskakvali
26. 12. 2012 22.00
+4
...bo spet spal pred firmam ,da bo kaj čez ograjo padlo....
seljakseljacina
26. 12. 2012 22.01
+7
res je migla ce me je sef grdo pogledu sem zamenju firmo .....danes jim pa grozijo ce ne bos delu zgin ven ze drug caka na vrsto
zek
26. 12. 2012 22.03
+2
seljakeseljacina STATISTIKA -- Samo v letih 1972-1976 je bilo več novogradenj kot v letih 2006-2008
MeaParvitas
26. 12. 2012 22.03
+4
Zek, povej nam še to, koliko otrok je hodilo na smučanje in morje v težkih komunističnih časih in kolikim je to omogočeno danes.
seljakseljacina
26. 12. 2012 22.03
+3
in on men neki kokodaku zdej o eni MILKI cokoladi pa kavbojkah
seljakseljacina
26. 12. 2012 22.05
+2
sevede je blo vec narjenih ..in kaj jokas ce si mogu mal pocakat za materijal
seljakseljacina
26. 12. 2012 22.05
+2
MeaParvitas
26. 12. 2012 22.05
+2
seljakseljacina
26. 12. 2012 22.06
+2
zek
26. 12. 2012 22.08
-2
Mea Parvitas Res je na morje so hodili skoraj vsi (poceni sindikalne prikolice - ena redkih dobrih plati bivšega sistema) --- Ja smučanje je pa že druga stvar -- Na smučišča je tudi takrat hodilo malo ljudi (mislim celo da jih danes na smučiščih smuča več)
Paskakvali
26. 12. 2012 22.14
+5
Sicer malo stari podatki a vseeno..... Vir; Priloga Bivanje 2009 Največ stanovanj v Sloveniji je bilo zgrajenih v letih od 1971 do 1980: okoli 185 tisoč. Za primerjavo: vse kaže, da nam bo v letih od 2001 do 2010 uspelo zgraditi približno 70 tisoč stanovanj.
seljakseljacina
26. 12. 2012 22.14
+6
redkih dobrin pravis hisa ,redna placa ,zavarovanje ,solstvo,sindikalno morje. kaj nam sedaj nudijo?
MeaParvitas
26. 12. 2012 22.15
+6
Zek, najbrž ne (nisi) smučal pa ne veš. Vsem osnovnošolcem je bilo omogočeno tedensko smučanje v t.i. šoli v naravi. Socialno šibkim ni bilo treba za to plačati popolnoma nič. Ne nalagam, ker je moj najboljši prijatelj izviral iz take družine.
tali?ni tom
26. 12. 2012 22.16
+3
zek ti si živel verjetno v madžarski ali romuniji ali bolgariji! glede kake pokaš, SIGURNO ne v Jugoslaviji !
Paskakvali
26. 12. 2012 22.16
+4
Za podatke o enodružinskih stanovanjskih hišah ne najdem podatkov a po veliko občinah so podatki ,da je približno dve do tri petine tovrstnih objektov zgrajenih med leti 1970 in 1990.......
zek
26. 12. 2012 22.18
+2
Res vas nerazumem --- Da zgradiš hišo moraš dobiti kredit -- JA? -- V letih 1968-1978 je država dala dolgoročne kredite --JA? -- Tudi v letih 2006-2008 so bnke dajale ugodne dolgoročne kredite JA? --- Edina razlika je da kreditov ki smo jih najeli v letih 1968-1978 NI BILO TREBA VRNITI SAJ JIH JE IZNIČILA INFLACIJA -- Kredite najete v letih 2006-2008 PA BO TREBA VRNITI --- Toliko posla kot smo ga imeli v letih 2005-2008 pri zsebni gradnji novih hiš bo teško ponovljivo --- JA IN GRADILI SO PREDVSEM MLADI ZPOSLENI
MeaParvitas
26. 12. 2012 22.19
+1
@oće ...najbrž so v Zekove novogradnje vključene še vse avtoceste, itd...
seljakseljacina
26. 12. 2012 22.21
+2
kdo pa danes gradi Tajkuni in to brez kreditov
zek
26. 12. 2012 22.21
+1
Mea Parvitas Če neveš tudi sedaj je omogočeno smučnje vsem osnovnošolcem iz naše šole hodijo na smučanje na pohorje -- Socjalno šibkim SOBVENCJONIRA DRŽAVA -- KAJ JE DRUGČE?
Pivojevoda
26. 12. 2012 22.21
+2
V naših krajih preprosto povejo, prej ste uživali vi, zdaj bomo pa mi, pri čemer ni čisto jasno, na koga pravzaprav mislijo.
MeaParvitas
26. 12. 2012 22.23
+6
Zek, v zlatem času, ki ga omenjaš, sem tudi sam gradil. In moram povedati, da ste gradbeniki takrat odirali s cenami in nategovali z roki. Pa seveda keš na roko, brez računa...
zek
26. 12. 2012 22.32
+2
Mea Parvitas No boš le priznal ZLATI ČASI samo z eno napako ta kredit boš moral vrniti tistega v Jugi pa ga nam ni bilo treba vrniti (uzela inflacija) -- Zakaj misliš,da smo lahko iztvljali visoke račune -- Zato prijatelj ker nas je bilo premalo in ni bilo izbire -- JA? -- KJE SO BILI TAKRAT TISTI BREZPOSELNI KI SEDAJ JOČEJO -- Ni se dalo na žagi dobiti delavca za 1000 eur plače REDNE -- Je bilo res treba zaposlovati delavce iz tujine? -- NE SAMO VELIKO JIH NOČE DELTI RAJE JAVKJO TULE GORI KAKO TEŠKO JIM JE
Pivojevoda
26. 12. 2012 22.37
+2
Zek, tisti drobiž od kreditov, ki se je vračal, je šel iz presežkov nacionalne proizvodnje, tako se je pač prerazporejal družbeni produkt in se načelno še danes, povsod po svetu. Ampak naše banke niso novodobnih kreditov niso terjale nazaj, tajkuni jih vračajo peprosto z višanjem vrednosti našega kapitala, v primerjavi z izvozom v tujino in prodajo našega gospodarstva na tujih trgih. Večje je zanimanje za nakup Slovenije, manj so dolžni oziroma so kredite, ki so jim jih omogočili prijatelji, zaposleni na bivših ljudskih hranilnicah, že zdavnaj vrnili, v obliki dobičkov od delnic, ki so si jih olastninili iz nič in ker so si edino oni lahko vse to prisvojili, pred vsemi ostalimi. Če je to pošteno, je tudi vse ostalo in so veljale enake možnosti za vse, kot smo se dogovrili z Ustavo, če pa ne, lahko sledijo premoženju vsake posamezne matične številke in je mogoče ugotavljati za nazaj, komu bi kaj v resnici pripadalo. Pomembno je tudi, kako se v praksi kaže naše strinjanje z vsiljenim režimom, na primer, pred kratkim smo vsi, ki v tej deželi plačujemo kake davke, vključno s tistimi iz vsakodnevnih nakupov v trgovinah, plačali Markurjeve delavce, ki naj bi imeli slabe plače in so še za tisti drobiž morali ogromno delati. Dobički so šli v milijarde, delavci so verjeli Slovenski državi, jamrali so kot Jezus na križu, njihove dolgove za slabo ali z nasprotnim učinkom opravljeno delo plačujemo pa največji reveži, ki tožimo državo za zločinsko in dikriminatorno uničena življenja? Marsikatero vzporednico je mogoče potegniti z Jugoslavijo, pri vsem tistem kapitalskem izobilju smo morali živeti bedno predvsem zato, ker smo se ves čas pripravljali na vojno, z obema blokoma, ves dobiček je šel za močan vojaško politični vrh in razne operacije v tujini, kamor je lahko država sploh prodajala svojo robo. Danes pokrivamo deficit s sodelovanjem v "mirovniških" misijah NATO, duh zveze Svetega Rimskega cesarstva pa nas izsiljuje, kakšne reforme moramo sprejeti, če hočemo biti spet vindišarski hlapci. Bogastvo življenja v Jugoslaviji ni bil estetski slog življenja, bogastvo je bila relativna osebna svoboda ter uživati v vsem, kar nam je bilo na voljo, pa če je zgledalo še tako malo, vendar izjemno kvalitetno.
MeaParvitas
26. 12. 2012 22.45
+6
Zek, ne skrbi, svoj dolg sem že poplačal. Ne vem pa, zakaj bi moral zategovati pas zaradi kreditov novodobnih menedžerjev, RKC, igračk obrambega ministrstva, kraj politikov..... Če praviš, da ti je tvoj kredit vzela inflacija, si se v prejšnjem režimu celo okoristil in ti ni bilo tako slabo, mar ne.
zek
26. 12. 2012 23.03
+2
Mea Parvitas Upam,da me nisi narobe razumel nihče ne zagovarja novodobnih menažerjev,ki so okradli podjetja in ravno zato nerazumem ljudi,ki nasedajo na tako imenovani NACJONALNI INTERES in nasedajo nekaterim politikom,ki se bojijo razprodaje premoženja tujcem -- Kdo pa je najbolj pokradel naša podjetja? -- NE TUJCI -- Ampak po večini direktorji firm,ki so bili na teh položjih že v bivši jugi ali pa njihovi nasledniki,ki so jih tja nastvili prav prejšnji direktorji -- Kaj pa imava midva od tega da je NLB v slovenski lasti? -- NIČ LE Z NAJINIM DENARJEM JO DOKAPITILIZIRVA -- Kaj pa imajo delavci od tega,da se ni prodala pivovarna union belgiskem interbruju -- NIČ LE DA SE DANES BOJIJO ZA SVOJE SLUŽBE ZARADI MENAŽERSKEGA ODKUPA ŠROTA KI JE ZADOLŽIL OBE PIVOVARNI --- Kdo se je okoristil v prejšnji državi JUGI ? -- ja mnogo jih je bilo morda med te spadam tudi jaz (ne namerno) -- Vendar vedi v vsakem sistemu ima negdo koristi in vedno bo tisti,ki je imel koristi HVALIL TA SISTEM -- V Jugi in DANES -- Jaz pa vseskupaj ocenjujem REALNO
tepee
26. 12. 2012 23.38
+3
Jožajoža
26. 12. 2012 21.16
-1
živela DOMOBRANIJA
luciluk
26. 12. 2012 21.43
-3
Človek zakaj še živiš v Sloveniji??? Beograd je nizvodno po Savi. Tam so vsi tvoji tovariši??? Zakaj se mučiš upokojenec v osovraženi državi???? Sadizem?
franceljtancelj
26. 12. 2012 21.07
+8
In danes mi je žal kar imam las na glavi
sava27
26. 12. 2012 21.12
+4
FRANCE-kratko in jedernato si to opisal-podpis seveda.
seljakseljacina
26. 12. 2012 21.16
+2