Slovenija

Golobič: Gre za minorno zadevo

Ljubljana, 28. 11. 2008 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Š.Z./D.O./N.M.
Komentarji
760

Borut Pahor je Dimitrija Rupla imenoval za posebnega zunanjega odposlanca, ker so nanj pritisnili Američani, meni Zmago Jelinčič Plemeniti. Ali bo kakšno mesto zasedla tudi Marjetica Rupel?

Dimitrij Rupel pozdravlja ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice na zasedanju Nata v Bruslju.
Dimitrij Rupel pozdravlja ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice na zasedanju Nata v Bruslju. FOTO: Reuters
Predsednik vlade Borut Pahor je včeraj pojasnil svojo odločitev in k temu nimamo kaj dodati. SD

Včerajšnja naznanitev premierja Boruta Pahorja, da bo v vladnem kabinetu tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, je v javnosti dvignila veliko prahu. Anketa na 24ur.com, v kateri je glasovalo več tisoč ljudi, je pokazala, da je kar 80 odstotkov bralcev proti imenovanju Rupla za posebnega zunanjega odposlanca. V komentarjih pa mu očitajo, da je znal, ne glede na politično opcijo, najti stolček med vodilnimi.

Pahor za svojo odločitvijo trdno stoji. Prepričan je, da je Rupel velik strokovnjak na zunanjem področju. ''Dimitrij Rupel je ob osamosvojitvi Slovenije postavil na noge slovensko diplomacijo. Zaključil je prizadevanja za vključitev Slovenije v Nato in EU, vodil je OVSE. Gre za človeka z izjemnim zunanjepolitičnim opusom, zato sem ga tudi izbral za to funkcijo,'' je dejal. ''Odločil sem se dobro. Zadovoljen sem s to odločitvijo,'' je dodal.

Pet zunanjih ministrov?

Ugleda gospod Rupel, kot so meni povedali diplomati v svetu oziroma v Evropi, nima kakšnega posebnega. In ga ne cenijo. / … / Ne vem, kako je mogoče, da nekdo enkrat zagovarja levo opcijo, drugič desno in bo imel velike izkušnje. Izkušnje ima tisti, ki stoji na svojem stališču, ki ga zagovarja in brani. Zmago Jelinčič Plemeniti

Z imenovanjem Rupla se nikakor ne strinja prvak SNS in poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti. Rupla dojema kot nekakšnega rezervnega ministra, Pahor in predsednik Danilo Türk pa se po njegovem mnenju želita z zunanjo politiko očitno bolj ukvarjati kot običajno. ''Lahko pričakujemo, da bo še Marjetica Rupel (Ruplova soproga, op.a.) zasedla eno mesto in bomo potem pravzaprav imeli pet zunanjih ministrov,'' je ponazoril.

Opozoril je tudi, da je bil Rupel pripravljen tožiti ''svojo domovino za svoje osebne koristi''. ''V normalnih državah, kjer patriotizem in delo za domovino nekaj veljata, tak človek ne bi bil nikoli več v javni službi,'' je poudaril. Tako je prepričan, da je ''to ena najslabših potez, ki si jih je Pahor lahko zamislil''. ''Gre za popolnoma neresno potezo, pri kateri lahko edino mislimo, da gre za kakšno kupčijo,'' razmišlja. ''Lahko gre za kupčijo, da je Rupel v času, ko je šlo stranki SD slabo, Pahorju obljubil mesto kje v tujini. Zdaj je pa treba dolg vrniti. To je ena možnost. Druga je, da so na Pahorja pritisnili Američani,'' je dejal. ''Lahko pa se že pripravlja kakšna bodoča koalicija čez leto ali dve,'' je dodal. In kakšna je vloga Američanov v tej zgodbi? ''Američani hočejo na vsak način Hrvaško v Evropski uniji,'' je prepričan Jelinčič. Na Hrvaškem želijo namreč postaviti vojaške baze, trdi.

V Pahorjevi vladi tudi Janša?

Predvsem upamo, da Dimitrij Rupel kot posebni svetovalec predsednika vlade za zunanje zadeve ne bo posebni odposlanec za odnose s Hrvaško, saj je v preteklosti na tem področju ustvaril veliko viharjev, a malo učinkov. SLS

V SLS so Pahorjevo odločitev označili za ''presenetljivo in malce nenavadno''. Ruplu sicer priznavajo mnoge diplomatske izkušnje, "saj je bil minister ali veleposlanik v skoraj vseh vladah". "Zato bi se imenovanje morda lahko izkazalo za dobro rešitev, če bodo Ruplove prihodnje naloge projektne in pri konkretnih problemih. Vsekakor ima predsednik vlade pravico, da si izbere svoje svetovalce. Vendar pa se ob takšni nenavadni izbiri ne bi čudili, če si bo predsednik vlade izbral za svetovalca še kakšnega ministra iz prejšnje vlade, morda celo prvega med ministri," so namignili. Ali bo torej Janez Janša postal svetovalec za nacionalno varnost? V SDS so ugibanja za 24ur.com zanikali.

Javier Solana in Dimitrij Rupel na novinarski konferenci v Luxembourgu
Javier Solana in Dimitrij Rupel na novinarski konferenci v Luxembourgu FOTO: Reuters
Dimitrij Rupel je pomembno sooblikoval pot v slovensko samostojnost in izredno veliko storil za mednarodno priznanje Slovenije in njeno uveljavitev v mednarodnem političnem prostoru. SDS

Da si premier sam izbira sodelavce, se strinjajo v Janševi SDS. ''Predsednik vlade sam izbira svoje sodelavce in tudi sam nosi odgovornost za svojo izbiro," so poudarili. "Menimo, da je čas, da se parcialni interesi posameznikov umaknejo našim skupnim nacionalnim interesom na področju zunanje politike. Politiki, ki zasedajo najvišja mesta v slovenski politiki, se morajo zavedati svoje odgovornosti do državljank in državljanov, ki so jih z izvolitvijo pooblastili za zastopanje. Verjamemo, da bo nova vlada nadaljevala s prakso svoje predhodnice, ki je pri izbiri diplomatov upoštevala strokovnost in izkazano spoštovanje do države,'' so sporočili.

V NSi so spomnili, da je predsednik Türk zavrnil imenovanje Rupla za veleposlanika. ''V tem tednu je bilo v odnosu med predsednikom vlade in predsednikom države zaznati nekakšno zadrego. V točki soglasij k predlaganim kandidatom se je zataknilo pri dosedanjem zunanjem ministru," je poudaril podpredsednik stranke Anton Kokalj. "Jasno je, da predsednik države, kljub protokolarni vlogi, s svojim podpisom pred državljani prevzema tudi politično soodgovornost za delovanje veleposlaništev. Če ima predsednik države utemeljen dvom v izbiro posameznih kandidatov, je po vesti dolžan na to opozoriti. Kompromis, h kateremu je po že znanem scenariju pripomogel Pahor sam, je omogočil, da je volk sit in koza cela," je prepričan. "Ne glede na različne ocene dela ministra Rupla, pa je vlada očitno ocenila, da si na zunanjepolitičnem področju ne more privoščiti notranje konfliktne situacije. Kako bo ta rešitev v praksi delovala, pa je v tem trenutku težko napovedati, saj take kombinacije pri vodenju zunanje politike še nismo doživeli,'' se še sprašuje Kokalj.

Celo ministri niso vedeli?

Škoda bi bilo, da bi človeka, ki ima v osebni beležki telefonske številke vseh voditeljev sveta, Slovenija izpustila iz rok, je poudaril Pahor.
Škoda bi bilo, da bi človeka, ki ima v osebni beležki telefonske številke vseh voditeljev sveta, Slovenija izpustila iz rok, je poudaril Pahor. FOTO: Reuters

Odzivi slovenske politike so bili včeraj medli. Neuradno sicer niti poslanska skupina SD niti večina ministrov za včerajšnjo Pahorjevo potezo niso vedeli. Zunanje ministrstvo naj bi bilo zelo razdeljeno, politiki pa so javnosti spregovorili v spravljivem tonu. Nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl upa, da bo poteza uspešna in bo slovenska diplomacija končno dobila priložnost, da dela to, za kar jo država ima. Previdna je bila tudi ministrica za notranje zadeve in prvakinja LDS Katarina Kresal: ''Mu moramo pustiti (Pahorju, op. a.), da sam presodi, katere ljudi bo imel v svojem kabinetu.'' Član odbora za zunanjo politiko Jožef Jerovšek se z imenovanjem Rupla strinja. ''S tem je ministrski predsednik pokazal, da sta ugled in izkušnje Dimitrija Rupla pomembne za slovensko zunanjo politiko."

Golobič: Gre za minorno zadevo

Golobič: Premier ima pravico v svoj kabinet imenovati, kogar hoče.
Golobič: Premier ima pravico v svoj kabinet imenovati, kogar hoče. FOTO: Dare Čekeliš

Tudi predsednik Zaresa Gregor Golobič je potrdil, da o tem niso vedeli nič. Pahor naj bi to "navrgel le kot eno manj verjetnih možnostih, o kateri razmišlja", je povedal. 
"Njegova presoja, kdo mu lahko pomaga ... je odločilna, ključna, edina in ekskluzivna. Tako da v to se nismo mešali ... ker gre za suvereno pravico predsednika vlade," je poudaril. 
Sicer pa gre po njegovih besedah za 'minorno, obrobno' zadevo, ki ji ne gre posvečati večje pozornosti.

Dejal je še, da je to "rutinska odločitev o premestitvi enega državnega uradnika z enega ministrstva na drugo delovno mesto v kabinet predsednika vlade", o kateri vlada, katere član je, "ni odločala in nikoli ne bo odločala", saj ima tako premier kot tudi vsi ministri pravico imenovati v svoje kabinete ljudi, ki jih želijo.

V tej potezi predsednika Golobič ne vidi novega zapleta, ampak razplet "neke neljube situacije", ki Sloveniji ni koristila, do nje pa je prišlo zaradi "enostranskih, nedomišljenih, spornih in arogantnih potez, pristojnih v prejšnji vladi". Türk je po njegovem mnenju sicer ravnal "zakonito, modro in na način, ki omogoča kar najhitrejši razplet te zgodbe".

Golobič še priznava, da si je verjetno marsikdo ustvaril napačen vtis glede prihodnje vloge Rupla, vendar pa se je treba hladno ozreti na dejstva in pustiti ob strani medosebne odnose, ki pogosto preveč zaznamujejo slovensko politiko. "Posebej bi na to veljalo opozoriti gospoda Rupla, ki temu daje, po mojem prepričanju, pri svojem delovanju preveliko težo," je dodal.

Türk brez besed

Predsednik Türk včerajšnje odločitve Pahorja ni želel komentirati. Nekateri kljub temu govorijo o sporu med predsednikom republike in vlade. Če se bo razvnel, bo verjetno odvisno tudi od tega, kakšno vlogo bo Rupel imel v kabinetu predsednika vlade.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (760)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bozjibic
30. 11. 2008 12.44
Pahorja Lažnivca je samo eno leporečje in samovšečnost. Že v naprej se opravičuje za svojo nesposobnost vladanja, da je pred nami gospodarska kriza. Dober razlog, da bodo bogati še bolj bogati in reveži še bolj revni. On bo poskrbel le za svoje prijatelje, tako kot je za Rupla. Kdo izmed njegovih velikih prijateljev je naslednji, da zasede dobro plačano delovno mesto, katerega bomo plačevali mi davkoplačevalci. Hvala za takega predsednika vlade.
jansa-arms
30. 11. 2008 10.13
zdej grem pa na dva deci z mojimi prijatli ! z njim se sam o babah pogovarjamo zato da se ne skregamo !
jansa-arms
30. 11. 2008 10.11
prašek: čaki no ! zakaj bi pa tale volkodlak vlekel po 6000 € plače plus še enkrat tolk raznih dodatkov in še tist kar bo zagonu okoli po žurkah za državni denar ? kaj mi serjemo te eure ? on bo koštal tolk kot eno manjše podjetje zasluži !
bozjibic
30. 11. 2008 09.55
Prašek Vse gospodarske krize in recisiji so za sabo prinesle vojno in revoluciji in pri tej ne bo nič drugače. Ne v obliki, kot jih poznamo v zgodovini, ampak na bolj moderen in kulturen način.
bozjibic
30. 11. 2008 09.46
Kot je po včerajšnem srečanju vlade s predstavniki delodajalskih organizacij dejal Pahor, pa bo država pomagala delavcem, ki bodo v teh podjetjih izgubili delo, in sicer s preizobrazbo, tako da se bodo lahko zaposlili na delovnih mestih z višjo dodano vrednostjo. Zakaj pa ne bi že sedaj najslabše plačanim delavcem dodali višjo dodano vrednost? S preizobrazbo se bojim, da ne bojo dosegli nič. Najslabše plačani delavci, ki jih ni malo so na robu osebnega bankrota. Kaj smo mi krivi, da ste nas pripeljali v to situacijo ( mislim na politiko od 91 leta naprej). Če bo ta kapitalizem naprej izkoriščal človeka po človeku, se mi dozdeva, da bojo revolucije spet aktualne. Velekapitalisti,. ne se potem čudit, če vas bojo revoluciunarji dali na grmado. Vi ste tisti, ki kuhate revolucijo in nobeni neokomunisti. Velekapitalisti. Zanima me kje se konča vaša požrešnost, morda v peklu (ko bi bilo res). Ne mislite si, da je kar končano s komunizmom, še bo prišel, in takrat bo treba položiti račune! Kenede, \"demokrati\".
jansa-arms
30. 11. 2008 09.21
mislim da 80% ljudi ki so proti tej blamaži vse pove ! tistih 20% je pa itak takih ki so kratke pameti ali škodoželjni !
bozjibic
30. 11. 2008 09.13
Pahor, ki ga je slovensko volilno telo izvolilo zato, da bi prekinilo Janševo vladavino, nastopa kot sila kontinuitete s predhodniki. Pahor, ki naj bi bil mandatar za prelom s praksami, ki jih večina državljanov ni bila več pripravljena tolerirati, s tem, ko za Rupla stopa v odprto polemiko s predsednikom države, sporoča, da bo skrbel za kontinuiteto z delom prejšnje vlade ter da že lastnoročno nadaljuje tudi njene neprimerne in nedostojne prakse. To sporočilo postavlja na laž oziroma razkriva resnični obraz Pahorjevega političnega povezovalništva in deklarirane privrženosti iskanju kompromisov.
Maximusgladiato
30. 11. 2008 08.59
Dejstvo je Da Pahor zaradi svojih potez dobiva simpatije na desnem bloku, pri ljudeh, ki ga niso volili!!!!!!!!!!
Maximusgladiato
30. 11. 2008 08.58
Pahor: Danes veljam za enega najbolj osovraženih slovenskih politikov
Maximusgladiato
30. 11. 2008 08.57
PAHOR TA RTVSLO: Svoje odločitve ne obžalujem
slosap@yahoo.de
30. 11. 2008 01.00
tresla se je gora, rodil se je rumpsi
brankasrbijanka
29. 11. 2008 21.10
vem da ni v kontekstu debate... a moram napisat... PRVA FOTKA....CONDOLISSA in DIMITRIJ... meni zgleda kot bi jo on hotel zalizat BIG TIME....
se_kotali
29. 11. 2008 20.31
Še večja izdaja naroda kot samo imenovanje rupla, je zdaj to, da vsi (včeraj golobič, nato vajgl na tv slo) v javnosti igrajo držo, da je to nekaj povsem obrobnega in nepomembnega, ki v ničemer ne vpliva na nič. Še huje: državljane skušajo prepričati, da je to resnično le stvar izbora ožjih sodelavcev, do česar ima premije vsekakor pravico. Da. To mu tudi nihče ne oporeka.
GET.A.GRIP
29. 11. 2008 19.59
Pa če bi mogel,te vržem iz oblasti TA TRENUTEK!!
GET.A.GRIP
29. 11. 2008 19.58
dol padeš!pahor ajajajaj!ne bom te več volu!!
blayo
29. 11. 2008 19.55
@SS: Jaz sem pa danes popoldne vstopil v trgovino Našega Naj soseda v Dragomerju in sem bil tudi edina stranka... tukaj smo si lahko edini da je to res kul :))))
blayo
29. 11. 2008 19.49
@kokalj: Model ima očitno v tošlnu telefonske od kakšnih hudih tipov. To Barbiki verjetno ugaja :) Hudoooo ejga stariii ;)
saso999
29. 11. 2008 19.44
hahahhahahahahahahahahaha
mindfucker
29. 11. 2008 18.52
spoštovani rdečkarji in belčki. vaši komentarji niso, na ne vem kako visokem kulturnem nivoju. ne vem kaj je imel janša, pri ruplovem imenovanju za überdiplomata? preden me začnete bombardirati, zgolj v vednost in ravnanje: sem pristaš lipe - edine prave stranke na slovenskem. še dobro da niso prišli v parlament, se vsaj ne počutim nategnjenega kot vi, beli in rdeči!
RADO62
29. 11. 2008 18.47
Dragi levosučni volivci, če se mogoče še ne zavedate bi brez tovariša Pahorja letos na volitvah pogoreli, tako da ste lahko vsi skupaj samo tiho in do smrti hvaležni Borutu za zmago.... Vsako njegovo odločitev morate seveda sprejeti, pa čeprav z grenkim priokusom, ker bi sicer 21.9 doživeli veliiiiik poraz draga tovarišija partijskega enoumja in drugih zavedenih teličkov.....Brez Pahorja žal niste vredni niti 15%... upam, da vam je to dejstvo jasno, ker brez Boruta ni neopredeljenih volilcev na vaši strani.... heh